NOL Fórum

Alap kategória => Szerki fórumai => A témát indította: szerki - 2006. Április. 28, 20:05:49Cím: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Április. 28, 20:05:49
Május 2-án 14 és 16 óra között lapunk főszerkesztője, Vörös T. Károly válaszol fórumunkon olvasóink kérdéseire.
Kérdéseket a www.nol.hu/kampany címen vagy az online@nepszabadsag.hu címen várunk.

Vitaindítónak összeválogattunk néhány olvasói véleményt:

"A Népszabadság 70 százalékban jobboldali. Orbán Viktor beszédét is szinte egy az egyben közli a lap. Nem mer a Népszabadság ellene megszólalni? Az adatlopási ügyben is csak kívülállók mernek keményen megszólalni. Mi van a Népszabadsággal? Félnek az újságírók, hogy mi lesz, ha mégis a Fidesz nyer? Egyetlen újságíró sem biztos a dolgában? " (április 7.)

"A Népszabadság megmásítja a számadatokat! A százötvenezernek a többszöröse vett részt vasárnap a Kossuth téri gyűlésen, én személy szerint a Nádor utcában álltam, nem értem, honnan vette a tudósító, hogy csak a 30-as számig állt a tömeg. Az MSZP csak szeretne maga mögött tudni ennyi művészt és híres embert, mint a Fidesz. Felemelő ünnep volt a vasárnapi. A Népszabadság mindig csak gyalázza Orbán Viktort, Gyurcsány szennyes ügyeit meg elhallgatja." (április 7.)

"Ha ilyen jobbos a vélemény rovat, jobb lenne, ha másik újságban jelenne meg." (április 15. )

"Miért ilyen ellenséges a lap Orbán Viktorral szemben, bezzeg Gyurcsányt istenítik. " (április 15.)

"Az elmúlt harminc évben sok kiváló munkatársuk, sok szép élményt szerzett nekem cikkeivel, de mára úgy megváltozott a Népszabadság jellege, hogy olvasása egyre kevesebb örömöt okoz. Hogy miért? Elkötelezett baloldaliként zavarnak a jobboldal javára történő arányeltolódások. Március 31-ével lemondom az előfizetésem és átváltok a Népszavára." (április 1. )

"A választási kampány beindulása óta a Népszabadság jelentős mértékben vesztett tárgyilagosságából. Az olvasói levelek között olykor annyira primitív, ortodox kommunista felhangú leveleket is közzétesznek, amelyek nem illenek az újság hangvételéhez. Hasonlókat a nagy ritkán vásárolt Vasárnapi Hírekben szoktam olvasni." (április 1.)

MILYEN MÉDOIAKÖRNYEZETBEN ZAJLOTTAK A VÁLASZTÁSOK?

A választások után egy konferencián Zsolt Péter médiaszociológus amellett érvelt, hogy a politikai tények közlését a hazai sajtóban túlságosan eluralja a híreket azonnal értelmező tálalás, az interpretáció. A sajtó a civilek számára nehezíti a tájékozódást, a politikusok számára pedig a politikai üzenetek címzettekhez juttatását. Állítását az országos lapok kampányhíreinek összehasonlító vizsgálatával illusztrálta. Egyetlen nagy jelentőségű eseményt kiválasztva vizsgálta a kampány tükröződését a hazai sajtóban. Az országos lapok összehasonlító elemzésével azt kívánta bemutatni, milyen médiakörnyezetben mozognak a pártok, a politikusok, illetve milyen forrásokból tájékozódik a politizáló közvélemény. A Népszava, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Népszabadság és a Blikk egy adott hírrel kapcsolatos április 13-i címlapjait összehasonlítva a médiaszociológus jellemző törekvésnek találta a manipulatív szándékot. Ezen belül  a Népszabadság által választott megoldást Zsolt Péter így minősítette: "Mesteri, de etikai szempontból prolematikus megoldás"
Részletek az elemzésből: www.nol.hu/cikk/402246


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:08:46
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Népszabadság-olvasók és kedves Nol-olvasók! Örülök, hogy újra lehetőségem van az internet segítségével kapcsolatba kerülni azokkal, akiket érdekel a Népszabadság, a Népszabadság véleménye. Elöljáróban talán érdemes elmondanom, hogy a vizsgálatok tanúsága szerint a Népszabdaság olvasóinak közel 30 százaléka nem baloldali szavazó. Úgy gondolom, hogy ez bizonyos értelemben értékelése is a lapnak, én ezt a 30 százalékot annak tudom be, hogy a lap erőteljesen arra törekszik, hogy tárgyilagos legyen. a tárgyilagosság viszont nem jelenthet elkötelezetlenséget. Mindig derülök azokon a médiaszakértőkön, akik objektivitást követelnek a politikai napilapoktól. Objektivitás nem létezik, hisz a hírek kiválasztásával,rangsorolásával,terjedelmével, szubjektíven nyúlunk bele a világ dolgaiba. Én újságírói és szerkesztői tapasztalatom alapján arra jutottam, hogy objektivitásra törekedni kell. Lehetőleg tárgyilagosnak kell lenni, de ugyanakkor elkötelezettnek is. A német lappiacon senki sem veszi zokon, ha a Süddeutsche Zeitung egyértelműen véleményt ad baloldali szimpátiáinak, és azon sem lepődik meg senki, ha a FAZ nem rejti véka alá jobboldali nézeteit. A Népszabadság igyekszik a politikai, gazdasági és kulturális eseményekről tárgyilagosan, de határozott elkötelezettséggel beszámolni.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:09:01
Tisztelt Vörös T. Károly!
Érdekelne, hogy mi a véleménye Zsolt Péter elemzéséről, amely szerint a magyar sajtó szemlélete a politikai hírek közlésében a manipuláció irányába hajlik. A Népszabadság az objektivitásra törekszik inkább, vagy arra, hogy ellensúlyozni tudja a jobboldali sajtó egyértelműen befolyásoló hírközlési módszereit? Ön melyik megoldást tartja üdvösebbnek az olvasótábor megtartása, és melyiket a sajtóetika szempontjából?
Előre is köszönöm válaszát: Tamás Dénes, egyetemi hallgató


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:16:11
Kedves Tamás Dénes!
Zsolt Péter egyetlen egy nap egyetlen egy eseményének a négy politikai napilapban való megjelenését elemezte. Ezért nem gondolom meggyőzőnek érvelését. Természetesen van véleményem a Magyar Nemzetről, a Magyar Hírlapról és a Népszaváról, de inkább az alábbiakban a Népszabadsággal foglalkoznék. A Népszabadság függetlenségének megszerzése óta az objektivitásra törekszik. A 90-es évek elején hosszú harcot folytattunk önmagunkkal, hogy meg tudjuk valósítani a hír és a kommentár szétválasztását. De közben megváltozott a világ, és úgy gondolom, ez a követelmény már nem teljesen időszerű. A Népszabadságban végbement egy olyan változás, amelyet én nagyon fontosnak tartok. Korábban egymás mellé raktunk egymással össze nem függő híreket, és külön írtunk publicisztikákat és elemzéseket. Ma arra törekszünk, hogy egy lap vezető hírét a maga gazdagságában próbáljuk bemutatni, az egyes összefüggéseket is feltárni, és ez sokszor keltheti azt a látszatot, hogy "manipulálni" akarjuk az olvasót. Úgy gondolom, hogy ellenkezőleg, jól akarjuk kiszolgálni. Az olvasótáborunk megtartása érdekében különben a híranyagok  tekintetében az objektivitásra való törekvést tartom üdvösebbnek. És szerencsére sajtóetikailag is ez az elfogadható.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:16:19
emailben érkezett:
Tisztelt Vörös Úr!
Alig kapott nyilvánosságot, hogy Ringier úr, a Népszabadság fő tulajdonosa találkozott Gyurcsány Ferenccel a két választási forduló között. Érdekelne, hogy Ön is ott volt-e, meg, hogy kinek az ötlete volt
és miért pont a két forduló között került erre sor? Ki kit akart befolyásolni? Ringier úr a kampányban nyíltan a Fidesz oldalára álló Blikknek is a tulajdonosa; nem skizofrén helyzet ez? És egyáltalán, Ön
szerint egészséges az, hogy egy svájci milliárdos, akinek nyilván fogalma sincs a magyar kultúráról (lásd, hogy tönkretette a Magyar Hírlapot!), felvásárolhatja a fél magyar sajtót? Remélem, Gyurcsány jól beolvasott neki!
Üdvözlettel
Kisch Ervin Egon


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:18:43
Tisztelt Kisch Ervin Egon!
Tudomásom szerint Ringier úr április 3-án találkozott Gyurcsány FErenc miniszterelnök úrral. Én nem voltam jelen ezen a megbeszélésen, ezért az Ön által feltett kérdésekre nem tudok válaszolni. Tehát: nem tudom, hogy miért a két forduló között került erre sor, bár annyit hozzáfűzhetek, hogy ezen a napon volt a Ringier cégnek egy nagy sajtótájékoztatója, amelyet általában mindig április elején szoktak tartani. Feltételezésem szerint az időpontot még az előtt egyeztették, hogy kiderült volna, hogy mikor kerül sor a választás első fordulójára.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:18:52
emailben érkezett:
Tisztelt Főszerkesztő úr,
A 2006-os kampányfinisben, közvetlenül a kampánycsend előtt megjelent vezércikkben a Népszabadság nem foglalt határozottan állást. (Ellentétben mondjuk a Magyar Naranccsal, amelynek nagyon pontosan elemző vezércikke a koalíciót, és azon belül is az SZDSZ-t ajánlotta az olvasóknak.) A Népszabadság éreztette, hogy ki mellett áll inkább (nem volt meglepetés), de nem idegesítette egyértelmű állásfoglalással esetleg más irányban tájékozódó olvasóit.
Erről az eljárásról általánosságban az a véleményem, hogy helyeselhető. Egy normális demokráciában egy mértékadó lapot ne kényszerítsenek az olvasói (vagy tulajdonosai) direkt politizálásra.
2006-ban, a konkrét esetben viszont annyira nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktort távol kell tartani a miniszterelnöki széktől, hogy elvártam volna: ezt a Népszabadság egyértelműen mondja ki. Szavazzon mindenki, akire akar (MSZP, SZDSZ, MDF) – de a Fidesz ezzel a vezetéssel nem elfogadható.
Üdvözlettel
Vígh Zoltán


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:25:53
Tisztelt Vígh Zoltán!
Az első forduló előtt megjelent harmadik oldalas cikkről folyt vita a szerkesztőségben. Felvetődött egy egyértelmű szerkesztőségi cikk lehetősége is, és az is, hogy én magam írjak egy határozottan az MSZP-SZDSZ mellett kiálló cikket. Végülis úgy döntöttünk, hogy egy elemző és véleményünket éreztető vezércikket írunk. A Népszabadság hasábjain megjelenő egyéb írások viszont világossá tették, hogy mi a véleménye a Népszabadságnak a Fideszről és Orbán Viktorról. Szeretném emlékeztetni Debreczeni József két írására, és Tölgyessy Péter két írására. Tudnia kell azt is, hogy én február 11-én felajánlottam Orbán Viktornak, hogy tisztelje meg a Népszabadság olvasóit azzal, hogy valamikor márciusban elmondja a lap hasábjain egy interjú keretében elképzeléseit az ország jövőjéről. Erre a levelemre a mai napig nem kaptam írásos választ, valamikor március közepén telefonon hívtak fel a Fidesz sajtóosztályáról, melyben közölték velem, hogy a Fidesz kampánystratégiájába nem illik bele egy Orbán-interjú a Népszabadságban. Más vezető Fidesz-politikusok is elzárkóztak attól,hogy megszólaljanak a Népszabadságban. Tehát nem teljesen igaz az érvelése Orbán Viktornak, amikor azt állítja, hogy nem jutott kellő mértékben szóhoz a sajtóban. Úgy gondolom, hogy a Fidesz kampányának minden hibájára, a társadalmat irritáló elszólásokra, a populista gazdasági elképzelésekre felhívtuk olvasóink figyelmét, és a választások eredménye arról győz meg, hogy az olvasóink megértették a szándékunkat.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:25:59
Tisztelt Vörös úr, ha titokzatos kezek a kampányfinisben egy dossziét dobtak volna a szerkesztőség levelesládájába, tele az MSZP-t és az SZDSZ-t súlyosan kompromittáló dokumentumokkal, mit tett volna?

Engedjen meg még egy kérdést: egyetértek Zsolt Péter szociológussal abban, hogy a hír és a vélemény megengedhetetlenül összecsúszik a nagy országos politikai napilapoknál - így a Népszabadságnál is. Különösen a vezető híreknek a címlapokon tálalt verziója tekinthető elfogultnak. A fotósaik pedig mintha élvezettel vadásznának az ellenfél vezetőit nevetségessé tevő pillanatok elkapására.
Nem gondolja-e, hogy komoly olvasói csoportokat nyerhetnének/tarthatnának meg a hírek és a vélemények szigorú elkülönítésével?
üdvözlettel
jobbjobb


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:32:40
Tisztelt jobbjobb!
Első kérdése teoretikus. Általában az újságok nem maguk szokták a politikai és gazdsági disznóságokat leleplezni, ehhez általában külső segítséget szoktak kapni. Amenyiben viszont a kampányfinisben egy MSZP-t vagy egy SZDSZ-t súlyosa kompromittáló dokumentumokkal teli dossziét kaptam volna, természetesen ellenőriztem volna e dosszié tartalmának igazságát. És most könnnyen mondhatom ezt, hisz vége van a kampánynak, hogy amennyiben a dosszié tartalmát igaznak bizonyították volna a kontrollok, akkor valamilyen formában leközöltem volna őket. A második kérdésére: Ön egyetért Zsolt Péterrel, én óvatosabban fogalmaznék. Zsolt Péter jogosan bizonyos elveket kér számon a politikai napilapokon, én mint egy politikai napilapot naponta szerkesztő ember pedig azt mondom, hogy természetesen törekedni kell arra, hogy ezek az elvek érvényesüljenek, és azt remélem, hogy ha nem egyetlen egy eseményt ragadunk ki, hanem mondjuk az elmúlt nnégy-öt hónap Népszabadságát vizsgáljuk meg, akkor tendenciájában a Népszabadság igyekezett korrekt, viszonylag objektív és ugyanakkor határozottan elkötelezett lenni. A harmadik kérdésére azt kell mondanom, hogy ez az egyik legnehezebb kérdés. Az ország kettészakítottsága következtében nagyon sok olvasónk vélekedik úgy, hogy a Népszabadság jobbra tolódott. Mások azt gondolják, hogy balosak lettünk. Adatot is tudok Önnek mondani. Olvasóink 82 százaléka elégedett a jelenlegi szerkesztési elvekkel és a hírek kezelésével, 10 százalékuk úgy gondolja, hogy jobbra tolódtunk, 8 százaléka viszont balosnak tart bennünket. Ez 18 százalék, közel 80 ezer olvasót jelent, és rájuk is oda kell figyelni a szerkesztésnek.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:34:02
Tisztelt Vörös úr, egyáltalán nem vagyok elégedett a jobboldal vezető orgánumának (orgánumainak) teljesítményével sem. Örömmel tapasztalom viszont, hogy az utóbbi hónapokban a jobboldalon is felnőtt egy mértékadó hetilap, a Heti Válasz. Jók az elemzések, kiválóak Stumpf András interjúi, nagyon tetszik a Giró-Szász/Török Gábor páros véleményoldal (ezt az ötletet önök is átvehetnék), és értékesnek tartom az "agora" rovatukat is.
Önöknek érdekük lenne, hogy megerősödjön az ilyen hangvételű jobboldali sajtó.
üdvözlettel
jobbjobb


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:37:07
Tisztelt jobbjobb!
Teljesen egyetértek Önnel. Igenis fontos lenne, hogy legyen egy jó minőségű, korrekt, tényszerű, ám de véleményeiben jobboldali és kozervatív értékeket kévpiselő politikai napilapja ennek az országnak. A Heti válasaz szerintem is jó úton halad, Stumpf András interjúit én is szívesen olvasom, Giró-Szász egyértelműen vállalja politikai nézeteit, ezért tisztelem, bár nem értek vele egyet. Török Gábort tisztelem, mert nagyon tehetséges politikusnak gondolom, de nála ritkán találkozom azzal, hogy egyértelműen vállalná nézeteit. Továbbmegyek: az országnak azon túlmenően, hogy megerősödjön a "normális" jobboldali sajtó, még az is érdeke, hogy kialakuljon egy valóban konstruktív jobboldali értékeket valló, nem demagógiára építő, hanem koherensen a konzervatív értékeket középpontba állító jobbközép pártszövetség. Az elkövetkezendő négy év egyik fő tétje az, hogy sikerül-e a jobbodlalon ezt a fajta józan, határozott, következetes, jobboldali pártstruktúrát felépíteni.
Tisztelettel Vörös Károly


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:37:33
morvax:
Tisztelt Főszerkesztő úr!
Megmondom őszintén nem vagyok egy Népszabadság-rajongó.
Amit mint baloldali kifogásoltam (úgy magamban)s ezért negligáltam is a NOL-kampányhíreit.
Itt a NOL-on,- mert a lapra pénzt már rég nem adok (legfőképpen Uj-publikációi miatt)-
leginkább attól undorodtam meg, hogy mindig címlapon voltak Orbán eseményei (bármit tett, készült tenni, vagy mondtak róla), ill Fidesz-rendezvények hírdetése, reklámja.
Míg az MSZP eseményeit nagyítóval, esetleg a Magyarország rovatba eldugva találtam, de volt úgy hogy meg sem említették nem hogy előre, hanem utólag sem méltatták kétmondatos beszámolóra.
Elképesztőnek tartom az efféle tájékoztatást.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:42:09
Tisztelt Morvax!
Körülbelül ötszázegynéhányezren olvassák naponta a Népszabadságot, és közülük sem mindenki Népszabadság-rajongó. Ezért egyátlalán nem bántó számomra, hogyha Ön őszintén bevallja, hogy  nem rajong ezért az újságért. Ugyanakkor félek, hogy rossz úton jár, amikor Orbán Viktort és a jobboldal egészét száműzné az újságból. És azt is túlzásnak gondolom,hogy az MSZP-vel kapcsoaltos dolgokat nagyítóval kellett keresni a lapban. Nekünk az a feladatunk, hgoy a külöböző politikai pártok nézeteit egyformán olvasóink elé tárjuk, el is modjuk véleményünket ezekkelkapcsolatban, de a döntést az olvasóinkra bízzuk. És azt sem szabad elfelejtenie, hogy Orbán  Viktor és munkatársai nem tartották méltónak arra a Népsazbdságot, hogy megszólaljanak benne. Ezért nekünk más eszközökhöz kellett nyúlnunk ahhoz, hogy olvasóink tudjanak azokról a politikai,gazdasági és moráils elképzelésekről, törekvésekről, melyeket a Fidesz és szövetségesei képviseltek.Ön elképesztőnek tartja az efféle tájékoztatást, ehhez Önnek joga van, és nyilván azért nem veszi meg az újságot.Én nekem vizsont nörömet jelent az, hogy naponta több mint százötvenezren másképp döntenek, mint Ön, és ezt vélhetőleg azért teszik, mert valamilyen módon mégis csak segít nekik ez az újság abban, hogy eligazodjanak a bel- és külpolitikai események között, hogy segít nekik abban, hogy tájékozódjanak a gazdasági élet folyamatairól és a kulturális élet tendenciáiról.
Tisztelettel üdvözlöm Önt
Vörös Károly


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:42:14
Petro:
Főszerkesztő úr, van koordináció a baloldali médiumok között? Időnként látványos jelei vannak a háttérben esetleg folyó egyeztetésnek. A HVG-től, ÉS-től például a megjelenés napján szoktak átvenni fontosnak ítélt információkat. Van-e együttműködés mondjuk a Klubrádióval, esetleg a Népszavával is?
Ide tartozik a kérdés: milyen viszonyban vannak a Magyar Hírlap csapatával azóta, hogy korábbi közös tulajdonosuk, aki önöknek még mindig tulajdonosa, látványos csatát vívott újságíró-kollégáikkal?


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:44:26
Tisztelt Petro!
Formális koordináció nincs a baloldali médiumok között. Ismerjük egymást, szoktunk egymással beszélni, és figyelünk egymásra. A HVG-t és az ÉS-t is egy nappal korábban megkapjuk, mint ahogy az az utcára kerül, ezért aztán könnyű ugyanaz nap írni a fontosabb dolgokról. De ez nem valami háttéregyeztetés következtében van így. A Magyar Hírlap csapatával semmilyen viszonyban nem vagyunk. Pontosabban: néhány munkatársa a lapnak jelen pillanatban a Népszabadságnál dolgozik.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:45:06
emailben érkezett:
Kedves főszerkesztő úr, tudatos döntés volt, hogy a Medgyessy-Gyurcsány kormány osztogató, a befektetői bizalmat megrendítő gazdaságpolitikáját korábban keményen bíráló gazdasági rovatuk a kampányidőszakban sokkal visszafogottabbá vált? Talán egyetlen kivétel volt, amikor néhány nappal a választás előtt bejelentették, nem lesznek a finisben átadhatók bizonyos autópálya szakaszok. Volt is aznap felháborodás a hírüket átvevő Klubrádió beszélgetős műsoraiban, hogy miért kell ilyen híreket közölni. Én viszont a fordítottját kérdezem: jól érzékeltem, hogy óvatosabbak lettek a kampányidőszakban?
Üdvözlöm Bocskai Márton


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:47:51
Tisztelt  Bocskai Márton!
Örülök, hogy úgy gondolja, hogy gazdasági rovatunk keményen bírálta a Medgyessy-Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikáját. Talán nem óvatosabbak, hanem körültekintőbbek lettünk a kampányidőszakban. De én másra is emlékszem, nemcsak arra, amit Ön mond, tehát nemcsak az autópálya elkönyvelésének trükkjéről számoltunk be, de nem hallgattuk el a pénzügyminiszter úr elszólását a kormánypárti önkormányzatokkal kapcsolatban. A költségvetési hiány ügyében is volt néhány megjegyzésünk, és még azt szeretném hozzátenni, hogy a kampány egész időszaka azt bizonyította, hogy az ország polgárainak nagy része nem hisz az ígérgetéseknek, tudja, hogy bizonyos korrekciókra van szükség, ezért kampányszempontból sem lett volna értelme az elhallgatásig menő okoskodásnak.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:47:56
emailben érkezett:
Tisztelt Vörös T. Károly úr, szerintem rövidesen vissza fog ütni a kormányzati megszorító intézkedések bejelentése idején, hogy a magyar sajtó nem volt képes (vagy hajlandó) rákényszeríteni a nagy pártokat a kampányban az őszinte beszédre. Április 23-ig Gyurcsány és Orbán is úgy tehetett, mintha nem kellene semmilyen kellemetlen feladatot elvégezni az új kormánynak szeptemberig. Ha a reformokat a magyar lakosság nem lesz képes elfogadni, a sajtómunkásoknak ez a kudarca is szerepet játszik majd ebben.
Molnár Gabi


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:51:49
Kedves Molnár Gabi!
Azért abban talán egyetért velem, hogy a magyar sajtó egy része igyekezett mind a két felet józanságra inteni. Általában azonban a világ egyetlen részén sem divat kampányidőszakban a várható nehézségekkel riogatni a választókat. Ismerve azország hangulatát, úgy gondolom, hogy ma a magyar lakosság nagy része fel van készülve arra, hogy reformokra van szükség. Reményeim szerint ezek a reformok végiggondoltak, hosszú távúak lesznek, és tudom azt, hogy az ország nincs olyan gazdasági helyzetben, mint 1995-ben a Bokros-csomag előtt, tehát szerintem a változtatásokat, ha elszánta rá magát a kormány, akkor sokkal fájdalommentesebben lehet megcsinálni, mint tizenegy évvel ezelőtt. Én bízom abban, hogy az elkövetkezendő négy évben ez az ország nagyon sokat fog fejlődni, és nem hiszem, hogy kudarcra lenne ítélve ez a nemzet. Azt viszont ígérhetem, hogy nagyon keménye fogjuk bírálni a kormány gazdaságpolitikáját, külpolitikáját, kulturális politikáját stb. akkor, ha úgy gondoljuk, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és ugyanezt tesszük azellenzékkel is.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:52:21
emailben érkezett:
Tisztelt Vörös T. Károly úr,  Orbán Viktor a HVG-vel szembeni "bojkottját" a lap nevezetes keresztapás címlapjával magyarázza. Van hasonlóképpen konkrétan megnevezett kifogása a Népszabadsággal szemben is? Tisztelettel Bocskai Márton


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:54:04
Tisztelt Bocskai Márton!
Orbán Viktornak és a Fidesznek tudomásom sezrint nincs konkrét kifogása a Népszabadsággal szemben. Ismétlem: az interjúkérést azzal utasították vissza, hogy a Népszabadságban megjelenő esetleges Orbán-interjú nem illik bele a párt választási médiastratégiájába. Én a velem ezt közlő munkatársnak elmondtam, hogy a Népszabadság ovlasóinak 30 százaléka nem baloldali szavazó, de ez sem volt elég ahhoz, hogy ezt a véleményt megváltoztassák.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:55:02
emailben érkezett:
Kedves főszerkesztő úr!
Gratulálok a megújult Nolbloghoz; látszik, hogy egyre komolyabban veszik az online irányt. Hiányolom viszont, hogy - például a Guardian mintjára - miért nem blogolnak a szerkesztőség neves munkatársai; illetőleg például miért nem tart fenn blogot egy-egy rovat? A lapban mintha háttérbe szorultak volna a nemzetközi témák, már csak ezért is lenne érdemes jobban kihasználniuk kiváló külpolitikai újságíróiknak, tudósítóiknak az online felületet, azon belül is szerintem elsősorban a Nolblogot. Uram bocsá, akár Ön is, kedves főszerkesztő úr, indíthatna saját webnaplót; ha Gyurcsány Ferenc be tudja iktatni napi teendői közé, esetleg Ön is megoldhatná. Biztos vagyok benne, hogy sokakat érdekelne, hogy nap mint nap milyen örömök és bosszúságok érik a legjobb napilap főszerkesztőjét; vagy, hogy mit gondol egy-egy fontosabb vagy éppen banális eseményről.
Remélem, nem veszi okoskodásnak mindezt.
Üdvözlettel és további sikereket kívánva,
Ferencz László, Sopron


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:56:28
Tisztelt Ferencz László!
Gratulációját köszönöm, nagyon jól esik, mert én is örülök a NOL megújulásának. Javaslatait nagyon jónak tartom, és fel fogom vetni munkatársaimnak, hogy blogoljanak a NOL-on. A rám vonatkozó javaslatát is meg fogom gondolni. És természetesen szavait nem veszem okoskodásnak, hanem olyan véleménynek gondolom, amelyet igenis a szerkesztőség minden tagjának meg kell gondolnia.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:56:35
Petro:
Többször előkerült itt Zsolt Péter szociológus elemzése. Szerintem az általa számon kért objektivitás követelményének ő maga sem képes eleget tenni. Azért bírálja a Népszabadságot, és a Népszavát, mert azon a perdöntő napon Dávid Ibolya Orbán lépéséről adott lesújtó értékelését tették címlapra, de ha ez torzítás, hasonló, vagy még nagyobb torzítás a Nagyar Nemzet vezető címe is, amely szerint Dávid Ibolya nemet mondott "a jobboldalnak"... Szóval ingoványos terepen mozognak a médiaszociológusok is...


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 15:59:18
Tisztelt Petro!
Zsolt Péter elemzésével nem értek egyet, ezt már az előzőekben el is mondtam és meg is indokoltam, nagyon komplikált és összetett kérdés ma Magyarországon a politikai napilapok működése. Annyit azért hadd mondjak el, hogy tudomásom szerint a Népszabadságon kívül a másik három napilap naponta küszködik anyagi gondokkal, és ez kiszolgáltatottá teszi őket azoknak, akik ezeket a lapokat finanszírozzák. A Népszabadság hál'istennek megtermeli azt a nyereséget, amely nyereség biztosítja a lap működését, előállítását, és még nyereséget is termel a tulajdonosoknak. Kapitalista viszonyok között kizárólag ez lehet egy politikai n apilap függetlenségének záloga.
Tisztelettel Vörös Károly


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 15:59:52
Tomcat:
Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Nem olvastam a Népszabadságban, hogy a Magyar Nemzet által publikált Nomentana ügy – bárki által hozzáférhető, a Cégbíróságról származó – dokumentumait önök valaha is megvizsgálták volna.
Miért nem?
Ha megvizsgálták a dokumentumokat, és nem találták azokat bizonyító erejűeknek, nem kellett volna leleplezni a Magyar Nemzet blöffjét?
Volt ilyen, csak elkerülte a figyelmemet?
Nem esett ezekkel a bizonyítékokkal, bűncselekmény gyanúja a Miniszterelnökre?
Nem kellett volna eloszlatni ezt a gyanút?
Tudom, hogy az ügy elévült, tehát nem vihető bíróság elé, de az elévült bűncselekmény is bűncselekmény, vagy mégsem?
És ha az elévült bűncselekmény is bűncselekmény, akkor az is marad, amíg valaki be nem bizonyítja, hogy azok a bizonyítékok nem bizonyítanak semmit, vagy nem?
Nincsenek a Miniszterelnökkel szemben magasabb erkölcsi követelmények, mint a közönséges polgárral szemben?
Üdvözlettel Tomcat


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 16:06:54
Tisztelt Tomcat!
Kezdjük a végén. Egyetértek. A miniszterelnökkel szemben legalább olyan magasak az erklölcsi követelmények, mint egy közönséges állampolgárral szemben. A Nomentana-ügy azonban jóval az előtt történt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lett volna, tehát ebben az esetben úgy kell kezelni ezt az ügyet, mintha ez egy közönséges állampolgár ügye lenne. Az elévült bűncselekmény elévül, és azért ez az egész ügyhöz hozzátartozik, hogy a jobboldali sajtó egy mozzanatot mindig kifelejtett. És ezt mi többször megírtuk. Arról van szó, hogy a jobboldali sajtó állításával szemben a Nomentana Kft.-nek, amelynek bejegyzését a cégbíróság elutasította, volt egy elődje, a Nomentana Bt. És mivel ez a Nomentana Bt. vállalkozott bizonyos ügyletek lebonyolítására, nem állítható az, hogy egy törvényesen be nem jegyzett cég törvénytelenül működött volna. Hanem az állítható, hogy volt egy bejegyzett betéti társaság, ez a betéti társaság végezte az ügyleteket. Hasonlóan több száz vagy több ezer betéti társasághoz. A jobboldali sajtó azt akarta elhitetni, hogy itt egy kft.-t akartak alapítani, s ennek a kft.-nek a megalakulását utasította vissza a cégbíróság. Tehát úgy gondolom, hogy a Népszabadság annyira ment bele ebbe az ügybe, amennyit ért ez az ügy.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 16:07:19
emailben érkezett:
Tisztelt Vörös T. Károly Úr!
A nagy lapok online szerkesztőségei nagy elánnal vetették bele magukat a multimédiás tartalmak készítésébe. Videok, hangos riportok, interjúk, interaktív infografikák - ez az egyik fő fejlesztési irány. A NOL-nak nincsenek ilyen tervei? Ez pénzkérdés vagy inkább szemlélet, szándék dolga?
Üdvözlettel,
Arató Szabolcs, Pécs


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 16:12:06
Tisztelt Arató Szabolcs!
Örülök a kérdésének. És teljesen egyetértek Önnel abban, hogy ebbe az irányba kell fejleszteni a NOL-t is. Elszánt vagyok abban, hogy a Népszabadságban is megjelenjenek az interkatív infografikák, digitális riportok, interjúk, videók, sőt azt hiszem, hogy a  hirdetőknek is lehetőséget kell adni arra, hogy interaktív hirdetéseket jelentessenek meg a NOL-nál. Tehát a szemlélet, a szándék megvan, a tulajdonosokon a sor, hogy erre pénzt adjanak. Én nagyon sok mindent el tudok képzelni a NOL fejlesztésében, hiszen egy nagyon nagy intellektuális erővel rendelkező szerkesztőség áll a NOL mögött, s a szerkesztőség munkatrásai együtt a NOL munkatársaival, például olyan tényfeltáró riportokat tudnának készíteni, amelyek nemcsak írásaban jelennének meg a nyomtatott változatban, hanem láthatóvá is tennék az adott problémát a NOL megfelelő helyein. Erre kész elképzeléseink vannak, van rá költségkalkuláció is,m és remélhetőleg a tulajdonosok áldásukat fogják adni rájuk. Még egyszer köszönöm a felveltését, és tisztelettel üdvözlöm: Vörös Károly


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: szerki - 2006. Május. 02, 16:12:21
emailben érkezett:
Tisztelt főszerkesztő úr, a kampány során a Népszabadság stábja elkövetett egy szarvashibát: egy plakátarc rossz azonosításával, és egy mit sem sejtő asszony adatainak nyilvánosságra hozásával nagyon súlyos helyzetbe hoztak egy civilt. Mi történt azóta ebben az ügyben? Kompenzálták valahogy a hölgyet? Milyen tanulságokat vont le ebből a szerkesztőség? Tiszteletettel Vígh Zoltán


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 16:19:28
Kedves Vígh Zoltán!
Köszönöm Önnek, hogy erre a hibánkra emlékeztetett. Nagyon nagy hibát követtünk el, amikor nem jártunk százszázalékosan a végére annak, hogy ki szerepel a Fidesz plakátján. Mindenféle dolgok történtek e körül. Talán emlékszik rá, hogy Szijjártó Péter némileg megtévesztve engem, elhozta a szerkesztőségbe a plakát igazi arcát, azt az idős hölgyet, akivel kapcsolatban nem követtünk el hibát. Az idős asszony,  akiről igaztalanul írtuk, hogy arcát adta a plakáthoz, tudomásom szerint kártérítési pert indított a Népszabadság ellen, én próbáltam megegyezni ügyvédjével, ez nem sikerült. Természetesen a méltányosság erejéig kompenzálni fogjuk a hölgyet. Ugyanakkor nem mentegetem magam, a mai napig nem értem, hogy amikor kiderült, hogy mi tévedtünk, akkor nem bennünket keresett meg, hanem a televízióknál jelentkezett. Ez egy nagyon rossz történet, nagyon fájó történet, és ebből csak egy tanulságot lehet levonni, semmi olyan hír, információ nem kerülhet be a lapba, amelyet nem ellenőriztünk százszázalékosan. Mentegethetem magam azzal, hogy egy 95 százalékos anyagot tennünk be a kampány hevében a lapba, de ez nem mentség. És utólag azt kell Önnek mondanom, hogy rossz útra tévedtünk, amikor azt kezdtük el keresgélni, hogy kik azok a személyek, akik a Fidesz-plakáthoz az arcukat adták. Ha lehetséges lenne, visszatérnék az elé a pillanat elé, amikor úgy döntöttem, hogy jöhet az anyag, akkor most másképpen döntenék. És még egy megjegyzést engedjen meg. Feltételezhetően ennek a szörnyű tévedésnek is volt az a következménye, hogy az egész kampány időszakban óvatosabbak és körültekintőbbek voltunk.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 17:02:24
Uraim és Hölgyeim!
Köszönöm kérdéseiket, köszönöm azt a nyíltságot és őszinteséget, amellyel megtiszteltek, és őszintén mondom, hogy kérdéseik, véleményük, gondolataik nagyban segítettek abban, hogy most itt ez alatt a két óra alatt átgondoljam azt, ahogy a Népszabadság a választási kampányban működött, és azt kell mondjam, hogy egy csomó dologra az Önök ösztönzésére találtam magyarázatot, úgyhogy nagyon köszönöm együttműködésüket!
Tisztelettel üdvözli Önöket
Vörös Károly.


Cím: Re: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője
Írta: vorostkaroly - 2006. Május. 02, 19:48:59
"Kedves Főszerkesztő úr!
Kapcsolódva Vígh Zoltán kérdéséhez, megengedhető lett volna a hölgy adatainak a kiteregetése, ha valóban ö van a plakáton?
Üdvözlettel Tomcat "

Kedves Tomcat, mint Vígh Toltánnak adott válaszomban már mondtam, ha még egyszer döntenem kellene, mai tudásommmal nem nyomoznék a Fidesz plakátjain látható személyek után.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly