NOL Fórum
2017. Szeptember. 25, 03:37:32 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3 4 5
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Könnyű szerkezetes házak  (Megtekintve 19621 alkalommal)
andrea._
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Dátum: 2004. Június. 18, 20:31:23 »

Tisztelt Népszabadság!

Szalai Anna által írt "pedálos kád a semmi közepén" című című cikkhez szeretnék hozzászólni. Én a volt felesége vagyok a cikkben említett vállalkozónak. Igazából csak az szeretném megjegyezni, hogy akkor már nem csak a vállalkozót, hanem a vele vállvetve ügyködő Vértes takarékszövetkezetet kellene egy kicsit megpiszkálni. Ez a takarékszövetkezet úgy adott kölcsönt arra a házra, ami az enyém, hogy engem teljesen kihagyott belőle, és nem járt utána, hogy a felépülő (ráépítés) házban ki a tulajdonos, de a hátammögött felértékelték és a vállalkozó úrnak kifizették a kölcsönt. A volt férjem nem kevés pénzzel megterheltette a házat úgy, hogy három gyerekkel itthagyott. Még ez sem lenne érdekes, ha tudnám, hogy minden hónapban fizeti a 180.000 Ft-ot, de nem és egyszercsak egy ilyen takarékszövetkezet miatt az utcára juthatunk. Egy bizonyos közjegyző mondta, hogy ez jogtalan volt és pereljem be őket, de kinek van erre pénze?
Naplózva
annyhde
Jr. Member
**
Hozzászólások: 837« Válasz #1 Dátum: 2004. Június. 20, 06:42:29 »

Hol van ez a cikk?
Naplózva
matter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 21 527


« Válasz #2 Dátum: 2004. Június. 20, 08:11:09 »

http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=179840&DocID=152588#152588
Naplózva
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #3 Dátum: 2004. Július. 27, 22:25:56 »

URL Not found.
Majd később?
Naplózva
Piroska.Remenyi
Newbie
*
Hozzászólások: 329


« Válasz #4 Dátum: 2004. Július. 28, 18:12:55 »

http://www.nol.hu/cikk/322588/
itt megtaláltam
Naplózva
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #5 Dátum: 2004. Augusztus. 03, 21:59:19 »

elolvastam a cikket.Frankó.
A szakmai részéhez szólnék hozzá, leginkább okulásként.

/Nem reklámként szánom tehát e sorokat, de sokkal inkább azért, emrt engem megfogott ez az eredetileg Japánból származó technológia, sé itt per pilalnat a cikkben elég negatív a fennhangja a favázas házaknak, holott az emberi oldal hibádzott./

Mi original Wood-Frame Construction  /eredeti amerikai favázás construkció/ú faházban lakunk.
/forrás: Windslow és szerzőtársa kaliforniai kiadású kétkötetes angol  könyve,melynek fordítása rövidített formában tavaly előtt jelent meg itthon is/

A ház építésének elején egykori amerikában dolgozó kollégáim segítettek.
Több toldaléképítést, tetőtér beépítést végeztem evvel a technológiával.
Nem mondom, hogy mindent tudok, de azért meglátom a hibát a saját munkámban is.

Kezdem ott, hoyg Tatabányán nem találtam 92-ben olyan tervezőt, aki vállalta volna, vagy akiben megbíztam volna a tervezész illetően.
A győri ÉMI egyik munkatársa tervezett, amit én jelentősen átdolgoztam eleinte kollégáimmal való egyzetetés miatt, majd pedig csak úgy, ergonómiai szempontok miatt.

Jónéhány olyan műszaki megoldást építettünk be, vay biztosítottuk a beépíthetőségét, melyeket még kint Amerikában sem használtak általánosan, és az itthoni előírásoktól nagyságrendekkel jobb paramétereket biztosítottak.
/Pl. 3 rétegű üvegezés, szarufák hurrikán"bitos" rögzítése, 50 cm födémszigetelés , napfűtés, hőszivattyú illeszthetősége stb. stb./

A magyar tervezők ha kis pénzűnek terveznek, akkor gyakran kutyólban és típustervben gondolkodnak.Bátortalanok, ugyanakkor sokszor felületesek.
kiviteli tervet nem készítenek igen sok esteben.
Az engedélyezés során a hivatalok döntéshozó ügyintézői a szokatlan dolgok láttán sokszor lemerevednek.Nekünk például hőtechnikai számításra visszadobták a tervet.Arra voltak kíváncsiak, hogy a 3 rétegű üveg az jobb hőszigetelésű-e mint a két rétegű.
Aztán jött az OTP.
A költségvetést én csináltam egy oldalba összesűrítve.Azt mondták ennyiből nem lehet megcsinálni, meg hoszabban kell részletezni.
A harmadik részletezés olcsóbb volt az elsőnél vagy 200 ezer forinttal, de hoszabb volt a lista vagy 3 oldallal.
Aztán elindultunk.Az OTP ellenőre egyszer kijött, mire elzavartam a picsába, és megígértem, hoyg megrakom, ha még egyszeer építészként idejön, és velem vitatkozik, rosszul rakom a betonfödém EB /Előfeszített, Béléstestes/ gerendáit, mert azt stolicára kell rakni /stolica egy középvonali kiemelő alátámasztás amit régen használtak, hiszen nem voltak előfeszített gerendák...érdekes, ma megint kezd elterjedni/.Na mindegy.Volt két perünk az OTP-vel, azt megnyertük, onnantól kezdve csak elhajtottam őket, ha valamit okoskodtak.
Nézzük az anyagokat.
Magyarországon minden építőanyag jó minőségben kapható ezen házakhoz, kivéve a legfontosabbat a FÁT.
Az itthon kapható faanyag Amerikában első osztályú tüzifa minősítést kaphatna.Nevetséges, de Amerikában gyalult fa jöhet csak ki a telepekről, itthon pedig a 10 cm-es padlót 9,5, és 11,5 sm között kapod meg.
/Én tulajdonképpen a faanyag minősége miatt nem is válallok ilyen munkákat ma./

Látszólag olcsóbbak az ilyen házak, de ez nem igaz.Nem igaz azért, mert a divat miatt, s mert viszonylag új technológia, ...drágítja az árat.
/Amerikában a "zegényebbek" itthon a jobb móduak építenek így, ...legalábbis a kezdetekkor ez volt a jellemző./
Aztán nem olcsó az ilyen ház azért sem, mert a felhasznált anyagok modernek.
/Szigetelőnek az ISOVER-t tartom a legjobbnak, gipszkartonból a RIGIPS-et szerettem, de igen javaslom az OSB lemezek beépítését is./
Nem olcsó az ilyen ház azért sem, mert ide nem iszákos malteros legények kellenek, hanem egy jó szakember a famunkához, egy jó szakember a falburkoláshoz, és a szakipari emberekből is a legjobabkat kell elcsalni.
/Érdekes módon a nyugatot megjárt sógorom, aki vízvezeték szerelő, nálam találkozott először a NIBCO -USA- műanyag vízvezetékszerelő rendszerrel./

Szóval nem olcsóbb az ilyen ház, sőt első ránézésre drágább is a fentiek miatt.
Azonban nem feltétlen drágább.
A bruttó /falakkal együtt/ mért ugyan olyan alapterületű hagyományos "tégla" épületekkel szemben akár egy helységgel nagyobb belvilág érhető el a vékonyabb falvastagság miatt.
Nézzük csak:
Nálunk van 50 fm főfal, átlag 19 cm falvastagsággal.
50*0,19= durván 10 m2 amit a főfalak elvesznek a hasznos alapterületből.
Ugyanez hagyományosan 20 m2-t vesz el, amit ha beszorzok 200.000 Ft/m2 árral, akkor az 4 milla a faváz javára.
Ami miatt nem drágább a favázas építésű lakóépület az az üzemeltetése.
Ha ezt veszem, sokkal olcsóbb, mert rendkívül jóvá tehető -sajnos ezt rontják el a legtöbbször- a hőszigetelő tulajdonsága, és szinte bagóért lehet befűteni.
/Mi télen 17000 Ft-t fizetünk fűtésre, főzésre, víz melegítésre 170 m2-re/.
Olcsóbb ez az építkezés pl.mert itt alig van sittanyag, szinte nulla a környezetkárosítás.

Olcsóbb az épület átalakítása is, mert gyakorlatilag bűármit, bárhol ki lehet váltani, arrébb lehet tenni, és igen könnyen lehet praktikusan kialakítani dolgokat.
Nálánk több százezer forintért akarták megcsinálni a három üvegfalunkat, amibe a 3 rétegű üveg került.Úgy döntöttünk, hoyg meggyaluljuk az ablakoknál a ház vázát, sűrübben rakjuk a vázelemeket, és ezekbe teszünk vízszintes osztókereteket, és  ez lesz az ablak./Tehát a ház váza maga az ablak./
Így üveggel együtt kb. 40 ezer forintba jött ki az egész.Kb. tized ár!
Vagy.Két éve egy ablakklímát a hazahozataltól számítva 1 órán belül beépítettünk egy főfalba a fiammal, és a lányommal.

Összeségében a tapasztalataim jók, persze vannak negatívumok is amik inkább szokatlanok /pl. itt minden csoszogás hallatszik/.
Sok hazárdőr van a piacon e témában, de ami engem jobban bosszant, az az, hogy még a jó szakemberek is kardinális hibákat követnek el az ilyen technológiák építésekor.
Ez jórészt abból adódik, hoyg nem, vagy nem jól tanítják az új technológiákat, illetve a sok új anyag fizikai tulajdonságait még nem tapasztalták meg igazán.
/Másik ok, hoyg gyosran változnak a nomák, és sokszor rossz felé---pl. korábban a tetőhéjalások légrését 2 cm-re vették vissza, ma minimum 4 re mondják, miközben az én tapasztalataim szerint 2*5 cm a jó légrés./

Én korábban azt terveztem, hogy videora veszem a házépítés minden mozzanatát, és csak a vázállítást csinálom, a többit csak betanítom a tulajoknak, és figylemmel kísérem az építkezést, ugyanis olyan egyszerű ez a technológia, hogy gyufából az Eifel -tornyot nehezebb kicsiben megcsinálni, mint egy böszme házat.
/A ház építésének az 50%-át teljesen egyedül csináltam, és azt mondom kell melózni, de nem kell megszakadni, sőt igenis élvezetes egydül egy tetőt lezsindelyezni fogadásból minden bádogozás nélkül, vagy legyártani a lambériburkolatot, hajópadlót,hogy biztosak lehessünk a méretpontos anyagba./
Naplózva
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #6 Dátum: 2004. Augusztus. 03, 22:09:46 »

A legfontosabbat elfeledtem.Kispénzűek építsenek egy nagy pincét, és arra egy pirinke házat.
A házat úgy kell megtervezni, hogy lehessen bővíteni, és a bővítés szervesen kapcsolható legyen az eredeti picúrkához.
/Fürdőt, WC-t, kazánt, mosó és szárító helyiséget a pincébe eleve, így fönt két kis szoba, és nagy konyha-előszoba étkező./

NEM szabad nagy hitelből nagy kéglit építeni!!!!!!Rámehet a család.Mire elkészül a ház elválik az építőbrigád.Igen gyakori tapasztalatom ez.Évekig kuporgatnak, nélkülöznek, majd amikorra kiengedhetnének megundorodnak egymástól.
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 714

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #7 Dátum: 2004. Szeptember. 12, 17:31:35 »

Én csak hozzátenni tudok bartospeter beirásához..
New Jerseyben élek hosszú évek óta és itt jobbára könnyűszerkezetes családi házak épűlnek ezzel a módszerrel,néha még 2 emeletes bérházak is.
Néztem az Otthonok.hu és az Otthonunk.hu-ban hirdetett cégek házait/készházait,sőt még volt aki /mint
magánszemély/ tervrajzot is kűldött "mit szólok hozzá?" kiséretében.
Nem tudom bartospeter az itteni mintát követte vagy sem.
Azonban láttam azt amit itt eddig nem,és igy senki sem épitkezhetne!
Hogy mit? Például...
Amit otthon bordáknak hivnak (és  tulajdonképpen közvetve vagy közvetlenűl az EGÉSZ HÁZ sullyát tartja) van cég amely 65.5 cm. távolságra teszi azokat, akár a tetőt tartó gerendákat! Tudom drága a fa,de azért nem itt és igy kell spórolni. Itt 40 cm azaz 16 col a táv mindkét esetben.

A másik pedig hogy ne "kongjon" a ház amikor az emeleten járnak,a földszinti menyezetet nem a födém fáira csavarozzák (!) hanem arra először egy Z alaku vaslemezt tesznek és a Z átlós szára harmonikaszerúen a suly hatására kissé nyulik is,számtalan, de nem minden esetben.
Ebben az esetben nem remeg/rezeg a menyezet együtt a gipszkartonnal, és a födémet nem csak részben,hanem teljessen kitöltik hangszigetelö anyaggal!

Eddig még SEHOL SEM találkoztam itt a kb. 5-6 cm. u.n. aljbetetonnal az emeleten,amit otthon a "kongás ellen" tesznek.

Az ablakok,ajtók fölé (amely sulyt tart) u.n. "header"-t tesznek ami két élére fektetett 5X30-as fa megfelelő hosszuságban,amit a két szélein alul külön az az alátett bordák tartanak és ez tartja a ránehezedő tető sulyát.
Az eddigi tervek alapján....sehol sem használják ezt a megoldást!!!!
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #8 Dátum: 2004. Szeptember. 12, 19:35:24 »

Én/mi kinti szakkönyvből építettünk.Itthoni tervek, irodalmak egyáltalán nem is voltak.

Egyébként igen érdekes, hoyg az amerikai előírások miként változnak.
A kezdetekkor /1992/ még nem találtam náluk azt a műszaki megoldást, mait később a hurrikánok miatt vezettek be ezen technológiáknál.
Ennek az a lényege, hoyg minden egyes szarufa át van pántolva eg yacélszalaggal, és pluszként le van rögzítve a talpszelemenhez.
Az építkezés kezdetekor még én sem alkalmaztam, de a közepe felé már beépítettem mindenhova.
Úgy tudom ott kinn 4 szintig lehet építeni evvel a technológiával.

Én a kongás ellen azt csináltam, hogy a faforgács lemezt a födémgerendákra sziloplaszttal ragasztottam, és kitöltöttem szigetelővel -üveggyapot.
Ennek ellenére a födém kopog, de meg lehet szokni.

Van amit ma másképp csinálnék, de hát ilyen a tanulás.

Egyébként igen sok esteben nem lehetett azt, vagy úgy csinálni, ahogy az amiknál van.
Ott kinn egy padlásteres lakás mondjuk 20*25 m-es.Nekünk a telkünk nincs ilyen széles!
Ők elhagyanak 3-3 métert a jobb és bal oldalon, hoyg meglegyen a belvilág a padlástérbe a tető felfutásakor.Mi ezt nem csinálhattuk, mert a ház az utcafronton 6 méter széles.
Un. térdfalat kellett csinálni.Ami ugye ismerős az itthoni építési módból, amikor is a függőleges falat megmagasítják a födém fölött, majd erre kerül a tető.
Ahhoz hogy ez stabil legyen egy szál fából kellett kialakítani a teljes falmagasságot, ami így 4 méter lett.
Itthon azonban a 3 méteres fa a fa, nehéz volt szerezni 4 méterest.

Számomra az volt a legfontosabb, hogy kívülről kicsi legyen a kégli.
Az ucában 9-12 m magas házak vannak.A miénknek a gerincmagassága 6,3 m, ami igen alacsonynak látszik.
Azonban csalóka a dolog.A bejáratnál a veranda 3,1 m magas.A nappali szobában pedig fölfelé 4,95, és lefelé a pincébe -könyvtár, raktár- 2,7.Így együtt tehát a nappali teljes metszete majdnem 8 m-es, ami ugye tényleg furi egy  6 méter magas épületben.

Én nagyon sok helyen segítettem, dolgoztam hagyományos építkezéseken.
Kész cirkusz, sok a szemét, trehányok a melósok, és igen lassú.

A favázas építkezés teljesen más, ha jól van szervezve.A helysiégek méreteit úgy kell meghatározni, hoyg az anyagok ból ne legyen leeső, a szemét eltüzelhető, a melósokat jól meg kell fizetni, és ott kell lenni velük.Itt lehet gyorsan építkezni, de az is járható út, hogy lakottan építse tovább az ember a házat.
Könnyű variálni, átalkítani, beépíteni, vagy kivenni valamit.

Egy nagyon fontos dolgot megtanultam , amit javasolni tudok mindenkinek, aki így építkezik:
mindent le kel fotózni, le kell mérni, fel kell jegyezni.Azt kell tudni az építkezés végére, hogy mi hogyan lett kialakítva hova kerültek a gerendák, vezetékek.
Én ha valamit akarok, előkapom azt a CD-t amin a ház váza van fotózva, és filmezve.Átnézem, és utána kezdek tervezni.

Azért vannak problémák is ezen házakkal.Jelenleg például egy 3 éves megfigyeléssorozat végén vagyok.A lényege, hoyg megfigyletem, télen nagy hidegben belülről teljesen levizesedik a tetőhéjazat bizonyos helyeken.Annyira, hogy szionte csöpög a víz.Először azt hittem fedéshiba,-de nem az, mert száraz időben is jelentkezik- aztán a munkám egyéb területéről felismert jelenség kapcsán  rájöttem, hogy a szerkezet kiváló hőszigetelése miatt a szabályosan kialakított beszellőzés okozza a páralecsapódásokat.

Megnéztem több hasonló tető, ahol viszont nem találtam ilyen gondot.
Aztán rájöttem, hoyg ott azért nem jelentkezik, mert nem jó eleve a szellőzés kialkaítása a tetőhéjazat alatt, vagy rossz a padlástér hőszigetelése, és ezért nem alakulhat ki a probléma.
Utána néztem a szakirodalomba, nyoma sincs a taglalásának, ami miatt érthető is, hoyg az általam megkérdezett szakemberek tátott szájjal álltak a jelenség mögött.
Pedig ez kardinális kérdés egy tetőnél, vagy egy olyan háznál, ahol a teljes szerkezet faanyagú, ugyanis hiába impregnálják tűz, rovar, és gomba ellen a faanyagokat, ha a ciklikus nedvesedés kioldja, majd kiszellőzteti az impergnáló anyagot!
5-10 év után a faanyag olyan lehet, mintha nem is kezelték volna semmivel.Ég mint a gyufa, a "Szu" zabálja , és könnyen gombásodhat.
Idén a hiba kijavítására teszek kísérletet, aztán megint figyelek mint a nyuszi a fűben, s ha jó, előbb utóbb pénzre kell váltani a tapasztalatot.
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 714

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #9 Dátum: 2004. Szeptember. 12, 22:03:15 »

Álltalában 3 emelet a faszerk. LAKÓHÁZ (bérház,többcsaládos stb) megengedett magasága,mert a 4 emelet már ingatag lehet,a rengeteg suly miatt.Nemcsak  maga az épűlet hanem a bérlők butorai stb. sulya miatt is.

Az acélszalag mint megoldás valószinűleg ott van ahol sok hurikán,tájfun stb. van.Az ilyen dolgok sokszor államonként változnak. Floridában pl. a falak cement falazó blokkokból vannak amit tele kell (ene) önteni betonnal...pont a hurikánok miatt.

Néha egy-egy város még rátesz egy lapáttal a ház biztonságosabban való
épitéséhez. Például 120 cm. magaságú (fektetve rakott) gipszkartonba egy-egy szög vagy csavat és 3X 2 szög a közepébe (vagy 4 csavar)  máshol elég a 2X2 vagy 3 csavar.

A padló megoldásod jó,de..mivel az űveggyapotban SOK A LEVEGŐ azért ---gondolom én---jobb az amit azt hiszem otthon ugy hivnak mint "ásványi gyapot" vagy mi. Ez tömörebb és sűrű,majdnem tömör filcszerű.
A z emeleti padlóburkolat...a legjobb megolsás szerintem...tubusos ragasztóanyag a gerengára majd a rostlemezt (vagy ami rá megy)kb 15 cm.-enként legalább 3 cm. facvsavarral rácsavarozni. Ez tutti hogy nem fog nyikorogni.

Ami a padlástér beépitését illeti..én nekem (nekünk) egy kis u.n. Cape-cod tipus van. Ebben elől (vagy hátul) a padlástér fel van emelve (a padlástér kb.80%ig),és ott egyenes fal van, ami lehetővé teszi egy-két "normális" magasságú szoba+ főrdő/zuhany kialakitását,mert a plafon egyenes és cak az ellenkező,alacsony falat épitik ki ugy hogy az ott  "térdfal" legyen..

Azt hiszem irtál egyszer valahol olyasmit (vagy más?) hogy itt a gazdagok téglából épitik a házaikat.
Ami nem igaz,mert az eredeti tégla db. borzasztó drága és plusz a köműves munka.

Nem kűldten én akkor egy pár képet amik nagy faszerk. házakat ábrázol EGY SOR TÉGLA kűlső bevonattal mint kinti falboritás?
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 714

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #10 Dátum: 2004. Szeptember. 12, 22:10:08 »

Ami a hulladék eltűntetését illeti...
A "gipszkarton szerelők" szokták alkalmazni akik darab bérben rakják a lapokat.
Egész darab lapokat csikokra vágnak és azt a szobákat elválasztó vagy pedig a beépitett)de gipszkarton!) gardrób FALAIBA rakják megtőltve az ott lévő űres helyet),majd egész lapokkal befedik az egészet. Egy igazi nagy háznál eltudnak tűntetni 15-20 db. 120X 360 cm. darabot is.
Hogy mi a pláne benne? Az hogy egy lap felrakása kb 7-9  USD,és az eétűntetés megvan percek alatt.

Ezt azért irom le,mert veled is előfordulhat ez  ..egy.
Kettő te is megszabadulhatsz igy a "törmeléktől".
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 714

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #11 Dátum: 2004. Szeptember. 13, 18:04:42 »

Hallom,sokan keresik/akarnak beépitett szekrényeket.
Tudom,más ország,más szokás.De  azért leirom ide (is) hátha valaki,egy csóró ember EZT a megoldást választja drága beépitett szekrény helyett,hiszen csak a ruháit akarja valahová tenni....

Ugy látom egyre nagyobb az érdeklődés a komolyabb-drágább beépitett szekrények (beép. szekr.) iránt ellentétben az itteniekkel, (New Jerseyben).
Nem tudom ez otthon most egy uj hullám,vagy pedig olyan státusz szinbolum szerű dolognak indult valami,mint régen például az orkán kabát volt,ami azt "jelentette" hogy akinek nem volt,nem is volt elegánsan őltözött...de az régen volt.

Valahogy itt nem forditanak olyan nagy gondot a beépitett szekrényekre,hiszen a legtöbb beépitett szekrényt a lakón/tulajdonoson kivűl alig látja valaki és ha igen,akkor az övé is ahoz hasonló.

Ez a fajta tipus-persze különböző árú és tipusú ajtókkal-bárhol megtalálható a 80 e USD házaktól kezdve a több 100 e plussz  USD házakig. Talán azért mert a beép. szekr.-t itt valahogy nem tekintik butordarabbnak (!), hanem mint a ház egy részét nézik ,aminek az a funkciója hogy tároljon valamit és az ne legyen szem előtt. Ezeket  "apró kis keskeny (60-70 cm. széleseket) dolgokat a szoba magaságáig a szobából leválasztva épitik ki és vagy kettényiló vagy tolóajtókkal szerelik fel. A hosszusága is különböző lehet és a fala gipszkarton,mintha egy apró kis szoba lenne.
Ezek nem gardrób szobák,mert nem akorák hogy belehessen menni beléjűk. A gardrób-szobák,az más,az kűlön fejezet.
Nem tudom,de valahogy otthon sok dolgogra forditanak sok pénzt.Például..sokkal több drága és tömörfából készűlt ajtót raknak be,csempézik a fürdőszobákat sokszor 2 m magaságig.

És könnyűszerk. faházat épitettnek de az emeletet 5-6 cm betonnal fedik...hogy ne kongjon ha valaki fennt jár, bár más,és olcsóbb megoldás is van rá.

Sokan még a "bordákon" is spórolnak amit látom,amiket sokan helyen 67.5 cm távra tesznek pedig tulajdonképpen azok tartják az egész ház sulyát,a falaktól kezdve a tetőig!
(Itt 40 cm-re,16 colra)
De amint mondtam....mások a szokások...
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #12 Dátum: 2004. Szeptember. 13, 21:23:21 »

Ez a lap eltüntetés jóóóóó.
Nagy francok, de az apró darabokat is el lehet tüntetni.
Nálunk nincs sok gipszkarton,Az össz fedésnek mondjuk 30%-a.A többi lambéria, OSB, és pozdorja kőporozva.
Gipszkarton csak oda tettünk -kivéve a veranda mennyezete-, ahol kényelemesen el lehet érni létra nélkül festéskor.

Én a gardrób szobába valóban tüntetgettem efféle "szemetet", majd azt OSB lemezzel fedtem el.Így vastagabb a falburkolat, és más a hangvezetési tulajdonsága.
Naplózva
Bartos Péter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 10 571


« Válasz #13 Dátum: 2004. Szeptember. 13, 21:27:24 »

Én írtam, hoyg egyzser az utcánkba volt egy kanadai ürge, és átjött hozzánk megnézni ahogy építkezünk.
Ő mondta, a havaernak később , hoyg mi szegények lehetünk, ha fából építünk, mert kinn az átlagember épít fából, a jobb módúak tégla házban laknak.

Nem küldtél képeket.
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 714

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #14 Dátum: 2004. Szeptember. 14, 19:48:56 »

A lapokat azért tűntették el,mert igy gyors munkával kerestek egy kis pénzt.

Ami szokatlannak tűnt eleinte..hogy meló közben NEM ISZNAK az emberek sört stb. Hideg viz a divat.
Sok épitető egyszerűen megmondja előre..aki munkaközben iszik...azonnal elkűldi,és meg is teszi!

Nincs olyan mint otthon hogy ládaszámra a sör és iszik boldog-boldogtalan,és ha nincs pia...nincs meló sem!VAn azért persze kivétel,de ritkán.
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
Oldalak: [1] 2 3 4 5
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország