NOL Fórum
2017. Október. 22, 14:51:54 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 127
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tudomány, technika, jövő  (Megtekintve 204379 alkalommal)
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #15 Dátum: 2004. Július. 31, 07:38:51 »

Idézlek:
"Ma szinte barki kepes kartotekot vezetni a Fold minden lakojarol"
"...barki kepes minden emberrol kartotekot vezetni"
Majd a következő mondatban jól eldugva kiderül: tulajdonképpen úgy gondolod, hogy minden olyan emberről, akivel Te, mint egyén a napi ügyintézés során kapcsolatba kerülsz. Nos, a föld minden lakója milliárdos nagyságrendű embermennyiséget jelent, ehhez képest mondjuk egy nagyon masszívnak számító 3000 főt tartalmazó privát nyilvántartás hangyafüst.

"Az informacios asszimmetria termeszetesen meg mindig Nagytestver iranyaban all fenn, de lassan billen vissza az egyensuly. Ezt irtam."
Nem, nem ezt írtad. Ezt írtad:
"Eloszor a tortenelem soran erezheti ugy az egyen, hogy o az erosebb, hogy az o kezeben van az elony, hogy az informacios asszimmetria az o javara billen"

Továbbá csak szőrmentén reagáltál az állam kontra egyén lehetőségeire. Nos, röviden: az hogy Te nem vagy az államtól úgymond beszarva, az a Te (tényekkel alá nem támasztott) szubjektív érzésed, így a magánügyed, de semmit sem változtat azon a valódi tényen, hogy minden szakmai és értelmi kvalitásoddal együtt porszem vagy hozzá képest.

Pontosan értem az "emberi kapcsolatok preferálása az intézményes kapcsolatok mellett, vagy részben helyett" című opuszodat, és egyet is értek a metodológiával, de ez nem az új generáció találmánya. Bármennyire is nem tudsz róla (vagy úgy teszel mintha nem tudnál róla), ezt a fajta hozzáállást a régi generáció már akkor ismerte, amikor még ő volt az új generáció, és mára sokkal nagyobb gyakorlata van benne, mint a mostani új generációnak. Szóval nem tetszettek sem feltalálni a spanyolviaszt, sem ügyesebben használni, legföljebb némiképp másként, informatikai/távközlési eszközökkel kiegészítve. Bár, mint mondottam, ezt megteszik a régi generáció képviselői is.

Összeségében nevetségesen eltúlzod az informatikával, távközléssel stb. kapcsolatos érveidet, ezért aztán a nagy mellényednek is azonnal megkérdőjeleződik a valóságalapja. Pedig szemmel láthatóan értelmes pasas vagy, csak fölöslegesen bosszantasz másokat ezekkel a provokatív tódításokkal. Generációs nagyképűsködésed meg szinte teljesen alaptalan és felesleges. Szóval hátrébb az agarakkal, kedves Sakkmatt, ha kérhetnélek!
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #16 Dátum: 2004. Július. 31, 07:49:45 »

Regen ez azert volt problematikus, mert annyi ember egyszeruen nem fert a fejunkbe. Ma viszont nincs ilyen gond.
Persze, persze. Az új generációnak sokkal nagyobb a feje, ezért minden belefér. Meglepődött)

Nincs ilyen gond? Neked mekkora a személyes adatbázisod? Milyen eszközön tárolod? Hogyan férsz hozzá minden pillanatban? Na ugye.
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #17 Dátum: 2004. Július. 31, 14:00:02 »

Persze, persze. Az új generációnak sokkal nagyobb a feje, ezért minden belefér. Meglepődött)
Nincs ilyen gond? Neked mekkora a személyes adatbázisod? Milyen eszközön tárolod? Hogyan férsz hozzá minden pillanatban? Na ugye.
Igen, az uj generacionak a feje mellett szamitogepei is vannak. Az en szemelyes adatbazisom negy es felmillio emberrol tartalmaz kulonbozo reszletessegu informaciokat. A legfontosabbakat a fejemben tarolom. Az egesz adatbazisom tobb szamitogepen redundansan letezik, tobbek kozott a notebookomon, amitol ritkan valok meg. Hamarosan jump-driveot fogok hasznalni tarolasi celra. A szemelyes adatbazisnak egyebkent a legtrivialisabb formaja a telefonkonyv. Ilyen sokmindenkinek van, csak esetleg nem elektronikus formaban (nagy hatrany!) es nincs rendesen osszekapcsolva a tobbivel. Nalam ezek a problemak nem merulnek fel.

Ami pedig az en porszem voltomat illeti az allamhoz kepest, nagyon rossz modell van a fejedben. Az allam nem tobb, mint parezer (vagy partizezer) allamapparatusban dolgozo ugyanolyan porszem, mint en. Az elonye velem szemben az, hogy egyszerre parezer dologra tud egyidoben figyelni, ennyivel tud foglalkozni, a hatranya pedig az, hogy tobbmilliofele kell figyelnie, es nem tudatosulnak olyan jol a partizezer fejeben az erdekei, mint az enyemek az enyemben. En kevesebb dontest tudok idoegyseg alatt hozni, de az egyes dontesek atfutasi ideje nalam sokkal-sokkal rovidebb. Tehat en, a porszem, nagyon gyakran kicsuszok az allamok latokorebol. Az egyes, allamot alkoto porszemek ugyanolyan serulekenyek, mint en. A kulonbozo allamoknak altalaban nem vagyok a direkt latokoreben. Igen, van rolam bizonyos, korlatozott igazsagtartalmu informaciojuk (pl. a Magyar Koztarsasag keptelen volt behivni katonanak, hiaba probalkozott vele), de soha nem tudjak pontosan, hogy ki vagyok, hol vagyok, mit csinalok es mit tudok.

Az allam bizonyos torvenyei (elsosorban, de nem kizarolag az informatikaiak) alol siman ki tudom magam vonni, mindenfele kovetkezmeny nelkul; soha nem is fogja megtudni.

Az allam orlokerekei ala azok kerulnek, akiknek a felorlesehez szemelyes (es nem allami) erdekek fuzodnek. A nagy letartoztatasok aldozataul azok esnek, akiknek tul jo lakasa van vagy tul jo pozicioja (amikre valaki mas palyazik). Nem azok, akik az allam erdekeivel ellentetes dolgokat csinalnak. Ugyanis az allamnak nincs tudata. Nagytestver nem egy ontudatos leny. Az allam erdekei gyakran nem is ismertek, nem egyertelmuek. Az embereket a sajat erdekeik mozgatjak fuggetlenul attol, hogy az allamapparatusban dolgoznak, vagy nem.
Naplózva
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #18 Dátum: 2004. Július. 31, 16:04:58 »

Igazán örülök és köszönöm, hogy most már lényegesen alacsonyabb lovat választottál, bár még mindig besinkófálsz olyan költői túlzást, mint a 4 és fél millió emberes személyes adatbázis. Amíg nem érv valamire, addig nem baj.

Megtiszteltél vele, hogy válaszoltál a személyes adatbázisodat illető kérdéseimre, bár őszintén megmondom, csak azért tettem fel azokat, mert arra számítottam, hogy magadban végiggondolva és megválaszolva, beismered, hogy azért a személyes adatbázisokkal vannak műszaki-technikai, sőt még elvi gondok is, amelyek bizony jelentős mértékben korlátozzák a hétköznapi használhatóságukat. (Vagy az egyén függetlenségét.)

Abban mindenesetre igazad van, hogy egy akár korlátozottan használható, de elektronikusan tárolt és elektronikusan kezelhető személyes nyilvántartás óriási előnyöket biztosít a felhasználójának, leginkább az adatok rendszerezése és visszakeresése területén.

Az elvi baj azonban ugyanaz vele, mint a regiszteres füzetbe írt telefonjegyzékkel: neked kell begyűjteni és aktualizálni a benne foglalt adatokat, ezért a méret növekedésével egyre több időt kell(ene) töltened az adatok aktualizálásával. Ezért lehetetlen például a 4 és fél milliós személyes adatbázis: ha csak az alapadatokat kell Neked bevinni, már akkor is hónapokat kellene tölteni vele, az aktualizálás meg teljes munkaidős elfoglaltságot jelentene folyamatosan. Ezért bizonyos méret felett csak a központilag létrehozott és karbantartott, az egyes egyének számára megosztott adatbázisok jelentenek elvileg is jó és hatékonyan használható megoldást. A bibi csak az, hogy ekkor már nem beszélhetünk egyéni adatbázisról, még kevésbé az egyén függetlenségéről: egy megosztott adatbázis használata esetén az egyén ki van szolgáltatva az adatbázis(ok) publikálóinak (információval való feltöltőinek), üzemeltetőinek és az adatátviteli szolgáltatóknak.

Az államra vonatkozó érvelésed engem egy graffitire emlékeztet: "Sose halok meg. Eddig sikerült."

Noha sok igazság van abban, amit írsz, végső soron abban tévedsz, hogy az állam nem csak az őt alkotó porszemek összege. Figyelmen kívül hagyod a szinergiát, az eszközrendszert és az egyének kiszolgáltatottságát. Az állam előnye: ha levágod (átvered, megkened) egy fejét, automatikusan van helyette másik. Mindegyiket egyedül elvileg sem tudod levágni.

És végül: ugye nem azt akarod mondani, hogy a koncentrációs táborokba meg a gulágokra túlnyomórészt olyan emberek kerültek, akiknek valami konfliktusuk volt az adott állam valamely hivatalnokával személy szerint?
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
Simon Iván
Jr. Member
**
Hozzászólások: 802


« Válasz #19 Dátum: 2004. Július. 31, 19:07:55 »

Bocs, hogy megint belepofázok!

Drága Sakkmatt! Mikor hagyod abba ezeket az infalntilis marhaságaidat?

"Az en szemelyes adatbazisom negy es felmillio emberrol tartalmaz kulonbozo reszletessegu informaciokat. A legfontosabbakat a fejemben tarolom."

Minek? Milyen adatok? Milyen olyan adataid lehetnek neked, amelyek nem találhatók meg az on-line telefonkönyvekben? Vagy betörsz különböző adatbázisokba, és súlyosan illegális adatgyűjtést folytatsz? Mit gyűjtesz? Hitelkártya számokat? Genetikai kódot? Biometriai azonosítókat? Anamnéziseket? Aztán melyek azok a legfontosabb adatok, amelyeket a fejedben tartasz? Amelyek elférnek egy telefon noteszben? Mond, miért kell füllenteni? Ha meg nem füllentesz, akkor Te a KÉM SAKKMATT vagy?

"Az egesz adatbazisom tobb szamitogepen redundansan letezik, tobbek kozott a notebookomon, amitol ritkan valok meg. Hamarosan jump-driveot fogok hasznalni tarolasi celra."

Hűha! Ez igen. Nagyon fontos információk lehetnek azok, amelyeket ennyire védesz! Biztosan én vagyok az ostoba, hogy semmi ilyen szupertitkos, szupervédenivalót nem tárolok (ezért nincs mit féltenem). Gyanűs vagy Te nekem Komám! Te tényleg a KÉM SAKKMATT vagy (csak akkor minek dumálsz róla)?

"A szemelyes adatbazisnak egyebkent a legtrivialisabb formaja a telefonkonyv. Ilyen sokmindenkinek van, csak esetleg nem elektronikus formaban (nagy hatrany!) es nincs rendesen osszekapcsolva a tobbivel. Nalam ezek a problemak nem merulnek fel."

Érdekes! 1969 vége óta dolgozom számítógéppel, és egészen az e-mail megjelenéséig megelégedtem egy gondosan karbantartott névjegy-gyűjteménnyel (az e-mail óta persze a legfontosabb partnereim elektronikusan is "megvannak"). Egyszer kaptam egy "manager kalkulátort", azt is odaajándékoztam a fiamnak (a francnak sem volt kedve állandóan karbantartani az adatokat, amelyeket nem elektronikusan kaptam meg). Persze lehet, hogy ez az én nagy bajom!

"Ami pedig az en porszem voltomat illeti az allamhoz kepest, nagyon rossz modell van a fejedben. Az allam nem tobb, mint parezer (vagy partizezer) allamapparatusban dolgozo ugyanolyan porszem, mint en. Az elonye velem szemben az, hogy egyszerre parezer dologra tud egyidoben figyelni, ennyivel tud foglalkozni, a hatranya pedig az, hogy tobbmilliofele kell figyelnie, es nem tudatosulnak olyan jol a partizezer fejeben az erdekei, mint az enyemek az enyemben. En kevesebb dontest tudok idoegyseg alatt hozni, de az egyes dontesek atfutasi ideje nalam sokkal-sokkal rovidebb."

Kénytelen vagyok kétségbevonni, hogy Te informatikus vagy. Informatikus ilyen marhaságokat nem mond. Analógiával élve Te nem állítasz mást, mint hogy: egy számítógépes program (alkalmazás) nem más, mint bináris jelek összessége a számítógép háttértárolóján, illetve a memóriájában. Egy angol nyelvű Shakespeare színmű pedig nem más, mint az angol ABC 26 betűjéből és néhány írásjelből összerakott szövegfüzér (string).

"Tehat en, a porszem, nagyon gyakran kicsuszok az allamok latokorebol."

Kicsúszni... Mint a pitiáner bűnözők, vagy a mániákus összeesküvők. De erről már sokszor beszélgettünk. Csak azt nem tudom, hogy most "virtuális" vagy "valós" önmagadból jön ez a szöveg. Gyatra így is, gyatra úgy is. "Kicsúszni"; mond, téged mindig kergetnek?

"Az egyes, allamot alkoto porszemek ugyanolyan serulekenyek, mint en."

Az állam nem az azt alkotó porszemek puszta összessége! A Te modelled egyszerűen primitív, vulgáris egyszerűsítése a tényeknek, gyermekded és ostoba.

"A kulonbozo allamoknak altalaban nem vagyok a direkt latokoreben. Igen, van rolam bizonyos, korlatozott igazsagtartalmu informaciojuk (pl. a Magyar Koztarsasag keptelen volt behivni katonanak, hiaba probalkozott vele), de soha nem tudjak pontosan, hogy ki vagyok, hol vagyok, mit csinalok es mit tudok. Az allam bizonyos torvenyei (elsosorban, de nem kizarolag az informatikaiak) alol siman ki tudom magam vonni, mindenfele kovetkezmeny nelkul; soha nem is fogja megtudni."

A konspiráció! Ha paranoiás vagy, fordulj sürgősen szakemberhez! Gyógyítható. Rólad egy vicc jut az eszembe: "Arisztid megy a Nagykörúton, és egy hatalmas kereplőt forgat. Arra megy Tasziló, és megkérdezi: - Mit csinálsz, drága barátom? - Nem látod, elefántot riasztok! - feleli Arisztid. - De Barátom, nincs errefelé egyetlen elefánt sem! - mindja Tasziló. - Na látod, bevált! - feleli Arisztid." Nem jó ez a XXI. századi állam, de hogy ki akarnék bújni...? Minek? Jó, én hülye vagyok, szeretek nyugodtan aludni (amelynek feltételeit nem kibújással, bújkálással, konspirációval szeretném megteremteni).

"Az allam orlokerekei ala azok kerulnek, akiknek a felorlesehez szemelyes (es nem allami) erdekek fuzodnek. A nagy letartoztatasok aldozataul azok esnek, akiknek tul jo lakasa van vagy tul jo pozicioja (amikre valaki mas palyazik). Nem azok, akik az allam erdekeivel ellentetes dolgokat csinalnak. Ugyanis az allamnak nincs tudata. Nagytestver nem egy ontudatos leny. Az allam erdekei gyakran nem is ismertek, nem egyertelmuek. Az embereket a sajat erdekeik mozgatjak fuggetlenul attol, hogy az allamapparatusban dolgoznak, vagy nem."

Te beteg vagy! Honnan ezek a képtelenségek? Már nem a SzU-ban élsz! Azt írod. "Az allam nem tobb, mint parezer (vagy partizezer) allamapparatusban dolgozo ugyanolyan porszem". Hogy a bánatba lehetnek egy ilyen laza porszemhalmaznak érdekei (amelyek ráadásul nem is ismertek)?

Sakkmatt! Hagyd abba ezeket a gyerekes fantazmagóriákat! Ha nem csináltál nagy disznóságokat, aligha kerget Téged akárki (a nagyotmondás, Münchausen-báróság pedig még nem nagy bűn). Nem vagy Te ahhoz elég fontos személy a 4 milliós, redundánsan tárolt, bombabiztos nyilvántartásod ellenére sem...
Naplózva
gordon
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 856


« Válasz #20 Dátum: 2004. Július. 31, 23:11:21 »

Egy kicsit elment a téma más irányba, mint ahogy mint topicnyitó szerettem volna. Bár talán mégsem: a címben szerepel technika és a jővő szó, és a tárgyalt téma mindkét területet érinti. Amúgy teljesen egyetértek Somon Ivánnal és Plix01-el. Az is ide tartozik, hogy minden topic köztulajdon, a nyitónak nincsenek előjogai -ez a hozzáállásom.

De inkább lépjünk tovább egy másik témára, ami a napokban lett ismét aktuális. (Talán túl nagy érdeklődést nem fog kelteni a dolog, de hátha lesz egy-két észrevétel.)
A fekete lukról van szó! Hawking a 60-as évek végén, vagy a 70-es évek elején kimutatta, hogy a fekete lyukból mégis távozik valami, a lyuk "szivárog", ereszt. Kellően hosszú idő után a fekete lyuk megszühet fekete lyuk lenni. Azt hiszem, a magyarázat azon alapult, hogy a kvantummechanikai határozatlansági elv alapján elemi részecskék ill. sugárzás a lyukból -bár nagyon kis valószínűséggel- a lyuk eseményhorizontján kívűlre kerülhet, itt pedíg kölcsönhatásba léphet az anyagi világgal és elveszhet a fekete lyuk számára.
A fekete lyukkal kapcsolatban vita alakult ki ,hogy a lyukba került anyaggal az információ, amelyet az anyag hordozott, örökre elveszett e az univrzum számára. Hawking szerint igen, mások szerint nem feltétlenül. Ezügyben Hawking fogadást kötött egy ellenkező állásponton lévő ismert fizikussal. A fogadás kb 30 éven át eldönthetetlen volt. A napokban Hawking jelentkezett az ügyben és elismerte, hogy álláspontja nem tartható tovább. A fekete lyukból kikerülhet oda bekerült információ, bár erősen sérülten. A fekete lyuknak vannak egyéb, nagyon izgalmas és rejtélyes tulajdonságai és vonatkozásai, kezve a más univerzumokba való eljutás lehetőségétől az anyag térfogat nélküli állapotáról való spekulálásig.  Nagyon érdekes témának tarom, örülnék, ha más is mutatna érdeklődést, akár "csak" kérdésfeltevéssel.
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #21 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:31:02 »

És végül: ugye nem azt akarod mondani, hogy a koncentrációs táborokba meg a gulágokra túlnyomórészt olyan emberek kerültek, akiknek valami konfliktusuk volt az adott állam valamely hivatalnokával személy szerint?
Kezdjuk a vegen. Nem, nem egeszen ezt akarom mondani, hanem azt, hogy a koncentracios taborokba es gulagokba tulnyomoreszt (szinte kizarolag) olyan emberek kerultek, akiktol valaki (pl. a szomszedjuk) valamit el akart venni. Nem feltetlenul volt az illeto allamhivatalnok, de egyeni erdekek altal vezerelt, termeszetes szemely volt, az tuti. A zsidokat, kommunistakat, nep ellensegeit, kulakokat, stb. olyanok jelentgettek fel, akik valamit az illetoktol el akartak venni. De inkabb a jovorol beszeljunk.

Az en negy es felmillios adatbazisom egyreszt nyilvan nyilvanos informaciobol all, amit barki megszerezhet, csak sokkal tovabb tart nullarol utanajarni, mint a mar osszegyujtott es megszervezett adatbazisbol kikeresni. Es nyilvan nem egyedul tartom karban. Az infromacio csere-bere egy olyan dolog, amivel erdemes foglalkozni. Az alapja az un. bizalmi halozat: elsosorban nyilvantartom azt, hogy kiben milyen mertekig bizom meg, es csak olyan informaciot iktatok be az adatbazisomba, aminek az eredeteben vagy en megbizom, vagy olyasvalaki allitja megbizhatonak, akiben en nagyon-nagyon megbizom. Vagyis itt is letrejon egy olyan, alulrol szervezodo szinergia, ami siman versenyre kel (sot, sok esetben le is gyozi) a hierarchikus allamot. Ezeket hivjak ugy, hogy peer-to-peer networks (egyenlo-az-egyenlovel halozat), es szerintem ezeke a jovo.

Egy pelda, amit mindenki ismer: zenek es filmek cserebereje. Az allam tiltja. Mi csinaljuk. Az allam tehetetlenul nezi. A zenekiadokkal es az allammal vivott fegyverkezesi versenyben mindig egy-ket lepessel elore jarunk. Az o koncentralt szamitasi es kommunikacios kapacitasuk a kozelebe se johet a mi decentralizalt szuperszamitogepunknek.

Simonivannak. Infantilis? Lehet. Marhasag. Nem hiszem. Nem vagyok kem, csak nyitott szemekkel es fulekkel jarom a vilagot, es megprobalom visszakeresheto modon megszervezni azt az informaciot, amihez hozzajutok. Informacioimat vagy magam szerzem be (tobbnyire nyilvanos forrasokbol, mint pl. a telefonkony) vagy csere-bere utjan kapom meg masoktol. Eleg naprakeszek szoktak lenni. S hogy te ebben nem veszel reszt? Nos, ez a te dontesed. En ugy erzem, hogy versenyelonyben vagyok veled szemben, de mivel elsosorban ahhoz fuzodik erdekem, hogy minel tobben resztvegyenek a bizalmi halozatban es az arra epulo kulonbozo informaciocsereberekben, termeszetesen arra buzditalak teged is, hogy olvass utana, szerezd meg (ingyen vannak!) a szukseges programokat, es csatlakozz a jovohoz. Ha kerdeseid vannak, bizalommal fordulhatsz hozzam, vagy meginkabb valamilyen erre szakosodott forumra, ahol valaki megvalaszolja.
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #22 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:36:37 »

Nem vagy Te ahhoz elég fontos személy a 4 milliós, redundánsan tárolt, bombabiztos nyilvántartásod ellenére sem...
Hat pontosan errol van szo! Ezt magyarazom mar miota. Ezert nem lesz semmi bajom az allammal. Es vigyazok ra, hogy ne is legyek fontos szemely. Mert ma mar nem kell fontos szemelynek lennem ahhoz, hogy megfeleloen informalt legyek (s nem csak en). Pontosan ez a minosegi kulonbseg a mult szazadhoz kepest. Meg mindig nem erted?

Egyebkent nem vagyok paranoias. Pontosan tudom, hogy senki sem uldoz es senki sem akar kirabolni. De azert a fontos levelezesemet rejtjelezve folytatom, a fontos adataimat rejtjelezve es redundansan tarolom, a lakasom ajtajat pedig kulcsrazarom. Pontosan azert, mert nem kerul szinte semmibe.
Naplózva
KapitányG
Hero Member
*****
Hozzászólások: 27 539


« Válasz #23 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:40:05 »

Kedves Sakkmatt, Simonivánra, Simoniván meggyőzésére már nem érdemes energiát pocsékolnod, ugyanolyan vén, mint én vagyok.
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #24 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:43:28 »

Az urhajozasrol. Ma lattam egy nagyon erdekes musort egy uj, nagyon igeretes modszerrol a keringesi sebesseggel jaro hatalmas kinetikus energiatol valo megszabadulasra: a tollaslabda! Egy felfujhato kuppalast, aminek a csucsaban van a hasznos teher.
Mar a teszteles utolso stadiumaban van egy olyan mentorendszer, amivel egy szkafanderben levo urhajost mindenfele urhajo nelkul vissza lehet hozni Foldre. A Szojuz visszateroegysege kb. 4-szer akkora tomegu, mint a hasznos teher, ami visszajon vele. Ez a "tollaslabda" kb. azonos tomegu az altala lehozott hasznos teherrel. No, ez valoban kozelebb hozhatja a privat urutazast!

Ha talalok linket, majd megirom ide!
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #25 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:45:30 »

Kedves Sakkmatt, Simonivánra, Simoniván meggyőzésére már nem érdemes energiát pocsékolnod, ugyanolyan vén, mint én vagyok.
Eszem agaban nincs ot meggyozni. Az erveivel vitatkozom, hogy a tobbiek lassak. Azt szeretnem, ha a nezeteit sem hagyna itt maga utan.
Naplózva
KapitányG
Hero Member
*****
Hozzászólások: 27 539


« Válasz #26 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:51:51 »

Majd ha eltűntünk, Sakkmatt, akkor nézz körül, hogy maradt-e itt utánunk valami. Bírd még ki azt a kis időt.
Naplózva
KapitányG
Hero Member
*****
Hozzászólások: 27 539


« Válasz #27 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:58:29 »

Eszem agaban nincs ot meggyozni.
Tényleg?
Vagy ezt nem te írtad Ivánnak?

"termeszetesen arra buzditalak teged is, hogy olvass utana, szerezd meg (ingyen vannak!) a szukseges programokat, es csatlakozz a jovohoz. Ha kerdeseid vannak, bizalommal fordulhatsz hozzam, vagy meginkabb valamilyen erre szakosodott forumra, ahol valaki megvalaszolja."
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #28 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 00:58:36 »

Majd ha eltűntünk, Sakkmatt, akkor nézz körül, hogy maradt-e itt utánunk valami. Bírd még ki azt a kis időt.
Nem, kedves KapitanyG, nem varok olbetett kezzel, amig felnevelitek nektek megfeleloen a kovetkezo generaciot. Az elavult eszmerenszereket es erkolcsi renszereket aktivan akadalyozni kell a terjedesben. Titeket nem gyozkodlek, de azt a szivesseget nem teszem meg, hogy hagyom, hogy ti gyozzetek meg fiatalokat.

Kis utanajarassal egyebkent kideritettem, hogy neked mar mas sem hagyta egy mas alkalommal. Ugye? ;-)
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #29 Dátum: 2004. Augusztus. 01, 01:02:42 »

Vagy ezt nem te írtad Ivánnak?
De en irtam. Neked is irhattam volna. Semmi kifogasom az ellen, sot, kifejezetten orulok neki, ha felulvizsgaljatok nezeteiteket, es egyutt haladtok a korral. Csak nem remenykedek benne tulzottan, es nem fektetek bele tul sok energiat. De semmi kifogasom ellene.
Nem veletek van bajom, hanem -- egyebkent meglehetosen kulonbozo, de alapvetoen korszerutlen -- nezeteitekkel.
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 127
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország