NOL Fórum
2017. Október. 22, 14:43:41 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 11 12 13 14 15 [16]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Kövér megint megmondta a frankot!  (Megtekintve 33730 alkalommal)
köpcöske
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 518


« Válasz #225 Dátum: 2005. Szeptember. 30, 17:37:05 »

"Ha megtehetnék azt, amit ötven éve a kommunisták, akkor meg is tennék"

Kövér László és Tőkéczki László beszélt Magyarország helyzetéről a Titkok és álmok című Reform-esten a Polgárok Házában szerdán.
A meghívott vendégek a rendszerváltásról, a kormány politikájáról és a 2006-os választások részleteiről beszéltek.
http://www.polgari-kor.hu/hirek/hirek.php?mit=bovebben&kat=1&id=6896
Naplózva
autizmus-felix
Newbie
*
Hozzászólások: 231


« Válasz #226 Dátum: 2006. Június. 13, 20:55:44 »

Politika, pártok, demokrácia és Európa.

Negyven év- és legalább két generációnak sikerült teljesen elfelejtenie, hogy mit is jelent európainak lenni s meghallgatni türelemmel a másik „oldal“ szavait, gondolatait, véleményét. 1989-ben az ország szeretett volna „tiszta lappal“ indulni; valamit előről kezdeni(lásd: Bozóki A. „Tiszta lappal“ - 1988). De ezek a „lapok“ már kezdettől fogva nem voltak „tiszták“.- a múlt szinezte őket! A Fidesz fiataljai számára ez a múlt a „hatodik koporsót“ jelentette. Múltnélküliségüket hangoztatva azonban belemerevedtek a hatalom túl hirtelen szerzett büvöletébe! S (kezdeti) liberalizmusokról, piacpártosságokról, államkorlátozó- és civil társadalmakról való álmodozásuk, a kárpótlás és visszamenőleges igazságszolgáltatásuk elvetése vissza-, visszályára fordult s a hatalom birtokosaként mindaz az álom, melyet egy „tiszta lapra“ szerettek volna írni, belemerevült egyéniségük múltjába s a történelmi lehetőséggel nem voltak képesek élni.

Politikai programjukat 1988-ben erre a „tiszta lapra“ felírva m i n d e n k i t(!!) szívesen fogadtak, akik részt akartak vállalni a közös „vállalkozásban“; elutasítottak és elitéltek mindenfajta hatalom kisajátitásra irányuló törekvést és gyakorlatot (lásd: „Politikai programnyilatkozat“ - 1988. november 20). „Az persze kérdéses, hogy a demokratikus politikában el lehet-e szakadni a múlttól...“ - ehhez  egy, a nemzedékeket áthidaló társadalmi koalició kötésre volt -és van!- szükség. A Fidesz vezető köreiben ezt a „múlt nélküli“, nemzedék alapú liberalizmust eltérően értelmezték. E csoport számára(pld. Orbán, Kövér, Áder) a „liberalizmus“ kizárólag  s a j á t lázadásuk eszméje volt. S hiába voltak a múltban pragmatikusok vagy nemzetiek/-eskedőek, s hiába kötöttek ki a kereszténydemokrata vagy a nacionális szinezetü konzervativizmusoknál, identitásuk, habitusuk azonban azok a magukkal hozott értékek, szokások voltak, melyeket multjukból magukkal cipeltek s már induláskor a tarsolyukban voltak(lásd: a "nomeklatura gyermekei").

A mozgalmi Fidesz a parlamentbe való bejutással konszolidálódott. Ezekben az években (1991...1993) a legnépszerübb magyar politikai párt volt. Ez a népszerüség „elfedte“ mindazokat a hatalomkoncentrációs folyamatokat, amelyek a párt  b e l s ő  vezetésében megindultak. A pártvezetés szük magja körül megjelentek a „Varga Tamás és Simicska Lajos“ neveivel „fémjelzett“ gazdasági „holdudvar“, melynek következtében a Fidesz nemcsak egy politikai szervezet, de egyuttal e g y e s e k  gazdasági vállakozása is lett! S elkövetkezett az a helyzet, melyben a párt nem a lelkes fiatalsághoz-, sőt: nem is a kedvelt vezetőikhez, hanem „általuk addig nem ismert háttéremberekhez“ tartozott.

Összefoglalva:

a) állítani lehet, hogy „aki egy párt vezetője akar lenni, annak folyamatosan“ kezdeményezőként kell fellépnie. Aki viszont valami létezőnek a védelmében lépett fel, az nem látszik dinamikusnak. A vezető egy-egy kezdeményezése lehet „akár egy blöff is“: mert a kezdeményezés tartalmánál sokkal fontosabb a kezdeményezés ténye;

b) egy politikai szervezet belső átalakítása sohasem semleges. Állások, poziciók, struktúrák megváltoztatása mindíg valamely csoport belső „hatékonyságát“ -hatalmát?- növeli másokkal szemben. Mindaddig, amíg a pártvezetés által „patronált“ megyei, városi „elnökök“, önkormányzati emberek felsorakoznak mögötte/mögöttük, a vezetés akár a párt ellehetetlenülése árán is megőrízheti pozicióját(pld. Kisgazda Párt);

c)  egy választott vezetőséggel bíró pártban -bármelyik!- az "informális hatalom" nem elegendő! A hatalmi struktúra alapvetően kettős jellegü: a formális és informális hatalom egyidejü létezését jelenti. S ennek elismertetéséhez pozicióra van szükség. S ez az, amit Orbán kezdettől fogva akart. Kissé ironizálva: nem a pártnak van egy Elnöke, ellenben az Elnöknek van egy pártja. S hogy ez a felfogás milyen mértékben biztosítja/biztosíthatja annak -t.i. a hatalomnak- a tartósitását: ez a jövő titka.

****

Kövér, vagy a Fidesz bármely alapító tagja(pld. Fodor G.) a megmondhatója, hogy a "narancs" óta, micsoda hatalmas utat tett meg ennek a pártnak az a belső magja, akiknek ma már nem az ország, hanem az egyéni érdek mind a belső, mind a külső irányitójuk.

Felix
Naplózva
Oldalak: 1 ... 11 12 13 14 15 [16]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország