NOL Fórum
2017. Szeptember. 25, 03:35:30 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Káosz a fejekben, zűrzavar az MSZP-ben.  (Megtekintve 28979 alkalommal)
peter-kem
Jr. Member
**
Hozzászólások: 894


« Válasz #150 Dátum: 2005. Április. 13, 13:43:38 »

Gyurcsányi utasítás Szili ellen?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma kiadta az utasítást az MSZP-elnökség hozzá lojális tagjainak, hogy a holnapi koalíciós egyeztetésre készülődve támogassák a testületen belül Bihari Mihály államfői jelölését - értesült a stop.hu internetes portál. A kormányfő utasítása egy újabb izgalmas hatalmi sakkjátszma nyitóakkordja lehet a szocialista párton belül, aminek már nemcsak a köztársasági elnöki poszt a tétje.
2005-04-12 23:01:50

"Az elmúlt hetekben sokszor elmondtam, hogy a megoldás az államfőválasztás kérdésében politikailag és közjogilag is a magyar parlament pártjai, vagyis az Országgyűlés kezében van. Én ezt mindig tiszteletben fogom tartani, és eszerint is fogok eljárni. A köztársaság miniszterelnökének elsősorban arra kell ügyelnie, hogy a megválasztott köztársasági elnök és az elnöki intézményhez fűződő viszonyában soha semmi ne teremtsen alkalmat, hogy ezt a viszonyt beárnyékolja egy korábbi megjegyzés, egy félreérthető nyilatkozat. Ezért azt a magatartást és politikát fogom követni a következő napokban, hetekben is ebben az ügyben, amit eddig követtem", fogalmazott ma reggeli rádióinterjújában a kormányfő. Ám a Stop! legfrissebb információi szerint Gyurcsány Ferenc korántsem azt a semleges álláspontot képviseli a köztársasági elnök jelölésének ügyében, mint ahogyan azt nyilatkozatai alapján gondolhatnánk.
A miniszterelnök a nyilvánosság előtt mindvégig kényesen ügyel arra, hogy ne foglaljon állást a koalíciós pártok között zajló vitában, ám szocialista körökből úgy értesült a stop.hu:

Gyurcsány tegnap kiadta az ukázt a szocialista elnökség hozzá lojális tagjainak,

hogy a Hiller István pártelnök és a megyei szervezetek által favorizált Szili Katalin helyett Bihari Mihály alkotmánybíró köztársasági elnökké jelölését támogassák a holnap esedékes újabb koalíciós egyeztetési forduló során.
Gyurcsány utasításával sokadszorra is érdekes helyzet állhat elő a szocialista pártban, hiszen ha a hírportál információi helytállóak, Bihari támogatása és Szili elvetése által a miniszterelnök most egyértelműen szembe megy az őt augusztusban Kiss Péter ellenében pajzsra emelő pártszervezetekkel és ezeken keresztül magával a tagsággal is.
Amennyiben a küzdelemből Bihari kerül ki győztesen, Gyurcsány mindenképpen újabb győzelmet könyvelhet el az MSZP-n belül, Hiller és a megyei elnökök pedig veszítenek. Ha azonban Szili nyer, azáltal Hiller és a párt diadalmaskodik, gyengítve ezzel a miniszterelnök párton belüli pozícióit.
Azon felvetésre, hogy Gyurcsány miért Biharit és miért nem a szintén sokat emlegetett Bárándy Pétert támogatja, az MSZP egyik elnökségi tagja emlékeztetett: a miniszterelnök és a Medgyessy-kabinet igazságügyi tárcájának vezetője nem éppen a legjobb viszonyban váltak el egymástól. Bárándy Péter az augusztusi kormányváltás idején Mádl Ferenc köztársasági elnök jogértelmezését tartotta irányadónak a miniszterelnök lemondási idejét illetően, ami miatt Gyurcsány és kormánya egy teljes hónappal később léphetett hivatalba.
Gyurcsány Bihari támogatásával magára haragíthatja az MSZP megyei elnökeit és a vidéki tagságot. Mivel még a szocialisták miniszterelnök-jelölő kongresszusa előtt állunk, ez rendkívül kockázatos lépés, hiszen jelöltjük visszautasítása esetén valakiknek még az az ötlet is eszébe juthat: mi lenne, ha a párt nem a konfrontatív és a közvéleményt erősen megosztó Gyurcsánnyal, hanem Szilivel fordulna rá a 2006-os választásokra?

fideszfrakcio.hu
Naplózva
ovatos
Newbie
*
Hozzászólások: 272


« Válasz #151 Dátum: 2005. Április. 19, 08:36:48 »

Nem az a kérdés, hogy ki a pénzügyminiszter, hanem az, hogy van-e a kormánynak olyan gazdaságpolitikája, ami a polgárok és az ország gyarapodását szolgálja. Arra lehet számítani, hogy az állami vagyon kijátszása a Gyurcsány érdekköréhez tartozóknak tovább folytatódik majd – mondta Áder János. Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt a román és bolgár csatlakozás aláírására.

Áder János frakcióvezető mai napirend előtti felszólalásában Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztésével kapcsolatban megjegyezte: a bejelentésnek legfeljebb az időzítése lehet váratlan, a döntésről már hetek óta csiripeltek a verebek.

Gyurcsány Ferenc újra lendületről beszél. Most nem a 100 nap 100 százalék bűvészmutatvánnyal, hanem a száz lépésről szóló szómágiával próbál elkápráztatni bennünket. Gyurcsány Ferenc dinamizmust, reformokat ígér. De hihetünk-e Gyurcsány Ferencnek? Mert mi is Draskovics Tibor hagyatéka és mi a Gyurcsány-kormány első félévi mérlege? – tette fel a kérdést a politikus. Szerinte Draskovics tizennégy hónapos pénzügyminisztersége alatt az ország gazdasága még rosszabb helyzetbe került, mint László Csaba idején. Az államadósság tizennégy hónap alatt közel 1200 milliárd forinttal nőtt, míg 2004. februárjában az egész évre tervezett költségvetési hiány 34 százaléka, az idén februárban már 47,4 százaléka teljesült. Nyugodtan kimondhatjuk: a 2005-os költségvetés megbukott.

Áder szerint hallva Gyurcsány Ferenc fél éve ismert szófordulatait, látva a miniszterelnök újabb és újabb nekigyürkőzéseit, és látva ezek eredménytelenségét egy újabb itt a parlamentben még el nem hangzott dakota közmondást szeretnék az önök figyelmébe ajánlani: lyukas lufiba nem érdemes levegőt fújni.

Kóka János gazdasági miniszter reagálásában közölte: új politika kell, „hogy építsünk új biztonságot Magyarország számára, amely az igazságosságon, a növekedésen alapul". Feneketlen zsákba megy az adófizetők pénze, foltozgatni tovább már felesleges – mondta Kóka, majd kijelentette: inkább varrjon új zsákot a kormány a pénzünknek. Reformok kellenek – folytatta Kóka.

A miniszterelnök olyan új pénzügyminisztert választott, aki ért a reformokhoz nemcsak szakmai, hanem politikai hátországot is tud szolgáltatni, jelentette ki. Kóka elmondása szerint a kidolgozandó cselekvési programok hozzányúlnak majd a közigazgatás, az intézményi struktúra és a nagy rendszerek valamennyi megnyitandó fejezetéhez. A Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere szerint bátran kell hozzányúlni az adópolitikához, a foglalkoztatáspolitikához és a szociálpolitikához.

Pánczél Károly fideszes képviselő hétfői interpellációjában közölte: a közalkalmazottak számára nem indult jól ez az év. Azzal kellett szembesülniük, hogy a kormány elvette tőlük egy havi illetményüket. 2005-től ugyanis a kormány megszüntette a tizenharmadik havi illetményt, s helyette bevezette a nulladik havi juttatást. A nulladik havi illetmény 2005-ben jár először, a tizenharmadik havi illetmény pedig 2004-ben járt utoljára. Hozzátette: azaz csak járt volna, ugyanis ennek kifizetéséről a kormány elfelejtett gondoskodni.

– Nem gondoltak még arra, hogy az lenne a méltányos és korrekt eljárás, ha kezdeményeznék az elmaradt juttatás kifizetését? Mikor fizetik ki a pedagógusok 2004. évi tizenharmadik havi illetményét? Miért akar a kormány 150-200 ezer embert arra kényszeríteni, hogy pereskedjen? Vagy talán arra számítanak, hogy a pedagógusok döntő többsége nem kezdeményez pert igazgatójával szemben és így megspórolhatnak néhány tízmilliárdot a költségvetésnek? – sorolta kérdéseit Pánczél Károly.

Arató Gergely válaszában az állította, hogy kifizették a béreket. Pánczél Károly a tények ismeretében a választ nem fogadta el.

Igaz-e a hír, miszerint Bálint Tibor – az egyik húsüzem igazgatóságának a tagja és a Németh Imre által vezetett minisztérium tisztviselője – telefonon állíttatta le az élelmiszerkommandó egyik vizsgálatát? – kérdezte Lengyel Zoltán az agrárminiszterhez intézett azonnali kérdésében az Országgyűlésben.

Németh Imre miniszter – mint mondta – egyet ért Lengyel Zoltánnal abban, hogy nem szabad kettős mércét alkalmazni. A tárcavezető elismerte, hogy a fideszes képviselő kérdésében említett személy valóban tag egy húsipari cég igazgató tanácsában. Közölte, amennyiben igaz a hír, hogy az illető befolyásolta a vizsgálat eredményét, felelősségre vonást kezdeményez vele szemben.

Lengyel reményét fejezte ki, hogy a miniszter által indított vizsgálat mihamarabb kideríti, hogy Bálint Tibor valóban visszaélt-e befolyásával. Reméli azt is, hogy Németh Imre gondoskodni fog róla, hogy olyan emberek, akik nem ütik meg a mércét, ne dolgozhassanak a minisztériumban.

Németh Imre szerint a minisztérium intézményi hálózatán belüli átszervezések miatt Bálint befolyása mindenképpen csökkeni fog.

Nem fogadta el az Országgyűlés az ügynöktörvénnyel összefüggésben benyújtott alkotmánymódosítási javaslatot.
Azok elfogadásához nem a jelenlévő, hanem az összes képviselő kétharmadának, vagyis 256 képviselőnek az igen szavazatára lett volna szükség. A javaslat 233 igen és nyolc nem szavazatot kapott, 19 képviselő tartózkodott a szavazásnál. Az ellenzéki és a szabad demokrata képviselők által beterjesztett módosító javaslatok támogatása sem érte el a szükséges kétharmados többséget.

A határon túli magyarokat támogató Szülőföld Alapról szóló 2005. évi törvény módosítását 206 igen szavazattal, 13 nem ellenében fogadta el a Ház.

A parlament felhatalmazta a kormányt Románia és Bulgária európai uniós csatlakozási szerződésének aláírására. A határozatot az ellenzék nagy többsége is megszavazta, annak ellenére, hogy a kormánypárti többség elutasította a Fidesz javaslatát.

Ez kimondta volna: Románia fordítson különleges figyelmet a környezetvédelemre, az egyházi javak visszaadására, a magyar kisebbség helyzetére és az ellene irányuló incidensek megelőzésére. E kiegészítés határozatba foglalását a kormány nem támogatta, de Baráth Etele miniszter kifejtette: a kormány kiemelkedő fontosságot tulajdonít e kérdéseknek, és aktívan részt vesz majd annak ellenőrzésében, hogy Románia teljesítse ígéreteit.

Arról is túlnyomó többséggel hoztak határozatot a képviselők, hogy a II. világháború idején esetleg Magyarországra került orosz kulturális értékeket soron kívül visszaadjuk. Ezzel teljesül az orosz törvényhozás által szabott feltétel, és így remélhetőleg most már valóban visszaadják a Sárospataki Református Kollégium 1945-ben elhurcolt könyvtárát.

Forrás: fideszfrakcio.hu, Magyar Rádió

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=279136&rvt=2
Naplózva
peter-kem
Jr. Member
**
Hozzászólások: 894


« Válasz #152 Dátum: 2005. Április. 20, 12:08:07 »

„Elfűrészelték” Draskovicsot.
A német nyelvterület sajtószemléje.

A legfontosabb probléma a költségvetési hiány – írja a forint gyengülése kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely egy szakértők idézve megállapítja: „a pénzügyminiszter elfűrészelése nem igazán jó jelzés a piacok felé”. A költségvetési hiánynak nem a probléma súlyához illő kezelése miatt az uniós pénzügyminiszterek az év elején figyelmeztették Budapestet – áll a Die Pressében.


Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilap A forintnak az erő fázisa után ismét harcolnia kell címmel kommentálja a magyar valuta értékvesztését.

A hagyományosan hullámzó értékű forint ismét árfolyam-ingadozásokkal hívja fel magára a figyelmet. A keddi 250,66 mélyponttal szeptember óta először gyengült a magyar fizetőeszköz euróhoz viszonyított árfolyama a 250 forintos határ alá.

Az árfolyam gyengülés külső okai között kiemelendő a kelet-közép-európai valuták általános gyengélkedése, ennek elsődleges oka a befektetők csökkenő kockázatvállalási kedve, ami a feltörekvő piacokról történő forráskivonásokhoz vezetett.

A forint gyengülésében ezen kívül szerepet játszott a magyar gazdaság belső gyengesége is, e tekintetben a legfontosabb probléma a költségvetési hiány.

A most publikált adatok szerint január és április között a költségvetés hiánya elérte a 729,2 milliárd forintot és ezzel a negyedik hónapra már meghaladta az egész évre tervezett 1,023 milliárd forintos deficit terv 70 százalékát.

A költségvetési nehézségek Gyurcsány Ferencet arra indították, hogy menessze a pénzügyminisztert és helyére Veres Jánost jelölje.

„A pénzügyminiszter elfűrészelése nem igazán jó jelzés a piacok felé, ez különösen érvényes a jelenleg körülmények között” – bírálta a döntést Lucy Bethell, a Royal Bank of Scotland devizastratégája. Majd azzal folytatta: „Az emberek félelmét növeli, hogy Draskovic (sic!) menesztése felmentésként szolgálhat a költségvetési hiány alól, s így Veres megkerülheti a nélkülözhetetlen reformokat.”

A 7,75 százalékkal a kamatok Magyarországon még mindig a legmagasabbak az EU-ban. A magas kamatból fakadó hozamelőny eddig a forint árfolyamának támasza volt. Amennyiben csökkennek a kamatok, ez negatívan befolyásolhatja a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. E kérdésben Lars Christensen a Danske Bank munkatársa úgy fogalmazott: „A csökkenő magyarországi kamatok miatt most a forint eladása a helyes”. Prognózisa értelmében a következő három hónapban a magyar fizetőeszköz értéke a 255 forintos szintre csökken.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Peter Bognar A miniszterelnök bizalmasának kell a költségvetést szanálnia címmel kommentálja a pénzügyminiszter cserét.

Amit régóta beszéltek Budapesten, az a hét elején bekövetkezett, 15 hónap után Draskovics Tibor kénytelen volt felállni, helyére a miniszterelnök 47 éves kabinetfőnökét, Veres Jánost választotta. Gyurcsány Ferenc döntésére a forint zuhanással reagált és a budapesti tőzsde is lejtmenetbe kapcsolt.

Az új pénzügyminiszter László Csaba és Draskovics után már a harmadik pénzügyminisztere a 2002-ban hatalom jutott MSZP–SZDSZ koalíciónak. Draskovics leváltása mögött költségvetési és adóügyi vitákat feltételeznek a volt pénzügyminiszter és a miniszterelnök között. Gyurcsány hangsúlyozta döntése bejelentésekor, hogy az új pénzügyminiszter kinevezése kapcsán „több szakmai és politikai támogatást” vár a kormány reformterveinek megvalósításához. Egyúttal Gyurcsány „intézményi és infrastrukturális változtatásokat” sürgetett.

Gyurcsány ezzel a magyar gazdaságpolitika beteg pontjára utalt. Először 2002-ben szabadultak el a költségevetési kiadások, mert a Medgyessy-kormány ugrásszerűen növelte a szociális kiadásokat. Ennek következtében a költségvetési hiány negatív csúcsot állított fel, elérte a GDP 9 százalékát, az euró stabilitási paktumban engedélyezett mérték háromszorosát. A költségvetési hiánynak nem a probléma súlyához illő kezelése miatt az év elején az uniós pénzügyminiszterek nyilvánosan figyelmeztették Budapestet. A brüsszeli elégedetlenség elsődleges oka, hogy Magyarország, amely eddig hivatalosan 2010-ben kívánt az euró övezethez csatlakozni, a belépés feltételeinek teljesítésétől azonban még igen távol áll.

Szakértők a költségvetés szanálásának elmaradását egyrészt az intézményi alkalmatlanságban és az elosztórendszerek reformjának elmaradásában látják. Ráadásul az elmúlt években sorozatosan hibás, túlzottan optimista költségvetéseket készített a kormány. Ehhez a problémához járul, hogy a parlament rendszeresen fedezetnélküli kiadásokat is megszavazott.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=279498&rvt=108
Naplózva
ember_
Full Member
***
Hozzászólások: 2 471


« Válasz #153 Dátum: 2005. Április. 21, 20:02:19 »Lamperth Mónika a brókerügy áldozata lehet.
A belügyminiszternek is mennie kell?

Kulcsár Attila kihallgatásain többször beszélt kormánypárti politikusokhoz és azok bizalmasaihoz fűződő kapcsolatairól. A legújabb kiszivárogtatások ismét Lamperth Mónika férjére, Jegesy András ügyvédre próbálják ráterelni a figyelmet. A belügyminiszter többszörösen cáfolta, hogy férje valaha is üzleti kapcsolatban állt volna a brókerügy érintettjeivel – írja a hvg.hu.


Ausztriai elfogása és tavaly március végi kiadatása után Kulcsár Attila, a brókerügy elsőrendű gyanúsítottja eleinte megtagadta a vallomástételt, majd védekezési taktikát váltva megeredt a nyelve kihallgatói, a Fővárosi Főügyészség, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai előtt. Az exbróker részletes és feltáró vallomása során több politikust, közszolgát és üzletembert említett meg, mint akik a K&H Equities Rt. törvénytelen, 20 milliárdos kárt okozó ügyleteiben részt vettek. A bonyolult, többszereplős bűnügy nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint két év alatt, azaz idén szeptemberig le kell zárni.

Már tavaly megszellőztették, hogy kihallgatása során Kulcsár azt állította volna: Kodela László – akkor a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes-államtitkára, jelenleg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatója – 2002 nyarán megkérte őt, hogy a Britton cégcsoport székházában (Budapest, V. kerület Újpest rakpart 1.) biztosítson irodát Jegesy Andrásnak, illetve az általa képviselt ügyvédi irodának. Kulcsár ennek eleget is tett, és az egyik helyiséget szavai szerint „ingyen és bérmentve” rendelkezésükre bocsátotta.

Kodela László a hvg.hu-nak cáfolta, hogy Kulcsárt megkérte volna a Jegesy Andrásnak tett szívességre. Mint elmondta, erről emlékei szerint Kerék Csaba és Jegesy András – meg nem nevezett – társa tárgyalt. Jegesy András pedig már 2003 júliusában közleményben tudatta: „Korábban ügyvéd társammal valóban közös irodát béreltünk a Britton cégtől a Budapest, Újpesti rakpart 1. szám alatt, azonban (...) magam soha nem foglalkoztam a Britton ügyeivel. Ez év [2003] tavaszán szétváltunk, és irodám elköltözött.”

Lamperth Mónika belügyminiszter a férje és Kulcsár állítólagos kapcsolatát érintő, az utóbbi hetekben újból felröppenő híreszteléseket a Népszabadságnak úgy kommentálta, hogy „szeretném ismételten és nyomatékkal leszögezni, férjem nem állt üzleti kapcsolatban az úgynevezett bróker ügy érintettjeivel.” A miniszter szavainak különleges hátteret adott a Kulcsár és Jegesy koccintásáról készült, a Magyar Nemzet által közölt képsorozat. Lamperth szerint az üzleti kapcsolat rágalom vagy becsületsértés, amiért férje kész jogi elégtételt venni.

A hvg.hu úgy tudja, Kulcsár vallomásaiban azt is állította: 2003 tavaszán arra utasította a Brittonnál dolgozó egyik bizalmasát, a ma már szintén gyanúsított Mészáros Jánost, hogy kössön tanácsadói szerződést Jegesy András ügyvédi irodájával mintegy havi 300 ezer forint értekben. Bár nem tudott nyilatkozni arról, hogy hány esetben volt tényleges pénzátutalás, Mészáros úgy informálta, hogy azokra „rendben” sor került. Ezt a gyanúsított bróker azzal indokolta, hogy szüksége volt az ügyvéd jó kapcsolataira, még azon az áron is, hogy Jegesy valójában nem végzett ügyvédi munkát a Brittonnak.

Kulcsár Attila kihallgatásain többször beszélt kormánypárti politikusokhoz és azok bizalmasaihoz fűződő kapcsolatairól. A legújabb kiszivárogtatások ismét Lamperth Mónika férjére, Jegesy András ügyvédre próbálják ráterelni a figyelmet. Azonban a belügyminiszter többszörösen cáfolta, hogy férje valaha is üzleti kapcsolatban állt volna a brókerügy érintettjeivel.

Lamperthnek nem jött az sem jól, hogy néhány hete a sajtó arról tudósított, a miniszter a Belügyminisztériumban június 24-én találkozott Rejtő E. Tiborral, a Kereskedelmi és Hitelbank első emberével és magával Kulcsár Attilával is.

A TV2 Tények című műsorával Orodán Sándor, a BM szóvivője annyit közölt, hogy a belügyminiszter minden nagyobb bank vezetőjével találkozott. „Mint az önkormányzatokért is felelős miniszter, Lamperth Mónika valamennyi nagybank vezetőivel és önkormányzatok ügyeivel foglalkozó vezetőivel is találkozott, beleértve a Kereskedelmi és Hitelbank vezetőit is. Az önkormányzati ügyek vezetője ennél a banknál akkor Kulcsár Attila volt.”

Nem látni pontosan, hogy Lamperthnek ekkor már hivatalosan tudomása lehetett-e Kulcsár viselt dolgairól. Egy éve, Demeter Ervin (Fidesz-MPSZ) azonnali kérdésére a parlamentben mindenesetre a miniszter azt mondta, a rendőrség 2003. július 7-én rendelte el a nyomozást a K&H Bank négy nappal korábbi feljelentése alapján. Bár maga is elismerte, hogy a Pannonplast-részvények felvásárlása ügyében már korábban nyomozott a rendőrség, igaz, június 23-án az eljárást még megtagadták.

Az sem világos pontosan, hogy Lamperth szóvivőjén keresztül mikori találkozóját ismerte el. Kulcsár ugyanis tudomásunk szerint két személyes találkozójukról is beszámolt. De ezek egyike sem 2003 nyarán volt. Az egyikre állítólag 2002 őszén a képviselői klubban került sor, a másikra 2003 elején Kodela László lakásán. Az elsőn Jegesy, a másodikon – Kulcsár visszaemlékezése szerint – Rejtő E. Tibor is megjelent. Kodela a hvg.hu-nak cáfolta, hogy részt vett volna ilyesféle megbeszéléseken.

Mindenesetre Kulcsár a kihallgatásán egyszer azt állította, hogy a 2003 eleji találkozón szerette volna rábírni a minisztert, hogy járjon el a K&H bankcsoport érdekében az önkormányzati piacon, másszor pedig tagadta, hogy bármiféle segítséget kért volna Lamperth Mónikától.

Kulcsár vallomásaiban többször felbukkan Jegesy neve. Az exbróker állítása szerint az ügyvéd segítette abban is, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen Lamperth Mónikával. A hvg.hu-nak Jegesy András nem kívánta kommentálni Kulcsár egyetlen állítását sem.

Az exbróker 2003. június végén dönteni kényszerült: mentse a bőrét és menjen, vagy bízzon inkább baráti köre segítségében és maradjon? Miután rájött, a Pannonplast részvényeinek sikertelen felvásárlásával magára vonta a nyomozó szervek figyelmét, forró lett a lába alatt a talaj. De abban is reménykedhetett, hogy a Britton Holding hátterében olyanok állnak, akik jutalék fejében állami megrendelések elnyeréséhez segítették, és kapcsolataikat kamatoztatva megóvhatják őt a börtöntől.

Az exbróker kihallgatóinak beszélt arról is, hogy kikérte Bácskai Jánosnak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ akkori vezetőjének, illetve Kodela Lászlónak a véleményét is. Mindketten az önfeljelentést tanácsolták Kulcsárnak, mondván, ha ezt választja, pár hónap letartóztatással megúszhatja az egészet. Kodela a hvg.hu kérdésére elmondta, valóban javasolta az önfeljelentést, de arról szó sem volt, mint ahogy azt Kulcsár állítja, hogy felajánlotta volna, háttere és kapcsolatai révén segítséget tud neki nyújtani.

Mindenestre Kulcsár „elállt” az önfeljelentéstől, és 2003. július 1-én Kirgizisztán tiszteletbeli konzuljának diplomáciai rendszámmal ellátott kocsiján Bécsbe menekült. Bár a határon feltartóztatták – mint Lamperth Mónika a parlamentben elmondta: Kulcsár személyi felelőssége csak július 4-e után merült fel –, utasítás híján a határőrség továbbengedte.

Molnár Csaba, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának akkor osztályvezetője felajánlotta, kijön érte és hazaviszi, de Kulcsár nem ment vele, arra hivatkozva, hogy Bácskai János és rajta keresztül mások lebeszélték a hazamenetelről. Az sem nyugtatta meg az exbrókert, hogy állítása szerint Bácskai személyesen tájékoztatta: odahaza kormányzati szinten vitatták meg, mi legyen vele, illetve a K&H-üggyel.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Jegesy András és Kodela László ellen büntetőeljárás jelenleg nincs folyamatban.

A Kulcsár-ügy fő gyanúsítottjai:

Kulcsár Attila: K and H Equities Rt., befektetési tanácsadási üzletágvezető; K&H Bank Rt., önkormányzati és európai uniós ügyekért felelős üv.; Britton Llc., alapító
Bitvai Miklós: Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója
Dudás Gábor: Balmoral Group Ltd., képviselő
Forró Tamás: Forka Kft., alapító tag és ügyvezető; Tízezer Tömegkommunikációs és Ügynöki Kft., alapító tag; KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft., fb-tag, közvetett résztulajdonos; Zöld Újság Tömegkommunikációs és Kiadói Rt., elnök-vezérigazgató
Garamszegi Gábor: Betonút Rt., vezérigazgató-helyettes, résztulajdonos; Lobagola Investment Inc., képviselő
Hasan El Abed: pénzváltó, a Kulcsár által átutalt pénzek felvevője és továbbítója
Kerék Csaba: Britton Llc., képviselő, a cégcsoport magyarországi vezetője
Mahmoud Abdo: pénzváltó, a Kulcsár által átutalt pénzek felvevője és továbbítója (külföldre szökött, az eljárás a távollétében folyik ellene)
Mészáros János: Britton Llc., képviselő, a cégcsoport magyarországi vezetője
Rejtő Endre Tibor: K&H Bank Rt., vezérigazgató
Schönthal Henrik: Montrade Ltd., képviselő (a gyanút még nem közölte vele a rendőrség, kiadatását kérték az Egyesült Államoktól)
Szekér Gyula („Taxis Gyuszi”): Kulcsár sofőrje és pénzszállítója
Vargáné Vasadi Julianna: az ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft. gazdasági igazgatója

Forrás: hvg.hu
Naplózva
ovatos
Newbie
*
Hozzászólások: 272


« Válasz #154 Dátum: 2005. Április. 26, 12:33:37 »

A rendőrség kihallgatta Lamperth férjét?

2005. ápr. 25., 19:50

A brókerbotrány miatt újra a belügyminiszter leváltására szólította fel a miniszterelnököt a fideszes Répássy Róbert. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, hallott-e arról, hogy a rendőrség kihallgatta volna Jegesy Andrást, a belügyminiszter férjét. A miniszterelnök szerint Kulcsár Attila gyanúsítotti kihallgatásának jegyzőkönyveit nem lehet perdöntőnek tekinteni.

A fideszes Répássy Róbert a parlamentben is megismételte, a brókerbotrány elsőszámú gyanúsítottja, Kulcsár Attila azt vallotta az ügyészségen, hogy a belügyminiszter férjének segítségével vette fel a kapcsolatot az ORFK volt bűnügyi főigazgatójával, a Belügyminisztérium jelenlegi helyettes államtitkárával.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese: "Hallott-e arról, hogy a rendőrség kihallgatta Jegesy Andrást az ügyben, és hogy a rendőrség belső elhárítása vizsgálatot folytatott volna."

A miniszterelnök nem tud belső rendőrségi vizsgálatról.

Gyurcsány Ferenc: "Egy rendkívül súlyos bűncselekmény gyanúsítottjának vallomását perdöntő bizonyítéknak tekinteni, és e tárgyban ítélkezni talán nem kellően megalapozott magatartás."

A miniszterelnök hozzátette, a Fidesznek is van olyan jogerősen elítélt politikusa, akinek az elmúlt években jelentős szerepe volt a pártban. Répássy Róbert erre azt mondta, a Fidesznek nincs jogerősen elítélt tisztségviselője vagy országgyűlési képviselője.
http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=44974&mode=thread&order=0&t
Naplózva
Sunyesz
Newbie
*
Hozzászólások: 323


« Válasz #155 Dátum: 2005. Április. 27, 08:45:28 »

Vörös milliárdosok beszélnek itt adómorálról?

Különösen visszatetsző egy szocialista többségű kormánytól, ha csupán azt firtatja, hogy a létminimum körül élő százezrek egyáltalán miből léteznek, és gondosan kerüli azt, hogy a milliárdos vagyonok miként keletkeztek. Van-e erkölcsi alapjuk a spontán privatizációban - legalábbis vitatható módon - meggazdagodott "vörös milliárdosoknak" adómorálról papolni - kérdezi az Apeh Üldözötteinek Szövetsége közleményében.
2005-04-24 23:17:48

Közlemény

Az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) aggályosnak tartja Veres Jánosnak, mint leendő pénzügyminiszternek azon kijelentését, miszerint az "igazságosabb közteherviselés" érdekében mintegy ötszázezer munkaképes, ám nem adózó állampolgárt fognak elszámoltatni jövedelmük eredetéről. "Hiszen valamiből csak élnek!" - érvelt szellemesen a kinevezés előtt álló pénzügyminiszter. Ilyen erővel akár azt is számon kérhette volna, hogy: miért nem haltak éhen?
Nem vitás, abban Veres Jánosnak igaza van, hogy nem szép dolog az adóelkerülés, de bizonyára ő is tudja, hogy ez nem csupán megátalkodottság kérdése, hanem a teljesíthetetlen adórendszer következménye. A fekete- és a szürkegazdaság kifehérítése a számtalanszor beígért, ám a mai napig nem teljesített adóreformtól várható. Ehelyett rendre az üldözéses adórendszer fokozása tetszik meg az éppen kormányon lévőknek.
Különösen visszatetsző egy szocialista többségű kormánytól, ha csupán azt firtatja, hogy a létminimum körül élő százezrek egyáltalán miből léteznek, és gondosan kerüli azt, hogy a milliárdos vagyonok miként keletkeztek. Van-e erkölcsi alapjuk a spontán privatizációban - legalábbis vitatható módon - meggazdagodott "vörös milliárdosoknak" adómorálról papolni?


APEH Üldözötteinek Szövetsége
1329 Budapest, Pf.: 8.
Szerdahelyi Szabolcs
az APÜSZ elnöke
Naplózva
tiszta
Full Member
***
Hozzászólások: 1 230


« Válasz #156 Dátum: 2005. Április. 28, 13:18:31 »

Szocialista képviselőkre és miniszterekre tett terhelő vallomást Kulcsár Attila.

2005. ápr. 28., 08:16
A Heti Válaszhoz került kihallgatási jegyzõkönyv alapján az eddig ismert gyanúsítottakon kívül több szocialista országgyûlési képviselõ, két politikai államtitkár, két ma is aktív, illetve egy leváltott miniszter és az egyik állami tulajdonú részvénytársaság vezérigazgatója és igazgatósági tagja is érintett a brókerügyben.
Neveket azonban nem ír a lap, azt ígéri: azokat a jövő héten, az érintettek megkeresése után hozza nyilvánosságra.
Naplózva
Háry László
Newbie
*
Hozzászólások: 219


« Válasz #157 Dátum: 2005. Április. 28, 13:35:46 »

Gondolom, ezt a vallomást az ÜGYÉSZSÉGEN tette K., mely TÖRVÉNYESSÉGET KIEMELTEN ŐRZŐ SZERVNEK kizárólagosan tesz vallomást. Akárcsak a bogaras-cellás Rejtő EXFŐBANKÁR! Mellesleg: a Magyar Királyi (Párt) főügyész mikor indít eljárást amiatt, hogy a Heti Válaszhoz "tévedt" a kihallgatási jegyzőkönyv? Tartok tőle: sem az eljuttató, sem a Heti Válasz ellen -ügyészségi eljárás nem ma indul... Ki tudja, miért....?
Naplózva
tiszta
Full Member
***
Hozzászólások: 1 230


« Válasz #158 Dátum: 2005. Április. 28, 13:46:25 »

Most miért csodálkozol?
Ma már mindenki szocialista!

Szocialista képviselőkre és miniszterekre tett terhelő vallomást Kulcsár Attila.
Naplózva
Háry László
Newbie
*
Hozzászólások: 219


« Válasz #159 Dátum: 2005. Április. 28, 16:14:11 »

A Magyar Köztársaság Ügyészségét pedig a Fideszhez lojális (párt)főügyész felügyeli. TEHÁT - Veled ellentétben - nem csodálkozom...
Naplózva
peter-kem
Jr. Member
**
Hozzászólások: 894


« Válasz #160 Dátum: 2005. Április. 29, 09:17:05 »

Hogyan kenték Baja Ferencet?

A Synergon Rt. első vezérigazgatóját jogerősen elítélték adócsalás miatt, az őt követő cégvezért és három társát halálos repülőbaleset érte. Kulcsár Attila, a K&H elhíresült exbrókere vallomása alapján úgy tűnik, a cég a kormányváltáskor az állami megrendelésekből próbált újra tőkére szert tenni, természetesen egy segítőkész szocialista honatya közreműködésével
2005-04-28 23:49:04

, aki ma is a miniszterelnöki Hivalat politikai államtitkára. A kihallgatási jegyzőkönyv részleteit a Demokrata hozta nyilvánosságra.

(Készült a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal helyiségében (Budapest VI. kerület Zichy Jenő u. 14.) 2004. szeptember 22. napján de. 9.00 órakor a sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságán 225/2003. Bü. számon indult büntetőeljárásban Kulcsár Attila gyanúsított kihallgatása alkalmából)

A korábbi vallomásomban említést tettem arról (XII. jkv. 5. és 5. oldal), hogy Baja Ferencnek is küldtem pénzt Az ő esete nem függ össze a jelen eljárásban vizsgált cselekményekkel, de az én személyemre, illetőleg az ebben még érintett személyekre tekintettel tartom fontosnak erről az ügyletről nyilatkozni.
Kb. 2002 második felében Czakó Ferenc, a Synergon Rt. vezérigazgatója megkeresett engem azzal, hogy hozzá tudnám-e segíteni a cégét kormányzati megrendelésekhez. A kihallgatásom során korábban már említettem, hogy kapcsolatban álltam Baja Ferenccel, ezért megkérdeztem tőle, hogy tud-e ilyen megrendelést biztosítani a Synergon Rt. számára. Baja Ferenc ebbe beleegyezett és azt kérte, hogy amennyiben megrendelésekhez juttatja a Synergon Rt-t, úgy a megrendelések értékének 10 %-át kéri saját magának. Tudomásom szerint az informatikai kormánybiztos szerződést is kötött a Synergon Rt.-vel, azt már pontosan nem tudom, hogy milyen számítástechnikai szolgáltatást nyújtott a Synergon Rt., azt azonban tudom, hogy két ilyen szerződés is létrejött, az egyik kb. egymilliárd forintos, a másik kb. 300 millió forintos nagyságrendben. El tudom mondani azt is, hogy Baja Ferenc 10 %-árak kiegyenlítésére oly módon került sor, hogy a Synergon Rt- egyik hasonló nevű londoni leányvállalata tanácsadói szerződést kötött a Montrade Ltd.-vel és ennek keretében a Synergon londoni cége a 10 %-nyi pénzösszeget átutalta a Montrade Ltd. Londonban, Barkaley"s Banknál vezetett számlájára. Erről a számláról Schöthal Henrik a Montrade Ltd. magyarországi számlájára utalta át a pénzösszeget, majd ezt követően El Abed Hasan az átutalt pénzösszeget készpénzben felvette és az ily módon hozzám került pénzösszeget én adtam át Baja Ferenc részére. A készpénz túlnyomó részét én adtam át személyesen a lakásomon Baja Ferencnek, előfordulhatott azonban olyan eset is, hogy kisebb összeget, maradvány összeget Szekér Gyula juttatott el Baja Ferencnek. Kb. 3 vagy 4 alkalommal utalta a Synergon a Montradehoz a pénzösszegeket emlékezetem szerint nem kizárólag a londoni banktól, hanem előfordult olyan eset is, hogy Czakó Ferenc a Svájcban vezetett magánszámlájáról a Balmoral Svájcban vezetett számláján keresztül utalt a Montradehoz pénzösszeget. Az elmondottakon túl annyi szerepem volt még az ügyletekben, hogy Baja Ferenc velem közölte azt, hogy a Synergon milyen feltételekkel benyújtott pályázat esetén tud nyerni. Az egyik esetben az ajánlati áron kívül emlékezetem szerint a gép típusa is meghatározó volt.
Én ezeket az információkat továbbítottam Czakó Ferencnek, tudomásom szerint Czakó Ferenc ezekkel a feltételekkel nyújtotta be a pályázatot és ezt meg is nyerte. Tudomásom szerint ezen két ügylettel kapcsolatban Czakó Ferenc és Baja Ferenc személyesen nem találkozott, kizárólag rajtam keresztül tartották a kapcsolatot, későbbiekben azonban Czakó Ferenc elkérte tőlem Baja Ferenc mobilszámát és így közvetlen kapcsolatba kerültek. Azt tudom, hogy a személyes találkozó létrejött, Baja Ferenc vissza is igazolta nekem, hogy szimpatikusnak találta Czakót, azt azonban, hogy a találkozó során, vagy a későbbiekben miben állapodtak meg, nem tudom. Annyiban kívánom pontosítani az ügyletek időpontját, hogy az emlékezetem szerint az első ügyletre 2002. év második felében, míg a második ügyletre 2003-év elején került sor. Tudomásom szerint Schönthal Henrik tisztában volt az átutalások hátterével, ugyanis ők közvetlenül beszélték meg Czakó Ferenccel a bonyolítás részleteit. (....)
forrás: Magyar Demokrata

fideszfrakcio.hu
Naplózva
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759« Válasz #161 Dátum: 2005. Április. 29, 09:39:53 »

És az ügyészség még szabadlábon van?
Ugyan, mennyiért lehet vásárolni egy ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvet?
Naplózva

má megin micsoda
dagika
Jr. Member
**
Hozzászólások: 639


« Válasz #162 Dátum: 2005. Április. 30, 09:18:30 »

MSZP: megválnának Gyurcsánytól? - Lamperth házelnök lehet.    

2005. ápr. 29., 09:58
Gyurcsány Ferenc teljesítményével egyes MSZP-s politikusok annyira elégedetlenek, hogy még a kormányzati ciklus vége elõtt eltávolítanák a miniszterelnöki tisztségbõl – értesült a Magyar Nemzet szocialista forrásból. A lap úgy tudja, a fõleg az MSZP „nagy öregjeihez” (például Horn Gyulához vagy Szekeres Imréhez) közel álló csoport szerint Gyurcsány képtelen megállítani a saját vagy a szocialisták népszerûségvesztését.

Ezért a párt számára egyetlen esély a kármentésre, illetve a jó szereplésre a 2006-os választásokon, ha megválnak tőle.

Közben folynak a találgatások arról, hogy ki lesz az Országgyűlés elnöke, ha Szili Katalint köztársasági elnökké választják. A lap információi szerint az egyik lehetséges forgatókönyv szerint ez jó lehetőséget adna a K&H–ügy legújabb fejleményei miatt folyamatosan támadott Lamperth Mónika eltávolítására a kormányból. A házelnökké avanzsált Lamperth utóda Juhász Gábor politikai államtitkára lenne, az ő posztját pedig Szandtner Iván, a BM kabinetfőnöke kapná meg.

Forrás: MNO
Naplózva
tiszta
Full Member
***
Hozzászólások: 1 230


« Válasz #163 Dátum: 2005. Május. 02, 09:47:03 »

"Hová tüntetett el, mire költött 5000 milliárdot a kormány???


Ebből ugye 4000 milliárd frissen felvett államadósság. A többi privatizációs bevétel és a sorozatos megszoritások eredményezte megtakaritás.

Az autópályák koncesszióban épülnek. Iskolákat bezárnak (csak most négy ujjabbat Budapesten), kórházakat magánositanának. Kollégiumokat magántőkéből épittetnek. A honvédségre nincs pénz. Eközben idén többtizezres leépités várható a közszférában, s már eddig is 40 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma. A reálbérek pedig tavaly, Bokros óta elsőizben újra csökkenni kezdtek.

Hol van hát az 5000 milliárd forint (25 milliárd dollár)?"
Naplózva
ember_
Full Member
***
Hozzászólások: 2 471


« Válasz #164 Dátum: 2005. Május. 04, 08:50:37 »

Nem teljesült a kormányprogram, ezért kell a száz lépés?
Vita várható egyes kérdésekben a koalíción belül
2005. május 3. 14:03

Sok olyan átalakítás van, amit ígért a kormány, de a négy év alatt nem valósult meg – mondta Pető Iván (SZDSZ) a száz lépés program kapcsán a köztévé reggeli műsorában. A politikus szerint a program nem hozhat áttörést. A kezdeményezés korlátait hangsúlyozta Varga Mihály (Fidesz) is, aki együttműködést ajánlott az ország helyzetének javításában.

A kormány száz lépés programjának korlátait hangsúlyozta Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője és Varga Mihály (Fidesz) is a köztévé Nap-kelte című reggeli műsorában.

Pető Iván szerint áttörést a tervezettől nem lehet várni, ahogy azt sem, hogy a száz lépés jelentős költségvetési pénzek elosztásával jár majd. Csak átcsoportosításra kerül sor, amik megítélése szerint normálisabbá teszik a hétköznapi életet, de a költségvetés problémáit nem oldhatják meg – mondta. A politikus szerint pártja azonban „úgy tűnik, hogy támogatja” az eddig ismert programpontokat. Nem zárta ki viszont, hogy más pontokban vita alakulhat ki a kormánypártok között – ilyen lehet szerinte az egészségügy. A program kapcsán elmondta: sok olyan átalakítás van, amit ígért a kormány, de a négy év alatt nem valósult meg.

A kormányfőválasztás kapcsán az ügyvivő azt mondta, hogy az SZDSZ frakciójának tagjai nem támogatják Sólyom László megválasztását, aki az ellenzék jelöltje lehetne.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese fontosnak, de igen aprónak nevezte a bejelentett lépéseket. Varga Mihály együttműködést ajánlott minden jobbító programban, amihez azonban – hangsúlyozta – két fél kell. Az ellenzéki politikus szerint „nem toldozgatásra-foltozgatásra van szükség”, mert ez alapvetően nem változtatja meg a munkanélküliségben tapasztalható tendenciát, és a foglalkoztatási-ellátási rendszer módosítása sem várható ettől.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=282087&rvt=2
Naplózva
Oldalak: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország