NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:28:13 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5
  Nyomtatás  
Szerző Téma: NOL-vita a fogyatékosok jogegyenlőségéről  (Megtekintve 25497 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #15 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 15:56:19 »

emailben érkezett:
Emberfölötti az az erőfeszítés, amit a hozzátartozók tesznek akkor, ha beteg a hozzátartozójuk. Különösen az, ha tartósan beteg vagy sérült, vagy idős, vagy fogyatékosan született, vagy azzá vált.
Egész embert, sőt, két ember ereét =LELKI, FIZIKAI, SZELLEMI, ANYAGI erőfeszítéseit, sőt, nemegyszer az egész család összefogását igényli egy-egy súlyosan rokkant vagy fogyatékos, ill. beteg ember ellátása.
Ellátni, felügyelni, gondozni, ápolni egy súlyosan beteg embert munkaviszony mellett mindez elképzelhetetlen és lehetetlen, mert sajnos, az otthoni ápolói-gondozói rendszer/hálózat sem győzi kapacitással ezt a feladatot, és tudomásom szerint 24 órás szolgáltatást nem is nyújt a jelenlegi ellátórendszer, leszámítva a fekvőbeteg-gyógyintézetet.
Amelynek az ágyszáma, személyi- és tárgyi feltételi ugyancsak korlátozottak.
Jogos kérése az érintetteknek, hogy főállású munkaviszonyként ismerjék el a családban ápolt beteg hozzátartozójának e tevékenységét. És ezért pénzbeni ellátást is kapjon. Még így is iszonyú nagy terhet viselnek az érintett családok.
Tisztelettel: Dr. Szakolczai Éva
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #16 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 15:58:03 »

Tisztelt dr. Szakolczai Éva!

Hozzászólásával csak egyetérteni tudok, és megköszönni támogatását.

Láng Krisztina
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #17 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 15:59:15 »

Tisztelt Dr Szakolczai Éva!
Köszönöm magam és sorstársaim nevében együttérző sorait.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #18 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 15:59:58 »

Logi:
Miniszterelnökünk egy nyilvános televiziós vitában egy édesanyának, aki teljesen mozgásképtelen gyermekét ápolja azt mondta, hogy tőle mindenki pénzt kér. Nos ha én vagyok ott a műsorban, akkor azt mondtam volna a Miniszterelnökünknek, hogy én nem új forrásból kérek, hanem az általam-lunk megspórolt és másra fordított összegből kérünk olyan részesedést, ami legalább minimálbér szinten biztosítja azt, hogy ennek az országnak mi is ugyanolyan állampolgárai vagyunk, mint bárki!! Mindamellett érezhető az alkotmánysértés is, hiszen én mint ápoló, sem beteg, sem öreg, sem munkanélküli nem vagyok, így történetesen engem odasorolni,ott nyilvántartani, ahol a szoc. támogatottakat, sztem jogellenes. Mint magyar állampolgárnak, aki AKTÍV munkavállalói jogokkal bír, akire a munkatörvénykönyvében leírtak állnak,nem kérem, hanem követelem, hogy abban az aktív munkavállalói kategóriában tartsanak nyilván és annak megfelelően bérezzenek is! Göncz Kinga miniszterasszony egy fórumban azt mondta, hogy az UNIÓ a szoc. területbe nem szólhat bele, erre a területre még nem érvényesek az ottani elvárások...csakhogy...ott bújtatnak több ezer olyan embert (szoc.terület), akik nem sérültek, nem betegek, nem hajléktalanok és öregek, hanem teljes értékű,államtól átvállalt nehéz fizikai-lelki munkát végző emberek a nap 24 órájában.
Kérdésem: Erre az Alkotmányt sértő anomáliára várható-e jogorvoslat a sikeres aláírásgyűjtés és Országgyűlési napirendre kerülés során??? Hát, én kíváncsian várom és figyelem majd a politikusainkat, miként is vélekednek a mi munkánkról.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #19 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:02:55 »

Kedves logi!
Véleményeddel teljesen egyetértek. Göncz Kinga miniszterasszony újabb igen cinikus véleménye már meg sem lep. Korábban már írtam, hogy személyes találkozásunkkor megállapodtunk Vele abban, hogy követelésünk teljesen jogos, de csak kiabáljunk. a német nők is ezt tették, mondta kedvesen mosolyogva.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #20 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:03:30 »

norbi:
Üdvözlök Mindenkit!
Felmerült bennem a kérdés, hogy az érintetteknek azaz a hozzátartozóikat ellátóknak létezik e érdekvédelmi szervezete bármilyen formában. Manapság azt láthatjuk, hogy egészen marginális csoportoknak is saját szervezetük van melyen keresztül igyekeznek érvényesíteni az érdekeiket. Ezzel szemben az a tapasztalatom, hogy az ápolást végzők teljesen segítség és támogatás nélkül végzik embert próbáló munkájukat. A "munka" kifejezés nem véletlen, hiszen minden józan gondolkodású ember beláthatja, hogy egy súlyos fogyatékos személy napi 24 órás felügyelete a legkeményebb munkák közé tartozik. Éppen ezért érthetetlen, hogy milyen meggondolásból "díjazzák" ezt az áldozatos munkát nyugdíjminimummal! Úgy gondolom, hogy a törvényi definíció szerint nyugdíj a munkavégzésre képtelen, illetve munkaidejüket kitöltött személyeknek jár. Nonszensz, hogy valaki nyugdíjat kapjon - abból is a minimumot - egy olyan munkáért, melyet intézményi keretek között több fős szakképzett személyzet lát el, nyilván nem minimál nyugdíjért.
Kedves Goldner Ibolya,lát- e Ön esélyt arra, hogy ez a csoport(ápolók) is megkapják az államtól a munkához való jogukat, -bár a munka adott- és az őket megillető anyagi és erkölcsi elismerést?
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #21 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:06:01 »

Tisztelt Logi!

Miniszterelnökünknek csak annyit üzennék ezúton, hogy lehet, hogy mindenki pénzt kér tõle, de talán nem mindenki kéri a jogos járandóságát éppen azért õtõle, mert nem kapja meg onnan, ahonnan jár neki.

Bízunk benne, hogy az aláírásgyűjtés beláttatja a parlamenttel, hogy ezeket a jogsértéseket orvosolni kell. Mindenkinek tudnia kell azonban, hogy az aláírásgyűjtés eredménye csak arra kötelezi a parlamentet, hogy tűzze napirendjére a problémát. Ez már többször megtörtént, de akkor lesöpörték az asztalról. Nincs rá garancia, hogy most nem fogják ugyanezt tenni. Ebben az esetben újabb lépéseket kell tennünk a képviselők kényszerítésére: ilyen lehet egy harmadik aláírásgyűjtés, ezúttal már népszavazás céljára.

Láng Krisztina
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #22 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:07:35 »

Tisztelt Norbi!

Az ápolóknak tudomásom szerint semmiféle érdekvédelmi szervezete nem létezik. Mi sem értjük, hogy miért jár az otthonápolásért minimálnyugdíj, de ez csak 1993 óta van így. Amit mi szeretnénk, az a korábbi állapot visszaállítása.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #23 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:10:45 »

emailben érkezett:
6 éve ápolom férjemet, aki 47 évesen agyvérzésen esett át. Magára nem hagyható, önmagát ellátni nem képes. 100%-os rokkant. 6 éve vagyok otthon vele, ápolási díjon, melyet MÉLTÁNYOSSÁGI alapon kapok (összege: nettó: 18.000 Ft). Fogyatékossági támogatásra nem vagyok jogosult, mert a fogyatékosság fogalmába nem sorolható be az agyi sorvadás (mely a vérzésből kifolyólag alakult ki). Férjem dolgozni nem tud, ápolása miatt én sem.
18.000 Ft-os "fizetésemből" ápolom napi 24 órában. Aki úgy gondolja, hogy ez az összeg méltányos, a megélhetéshez elégséges annak tudom javasolni egy beteg ember gondozását.
A méltányossági ápolási díjamból nyugdíjjárulékot vonnak. Azt mondják meg nekem, hogy miből lesz nekem majd nyugdíjam. Akkor majd én állhatok sorba segélyért.
Igenis, jogosnak tartom az ápolási díj minimálbérre történő kiegészítését. Nem sajnálom a fogyatékos embert ápolóktól a fogyatékossági támogatás összegének emelését, de nem tartom elégségesnek az ápolási díj összegét, mivel mindkét esetben a beteget otthon gondozzák, mert nem hagyható magára.
Én is szívesen mennék dolgozni, de nem tudom megfizetni a gondozó szolgálatot, napi 10  órára, amíg dolgozom. Utána pedig "kipihenten" tudnék munkába indulni másnap.
"egy az államnak olcsó munkaerő"
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #24 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:12:59 »

Kedves Norbi!
Természetesen vannak az érintetteknek "érdekvédelmi" szervezeteik. Ilyenek pl. az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Mindkettőre jellemző, hogy állami pénzeszközökből tartja fent önmagát - ergo nem fog állam ellen keményen fellépni. Továbbá mindkettőben zömmel intézményi vezetők a döntéshozók. És sajnos az intézmény és ellátottja között leginkább érdekellentét van.
Újabban van a mi egyesületünk. Ránk az a jellemző, hogy Alapszabályunk tiltja magyar államtól pénzt elfogadni. Továbbá tilos olyat felvegyünk tagként, aki fogyatékosok ellátásában érdekelt.

Arra nem látok esélyt, hogy az ápolók kapják meg a legalább minimálbért. Sőt erre hosszabb távon igényt sem tartunk.

Arra látok esélyt, hogy maguk a sérült személyek kapják meg az ellátásukhoz minimálisan szükséges mennyiségű pénzt (ez akkora összeg, amiből legalább egy 8 órás segítőt tudnak foglalkoztatni, legalább minimálbérrel, annak minden közterhével együtt).
És a követelésünk is erről szól. És ez EU konform szabályozás lenne.
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #25 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:16:23 »

Tisztelt "olcsó munkaerõ"!

Az Ön férje véleményem szerint jogosult a fogyatékossági támogatásra, mert önmagát ellátni nem képes, magára nem hagyható, 100%-os rokkant. A fogyatékossági támogatást nem Ön kaphatja, hanem a férje. Tehát neki kell kérelmeznie.
Sajnos nem tudom, hogy Önnek mibõl lesz nyugdíja, mert az ápolási díj idõtartama napi négyórai munkavégzésnek számít a nyugdíj szempontjából. Törekszünk arra, hogy ez a tarthatatlan állapot megváltozzon.
Szó sincs arról, hogy fogyatékos embert ápolók kapnák a fogyatékossági támogatást, arról még inkább nincs szó, hogy ennek összegét emelnék. A fogyatékossági támogatás ugyanúgy viselkedik, mint az ápolási díj: amikor a nyugdíjminimum összege emelkedik, akkor ez is automatikusan emelkedik.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #26 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:16:46 »

Kedves Kisbreki!
Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy a LÉTEZŐ érdekvédelmi szervezettel (ÉCSJE, melynek elnöke vagyok) Te magad igen hatékonyan működtél együtt aláírásgyűjtéssel kapcsolatban.
És akkor megragadom az alkalmat, hogy szeretettel üdvözöljelek ezen a fórumon, és megköszönjem a gyűjtésben való igen hatékony közreműködésedet.
Kedves logi!
Mielőtt megsértődhetnél :-)) természetesen Neked is gratula és köszönet az igen hatékony gyűjtésért!
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #27 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:18:38 »

petro:
Tisztelt válaszadók, tudatosan időzítették a parlament elé kerülő követelést a 2006-os költségvetési vita és a választási kampány elé? Ha véletlen, akkor nagyon szerencsés az időzítés:)
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #28 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:19:35 »

Kedves Ibolya!

Igazad van, úgy kellett volna fogalmaznom, hogy az ÉCSJE-n kívül nincs az ápolóknak érdekvédelmi szervezetük. Az ÉFOÉSZ-t és a MEOSZ-t eleve nem is említettem, mert nem tartom õket sem érdekvédõnek, sem érdekvédelemre képesnek. De az ÉCSJE csakugyan érdekvédõ, bocsánat a figyelmetlenségért.
És én is köszönöm ezúton mindenkinek, aki részt vett az aláírásgyûjtésben!

Láng Krisztina
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #29 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:22:22 »

Tisztelt Petro!

A követelést nem mostanra idõzítettük, az hosszú évek óta folyamatosan létezik, gyakorlatilag azóta, hogy valaki úgy döntött, hogy az otthonápolás nem munka. Ez 1993-ban volt. Az elsõ aláírásgyûjtés még a télen volt, másfél évvel a választások elõtt, de mivel nem járt sikerrel, újat szerveztünk. Ha ekkor még három év lett volna a választásokig, akkor is megszerveztük volna.

Láng Krisztina
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3 4 5
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország