NOL Fórum
2017. Október. 22, 04:00:08 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 2 [3] 4 5
  Nyomtatás  
Szerző Téma: NOL-vita a fogyatékosok jogegyenlőségéről  (Megtekintve 25494 alkalommal)
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #30 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:29:26 »

Kedves logi!
Egy fontos kiegészítés:
1990-ben - mikor először szabályozták az ápolási díjat - akkor munkaügyként kezelték és minimálbérként definiálták. Az sem mellékes, hogy közérthetően. De ezt, majd még este kirészletezem.

Göncz Kinga megjegyzése méginkább arra sarkall, tovább küzdjünk azért, hogy a szociális ellátások közül ez a tétel kikerüljön.
Részint, mert, amint írtad mi magunk nem tartozunk a szociális tv. hatálya alá, mert se önmagunkat ellátni képtelenek, sem tartós munkanélküliek (merthogy napi 24 órát, évi 365 napot dolgozunk), sem hajléktalanok nem vagyunk. Igaz szegények vagyunk és ezért szociálisan ellátandók is lehetnénk. Csakhogy szegények attól vagyunk, mert az állam nem adja oda azt, ami jár nekünk. Tehát nem segélyt hanem a munkabérünket követeljük.

Amúgy ezt a kérdést valóban nem a munkatörvénykönyve, hanem az egészségügyi tv. kell szabályozza. Mert az ellátás a sérültnek jár. És róla egészségi - és nem szociális - állapota miatt kell gondoskodni.
Amint, ha tüdőbeteg lennék akkor sem a szociális minisztérium kellene szabályozza mi legyen velem.

Azaz állapotának megfelelő mértékű ellátást - vagy annak pénzbeli megváltását - kell megkapja minden fogyatékos személy.
Függetlenül attól, hogy az ellátást konkrétan ki fogja vállalni.
Azaz szektorsemlegesen kell az állam támogassa összes fogyatékos polgárát.
Szektorsemlegesen azaz attól függetlenül, hogy bentlakásos intézményt, támogató szolgálatot, vagy magánszemélyt kér fel az ellátásra a sérült személy!!!

Mert semmivel sem indokolható, hogy KIS Bendegúz ellátására havi 200 ezer, míg Nagy Bendegúzéra havi 25 ezer Ft-t biztosítson az állam.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #31 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:29:40 »

petro:
Hogyan válaszolnának arra az ellenvetésre, hogy legyenek türelemmel, mert vannak az önökénél súlyosabb ügyek is (mélyszegénység, hajléktalanság, árvízkárosultak)?
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #32 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:32:52 »

Tisztelt Petro!

Mindenkinek a saját problémája a legsúlyosabb. Ami a mélyszegénységet illeti, ebbe a kategóriába az otthonápolókat is nyugodtan besorolhatja. Árvízkárosultak időnként vannak, időnként nincsenek, mert a régebbieket már (remélhetőleg) kárpótolták, újabb árvíz pedig (remélhetőleg) nem következett be, de az otthonápolók eközben változatlanul ápolnak tovább. Az ellenvetésre azt válaszolnám, hogy aki így gondolja, az menjen el az otthonápolókhoz és mondja el nekik. Egyenként mindegyikükhöz. Lehet, hogy a tizediknél már elgondolkodik, hogy csakugyan annyira jelentéktelen-e a problémájuk.

Láng Krisztina
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #33 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:33:38 »

Rövid távon nincs kedvező válaszom.
Hosszabb távon igen.
Az ENSZ meghatározásai szerint a tartós betegek is a súlyosan fogyatékosok kategóriájába esik.
Éveken belül nálunk is meg kell történjen ez az átsorolás.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #34 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:37:00 »

Kedves Breki!
Bocsi, de nem értünk egyet. :-((
A súlyos fogyatékos és az önmagát ellátni képtelen - ma még - nem azonos kategória.
Az Országos Orvosi Bizottság (aki a leszázalékolásról dönt) dönti el, bizonyos törvényi előírások alapján, hogy ki az, aki súlyosan fogyatékos (és ezzel fogy. tám-ra jogosult), ill. tartósan beteg.
A kérdezőnek kellene a bizottsághoz fordulnia kéréssel, hogy nyilvánítsák súlyosan fogyatékosnak a férjét (nem reménytelen).
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #35 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:37:57 »

emailben érkezett:
Nem tartanak attól, hogy ha elérnék a céljukat, és jelentősen megemelkedne az ápolási díj, akkor olyanok is otthon "ápolnák" a hozzátartozójukat, akik rosszul bánnak a fogyatékos rokonnal, de a pénzt, ami érte jár, szívesen felveszik a közkasszából? Hogyan lehet ezt ellenőrizni? Ellenőrzi egyáltalán valaki?
B. T. Budapest
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #36 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:40:21 »

Kedves Ibolya!

Szerintem lényegtelen-e, hogy egyetértünk-e. A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok szubjektív döntésére van bízva, hogy megítélik-e a fogyatékossági támogatást vagy nem. Tudok olyanról, akinek hasonló problémája van és kapja a fogyatékossági támogatást.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #37 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:42:55 »

Kedves Petro!
Jólesik a feltételezés, hogy ennyire ügyesek lennénk.
De az igazság ennél prózaibb. :-))
Több éves eredménytelen lobbizás után, mikor a T. Ház 3-dszor utasította el Dr. Mátrai Márta és képviselőtársa indítványát (tűzze a T. Ház napirendre az áp. díj kérdést), akkor láttuk időszerűnek a népikezdeményezés indítását. Abszolút ügyetlenül - csak az időszerűségre figyelve - ugrottunk fejest ebbe az ügybe. Télen, karácsony előtt, pénztelenül.
Nem is sikerült, de sokat tanultunk. A második nekifutást aszerint időzítettük, hogy az érintetteknek mikor van rá esélyük (még iskolai szünet előtt, de már jó időben), hogy a kellő számú aláírást összegyűjthessük.

Ha az időzítés szerencsésen sikerült, akkor örülni fogunk neki.
DE NEM KAMPÁNY TÉMA a rabszolgasors (jogfosztás, ingyen dolgoztatás) felszámolása.
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #38 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:44:21 »

Tisztelt B. T.!

Ez az állapot már most is fönnáll, tudok olyan esetrõl, ahol megtörtént. Ez azonban nem indokolja, hogy ne adjuk meg a fogyatékos hozzátartozójukat tisztességesen, szeretettel, áldozatkészen ápoló szülõknek, házastársaknak, leszármazottaknak azt, ami nekik jár. Endrecskemnek adott válaszomra tudok visszautalni: a csalók léte nem indokolja, hogy megfosszunk becsületes embereket attól, ami õket megilleti.
Ellenõrizni gyakorlatilag sehogyan nem lehet, illetve az ellenõrzés mikéntje számos jogi problémát vet föl. Hivatalosan az önkormányzat ellenõrzi környezettanulmány formájában, de ez szerintünk jogsértõ. Ellenõrizhetné a háziorvos is, de nagyon sok esetben nem teszi, csak aláírja az ápolási díj meghosszabbításához szükséges papírokat anélkül, hogy bármi ismerete lenne a valós helyzetrõl.

Láng Krisztina
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #39 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:49:09 »

A NOL kérdése:
A sikeres népi kezdeményezés után ősszel a parlamenti képviselők elé kerül a kérés, hogy az otthon ápolást végzők tevékenysége teljes értékű munkaviszonynak számítson - ennek megfelelő munkabérrel és nyugdíjjogosultsággal stb. Van információjuk arról, hogy mikor lesz a vita (egyáltalán, van a kérdés napirendre tűzésének valamilyen törvény szabta határideje?) Megkezdték-e a képviselők "puhítását"? Vannak lobbistáik az egyes frakciókban?
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #40 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:53:16 »

Tisztelt Szerki!

A napirendre tûzésnek semmilyen határideje nincsen, az aláírásgyûjtés sikeressége csupán azt jelenti a parlament számára, hogy napirendre _kell_ tûzni a kérdést. Nincs megmondva, hogy mikor, és ha megtették, mennyi ideig vagy milyen részletesen kell vele foglalkozni. Semmilyen információnk nincsen arról, hogy ez mikorra várható. Az elképzelhetõ legrosszabb eset az, hogy nagyon hosszú ideig elodázzák a dolgok, majd tessék-lássék napirendre tûzik és megint lesöprik.
A képviselõket nagyon szívesen "megpuhítanánk", mert úgy gondoljuk, hogy számukra is hasznos volna, ha tisztábban látnának ezekben a kérdésekben, több lenne az információ a kezükben, de tudomásom szerint nincsenek lobbistáink a frakciókban. Ez ügyben inkább Ibolyát kell kérdezni, õ tájékozottabb ezen a területen.

Láng Krisztina
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #41 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:54:18 »

Kedves Petro!
Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben Ön a munkájáért nem kapná meg az Önnek járó munkabért vajon meddig lenne türelemmel?

Attól függetlenül, hogy vannak más egyéb súlyos ügyek is, érdeklődnék meddig ekellene várnunk?
Míg az összes szegénysorsú magyar polgár ügyét lerendezik, vagy, amíg legalább az 50 %-ét?
Aztán ki kellene várnunk a romák problémáinak a lerendezését? Esetleg más ajánlat?

Másrészt kérdezni szeretném vajjon nem elég súlyos probléma-e, hogy csupáncsak abból az apropóból, mert az a réteg, akiről épp most szó van, mindenkinél elesetteb, mindenkinél kevésbé képes kiállni saját magáért, éppen ez a réteg részesül a maradékelvből kielégített rétegek után megmaradt maradékból.

Mindenesetre nagy valószínűséggel Ön azon szerencsések közzé tartozik, aki nem érintett ebben a kérdésben. Még annyira sem, hogy környezetében látna akár egyetlen érintett családot.

Mert nem elég, hogy nyomorognak, még ellátatlanok is (oktatás, egészségügy, netán kultúra, szórakozás, pihenés, stb.)
Ezek a családok - nemcsak mélyszegénységbe taszítottságuk okán - emberhez nem méltó körülmények között tengődnek, évtizedeken keresztül. A mai állapotok szerint kilátástalanul.

Engedjen meg némi személyest.
Jómagam 27. éve várom - igaz nem türelemmel - hogy jogfosztottságom megszűnjön.
Még meddig kellene türelemmel várnom?
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #42 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:57:15 »

Kedves B.T.!
Köszönöm kérdést.
Este erre az igen fontos kérdésre - és az összes még ezután érkezőre is - válaszolok.
Most el kell mennem.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #43 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:57:52 »

A NOL kérdése:
A sikeres aláírásgyűjtésen elfogadott kérdésük nem félreérthető: nem csak egyszeri ápolási díj emelést kívánnak, hanem az ápolást végzők jogállásának radikális megváltoztatását. Önök azonban nem ülnek ott a padsorokban, hogy ezt a követelésüket a vitában is érvényesíthessék. Van-e a népi kezdeményezés szabályozásában garancia arra, hogy az elfogadott jogszabály a módosítások után is megfeleljen a kezdeményezők eredeti szándékának?
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #44 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 16:58:39 »

Kedves fórumozók!
Köszönöm mindenki érdeklődését, kérdését.
Most el kell mennem, de, mint jeleztem minden további kérdésre válaszolni fogok.

Üdvözlettel:
Goldner Ibolya
Naplózva
Oldalak: 1 2 [3] 4 5
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország