NOL Fórum
2017. Október. 22, 04:01:05 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 2 3 [4] 5
  Nyomtatás  
Szerző Téma: NOL-vita a fogyatékosok jogegyenlőségéről  (Megtekintve 25495 alkalommal)
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #45 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 17:03:57 »

Tisztelt Szerki!

Ön jól látja a helyzetet: a puszta emelés nem lenne megoldás. Ha valaki azt javasolná, hogy ad absurdum emeljék százezer forintra az ápolási díjat, de a státusa maradjon ugyanaz, azzal sem tudnánk egyetérteni. A jog világosan beszél: aki dolgozik, annak fizetés jár, tehát mindaddig, amíg nem fizetésért dolgozik, jogsértõ állapot áll fenn.
Sajnos a népi kezdeményezések szabályozásában semmilyen garancia nincsen arra, hogy a parlament végül azt fogadja el, amit mi szeretnénk. Csupán annyit tehetünk, hogy bízunk benne: a képviselõk az ügy napirendre tûzésekor meg fogják kérdezni a probléma felvetõjét, a népi kezdeményezés szervezõjét, vagyis az ÉCSJE-t.

Érdekes egyébként, hogy az egyik oldalon az állam kommandót küld a fekete munkásokat foglalkoztatók nyakára, a másik oldalon az állam több tízezer otthonápolót foglalkoztat feketén. Hiszen nem fizet a munkájukért, nem jelenti be õket...

Láng Krisztina
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #46 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 17:13:13 »

A NOL kérdése:
Az ápolási díj ügye csak egyik - bár nagyon fontos - eleme a fogyatékosok érdekvédő harcának. Vannak-e ezen túlmutató (átfogó jogi, intézményi, szociális változtatásokra irányuló) céljaik?
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #47 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 17:15:36 »

Tisztelt Szerki!

Természetesen vannak. Elég csak az akadálymentesítésre utalni, ami elég sok (bár véleményem szerint még mindig nem elég) visszhangot kap a médiában. A gyógyászati segédeszközök terén számtalan anomália mutatkozik, amiket szintén orvosolni kellene. Intézményi változtatás alatt leginkább intézmények létrehozására lehetne gondolni, mert jelenleg hatékonyan, hasznosan működő intézmények jószerivel nincsenek. Átfogó jogi változtatásként el tudnám képzelni, hogy a törvények esetleg ne automatikusan abból induljanak ki, hogy aki fogyatékosnak mondja magát, az csaló, és minden egyes alkalommal neki kelljen bizonyítania, hogy nem az. Ez csak néhány a problémák közül, amik hirtelen eszembe jutottak.

Láng Krisztina
Naplózva
Láng Krisztina
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #48 Dátum: 2005. Augusztus. 17, 17:24:08 »

Mindenkinek köszönöm a kérdéseket. Nagyon örülök annak, hogy nemcsak a velünk egyetértõk kérdeztek, hanem azok is, akik nem így gondolkoznak; most talán árnyaltabban látják a kérdést. További szép napot kívánok.

Láng Krisztina
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #49 Dátum: 2005. Augusztus. 22, 22:12:55 »

Minden érdeklődőtől elnézést kérek, mert ígéretem ellenére este nem folytattam a válaszadást.
Ebben otthoni gépem hibája akadályozott, akadályoz meg.
Ha másképp nem sikerül, akkor a szerkesztőségből, megválaszolom a függőben maradt kérdéseket.
Addig is kérek egy kis türelmet.
Ezt a kimentést egy kölcsöngépről tudtam beírni. :-((
Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #50 Dátum: 2005. Augusztus. 27, 02:56:24 »

Megkezdem az elmaradásom bepótlását.
Endrecskem-nek:
A fogyatékosoknak koruktól, állapotuktól, tartózkodási helyüktől függően járnak különböző juttatások, ellátások. Ezeket itt mind felsorolni nem lehet. Nagy vonalakban: egyrészt a megélhetésükhöz kapnak segítséget - pl. felemelt családi pótlékot, vagy fogyatékossági támogatást, vagy nyugdíjjáradékot, esetleg szociális segélyeket (pl. lakhatási támogatást, stb.) Másrészt kapnak támogatást fejlődésükhöz, tanulásukhoz, pl. esetleg személyi asszisztenst, logopédust, pl. vakvezető kutyát, pl. jeltolmácsot, stb. Természetesen nem mindenki, mindent. És, ami a legszomorúbb zömmel nem mindenki kapja meg azt, ami járna neki.
Továbbá életvitelt segítő eszközöket - pl. fehérbotot, szemüveget, cipőt, kerekes széket, stb. stb. És egészségi ellátásukhoz pl. közgyógy igazolványt, parkolási kedvezményt, utazási támogatást, stb.
És speciális oktatás, fejlesztés, szintentartás.
Csakhát mindenből sokkal kevesebbet, mint kellene.

Az ellátások odaítéléséhez - állapottól, kortól függően arra jogosult szervezetek adnak szakvéleményt. Nagyon hosszú a szakklinikák sora. Felnőtt korúak esetén a különböző szakvélemények alapján az Országos Orvosi Bizottság dönt. Ez alapján állapítanak meg felemelt Csp-t, ill. nyugdíjjáradékot, ápolási díjat.
Számomra érthetetlen módon az Országos Orvosi Bizottság véleményét az ÁNTSZ felülbírálhatja - pl. áp. díj kapcsán, önkormányzat kérésére.
Azért éveken, évtizedeken keresztül nem igazán kivitelezhető hamis fogyatékosságot igazoló iratokat beszerezni - meghát ugye egy fogyatékosság nem igen imitálható.

Mint jeleztem itt nem szociális ellátásról, hanem munka végzésről van szó. Legfeljebb az történhet, hogy az a család, aki anyagi megfontolásból adt, adná be hozzátartozóját, nos esetleg ők nem adnák be, inkább saját maguk ellátnák. Ebben pedig semmi kivetnivaló nem lenne. Ez jó lenne mind a sérült személynek, mind a családnak (nem aggódnának, nem lenne lelkiismeretfurdalásuk), és az adófizetőnek, mert a családban ellátott személy töredékébe kerül az adófizetőknek.

Aki már rákényszerült fogyatékos hozzátartozó évtizedekig történő otthoni ellátására az pontosan tudja nincs az a pénz, amivel jól lehetne járni.
Attól függetlenül, hogy lelkiismeretesen csináljuk a dolgunkat, azt azért bátran kijelenthetem, szívesebben tölteném napjaim más tevékenységgel. Nincs az a pénz, amiért kényszer nélkül ezt vállalnám. Gondolom vagyunk néhányan, akik így gondoljuk. Azért az nem véletlen, hogy pl. a bentlakásos intézmények állandó létszámhiánnyal küzdenek.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #51 Dátum: 2005. Augusztus. 27, 04:22:30 »

Az ígért pontosítás:
Az 1990-es szabályozás a három esetkört külön §-kban tárgyalta. Teljesen egyértelműen, hogy mi vonatkozik az egyikre, másikra, harmadikra. És esetenként milyen papírt kell beadni.
A 3 különböző esetkör:
- 18 éven aluli tartósan beteg vagy fogyatékos gyerek. Az ő ápolásáért alanyi jogú áp.díj jár. Azaz legalább nyugdíjminimum - jövedelmi viszonyoktól és egyéb plusz követelményektől függetlenül. Meg KELL állapítsa az ÖK.
- korra való tekintet nélkül - súlyos fogyatékos személy ellátásáért alanyi jogú áp. díj jár (m.f.)
- 18 feletti tartósan beteg személy ellátásáért méltányossági, azaz adható ápdíj állapítható meg. Ez nem lehet kevesebb a nyugdíjmin. 90 %-ánál. Ez az ÖK által megállapított feltételek megléte esetén adható.

Megjegyzés:
ÖK-k nagyon gyakran utasítják el az alanyi jogú ápolási díjat - egyéb a tv-ben nem szereplő feltételekre hivatkozva. Ezekben az esetekben be kell perelni az ÖK-t. Ebben kérésre tanácsot adunk, de képviseletet nem vállalunk (anyagiak hiányában).
2006. jan. 1-től az alanyi jogú áp. díjat a jegyzőnél kell igényelni. Ezzel egyértelművé válik, hogy ebben az esetben az ÖK nem írhat elő plusz feltételeket (ezt az ECSJE kérésére vették be a tv-be)
Hamarosan ENSZ normatíva szerint nálunk is át kell sorolják az aktív korú tartósan beteg személyeket a fogyatékosok közé.
Az ápolási biztosítás nem a fenti esetköröük megoldását szolgálja. az csak és kizárólag a nem aktív korú (azaz nyugdíjas) korú személyek ellátásánál léptethető életbe!!
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #52 Dátum: 2005. Augusztus. 27, 04:26:18 »

folyt. köv.
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #53 Dátum: 2005. Szeptember. 05, 05:52:04 »

Kedves szerki!
A tv. szigorú határidőket ír elő. Még a költségvetési vita előtt napirendre kell tűzni.
A Szociális Bizottság szeptember 13--án fogja tárgyalni, ahova én is hivatalos vagyok.
Ezenkívül határozott ígéretet kaptam Kórozs Lajos képviselő úrtól (OFT elnöke, államtitkár) támogatni fogja, hogy érdemben meg is tárgyalják a kérdést.

A népszavazástól eltérően a T. Ház a népikezdeményezés esetében szabadabb kezet kap. Azaz nem kötelesek szorosan a megfogalmazott kérdéshez tartaniuk magukat.

Követelésünk nem a munkaviszonyra vonatkozott, hanem arra, hogy az ápolásért legalább minimálbért kaphasson az, aki ezt a munkát ellátja.
A puhítást évek óta csináljuk. Sajnos ez mind a média, mind a képviselők számára tabu téma volt.
A szocialista frakcióban még senkit sem sikerült magunk mellé állítani. Az SZDSZ frakcióban követelésünket támogatja Béki Gabriella is és Kuncze Gábor is. A Fidesz frakcióban pedig Dr Mátrai Márta, a Szociális Bizottság elnöke támogatja.
Goldner Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #54 Dátum: 2005. Szeptember. 05, 05:54:06 »

sajnos nincsen semmiféle garancia. A népszavazás a kötelező erejű, a népikezdeményezés nem.
Goldner Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #55 Dátum: 2005. Szeptember. 05, 06:14:01 »

Kedves BT!
Ma leginkább attól tartunk, hogy a családok egy része intézetbe kell adja hozzátartozóját ha nem akarnak éhen halni. Másrészt attól félünk, hogy a kelleténél jobban hatolnak be a privátszféránkba, ellenőrzésre hivatkozva. Félünk még attól is, hogy többszörösen negatívan diszkriminálják családjainkat (magánlakás sérthetetlensége, gyes esetén senkinek eszébe nem jut ellenőrzéshez kötni a kifizetést, stb.) Félünk továbbá attól, hogy a családnál hagyott hozzátartozó esetében is az el nem látásra hivatkozva nem adják oda az ápdíjat.
Nem tartunk attól - sőt egyenesen kívánatosnak tartjuk - hogy a miimálbér arra csábít egyes családokat, hogy mégse adják intézetbe hozzátartozóikat.
Abból a családból, ahol rosszul bánnak a fogyatékos (de akár az egészséges) hozzátartozóval ki kell emelni a sérült személyt - megfelelő gyámhatósági eljárás keretében. A példa inkább azt mutatja, hogy szomszédok, orvosok, pedagógusok ilyen irányú jelzéseit figyelmen kívül hagyják. Egyrészt zaklatják a családokat környezettanulmánnyal, másrészt nem reagálnak arra, mikor biztosra vehető a rossz bánásmód.
A fogyatékosság (azaz a jogosultság) szakorvosi vizsgálatokkal ellenőrizhető, és ellenőrzik is.
Az ápolás ténye, módja konkrétan nem ellenőrizhető, "csupáncsak" az eredménye. Az intézetekben az ellátottak "hullanak, mint a legyek"" (ezt egy hivatalos jelentésben olvastam), míg családban többségében szép kort érnek meg.
Érdekes még sosem kérdezte tőlem senki ellenőrzik-e, hogy a bentlakásos intézményekben jól bánnak-e a sérültekkel.

Részletesennem ld. még itt:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9108473&la=45636912

Goldner Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #56 Dátum: 2005. Szeptember. 05, 06:16:31 »

Kedves Fórumozók!
Úgy tűnik mindenki kérdésére - igaz megkésve - válaszoltam.
Ismét köszönöm mindenki érdeklődését.
Goldner Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #57 Dátum: 2005. Szeptember. 12, 01:21:55 »

szeptember 13-án 14-kor kezdődik a Szociális Bizottság ülése. Egyik napirendi pontja a népi kezdeményezés.
Az ülésen - meghívottként - én is (és segítóim) részt vehetek.
Goldner Ibolya
Naplózva
goldner_ibolya
Newbie
*
Hozzászólások: 93


« Válasz #58 Dátum: 2005. Szeptember. 13, 22:16:41 »

A Szociális Bizottság mai ülésén megszavazta a népikezdeményezés támogatását (azaz a minimálbérre emelést)
19--én plenáris ülésen lesz országgyúlési határozat.
Ibolya
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #59 Dátum: 2007. December. 20, 19:55:39 »

Fórum a fogyatékosság társadalomtörténetéről

Jézus mondta ki az emberi történelemben először, hogy MINDEN ember egyenlő. Igen? "Még" a fogyatékosok is? Valóban értették ezt a következő századok emberei? És megértettük-e legalább mára? S ha talán így van már Amerikában, eljutottunk-e ide Magyarországon?

Azt talán ma már nem gondolja senki, hogy aki fogyatékos, abban az "Ördög lakozik". Nem tűrnénk el azt sem, hogy ketrecbe zárva, pénzért mutogassák a fogyatékos embereket, ahogy a középkorban dívott. Demokráciákban azokat az intézményeket sem tűrné el a közvélemény, ahol az újkor elején összegyűjtötték, "eldugták" a szerencsétlen embereket, borzalmas, lassú kínhalálra ítélve.

De vajon minden babonától mentesek lennénk? Hány honfitársunkat tudna elbolondítani olyan propaganda, hogy a fogyatékosokkal "a legnagyobb baj, hogy öröklődik a bajuk", hogy nem gyógyítani kell őket, hanem "korlátozni a számukat", mert a társadalomnak "csak az egészségesekre van szüksége"?

S vajon az "átlagember" hogyan néz ma, egy önmagát felvilágosultnak tartó korban a fogyatékosokra? A fogyatékos ember beteg? Talán elromlott benne valami, amit meg kellene javítani? Leláncolható, lekötözhető, bezárható valaki, akit a "szakértő" közveszélyesnek vagy önveszélyesnek nyilvánít?

Hol lehet jobban és többet segíteni a fogyatékosoknak? Vajon "kisegítő iskolában", ahol akinek csak lehet, szakmát adhatnak a kezébe? Korszerű intézményekben, ahol felkészült segítők foglalkoznak velük - vagy inkább minél többen fejlődjenek otthon, a családban?

Fél-e a mai emberek egy része a fogyatékosoktól "másságukat", "kiszámíthatatlanságukat" érzékelve? Ismerjük-e lehetőségeiket, képességzavaraik természetét? Hányan tudjuk, hogyan kell "jól segíteni" a fogyatékkal élő embertársunknak?

Hogyan fejlődhetnek jobban a fogyatékos gyerekek? Elkülönítve, sorstársaik között, vagy nem fogyatékos gyermekek társaságában? S ez utóbbiakra vajon nem lehet-e fejlesztő hatással, ha közel kerülnek fogyatékkal élő kortársaikhoz?

Továbbá: ki harcolja kell kiharcolni a fogyatékosok egyenlőségét? A szülőktől várhatjuk az áttörést? Maguk a fogyatékosok szerveződjenek? S mit jelent a fogyatékkkal élők szabadsága, egyenlősége, mit jelent számukra az igazságosság? Anyagi kérdés, vagy egészen mástól függ, hogy lebontja-e a "társadalom" az akadályokat képletesen és a szó szoros értelmében?

Kérdezzen, mondjon véleményt minderről, és arról is, amit Ön még idetartozónak vél!

Olvasóinkkal beszélget a Nolblogon: konczei.nolblog.hu linken, december 21-én, pénteken 14 órától Könczei György közgazdász, az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai Karán működő Foglalkozási Rehabilitációs Kutatócsoport vezetője, a Budavári palotában ezekben a hetekben látható fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás egyik fő szervezője.

Ha erre a topikra is érkeznek kérdések, továbbítjuk vendégünknek.
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 [4] 5
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország