NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:23:09 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 74
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vitafórum Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel  (Megtekintve 205409 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #15 Dátum: 2005. Szeptember. 30, 15:20:57 »

Tisztelt Heberger,
a Népszabadságban és NOL-on megjelent cikkekre az online@nepszabadsag.hu email-címre írt levélben reagálhat, ha itt a fórumon vagy a blogon nem kívánja regisztrált felhasználóként nyilvánosságra hozni véleményét.
A NOL fórumon a többi között a Fogyasztóvédelem rovatban a Médiamunkások című topikot használják visszajelzések céljára fórumozóink.
A mai lapban megjelent cikkeket, így az Ön által keresett cikket is ma még megtalálja a nyitólapon, vagy a tartalomjegyzékben, illetve amegfelelő rovatban (a jelzett cikk egyébként a lap Fórum rovatában jelent meg, és a "Vélemények" című válogatásban is megtalálható a www.nol.hu nyitólapon.)
Az archívumban azután tudja keresni, hogy a friss cikkek közül a következő lapszám megjelenése után lekerül az archívumba. Pontatlan ékezettel azonban az archívumba kerülés után sem tudja előkeresni a cikkeket)
üdvözlettel
a szerkesztők
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #16 Dátum: 2005. Október. 06, 11:16:39 »

A Népszabadság Online vendégeként Vajnai Attila 2005. október 11-én, kedden 14 és 16 óra között válaszol az olvasóknak kérdéseikre, amelyeket ebben a topikban vagy az online@nepszabadsag.hu címen várunk.

A NOL információi szerint a Munkáspártnak Vajnai Attila alelnök körül tömörülő csoportjai azt tervezik, hogy a Munkáspártot megújítva rövidesen önálló politikai erőként lépnek fel a magyar közéletben. Ezzel ők válhatnának egy, az MSZP-től balra álló, a legutóbbi németországi választásokon látványos sikert elért Balpárthoz hasonló hazai koalíció, akár választási szövetség/lista létrejöttének egyik motorjává.

Vajnai szerint a Munkáspártban egyre kézzelfoghatóbbá válik, hogy a többség meg szeretné újítani a pártot, aminek egyik leglátványosabb bizonyítéka, hogy a minap a hagyományosan egyik legerősebb munkáspárti régió, Nógrád megye munkáspárti küldöttgyűlésén a jelenlévők egyhangúlag megvonták a bizalmat a párt elnöke, Thürmer Gyula "emberének" tekintett megyei elnöktől.

Vajnai - ellentétben Thürmerrel - elképzelhetetlennek tartja, hogy "egy tálból cseresznyézzen" Orbán Viktorral, a Fidesszel, viszont el tudja képzelni az - egyenrangú - együttműködést az MSZP baloldalával, és még inkább a szakszervezetekkel, a baldoldali civil szervezetekkel, nem utolsó sorban az európai szociális fórum hazai aktivistáival.

Vajnai Attila egy néhány héttel ezelőtti írásában a Népszabadságban a következőket írta egy korszerű baloldali párt programjáról: "A neoliberális politikát elutasító, a globális kapitalizmus rendszerét meghaladni akaró társadalmi erőknek új alternatívát kell kidolgozniuk. A XX. században bebizonyosodott, hogy a társadalmi problémák megoldására nem elegendő a termelés államosítása, a tervgazdaság kiépítése. A termelés hatékonysága nem volt kielégítő, mert a bürokratikus, államközpontú irányítás nem tette lehetővé a többség bekapcsolódását a döntésekbe. Bebizonyosodott, hogy az állami tulajdon nem azonos a közösségi tulajdonnal még akkor sem, ha az állami hivatalokat a többség által választott képviselők irányítják. A termelés magántulajdonából eredő kisajátítás, kizsákmányolás megszüntetése a közösségi tulajdonlással lehetséges, de ezt csak a többség által elfogadott formában és időben lehet megvalósítani. A baloldali alternatíva lényege - rövid távon - a civil társadalom aktivizálása, a magán-, illetve állami tulajdonban lévő monopóliumok vagy a piacon meghatározó erejű társaságok demokratikus kontrolljának megszervezése. Ennek a közéleti aktivitásnak fontos szereplői a civil szervezetek, de meglétük messze nem elegendő feltétele a demokratikus és aktív közéletnek. A közösen megtermelt javak, illetve adók elosztásában egyre nagyobb szerepet kell kapniuk az állampolgároknak. Részvételük a demokráciában bővülhet a szakszervezetek és a civil szervezetek működésével, ami nem azt jelenti, hogy a kizsákmányoltakat a pártok helyett ezután majd a civil szervezetek képviselik. A jövőt előre látó bölcs vezérek és diktátorok kora lejárt. Közös sorsunkat közösen hozott döntésekkel befolyásolhatjuk. Nincsenek kiválasztottak, mindent jobban tudó nagyságok. Akkor lehetünk szabadok, ha a társadalmi élet szabályozását és irányítását a társadalomnak mindenben alárendelt és a társadalom által folyamatosan ellenőrzött szervek fogják végezni."
Naplózva
ouroboros
Hero Member
*****
Hozzászólások: 7 273


« Válasz #17 Dátum: 2005. Október. 06, 14:03:12 »

Tisztelt Vajnai Attila!

Elöljáróban annyit szeretnék mondani, hogy szurkolok minden alternatív, baloldali erőnek, aki a Parlamentet sokszínűbbé tudja tenni és abban tényleges baloldaliságot hajlandó képviselni (az MSZP-vel szemben), ezért mindenképpen sok sikert kívánok Önöknek. Annak eldöntésére, hogy tényleg Önök-e a nekem való választás, néhány kérdésem volna.

1) Amit Ön egy korszerű baloldali párt programjáról írt, azt milyen formában kívánják érvényesíteni? A Munkáspárt megújításával (ugyanazon a néven új programmal) vagy egy új párt létrehozásával?

2) A Munkáspárt sikerének szerintem egyik legnagyobb akadálya volt, hogy a kádári nosztalgiára apellálva nyíltan vállalták az eszmei folytonosságot a kádári időkkel. Ez számomra megnehezítette az Önökre szavazást, mert az államkapitalista időszakban mégiscsak diktatúra volt, és egy diktatúrával közösséget vállalni szerintem per definitionem jobboldali dolog. Önök, a korszerű baloldali pártot létrehozni kívánó erők, hogyan vélekednek az államkapitalista diktatúrához való viszonyról?

3) Milyen prioritást szánnak a környezetvédelmi kérdéseknek?

4) Mennyire hajlandók elhatárolódni az MSZP-től mint neoliberális párttól? A Szerki beharangozója koalícióról beszél, ezért föltételezzünk egy koalíciós helyzetet: résztvennének-e egy koalícióban az MSZP-vel? Ha igen, elég erősnek érzik-e magukat ahhoz, hogy baloldali értékeiket képviselni tudják és ne szürküljenek kapitalizmuspártivá a koalíciós partner mellett?

5) Milyen a kapcsolatuk az ATTAC-kal?

Válaszát előre is köszönöm, és még egyszer sok sikert kívánok,
Ούροβόρος
Naplózva
Aham...
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 180


« Válasz #18 Dátum: 2005. Október. 07, 10:12:03 »

1. A baloldali alternatíva lényege - rövid távon - a (...) monopóliumok vagy a piacon meghatározó erejű társaságok demokratikus kontrolljának megszervezése.

2. A közösen megtermelt javak, illetve adók elosztásában egyre nagyobb szerepet kell kapniuk az állampolgároknak.

3. Részvételük a demokráciában bővülhet a szakszervezetek és a civil szervezetek működésével, ami nem azt jelenti, hogy a kizsákmányoltakat a pártok helyett ezután majd a civil szervezetek képviselik.
Tisztelt Vajnai Attila!

1. Véleményem szerint ez nem baloldali alternatíva, hanem az élni és élni hagyni örökérvényű mondás megvalósulására irányuló erőfeszítés, melyen minden ezzel foglalkozó szakember gondolkodik, hiszen a monópoliumok gyengítése éppen a szabadversenyt segíti, vagyis véleményem szerint semmi köze a baloldalhoz, sőt, éppen ellenkezik a kommunizmushoz vezető úttól. Mégis, Ön szerint intézkedésekkel lehet ezt elérni?

2. Gondolom, nem kerüli el a figyelmét, hogy az Alkotmány 28/C. § (5) bekezdésének a) pontja szerint nem lehet országos népszavazást tartani a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról. Vagy autentikus közvélemény-kutatási adatokra alapozva gondolja (írhattam volna "Nemzeti konzultációt" is) az állampolgári szerepvállalást?

3. Legyenek civil szervezetek, de ezek szerint minek?

Érdeklődve várom válaszát!
Aham...
Naplózva
Aham...
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 180


« Válasz #19 Dátum: 2005. Október. 07, 10:19:16 »

Ön szerint intézkedésekkel lehet ezt elérni?
Javítás:
Ön szerint MILYEN intézkedésekkel lehet ez elérni?
Naplózva
HuncingiBingi
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #20 Dátum: 2005. Október. 07, 11:09:58 »

Tisztelt Vajnai Úr!

Önt itt a Népszabadságban mint a Munkáspárt alelnökét mutatták be.
Információim szerint Önt a Munkáspártból kizárták, ezzel kapcsolatosan
a kérdéseim a következők:

1. Született-e ilyen kizáró határozat, ha igen, milyen testületek hozták?
2. A Munkáspárt szervezeti szabályzata szerint a kizáró határozat
jogszerű-e?
3. Tudomásom szerint Ön a Munkáspárt Etikai Bizottságához, mint az
ilyen ügyekben illetékes pártszervhez fordult. Milyen határozatot
hozott ez ügyben a Munkáspárt Etikai Bizottsága?
4. Miért kellett ez ügyben Önnek,Thürmer Gyula szavaival élve,
a "burzsoá" bírósághoz fordulnia?
5. Hogyan áll ez a bírósági per?
6. Az Ön vitája Thürmer Gyulával személyes természetű, vagy politikai?
7. Ha politikai jellegű, kérem fejtse ki röviden ezen a fórumon a vita
lényegét!

Tisztelettel huncingibingi
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #21 Dátum: 2005. Október. 07, 14:55:11 »

email:
Tisztelt Vajnai Attila!

Nem tagadom eddig párton kívüli, stabil munkáspárti szavazó és szimpatizáns voltam! Voltam, mert a jövőben sem a jelölő cédulámat, sem a szavazatomat nem kívánom a Thürmer Gyula által vezetett munkáspártnak adni.

Ön a fórum szerint politikai vitában áll Thürmer Gyulával. Kérem, hogy e fórumon válaszoljon néhány kérdésemre, ami esetleg meggyőzhet arról, hogy az Ön politikai küzdelmének a sikere esetén, érdemes lenne a Thürmer mentes munkáspártra szavaznom.

1. Ön szerint sem az MSZP a kisebbikk rossz, mint ahogy ez a Munkáspárt hivatalos dokumentumaiban szerepel?

2. Egyetért-e Thürmer Gyula úgymond kétfrontos párton belüli harcával, melynek során a Munkáspárt sok aktív, tehetséges, elkötelezett tagját sikerült a párt perifériájára, vagy a párton kívülre
szorítania?

3. Egyet ért-e azzal a thürmeri véleménnyel, hogy "egyedül vagyunk erősek!"?

4. Az ön által meghírdetett "ÖSSZEFOGÁS"-nak kik lehetnek az alanyai. Kikkel akarna összefogni a Munkáspárt?

5. Politikai küzdelmének győzelme esetén mit tenne a Munkáspárt, történetének 15 éve alatt megsértett, kiszorított, kizárt tagjaival?

6. Végül írjon néhány sort arról, hogy Ön szerint melyek azok a legfontosabb politikai törekvései, melyek gyökeresen különböznek a Munkáspárt eddigi, mai politikai elképzeléseitől, politikai elméletétől és
gyakorlatától!

Tisztelettel üdvözli egy már-már alig szimpatizáns
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #22 Dátum: 2005. Október. 07, 14:57:29 »

email:
Egy kérdés Vajnai Attilához:
A tőkés termelési mód termelési viszonyainak alapja a magántulajdon szentsége!
Jelen termelési, társadalmi és tulajdonviszonyok viszonyok mellett, milyen lehetőséget lát arra,hogy a megújult Munkáspárt,felvállalja 56 Munkástanácsainak követelését,a termelési demokrácia kiszélesítését,a munkás közösségi tulajdon kikényszerítését?
   Üdvözlettel:Simon József Endre
Naplózva
lőrincz zsuzsa
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #23 Dátum: 2005. Október. 07, 15:17:50 »

Kérdés Vajnai Attilához.

1. Mi a véleménye arról, hogy Thürmer úr nemhivatalosan irtó hadjáratot szervezett a megújulás hívei ellen az alapszervezetek szintjén is?
2. Mi a véleménye arról, hogy a Munkáspárt képviseletében csak azok a jelöltek indulhatnak, akik Thürmer úrnak hűségnyilatkozatot tesznek?
Nem hasonlít ez kísértetiesen az ország másik bohócának, Torgyán Józsefnek a  diktátumaihoz?
3. Amennyiben az Etikai Bizottsághoz Thürmer Gyula ellen panasz érkezik, ki bírálja el, hiszen Thürmer jó előre ellehetetlenítette az EB tagjait.
Amennyiben a Munkáspárt végre egy időszerűen politizáló vezetés kezébe kerül, mik a legfontosabb lépések?
4. Az alapszabályzat I/5. pontja Ön szerint Thürmer Gyulára miért nem érvényes, nevezetesen: "A Munkáspárt tiszteletben tartja az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat. Céljait demokratikus úton a választók, a társadalom támogatásának megnyerésével éri el"
5. Ön szerint Thürmer Gyula kis-sztálinista törekvései a párton belüli vezetési módszerekben, mennyiben köszönhető a diktátor fiának Kim Jong Ilnek, illetve a hozzá fűződő kapcsolatainak.?
6. Ön szerint visszafordítható az a folyamat, amely során ezrek hagyták el a pártot, legtöbbjük a vezetés személyi kultuszának kialakulása és az időszerűtlen, demagóg politizálgatás miatt.
Naplózva
cselepet
Jr. Member
**
Hozzászólások: 574


« Válasz #24 Dátum: 2005. Október. 07, 17:03:00 »

Tisztelt Vajnai úr,
Ön a folytonosság jegyében politizál, amikor a Munkáspártban belülről próbálja meg elvégezni a korszerűsítés munkáját.
Ez a folytonosság egy olyan párttal való azonosulást jelent, amely 1989-ben, az MSZMP szétválásának idején a folytonosság jegyében a Kádár-rendszer "vívmányainak" megőrzését hangsúlyozta a változás mellé álló MSZP-vel szemben.
Nyilván nem lepi meg (mert gondolom, nem először találkozik ilyesmivel), hogy mivel munkáspárti politikusként lép fel, felmerül bennem az igény, hogy engem, a magyar parlamentáris köztársaság hívét győzzön meg politikai legitimitásáról. Munkáspárti politikusoknak a Kádár-rendszer összeomlása után a szalonképességük is kétséges. Azonnal élessé válna ez a kérdés, amint felmerülne a lehetősége parlamenti képviselőik koalíciós szerepvállalásának. Ki lenne hajlandó koalícióra lépni önökkel?
Hiszen - ezzel bizonyára tisztában van - a Munkáspárt a magyar demokráciában a szélsőbal helyét jelöli ki a palettán, ennyiben a MIÉP és a Jobbik ellenpólusának szerepét tölti be.
Ebből a karanténból kétféleképpen lehet kitörni: egy demokratikus nagypárt árulása útján (ahogy a túloldalon a Fidesz elárulta a demokráciát a szélsőjobb felé nyitással, megpróbálhatják erre rávenni az MSZP-t is), vagy az önök egyértelmű demokratikus platformra helyezkedésével - elsősorban az alkotmány szabadságjogi garanciáinak teljes és őszinte elfogadásával, esetleges hatalomra kerülésük utáni időkre szólóan is, a forradalmi és osztályerőszak eszméinek egyértelmű és végleges elutasításával.
Thürmert meg sem kérdezném ilyesmiről. Szeretném, ha az őszinte kíváncsiság, illetve az eddigi teljesítményének szóló rokonszenv jelének tekintené, hogy párbeszédre kérem ebben a témában.
Szerintem nem vagyok egyedül kérdéseimmel.
üdvözlettel
Cselényi Péter
Naplózva
körtefa
Newbie
*
Hozzászólások: 374


« Válasz #25 Dátum: 2005. Október. 08, 20:59:45 »

Kedves Vajnai elvtárs! Remélem lehet itt igy megszólitani. Szeretném megkérdezni, hogy tárgyalt-e az MSZP-ben azokkal a baloldali gondolkodásúakkal, akik esetleg hajlandók lennének a választási együttmüködésre. Én magam hosszabb ideje levelezem a fórumukon és sajnos en nem nagyon látok erre sok hajlandóságot. Én már megpenditettem, hogy mindent meg kellene tenni, hogy a választáskor a baloldal összefogjon különböző civil baloldali csoportok, Május l., Rllenállók,Kádár Jáns társaság és  többiek és együtt megnyerni a választást, mert mikor a baloldal eddig választást nyer mindig csak ezekkel közösen sikerült. Ezt az MSZP-nek is látnia kellene, különösen most, hgy ilyen pici a különbség a FIDESZ és az MSZP között. Erről szeretnék részletsen hallani. Kérem válaszoljon itt leszek a vitán-. Üdvözlettel.
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #26 Dátum: 2005. Október. 09, 02:47:24 »

Vajnai alelnok,
Regebben komoly(?) kampanyt folytatott a szabad szoftver elterjesztese erdekeben. Gondolom, modern emberkent hasznal szamitogepet. Kizarolagosan hasznal szabad szoftvert, vagy csak abban az esetben nyul nem-szabad szoftverhez, ha nincs szabad alternativa? Esetleg akkor is hasznal nem-szabad szoftvert, ha van szabad alternantiva?
Jelentett-e mar hibat vagy tett-e javitasi, bovitesi javaslatot szabad szoftvercsomagok szerzoi fele? Esetleg hozzajarult-e mas modon a szabad szoftverfejleszteshez (forditas, dokumentacio, stb.)?
Altalaban mi a velemenye a szerzoi jogokrol, a szellemi tulajdonrol, a szabad szoftver, mint termelesszervezesi mod a gazdasag mas teruletein valo alkalmazhatosagarol?
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #27 Dátum: 2005. Október. 10, 14:02:53 »

email:
Tisztelt Vajnai elvtárs!
A Munkáspárt felkért országgyűlési képviselőjelöltnek a Szabolcs megyei 4. körzetben, de én - bár a Munkáspárt tagja vagyok - a jelenlegi vezetés miatt nem vállalom a jelöltséget.
Ennek a vezetésnek még kopogtatócédulát sem fogok gyűjteni, mert azzal is csak Thürmer Gyula pozícióját erősíteném.
29 évesen a párt ellenségének, árulójának kiáltottak ki Nyíregyházán.
Lát-e arra lehetőséget, hogy a választásokig hátralévő rövid időben megváltozzon a helyzet, vagy készüljünk a következő választásra, akkor már talán Thürmer nélkül?
Tisztelettel:
Kiss Bálint
Nyíregyháza
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #28 Dátum: 2005. Október. 10, 14:04:02 »

email:
A marxista politikai mozgalom régi, kipróbált harcosai sokan elhagyták a Munkáspártot Thürmer velejéig hibás politikája miatt, aki önkényes vezetésével letért a tudományos szocializmus útjáról mind a politikai irányvonalát tekintve, mind a szervezeti elvek megsértésével. - Hogyan lehet aktivizálni a veterán elvtársakat a munkásmozgalom megújításáért folyó harcokra? - kérdezi a mozgalomnak 16 éves korától, 1942-től aktív résztvevője.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #29 Dátum: 2005. Október. 10, 14:05:28 »

email:
A Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságában együttműködő szervezetek fontosnak tartják Vajnai Attila nyitottságát a civil szervezetekkel való együttműködésre azért, hogy az emberi jogok és a szociális jogok, mindenekelőtt az emberhez méltó megélhetés joga érvényre juthasson demokráciában és szabadságban.

Kérdéseim:
1. Mi a demokratikusan átszervezett és megújuló Munkáspárt terve az 1,1 millió embert sújtó szélsőséges szegénység (napi 2-400 ft) és a belőle fakadó alultápláltság (150-200 ezer fő, köztük sok gyerek) enyhítésére?
2. Hogyan kívánja a megújuló Munkáspárt növelni a foglalkoztatást?
3. Mi a véleménye Vajnai Attilának TGM-nek arról a kijelentéséről, miszerint "forradalmat kell csinálni" nem pedig bíbelődni a "kapitalizmus javítgatásával"?
4. Egyetért-e Vajnai Attila az Európai Szociális Fórum szervezeteinek arra irányuló törekvésével, hogy "Szociális Európa" felé vegynek irányt a neoliberális Unió helyett? Mit tart arról, hogy Thürmer Gyula az "imperializmus trójai falovának" minősítette az Európai Szociális Fórumot, és benne a magyart?
5. Mit tart Vajnai Attila a legfőbb tanulságnak hazai valóságunkra nézve a német balpárt megszületéséből?
Várom szíves válaszát:  
Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum koordinációs munkabizottságának vezetője
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 74
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország