NOL Fórum
2017. Október. 22, 16:26:10 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Milyenek vagyunk mi székelyek?  (Megtekintve 36160 alkalommal)
Baloga Júlia
Newbie
*
Hozzászólások: 7


« Dátum: 2006. Február. 11, 18:00:49 »

Üdvözlök mindenkit Sok fórumot és vitát olvastam, ahol néha a székelyekről is szó esett... A sokat vitatott történelmünk is. Honnan jöttünk és hová tartunk? Érdekel, hogy ki hogy látja. Kinek mi jut először eszébe arról, hogy székely nép? Milyenek voltunk régen és milyenek vagyunk ma? Székelyek vagyunk vagy magyarok vagy minkettő ? Senki ne vegye a fejemet az utolsó kérdés miatt. Később leírom az utolsó kérdésem feltevésének az okát. Addig is kíváncsian várom, ki hogy lát minket, illetve a székelyek magukat.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #1 Dátum: 2006. Február. 11, 20:47:41 »

Üdv Tisza!

A székely az egyetlen olyan nemzetiség akinek nincs saját anyanyelve.
Naplózva
tomcat
Hero Member
*****
Hozzászólások: 13 234« Válasz #2 Dátum: 2006. Február. 11, 21:06:19 »

Kedves Tisza!

Nem tudom ugyan alátámasztani semmivel, de szerintem magyarok vagytok, és azon bellül székelyek.

Üdvözlettel  Tomcat
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #3 Dátum: 2006. Február. 11, 21:21:16 »

Új csapást vágott a székely-kérdés vitatásában Hunfalvy Pál a tudós magyar nyelvész a múlt század 1870-es éveiben, midőn a székelyek hun eredetét élesen megtámadta, a hun mondát a Nibelung-ének hatásának tulajdonította, lehetetlennek tartván, hogy a hun birodalom felbomlása után a hun maradékok a régi Dácia területén észrevétlenül és említés nélkül lappanghattak volna a gótok, gepidák s az avarok évszázadokig tartó uralma alatt. {10} Ezt a mesét - úgymond maguk a székelyek megcáfolják nyelvükkel, amely azonos a magyarokéval s ugyanazon fejlődési fokokon (török és szláv hatáson) ment keresztül. A székely név, szerinte, a szék-elve szóból eredt, melynek értelme székentúli, vagy szék megetti s a magyarok székén túli letelepedést jelentette. Amiként - szerinte - Erdély is az erdő-elve szóból származott, erdőn túli, erdő megetti értelemmel. A székelyeket Szent László által Erdélybe telepített határőröknek tartotta.

http://szekelyivadekok.tripod.com/01.html
Naplózva
kozmopolita
Hero Member
*****
Hozzászólások: 17 021


« Válasz #4 Dátum: 2006. Február. 11, 23:02:34 »

Azok vagytok, aminek tartjátok magatokat.
Ilyen egyszerű.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #5 Dátum: 2006. Február. 12, 08:53:05 »

Üdv Kozmó!

Liberális megfogalmazásban.
Egyébként hat fogatlan vénasszony sem tudja meghatározni, hogy ki milyen ismérvek alapján tartozik egy nemzethez, avagy mi is az a nemzet.
Naplózva
Baloga Júlia
Newbie
*
Hozzászólások: 7


« Válasz #6 Dátum: 2006. Február. 12, 13:49:26 »

Gyerekkorom óta Magyarországon élek és túl vagyok már a "Román vagy!" ... "Nem én magyar vagyok" szövegű vitákon, már bele sem megyek ilyenbe, mert értelmetlen az amelyik ezen a szinten folyik. Viszont sokáig a bozgor-hazátlan magyar állt hozzám közel, de ezeknek lelki okai voltak, hiszen itt sem értettem gyerek fejjel miért vagyok román és kint sem, hogy miért baj ha magyar.Ez után jött az a változat, hogy nem takargattam honnan jöttem Erdély-Székelyföld...Igen ám, de teltek az évek és én aki mindig büszkén vállaltam azt , hogy honnan jöttem egyszer csak megkaptam a magamét.A vita onnan indult, hogy a székely népviselet miben különbözik a magyar népviseletektől, és én csak a székely népviseletről lettem megkérdezve el is mondtam..., de egyszer csak kicsúszott valaki száján nincs ilyen hogy székely népviselet az is olyan mint a palóc... magyarhoz tartozik.Ez még nem ad okot önmagában arra , hogy"kinyíljon a bicska a zsebünkben",( ha szabad ezt itt használnom) de folytatódott azzal, hogy nincs ilyen, hogy székely hozzá kell tenni hogy magyar -székely. Visszakérdeztem miért van román székely vagy bármilyen más székely?
Ez sértő, nem az ahogy elhangzott, hanem akitől elhangzott és bár azóta tabu ez a téma köztünk, rosz érzés ha eszembe jut. Ezek után eszembe jutott, az mondás amit gyakran hallottam gyerekkoromban " Székely szarta a magyart."
Tudtam , hogy nem ilyen egyszerűen jött létre egy nép:), de ott vannak a hun legendáink, ott van a szülőfalum erdejében Attila vár maradványa, nem messze tőle Székelyudvarhely felé Budvár ahol, a székelyek rabonbánjai annak idején lóáldozatokat mutattak be...
Tehát utánna jártam, elkezdtem gyűjtani az ezzel foglalkozó könyveket, de sajnos egyre több variáció van népünk elődjére, most az avarok és székelyek közti feltehetően szoros kapcsolatról kezdtem olvasni egy könyvet. Majd írok ide ebből érdekességeket.
Tehát ez az oka annak, hogy érdekel mások véleménye is. Szeretném ha úgy mondhatnám, hogy székely vagyok, hogy nem kell megmagyaráznom soha senkinek.Szép álom:)))
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #7 Dátum: 2006. Február. 12, 14:00:35 »

Üdv Tisza!

Nézted a 4. hozzászólásban levő linket?
Alapos helynek tűnik!
De a székely nép eredetére nincs pontos válasz ebben sem.
Naplózva
Baloga Júlia
Newbie
*
Hozzászólások: 7


« Válasz #8 Dátum: 2006. Február. 12, 14:04:54 »

Még egy mondat az előzőhöz, a magyar nép eredete is legalább annyira vitatott vitatott mint a székelyeké. Én úgy vélem , hogy a székelyek itt voltak, amikor a magyarok jöttek és átvették  a magyarok nyelvét,s mivel harcos nép voltak ( akkoriban ebben a térségben nem volt nehéz harcos népnek lenni mindenki az volt) a határok védelmével bízták meg őket. Utánna jártam a vezeték nevemnek ami Andorkó, ez nem tipikusan székely, de meglepő módon ezt is a határ mellett találtam meg csak nem a keleti , hanem a nyugati:) A Falu neve Felső- őri ma Ausztriához tartozik és a 14. században összeírták a lakosság vezetékneveit ott van Andorkó és azt írják székelyeket telepítettek ide szintén a határ védés kapcsán. Ha valaki tud még erről a névről valami infót örülnék neki.
Naplózva
Baloga Júlia
Newbie
*
Hozzászólások: 7


« Válasz #9 Dátum: 2006. Február. 12, 14:18:38 »

Irriga köszi:)
Még olvasom, találtam benne valamit aminek utánna szeretnék járni, később írok róla.
Naplózva
rozmar
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 838


« Válasz #10 Dátum: 2006. Február. 12, 15:29:11 »

Üdv Kozmó!

Liberális megfogalmazásban.
Egyébként hat fogatlan vénasszony sem tudja meghatározni, hogy ki milyen ismérvek alapján tartozik egy nemzethez, avagy mi is az a nemzet.
Kedves Irriga,
ez a tema mar egyszer porgott itt. A nemzet. Hogy mi is az, meg ki is tartozik oda. Kicsit fura, hogy ennyire bizol avagy nem bizol a fogatlan oregasszonyok definialo kepessegeben.
Egyebkent nem kell mindenre definicio. Eleg csak az a joleso erzes, hogy en a nemzetemhez tartozom.
Udv: Rozmar
Naplózva
kozmopolita
Hero Member
*****
Hozzászólások: 17 021


« Válasz #11 Dátum: 2006. Február. 12, 15:35:08 »

Szeretném ha úgy mondhatnám, hogy székely vagyok, hogy nem kell megmagyaráznom soha senkinek.Szép álom:)))
Tegyed.
Kinek kell megmagyarázni?
Miért kellene?
Székely vagyok. És pont.
Ez nem álom, lehet valóság.
Álommá akkor válik, ha belekavarod a hunokat, avarokat.
Naplózva
Baloga Júlia
Newbie
*
Hozzászólások: 7


« Válasz #12 Dátum: 2006. Február. 12, 16:14:17 »

"Tegyed.
Kinek kell megmagyarázni?
Miért kellene?
Székely vagyok. És pont.
Ez nem álom, lehet valóság.
Álommá akkor válik, ha belekavarod a hunokat, avarokat."

Kedves Kozmo

Teszem és büszkén.
Miért kell?Nem kéne , de hidd el nem az önsajnálat  miatt meséltem el a történetet ami itt történt és nem székelynek kellett elmagyaráznom.
Ez nem álom- ebben igazad van. Sőt nem lehet-, hanem valóság az hogy létezünk.
Az avarokról meg a hunokról nem azért beszélek, mert ezzel akarom megmagyarázni, hogy létezünk, hanem mert érdekel, a történelmünk.

Szeretnék egy picit visszakanyarodni( már bánom, hogy leírtam ezt a sztorit, nem kell segítség abban hogy tudjam mi vagyok)a kérdéshez. "Milyenek vagyunk mi székelyek?" Érdekel , hogy ki milyennek tartja őket.Ki járt Székelyföldön? Mi volt ami tetszet, mi volt ami nem ? Milyen élményei voltak ? Milyennek látta az ott élő embereket.....
Naplózva
ipacstomi
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 403


« Válasz #13 Dátum: 2006. Február. 14, 10:44:07 »

"A székely az egyetlen olyan nemzetiség akinek nincs saját anyanyelve."

Ilyen biztosan tudod, hogy a világ nemzetiségei közül az összes többinek van saját anyanyelve?
Naplózva
ipacstomi
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 403


« Válasz #14 Dátum: 2006. Február. 14, 10:49:06 »

Én egy magyar népcsoportnak tartalak titeket. A származásotokról pontosat én sem tudok, de a történelem során annyira egybefonódott a két nép sorsa, hogy nyugodtan kijelenthetjük ezt.
Remélem, hogy sikerrel jár Székelyföld autonómiatörekvése, és azt is, hogy minél előbb visszakerülhessen a magyar anyaországhoz, mint 1940-ben. De az is nagyon jó volna, ha Székelyföld független állammá válna.
Nektek ezekről mi a véleményetek?
Naplózva
Oldalak: [1] 2
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország