NOL Fórum
2017. Október. 22, 09:14:06 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A Népszabadság és a választási kampány - válaszol lapunk főszerkesztője  (Megtekintve 12132 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2006. Április. 28, 20:05:49 »

Május 2-án 14 és 16 óra között lapunk főszerkesztője, Vörös T. Károly válaszol fórumunkon olvasóink kérdéseire.
Kérdéseket a www.nol.hu/kampany címen vagy az online@nepszabadsag.hu címen várunk.

Vitaindítónak összeválogattunk néhány olvasói véleményt:

"A Népszabadság 70 százalékban jobboldali. Orbán Viktor beszédét is szinte egy az egyben közli a lap. Nem mer a Népszabadság ellene megszólalni? Az adatlopási ügyben is csak kívülállók mernek keményen megszólalni. Mi van a Népszabadsággal? Félnek az újságírók, hogy mi lesz, ha mégis a Fidesz nyer? Egyetlen újságíró sem biztos a dolgában? " (április 7.)

"A Népszabadság megmásítja a számadatokat! A százötvenezernek a többszöröse vett részt vasárnap a Kossuth téri gyűlésen, én személy szerint a Nádor utcában álltam, nem értem, honnan vette a tudósító, hogy csak a 30-as számig állt a tömeg. Az MSZP csak szeretne maga mögött tudni ennyi művészt és híres embert, mint a Fidesz. Felemelő ünnep volt a vasárnapi. A Népszabadság mindig csak gyalázza Orbán Viktort, Gyurcsány szennyes ügyeit meg elhallgatja." (április 7.)

"Ha ilyen jobbos a vélemény rovat, jobb lenne, ha másik újságban jelenne meg." (április 15. )

"Miért ilyen ellenséges a lap Orbán Viktorral szemben, bezzeg Gyurcsányt istenítik. " (április 15.)

"Az elmúlt harminc évben sok kiváló munkatársuk, sok szép élményt szerzett nekem cikkeivel, de mára úgy megváltozott a Népszabadság jellege, hogy olvasása egyre kevesebb örömöt okoz. Hogy miért? Elkötelezett baloldaliként zavarnak a jobboldal javára történő arányeltolódások. Március 31-ével lemondom az előfizetésem és átváltok a Népszavára." (április 1. )

"A választási kampány beindulása óta a Népszabadság jelentős mértékben vesztett tárgyilagosságából. Az olvasói levelek között olykor annyira primitív, ortodox kommunista felhangú leveleket is közzétesznek, amelyek nem illenek az újság hangvételéhez. Hasonlókat a nagy ritkán vásárolt Vasárnapi Hírekben szoktam olvasni." (április 1.)

MILYEN MÉDOIAKÖRNYEZETBEN ZAJLOTTAK A VÁLASZTÁSOK?

A választások után egy konferencián Zsolt Péter médiaszociológus amellett érvelt, hogy a politikai tények közlését a hazai sajtóban túlságosan eluralja a híreket azonnal értelmező tálalás, az interpretáció. A sajtó a civilek számára nehezíti a tájékozódást, a politikusok számára pedig a politikai üzenetek címzettekhez juttatását. Állítását az országos lapok kampányhíreinek összehasonlító vizsgálatával illusztrálta. Egyetlen nagy jelentőségű eseményt kiválasztva vizsgálta a kampány tükröződését a hazai sajtóban. Az országos lapok összehasonlító elemzésével azt kívánta bemutatni, milyen médiakörnyezetben mozognak a pártok, a politikusok, illetve milyen forrásokból tájékozódik a politizáló közvélemény. A Népszava, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Népszabadság és a Blikk egy adott hírrel kapcsolatos április 13-i címlapjait összehasonlítva a médiaszociológus jellemző törekvésnek találta a manipulatív szándékot. Ezen belül  a Népszabadság által választott megoldást Zsolt Péter így minősítette: "Mesteri, de etikai szempontból prolematikus megoldás"
Részletek az elemzésből: www.nol.hu/cikk/402246
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #1 Dátum: 2006. Május. 02, 15:08:46 »

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Népszabadság-olvasók és kedves Nol-olvasók! Örülök, hogy újra lehetőségem van az internet segítségével kapcsolatba kerülni azokkal, akiket érdekel a Népszabadság, a Népszabadság véleménye. Elöljáróban talán érdemes elmondanom, hogy a vizsgálatok tanúsága szerint a Népszabdaság olvasóinak közel 30 százaléka nem baloldali szavazó. Úgy gondolom, hogy ez bizonyos értelemben értékelése is a lapnak, én ezt a 30 százalékot annak tudom be, hogy a lap erőteljesen arra törekszik, hogy tárgyilagos legyen. a tárgyilagosság viszont nem jelenthet elkötelezetlenséget. Mindig derülök azokon a médiaszakértőkön, akik objektivitást követelnek a politikai napilapoktól. Objektivitás nem létezik, hisz a hírek kiválasztásával,rangsorolásával,terjedelmével, szubjektíven nyúlunk bele a világ dolgaiba. Én újságírói és szerkesztői tapasztalatom alapján arra jutottam, hogy objektivitásra törekedni kell. Lehetőleg tárgyilagosnak kell lenni, de ugyanakkor elkötelezettnek is. A német lappiacon senki sem veszi zokon, ha a Süddeutsche Zeitung egyértelműen véleményt ad baloldali szimpátiáinak, és azon sem lepődik meg senki, ha a FAZ nem rejti véka alá jobboldali nézeteit. A Népszabadság igyekszik a politikai, gazdasági és kulturális eseményekről tárgyilagosan, de határozott elkötelezettséggel beszámolni.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #2 Dátum: 2006. Május. 02, 15:09:01 »

Tisztelt Vörös T. Károly!
Érdekelne, hogy mi a véleménye Zsolt Péter elemzéséről, amely szerint a magyar sajtó szemlélete a politikai hírek közlésében a manipuláció irányába hajlik. A Népszabadság az objektivitásra törekszik inkább, vagy arra, hogy ellensúlyozni tudja a jobboldali sajtó egyértelműen befolyásoló hírközlési módszereit? Ön melyik megoldást tartja üdvösebbnek az olvasótábor megtartása, és melyiket a sajtóetika szempontjából?
Előre is köszönöm válaszát: Tamás Dénes, egyetemi hallgató
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #3 Dátum: 2006. Május. 02, 15:16:11 »

Kedves Tamás Dénes!
Zsolt Péter egyetlen egy nap egyetlen egy eseményének a négy politikai napilapban való megjelenését elemezte. Ezért nem gondolom meggyőzőnek érvelését. Természetesen van véleményem a Magyar Nemzetről, a Magyar Hírlapról és a Népszaváról, de inkább az alábbiakban a Népszabadsággal foglalkoznék. A Népszabadság függetlenségének megszerzése óta az objektivitásra törekszik. A 90-es évek elején hosszú harcot folytattunk önmagunkkal, hogy meg tudjuk valósítani a hír és a kommentár szétválasztását. De közben megváltozott a világ, és úgy gondolom, ez a követelmény már nem teljesen időszerű. A Népszabadságban végbement egy olyan változás, amelyet én nagyon fontosnak tartok. Korábban egymás mellé raktunk egymással össze nem függő híreket, és külön írtunk publicisztikákat és elemzéseket. Ma arra törekszünk, hogy egy lap vezető hírét a maga gazdagságában próbáljuk bemutatni, az egyes összefüggéseket is feltárni, és ez sokszor keltheti azt a látszatot, hogy "manipulálni" akarjuk az olvasót. Úgy gondolom, hogy ellenkezőleg, jól akarjuk kiszolgálni. Az olvasótáborunk megtartása érdekében különben a híranyagok  tekintetében az objektivitásra való törekvést tartom üdvösebbnek. És szerencsére sajtóetikailag is ez az elfogadható.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #4 Dátum: 2006. Május. 02, 15:16:19 »

emailben érkezett:
Tisztelt Vörös Úr!
Alig kapott nyilvánosságot, hogy Ringier úr, a Népszabadság fő tulajdonosa találkozott Gyurcsány Ferenccel a két választási forduló között. Érdekelne, hogy Ön is ott volt-e, meg, hogy kinek az ötlete volt
és miért pont a két forduló között került erre sor? Ki kit akart befolyásolni? Ringier úr a kampányban nyíltan a Fidesz oldalára álló Blikknek is a tulajdonosa; nem skizofrén helyzet ez? És egyáltalán, Ön
szerint egészséges az, hogy egy svájci milliárdos, akinek nyilván fogalma sincs a magyar kultúráról (lásd, hogy tönkretette a Magyar Hírlapot!), felvásárolhatja a fél magyar sajtót? Remélem, Gyurcsány jól beolvasott neki!
Üdvözlettel
Kisch Ervin Egon
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #5 Dátum: 2006. Május. 02, 15:18:43 »

Tisztelt Kisch Ervin Egon!
Tudomásom szerint Ringier úr április 3-án találkozott Gyurcsány FErenc miniszterelnök úrral. Én nem voltam jelen ezen a megbeszélésen, ezért az Ön által feltett kérdésekre nem tudok válaszolni. Tehát: nem tudom, hogy miért a két forduló között került erre sor, bár annyit hozzáfűzhetek, hogy ezen a napon volt a Ringier cégnek egy nagy sajtótájékoztatója, amelyet általában mindig április elején szoktak tartani. Feltételezésem szerint az időpontot még az előtt egyeztették, hogy kiderült volna, hogy mikor kerül sor a választás első fordulójára.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #6 Dátum: 2006. Május. 02, 15:18:52 »

emailben érkezett:
Tisztelt Főszerkesztő úr,
A 2006-os kampányfinisben, közvetlenül a kampánycsend előtt megjelent vezércikkben a Népszabadság nem foglalt határozottan állást. (Ellentétben mondjuk a Magyar Naranccsal, amelynek nagyon pontosan elemző vezércikke a koalíciót, és azon belül is az SZDSZ-t ajánlotta az olvasóknak.) A Népszabadság éreztette, hogy ki mellett áll inkább (nem volt meglepetés), de nem idegesítette egyértelmű állásfoglalással esetleg más irányban tájékozódó olvasóit.
Erről az eljárásról általánosságban az a véleményem, hogy helyeselhető. Egy normális demokráciában egy mértékadó lapot ne kényszerítsenek az olvasói (vagy tulajdonosai) direkt politizálásra.
2006-ban, a konkrét esetben viszont annyira nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktort távol kell tartani a miniszterelnöki széktől, hogy elvártam volna: ezt a Népszabadság egyértelműen mondja ki. Szavazzon mindenki, akire akar (MSZP, SZDSZ, MDF) – de a Fidesz ezzel a vezetéssel nem elfogadható.
Üdvözlettel
Vígh Zoltán
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #7 Dátum: 2006. Május. 02, 15:25:53 »

Tisztelt Vígh Zoltán!
Az első forduló előtt megjelent harmadik oldalas cikkről folyt vita a szerkesztőségben. Felvetődött egy egyértelmű szerkesztőségi cikk lehetősége is, és az is, hogy én magam írjak egy határozottan az MSZP-SZDSZ mellett kiálló cikket. Végülis úgy döntöttünk, hogy egy elemző és véleményünket éreztető vezércikket írunk. A Népszabadság hasábjain megjelenő egyéb írások viszont világossá tették, hogy mi a véleménye a Népszabadságnak a Fideszről és Orbán Viktorról. Szeretném emlékeztetni Debreczeni József két írására, és Tölgyessy Péter két írására. Tudnia kell azt is, hogy én február 11-én felajánlottam Orbán Viktornak, hogy tisztelje meg a Népszabadság olvasóit azzal, hogy valamikor márciusban elmondja a lap hasábjain egy interjú keretében elképzeléseit az ország jövőjéről. Erre a levelemre a mai napig nem kaptam írásos választ, valamikor március közepén telefonon hívtak fel a Fidesz sajtóosztályáról, melyben közölték velem, hogy a Fidesz kampánystratégiájába nem illik bele egy Orbán-interjú a Népszabadságban. Más vezető Fidesz-politikusok is elzárkóztak attól,hogy megszólaljanak a Népszabadságban. Tehát nem teljesen igaz az érvelése Orbán Viktornak, amikor azt állítja, hogy nem jutott kellő mértékben szóhoz a sajtóban. Úgy gondolom, hogy a Fidesz kampányának minden hibájára, a társadalmat irritáló elszólásokra, a populista gazdasági elképzelésekre felhívtuk olvasóink figyelmét, és a választások eredménye arról győz meg, hogy az olvasóink megértették a szándékunkat.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #8 Dátum: 2006. Május. 02, 15:25:59 »

Tisztelt Vörös úr, ha titokzatos kezek a kampányfinisben egy dossziét dobtak volna a szerkesztőség levelesládájába, tele az MSZP-t és az SZDSZ-t súlyosan kompromittáló dokumentumokkal, mit tett volna?

Engedjen meg még egy kérdést: egyetértek Zsolt Péter szociológussal abban, hogy a hír és a vélemény megengedhetetlenül összecsúszik a nagy országos politikai napilapoknál - így a Népszabadságnál is. Különösen a vezető híreknek a címlapokon tálalt verziója tekinthető elfogultnak. A fotósaik pedig mintha élvezettel vadásznának az ellenfél vezetőit nevetségessé tevő pillanatok elkapására.
Nem gondolja-e, hogy komoly olvasói csoportokat nyerhetnének/tarthatnának meg a hírek és a vélemények szigorú elkülönítésével?
üdvözlettel
jobbjobb
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #9 Dátum: 2006. Május. 02, 15:32:40 »

Tisztelt jobbjobb!
Első kérdése teoretikus. Általában az újságok nem maguk szokták a politikai és gazdsági disznóságokat leleplezni, ehhez általában külső segítséget szoktak kapni. Amenyiben viszont a kampányfinisben egy MSZP-t vagy egy SZDSZ-t súlyosa kompromittáló dokumentumokkal teli dossziét kaptam volna, természetesen ellenőriztem volna e dosszié tartalmának igazságát. És most könnnyen mondhatom ezt, hisz vége van a kampánynak, hogy amennyiben a dosszié tartalmát igaznak bizonyították volna a kontrollok, akkor valamilyen formában leközöltem volna őket. A második kérdésére: Ön egyetért Zsolt Péterrel, én óvatosabban fogalmaznék. Zsolt Péter jogosan bizonyos elveket kér számon a politikai napilapokon, én mint egy politikai napilapot naponta szerkesztő ember pedig azt mondom, hogy természetesen törekedni kell arra, hogy ezek az elvek érvényesüljenek, és azt remélem, hogy ha nem egyetlen egy eseményt ragadunk ki, hanem mondjuk az elmúlt nnégy-öt hónap Népszabadságát vizsgáljuk meg, akkor tendenciájában a Népszabadság igyekezett korrekt, viszonylag objektív és ugyanakkor határozottan elkötelezett lenni. A harmadik kérdésére azt kell mondanom, hogy ez az egyik legnehezebb kérdés. Az ország kettészakítottsága következtében nagyon sok olvasónk vélekedik úgy, hogy a Népszabadság jobbra tolódott. Mások azt gondolják, hogy balosak lettünk. Adatot is tudok Önnek mondani. Olvasóink 82 százaléka elégedett a jelenlegi szerkesztési elvekkel és a hírek kezelésével, 10 százalékuk úgy gondolja, hogy jobbra tolódtunk, 8 százaléka viszont balosnak tart bennünket. Ez 18 százalék, közel 80 ezer olvasót jelent, és rájuk is oda kell figyelni a szerkesztésnek.
Tisztelettel üdvözli Vörös Károly.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #10 Dátum: 2006. Május. 02, 15:34:02 »

Tisztelt Vörös úr, egyáltalán nem vagyok elégedett a jobboldal vezető orgánumának (orgánumainak) teljesítményével sem. Örömmel tapasztalom viszont, hogy az utóbbi hónapokban a jobboldalon is felnőtt egy mértékadó hetilap, a Heti Válasz. Jók az elemzések, kiválóak Stumpf András interjúi, nagyon tetszik a Giró-Szász/Török Gábor páros véleményoldal (ezt az ötletet önök is átvehetnék), és értékesnek tartom az "agora" rovatukat is.
Önöknek érdekük lenne, hogy megerősödjön az ilyen hangvételű jobboldali sajtó.
üdvözlettel
jobbjobb
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #11 Dátum: 2006. Május. 02, 15:37:07 »

Tisztelt jobbjobb!
Teljesen egyetértek Önnel. Igenis fontos lenne, hogy legyen egy jó minőségű, korrekt, tényszerű, ám de véleményeiben jobboldali és kozervatív értékeket kévpiselő politikai napilapja ennek az országnak. A Heti válasaz szerintem is jó úton halad, Stumpf András interjúit én is szívesen olvasom, Giró-Szász egyértelműen vállalja politikai nézeteit, ezért tisztelem, bár nem értek vele egyet. Török Gábort tisztelem, mert nagyon tehetséges politikusnak gondolom, de nála ritkán találkozom azzal, hogy egyértelműen vállalná nézeteit. Továbbmegyek: az országnak azon túlmenően, hogy megerősödjön a "normális" jobboldali sajtó, még az is érdeke, hogy kialakuljon egy valóban konstruktív jobboldali értékeket valló, nem demagógiára építő, hanem koherensen a konzervatív értékeket középpontba állító jobbközép pártszövetség. Az elkövetkezendő négy év egyik fő tétje az, hogy sikerül-e a jobbodlalon ezt a fajta józan, határozott, következetes, jobboldali pártstruktúrát felépíteni.
Tisztelettel Vörös Károly
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #12 Dátum: 2006. Május. 02, 15:37:33 »

morvax:
Tisztelt Főszerkesztő úr!
Megmondom őszintén nem vagyok egy Népszabadság-rajongó.
Amit mint baloldali kifogásoltam (úgy magamban)s ezért negligáltam is a NOL-kampányhíreit.
Itt a NOL-on,- mert a lapra pénzt már rég nem adok (legfőképpen Uj-publikációi miatt)-
leginkább attól undorodtam meg, hogy mindig címlapon voltak Orbán eseményei (bármit tett, készült tenni, vagy mondtak róla), ill Fidesz-rendezvények hírdetése, reklámja.
Míg az MSZP eseményeit nagyítóval, esetleg a Magyarország rovatba eldugva találtam, de volt úgy hogy meg sem említették nem hogy előre, hanem utólag sem méltatták kétmondatos beszámolóra.
Elképesztőnek tartom az efféle tájékoztatást.
Naplózva
vorostkaroly
Newbie
*
Hozzászólások: 68


« Válasz #13 Dátum: 2006. Május. 02, 15:42:09 »

Tisztelt Morvax!
Körülbelül ötszázegynéhányezren olvassák naponta a Népszabadságot, és közülük sem mindenki Népszabadság-rajongó. Ezért egyátlalán nem bántó számomra, hogyha Ön őszintén bevallja, hogy  nem rajong ezért az újságért. Ugyanakkor félek, hogy rossz úton jár, amikor Orbán Viktort és a jobboldal egészét száműzné az újságból. És azt is túlzásnak gondolom,hogy az MSZP-vel kapcsoaltos dolgokat nagyítóval kellett keresni a lapban. Nekünk az a feladatunk, hgoy a külöböző politikai pártok nézeteit egyformán olvasóink elé tárjuk, el is modjuk véleményünket ezekkelkapcsolatban, de a döntést az olvasóinkra bízzuk. És azt sem szabad elfelejtenie, hogy Orbán  Viktor és munkatársai nem tartották méltónak arra a Népsazbdságot, hogy megszólaljanak benne. Ezért nekünk más eszközökhöz kellett nyúlnunk ahhoz, hogy olvasóink tudjanak azokról a politikai,gazdasági és moráils elképzelésekről, törekvésekről, melyeket a Fidesz és szövetségesei képviseltek.Ön elképesztőnek tartja az efféle tájékoztatást, ehhez Önnek joga van, és nyilván azért nem veszi meg az újságot.Én nekem vizsont nörömet jelent az, hogy naponta több mint százötvenezren másképp döntenek, mint Ön, és ezt vélhetőleg azért teszik, mert valamilyen módon mégis csak segít nekik ez az újság abban, hogy eligazodjanak a bel- és külpolitikai események között, hogy segít nekik abban, hogy tájékozódjanak a gazdasági élet folyamatairól és a kulturális élet tendenciáiról.
Tisztelettel üdvözlöm Önt
Vörös Károly
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #14 Dátum: 2006. Május. 02, 15:42:14 »

Petro:
Főszerkesztő úr, van koordináció a baloldali médiumok között? Időnként látványos jelei vannak a háttérben esetleg folyó egyeztetésnek. A HVG-től, ÉS-től például a megjelenés napján szoktak átvenni fontosnak ítélt információkat. Van-e együttműködés mondjuk a Klubrádióval, esetleg a Népszavával is?
Ide tartozik a kérdés: milyen viszonyban vannak a Magyar Hírlap csapatával azóta, hogy korábbi közös tulajdonosuk, aki önöknek még mindig tulajdonosa, látványos csatát vívott újságíró-kollégáikkal?
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország