NOL Fórum
2017. Október. 22, 14:50:03 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Majus 8 (vagy 9) a Gyozelem Napja  (Megtekintve 37906 alkalommal)
lófülű
Hero Member
*****
Hozzászólások: 29 475


« Válasz #15 Dátum: 2006. Május. 08, 21:07:48 »

Kedves Irriga!

Onnan 1955-ben hazamentek a szovjet katonák.
Ja! Azok jó szovet katonák voltak. Azoknak jár is az emlékmű.
Naplózva

"Az igazság akkor is igazság, ha csak egyetlen ember képviseli,"
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #16 Dátum: 2006. Május. 08, 21:20:25 »

Értem!

Aki hazánkban halt meg az a rossz katona, aki kicsit később az már jó.

Így is lehet!

Nyolcvanezer fehér rózsát vitt szét a hét végén tízezer bécsi iskolás azokra a címekre, ahol a nácizmus áldozatai egykor laktak. A virágok az éjszakát hatalmas vázákban a Stephansdom mellett kijelölt helyen töltötték, annak a vetítővászonnak a tövében, amelyre 24 órán keresztül a nyolcvanezer Bécsből elhurcolt és meggyilkolt osztrák - többségében zsidó - áldozat nevét vetítették.

http://www.nol.hu/cikk/403116/
Naplózva
leonidas
Newbie
*
Hozzászólások: 292


« Válasz #17 Dátum: 2006. Május. 10, 09:21:46 »

Kedveseim!

Ha jól emlékszem a vita (persze ez nem vita, hanem egymásnak foghegyről odavetett mondatok) onnan indult, hogy Magyarországon a szovjet emlékművet valakik leöntötték illetve szeretnék leönteni. Bezzeg Bécsben. (Bécsben nem láttam falfirkákat – na jó, egyet láttam, nem volt közlekedési káosz, és kutyaürülékre sem emlékszem.)
Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy fogalmam sincs, Bécsben mit gondolnak erről az emberek. Mikor utoljára (és egyben először is) ott jártam, nem nagyon foglalkoztatott ez a kérdés. Bevallom, nem is tudtam az emlékmű létezéséről.

Mindössze arra próbáltam rámutatni, hogy a két országban az emlékműhöz való eltérő társadalmi viszonyulásnak milyen okai lehetnek. Nem vontam kétségbe a katonák hősiességét. Nem kategorizáltam őket jóság szerint, pláne nem tettem ezt függővé életkoruktól vagy éppen tartózkodási helyük földrajzi hosszúságtól.
Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a szovjet katonák a nácikon való győzelmen túl Magyarországon és a többi kelet-közép-európai országban hozzájárultak az ottani kommunista diktatúrák kiépítéséhez és negyven éves fenntartásukhoz. Az 1956-os forradalomban játszott szerepüket sem kell nagyon részletezni.

Talán ott lehet a probléma, hogy nem választom el az embert a hadseregtől.
Ahogy az emlékmű sem csak és kizárólag azt jelképezte és jelképezi, ami rá van írva. Ha jól láttam, még önkényuralmi jelkép is van rajta. Háttérben a Parlamenttel. Persze, ha jól láttam.
Nem a hősi emlékmű, csak a hely és a forma ellen van kifogásom.
A hely és a forma megtartása mellett a teret kellene átnevezni, mondjuk Szolgaság térre. A jelenlegi név sokkal irritálóbb és egyben nevetséges is. A Szolgasággal átesnénk a ló másik oldalára, de a valósághoz is sokkal közelebb jutnánk.

Minden jót!
Naplózva
jakedoe
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 761


« Válasz #18 Dátum: 2006. Május. 10, 10:08:44 »

Pedig roppant jó lenne, ha mereven elválasztanál három alapvető dolgot:
1.) Magyarország felszabadítást a náci-nyilad uralom alól. Aki ezt tagadja, annak fogalma sincs a történelemről vagy náci-nyilas.

2.) Magyarország megszállását, mivel asz utolsó pillanatig -azaz a németek és nyilasok teljes kiűzéséig- a hivatalosan a náci Németország szövetségesei voltunk (ellentétben pl. a románokkal). (Ausztriát is megszállva tartották az oroszok, úgy tudom 55-ig) Németország nyugati felét pedig az amerikaiak tartották megszállás alatt.

3.) Az oroszok nagyhatalmi politikáját és az azt maradéktalanul kiszolgáló Rákosi rezsimet és az azt kényszerből kiszolgáló, azonban ahol lehet kibúvót kereső Kádári korszakot.

Szerinted azok a katonák azért jöttek ide harcolni és haltak meg, mert azt szerették volna? azért jöttek be ismét 56-ban, mert jókedvük így hozta?

Talán próbálj már meg az általad annyira hangoztatott keresztényi elvek mentén gondolkozni!
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #19 Dátum: 2006. Május. 10, 10:50:53 »

(Ausztriát is megszállva tartották az oroszok, úgy tudom 55-ig) Németország nyugati felét pedig az amerikaiak tartották megszállás alatt.
Olaszországban és Németországban ma is állomásoznak a "megszálló! amerikai erők, tehát túlélték még hazánk orosz megszállásának végét is.
Persze kétoldalú egyezmények alapján.

Habár ez nálunk is így volt!
Naplózva
ipacstomi
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 403


« Válasz #20 Dátum: 2006. Május. 10, 10:58:58 »

"A technika es logisztika tobbe nem a rombolas, megsemmisites es gyilkolas szolgalataban allt."

Írod ezt a robotrepülőgépek, interkontinentális rakéták és hasonló technikai eszközök korában. :/
Naplózva
ipacstomi
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 403


« Válasz #21 Dátum: 2006. Május. 10, 11:02:05 »

Ráadásul Bécsben tudtommal nem egy másik emlékmű helyén van a szovjet. Mert nálunk - ha erről van szó, mert több is van országszerte - az Ereklyés Országzászló, a Trianon emlékmű helyén.
Naplózva
ipacstomi
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 403


« Válasz #22 Dátum: 2006. Május. 10, 11:06:37 »

"A technika es logisztika tobbe nem a rombolas, megsemmisites es gyilkolas szolgalataban allt."

Azért ez a náci Németo.-ban sem kizárólag így volt: a Volkswagen pl. békés célú technikai termék. Meg az autópályák, jó minőségű utak is, hogy legyen min menni vele.
És állítólag a V-2 rakéta a későbbi űrrakéták kifejlesztéséhez is nagyban hozzájárult.
Naplózva
leonidas
Newbie
*
Hozzászólások: 292


« Válasz #23 Dátum: 2006. Május. 10, 16:21:07 »

Kedves Jakedoe!

A történelem bonyolult összefüggéseit az általad javasolt módon lehet ugyan egyszerűsíteni, csak abból, ha nem vigyázunk, a történelem ferdítése következik.
Az első két dolog nem választható el egymástól, mert ugyanahhoz a művelethez tartozik mind a kettő. Volt is nemrégiben erről vita: felszabadítás vagy megszállás. Egyszerű a megoldás: mind a kettő.
A harmadik dolog pedig belőle következik. A Rákosi- és Kádár-rendszer közti különbségtétel sok szempontból jogos, viszont állampárti diktatúra volt mind a kettő.

Nem tudom, hogy az általad említett és általam hangoztatott elvek mi módon kapcsolódnak ide. Nem akartam sem a sírt, sem a hősök emlékét megszentségteleníteni.

Nagyjából tudható, hogy a szovjet katonák miért harcoltak: az életükért, meg mert utálták a németeket (teljesen érthető módon).

Minden jót!
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #24 Dátum: 2006. Május. 10, 17:32:40 »

A Rákosi- és Kádár-rendszer közti különbségtétel sok szempontból jogos, viszont állampárti diktatúra volt mind a kettő.
Valoban mind a ketto allamparti diktatura volt, de ez onmagaban nem sokat jelent. Bar elvben a demokracia kivanatosabb mint a diktatura (a kozvetlenebb kontroll miatt), a gyakorlatban a diktatura nem mindig rossz intezmeny, a demokracia meg nem mindig jo. Adott szituacioban lehet az egyik vagy a masik elonyosebb. Matyas kiralyt, Kossuthot vagy Rakoczit hoskent vagy nagy allamferfikent tiszteljuk pedig egyiket se valasztottak negy evente. A 20-as evek Nemetorszaga demokratikus volt de megsem volt sikeres.

A 60-as es 70-es evekben, sot talan a 80-as evek kozepeig a Kadar rendszer nagyjabol a lehetseges rendszerek legjobbika volt Magyarorszagon. Az alternativa a hosies de alapvetoen bukasra itelt ellenallas es az azt koveto kemeny diktatura volt. Demokracianak semmi eselye nem volt Magyarorszagon. Kadarek nagyon ugyesen egyensulyoztak a borotva elen, mindig keresve meddig mehetnek es de soha nem lepve at a hatart. Emiatt en tisztelem a Kadart es az akkori vezetest. Igaz a vegen megmutatkozott a diktaturak tipikus hibaja: a diktator lemaradt a valosaghoz kepest es tul sokaig ragaszkodott a hatalomhoz, igy vegul a sajat eletmuvet rombolta.

Alapvetoen a tarsadalmi rendszer eredmenyet abban lehet lemerni hogy az adott korulmenyek kozott az allampolgarainak mekkora joletet biztosit. (A joletet itt tag ertelemben hasznalom, nem egyszeruen penzt ertek alatta.) Ebben neha a diktaturak jobban teljesitenek mint demokraciak. Noha a demokracia alapvetoen kivanatosabb rendszer mint a diktatura, nem mindig az az optimalis. Masreszt hosszu tavon minden rendszer valamilyen szinten demokratikus (ertsd felelos a lakossag fele) mert az emberek nem turik veg nelkul a rossz vezetest es elobb-utobb forradalmat csinalnak.
Naplózva
Bognár János
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 516


« Válasz #25 Dátum: 2006. Május. 10, 20:52:12 »

Tisztelt Sakkmatt!

A háború és a béke köszönő viszonyban sincs egymással, főleg ha a határtalan szenvedéseket nézzük.

Azt mondod, ne legyen több háború. Szerintem annyira labilis a helyzet a világban, hogy bármely polgárháború világégésbe csaphatna át. Azért írom a feltételes módon, mert ma már fenntartjuk a háborúk emlékét, és figyelünk az elégedetlen vagy felheccelt tömegekre.
Naplózva
Bognár János
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 516


« Válasz #26 Dátum: 2006. Május. 10, 20:56:57 »

A (10) véleményedet kiegészíteném.

Ausztria nem tartozott a szovjet érdekszférába, annál is inkább, mert az osztrákok foggal-körömmel ragaszkodtak a semlegességükhöz.
Arra jó volt ez a tíz éves megszállás, hogy rajtunk keresztül vitték oda az utánpótlást, és végül nálunk ragadtak (főleg 56 után).
Naplózva
Somogyi László
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 057


« Válasz #27 Dátum: 2006. Május. 10, 20:59:01 »

szerintem, vagy május 8, vagy május 9 lehet.

 de ez pont olyan, mint skóciában van egy ereklye, amelyet rabló hordák egyzser elloptak, és annak megtalálását is másnap ünneplik.
 mert ugyan előző nap leltek rá az ereklyére, de késő este volt már, így a gyertyával való sporolás céljából az ereklye megtalálását másnap ünnepelték, és ünneplik ma is.
Naplózva
Bognár János
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 516


« Válasz #28 Dátum: 2006. Május. 10, 21:04:58 »

Errol nem tudtam. 9 millio meghalt, ami nemcsak a 27 millio szovjet aldozathoz kepest keves, de az akkoriban 80 millio koruli letszamuknak is alig tobb mint tizede. Kb. ugyanennyi zsido halt meg a haboru alatt, csak ok nem voltak 80 millioan a kezdetekor. Szoval hogy van az hogy kis hijan megsemmisult a nemetseg?

Valoban peldamutato demokraciaban elnek. Most. Lenyegeben azert mert elvesztettek a haborut.
Tisztelt Vitéz László!

70 millióból 11 millió német katona és civil halt meg, egy részük akkor, amikor porrá bombázták a német városokat.

Sok rokkant és beteg halt meg később, mert egy harapásnyi ennivaló nem volt. Amit a parasztok megtermeltek, az amik nem engedték a városokba fuvarozni (keleten viszont a Szovjetúnióból szállítottak a lakosságnak élelmet).
Rengeteg hadifogoly halt meg a Szovjetúnióban, ez nincs a háborús halottak közt nyilvántartva.

A kivándorolt zsidók uszítása következtében sok német nőt sterilizáltak, mások krumpliföldé akarták változtatni Németországot.
Naplózva
bourke
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 985


« Válasz #29 Dátum: 2006. Május. 10, 21:09:32 »

Kedveseim!

A hely és a forma megtartása mellett a teret kellene átnevezni, mondjuk Szolgaság térre. A jelenlegi név sokkal irritálóbb és egyben nevetséges is. A Szolgasággal átesnénk a ló másik oldalára, de a valósághoz is sokkal közelebb jutnánk.
Ami Neked nevetseges es irritalo, az sok masnak eletmentest es felszabaditast jelentett. Tobbek kozott Edesanyamnak es Nekem is. Nekem a Te jelzoid irritaloak.

S, nem vagyok a "kedvesed".
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország