NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:32:00 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 2 [3]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Az oktatás és kultúra közeljövőjéről - Beszélgetés N. Kósa Judittal  (Megtekintve 11821 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #30 Dátum: 2006. Május. 24, 18:37:21 »

Jobbjobb: Hadd tegyem érthetőbbé álláspontomat Magyar Bálinttal kapcsolatban: az új generációkért aggódom, és fájlalom, hogy a sors nem túl szerencsésen osztotta el vezető oktatáspolitikusaink képességeit. Magyar Bálint céltudatossága, reformáló kedve imponáló, még céljai egy részével is egyetértek, de riválisai, elsősorban Pokorni Zoltán emberi tulajdonságai sokkal megnyerőbbek. Ő a konszenzus teremtésére sokkal alkalmasabbnak tűnik. Szerintem nemcsak a jobboldali érzelmű polgárok számára. Emlékeim szerint Pokorni úr miniszteri periódusában sokkal nagyobb volt ezen a fontos területen az egyetértés. Ha Pokorni adottságaival menne tovább egy miniszter a reform útján, az biztosan sikerülne.
Naplózva
nkosaj
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #31 Dátum: 2006. Május. 24, 18:41:07 »

Nézze, én egyik urat sem ismerem személyesen, de azt hiszem, egy minisztert nem is a személyes tulajdonságai, hanem a politikája alapján kell megítélni. Pokorni Zoltán minisztersége idején konszenzust teremtett a megnyugvás, hogy akkor most pár évig nem kell semmi különöset csinálni, mehet tovább az ügymenet, ahogy évtizedek óta. De a magyar oktatás teljesítménye ettől nem javult, sőt. Szerintem változtatni kell, és ha ennek fölzúdulás az ára, akkor úgy. Más kérdés, hogy miként anno tanítónő nagyanyámnak a szakfelügyelő mondta volt, "egy csepp méz néha többet ér, mint egy hordó ecet".
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #32 Dátum: 2006. Május. 24, 18:42:45 »

petro
Tisztelt N. Kósa Judit, egyik válaszában ezt írta: "Zappe László kollégám példájával élve: ma a színházak zöme irtózatos bulvárdömpinget zúdít ránk, mégpedig a mi adóforintjainkból. Tőlünk nyugatra ugyanezt teszi, de a saját kockázatára. Az állam pénze ennél jobb célra kell, például az ön által említett oktatási-kulturális háló fenntartására. Egy kistelepülésen az iskola, a teleház, a művház és a könyvtár a művelődés bázisa, ma mindegyiket más kalapból tartják el, egyformán éhezik mindegyik."

Legyünk méltányosak az eddig leginkább csak szidott Bozóki András minsizter úrhoz: az ön elveihez nagyon hasonló alapokon áll a kulturális tárca stratégiai kiáltványa.
Naplózva
nkosaj
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #33 Dátum: 2006. Május. 24, 18:46:29 »

Igaza van, azt hiszem, ami az elveket illeti, közel egyformán gondolkodunk a miniszter úrral. Inkább abban látom a gondot, hogy én, újságíróként megtehetem, hogy leszögezzem az alapelveket, és kíváncsian figyeljem, hogyan válik mindez gyakorlattá. A mindenkori tárcavezetőtől azonban azt is várja a társadalom, hogy megmondja, mit mikor és hogyan akar megvalósítani.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #34 Dátum: 2006. Május. 24, 18:47:24 »

Petro: Tisztelt N. Kósa Judit, azt írja, hogy folytonosság ide vagy oda, a koronát azért visszatenné a megfelelő helyére. Teljesen egyetértek. És mi a véleménye a Terror Házáról? A magam részéről helyesnek tartanám, ha ezt a közpénzből népbutító, történelemhamisító intézményt, a következő kultuszminiszter döntése alapján, ha nem is bezárnák, de magánpénzből működtetnék a továbbiakban.
Naplózva
nkosaj
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #35 Dátum: 2006. Május. 24, 18:56:18 »

Én elégnek tartom, ha nem vonatkoznak rá külön szabályok, ha nem "első az egyenlők között". Ha a közgyűjteményekre általános kvótarendszer vonatkozna, amely az elvégzett/elvégzendő munka arányában juttatná az állami támogatást, egyszerű lenne a helyzet. Ehelyett az alaphelyzet az intézményt működtető közalapítvány kiemelt támogatása a Fidesz-kormány alatt, amelyhez képest minden racionális csökkentés kíméletlen elvonásként tüntethető föl. A múzeum egyébként minden, csak nem múzeum, hiszen nincs gyűjteménye, és személyes meglátásom szerint tudományos munka helyett politikai propagandát folytat. Ami csak abból a szempontból meghökkentő, hogy tavaly elnyerte a minisztérium és a Pulszky Társaság Az Év Múzeuma díját. Ennél is nagyobb bajnak tartom egyébként, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum legújabbkori állandó kiállítása hasonlóan tendenciózus és vitatható. Pár éve sokat vitatkoztunk róla - aztán szép csendben úgy maradt.
Naplózva
nkosaj
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #36 Dátum: 2006. Május. 24, 18:59:10 »

Kedves fórumozók! Nagyon köszönöm a kérdéseket, igazán élveztem a beszélgetést. Remélem, idővel folytathatjuk.
NKJ
Naplózva
Oldalak: 1 2 [3]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország