NOL Fórum
2017. Október. 22, 03:55:39 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vita a civil szféráról - megosztottság?  (Megtekintve 11057 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2006. Május. 31, 17:10:31 »

A NOL vitát kezdeményezett arról, hogy megosztott-e a magyar civil szféra, illetve arról, hogy hová tart az európai alternatív globalizációs mozgalom.

Az első vitacikket Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország elnöke írta ( www.nol.hu/cikk/404275 ), a másodikat Tracey Wheatley ( www.nol.hu/cikk/405330 ), a Védegylet munkatársa, a harmadikat pedig Gold J. Márton, a Civil Parlament elnöke ( www.nol.hu/alternativ/cikk/405558/ )

A NOL az alábbi kérdéseket ajánlotta a szerzők figyelmébe:

1.) Lenyúlták-e a baloldali pártok az Európai Társadalmi (vagy Szociális) Fórumot?
2.) Van-e és ha igen, miért van kiábrándultság az európai alternatív globalizációs mozgalomban?
3.) Volt-e értelme Athénben az Európai Társadalmi Fórumnak?
4.) És mi van itthon? Mi van a Magyar Társadalmi Fórummal?
5.) Miért nem állnak szóba egymással a különböző civil áramlatok?
6.) Mintha a zöldek és a baloldali civilek nem működnének együtt, vagy ez csak a látszat?

Ezzel a topikkal a NOL fórumon is szeretnénk elindítani a vitát.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #1 Dátum: 2006. Június. 01, 13:31:50 »

IRRIGA véleménye:

"Az ATTAC és a Védegylet nem civil, hanem elit szervezet, mely a saját elefántcsonttornyában várja a civilek hódolatát.
Márpedig manapság kevesen szeretnek ilyen tevékenységet végezni!"
Naplózva
letforraster
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #2 Dátum: 2006. Június. 01, 15:13:39 »

Tisztelettel köszöntök Mindenkit abból az alkalomból, hogy először fórumozok itt a Népszabi Online-on. Jelentem magam is – néhány civil szervezet képviseletében -  a nemzetközi alternatív globalizációs mozgalom bölcsőjében ringatózom. Bár nem tartom magamat „a hazai civil szféra fontosabb képviselőjének” – amióta állítólag demokrácia van szép hazánkban, teszem a dolgomat, lettem sokunkkal együtt hárommillió szegény s ebből egymillió mélyszegénységből élő ember segítője, ha kell szószólója -. (Ami természetesen nem vitaalap). Vita indult a civil szféráról – annak kérdésében, hogy megosztott-e a magyar civil szféra, hová tart az európai alternatív globalizációs mozgalom? Ott voltam Athénban a IV. Európai Szociális Fórumon, ahol szóltam az  „Élhető életért”, globális nullakilakoltatásért és az együttműködés szükségességéről. Hangsúlyoztam, hogy a mélyülő Kelet-Európai szegénység…..

Mielőtt Benyik úr hozzászólására reagálnék válaszolok a NOL feltett kérdéseire.

1.)   Lenyúlták-e a baloldali pártok az Európai Társadalmi (vagy Szociális) Fórumot?

- Folyamatosan próbálkoznak, „ott vannak minden kilométernél”.

2.) Van-e és ha igen, miért van kiábrándultság az európai alternatív globalizációs mozgalomban?

- Mivel nem vagyunk meglepődve a politika mesterkedései miatt, a kiábrándulás „csak” attól van, hogy időnként sikeresen megosztják a Magyar Társadalmi Fórumokat.

3.) Volt-e értelme Athénben az Európai Társadalmi Fórumnak?

- A kérdés értelmetlen. Aki ott volt Athénban – és dolgozott, „építő jellegű” kapcsolatokra tett szert – az tudja, hogy jövőt épített. Azt is tudja, hogy megosztottakkal a politika el tud bánni.

4.) És mi van itthon? Mi van a Magyar Társadalmi Fórummal?

- A megosztottság: „Oszd meg és uralkodj!” szindrómától szenved.

5.) Miért nem állnak szóba egymással a különböző civil áramlatok?

- Például azért, mert „külsősök” aposztrofálják rólunk, hogy „álcivilek” vagyunk, mert az értelmiségi nálunk mindig külön „Blokkot” alkot, mert néhány civil azt gondolja magáról, hogy csak ő a „humanista” – szóval mert magyarok vagyunk -. Parttalan vitába nem megyek bele, inkább teszem a dolgomat, ma is van két „kilakoltatás” ügyem, nyaralást szervezek olyan fiataloknak, akik még azt sem tuják mi a nyár, nemhogy a nyaralás! A kislépések is jó lépések. „Szépen lassan, ahogy a csillag…”  Nem akarok – nem akarunk rohanni a semmibe, mert még valamibe belelépünk.

6.) Mintha a zöldek és a baloldali civilek nem működnének együtt, vagy ez csak a látszat?

- Ebben a kérdésben ott feszül a megosztottság, az ellenségképiség, annak tudatlansága, hogy sok civil nem „bal” vagy jobb” – egyszerűen elfogadnak baloldali értékeket, egyetértenek bizonyos nemzetközi, európai és magyarországi alapdokumentumokkal, mert félnek, hogy hamarosan nem könnygázgránátok fognak robbanni, a felrobbant „szociális bomba” okán.

Benyik Mátyás válaszaiban sok igazság van. Engem azonban sem a keleti, sem a nyugati, főleg nem a hazai baloldal nem irányít. S ezzel számos civil szervezet vezetője így van. – Mit tudnak rólunk azok, akik nem ismernek minket, de besorolnak, skatulyáznak: „álcivileznek” minket. Azonban nem adnak nyilvánosságot, mert szégyenlik a magyar valóságot. Tehetik, mert a nyilvánosság is az övék. Gyakorolhatják a demokráciát, hozhatnak olyan törvényeket, ami nekik jó. – „A demokrácia sohasem a szükséget szenvedőkké!” Az, hogy ki mit „überel”, komoly vita tárgya lehet. Az viszont tény, hogy nem akadt egyetlen magyar támogató sem, aki az athéni kiutazásunkat támogatta volna.

Egyébként mi van azokkal, akik politikamentesen, emberiességi és szakmai szempontból vesznek részt – többek között ebben a társadalmi tevékenységben. Ki gondol ilyenkor a hétköznapi szegénységre, amely éhezést, kilakoltatást, fedélnélküliséget jelent. Tele van a hócipőm a sok okoskodással! Nem tudnánk létrehozni egy „Társadalmi Frontot”, vagy akármit. Esküszöm nem akarok vezető lenni, de felhívom a figyelmet, hogy „csak az hívjon magával, aki vezetni tud”! – Mert mindenki nem lehet vezető! Túl sok volt a szeminárium, az előadás, még több volt a jóakaratú ember. Azt gondolom, hogy mindenki – mindenkit igyekszik „marginalizálni”.

Egyébként azt gondolom, hogy aki – akár civilként – baloldali értékeket vállal fel, az részese lehet bizonyos baloldali allűröknek. Ennél fogva tényleg el kellene azon gondolkodni, hogy a pártoknak van „szerepe” a civilek életében, vagy a civileknek a politikában. A magyar politikacsinálók ezt simán elrendezték az 1997 évi Közhasznúsági, úgynevezett „civil törvénnyel”. Csak az a „közhasznú”, aki politikai pártot nem támogat, azoktól támogatást nem fogad el. – Mindenki ismeri a kitételt. Amely civil szervezet mégis részt vesz a politikai keverésben, (bocsánat közéletben), az nem lehet közhasznú. – Kivéve a gyevi bíró és hivatala által létrehozott közhasznú képződményt. Csak arra akarok utalni, hogy a pártok is részei a társadalomnak. Szerintem nem csak figyelni kell rájuk, esetleg szóba jöhet a dialógus lehetősége is. Az imént jelzett „tv. csomag ezt kizárja. Ez is egyfajta társadalmi kirekesztés. Az, hogy ki kit rekesztett ki, az szintén lehet vitakérdés. Értelmezés kérdése az egész.

A háromfelé szakadt szociális mozgalom köszönőviszonyban sincs egymással. Egyszerű emberként – régi civilek – érthetetlenül szemléljük ezt az etikátlan torzsalkodást, az „úgy kezdődött, hogy a Pisti visszaütött” gyerekes hisztizést. Ebben a médiának valóban oroszlán része van. Elhallgat, torzít vagy uszít. Kár, hogy nincs médiánk! Csinálni kéne. Le van … egyszerűsítve Benyik Mátyás azon véleménye, hogy a magyar szociális „mozgalom jelenlegi fő aktorai: a Simó-Vajnai duó és a köré csoportosulók (elsősorban a Munkáspárt és álcivil szervezetei)”

Nem vagyok én aktor,
a véleményem akkor,
hogy jó beszélőkével megáldott érdekes ember még meggondolhatja mit ír le. (A maga módján mindenki érdekes.) Mert az „álcivil” beskatulyázás álnok dolog. Egyébként Nagy Tisztelettel kikérjük magunknak!

A LÉTFORRÁS Ifjúságvédelmi Alapítvány, - amióta állítólag demokrácia van - végzi hátrányos helyzetű fiatalok segítését, a LÉTTÉR Ifjúsági Társsegítő Egyesület fiataljai pedig üzenik, hogy ők nem „álszervezet”, és azt kérdezik, hogy mi az a „szervilizmus”. (Azt okoskodtam a fiataloknak, hogy egy olyan szó, mint például a dohányzás: pótcselekvés. Mert valamit csinálni vagy mondani kell).

Csodálatos a magyar nyelv!

Valóban vannak köztünk általunk nagyra becsült Munkáspártiak és máspártiak: olykor vitázunk, olykor egyetértünk. -  Azonban a meglepetéstől esne hasra, hogy a munkáspártiak és máspártiak, LAÉT-osok mellett jól, konstruktív munkavégzéssel megférnek MSZP-sek és számos olyan civilek is – TÖBBSÉGBEN –, akik még csak a holdudvarukba sem tartoznak.

Egyébként miért volna baj az, hogy valamely politikai csoportosulás a MSZF-t, esetleg másokat támogat. Talán alkotmánysértő?!  Mi lehetőséget kértünk az Országgyűléstől, a médiától és mindenkitől aki valóban komolyan gondolja az egyre mélyülő szegénység, az intézményessé vált kilakoltatás elleni harcot. Athénban a IV. EU Szociális Fórumon ezt képviseltük. „Élhető életért” a Magyar Szociális Forum Emberi és szociális jogok Chartájának szellemében, a kilakoltatásokról és a szegénység alakulásáról tartott előadásaimban rámutattam arra, hogy „hazánkban intézményessé vált a kilakoltatás, amely tizenötezer háztartást veszélyeztet. Az önkormányzatok tehetetlenségét – többek között - a jogi háttér hiánya okozza, a magyar szociális törvény, szociálpolitika és foglalkoztatáspolitika nem képes kezelni a hárommilliós szegénységet. A hatékony szociál- és foglalkoztatáspolitika és a globális nulla kilakoltatás mellett szálltam síkra. Kiemeltem, hogy az egyre mélyülő közép-kelet európai szegénységet európai összefogás nélkül nem lehet felszámolni.

Számtalanszor kommunikáltuk, hogy ennek a harcnak alapvető eszköze a humanista tevékenység.  Egyébként nem csak az ESZF vezető köreivel ápolunk „kölcsönösen bizalmas kapcsolatot.” (Bocs! Ez miért fáj Önnek?) Szívesen lépünk” szervilizmusba” (?) mindenkivel, aki tevékenységünket támogatja! Szívesen számítunk akár az Ön szakmai vagy pénzbeni támogatására is! Azt gondolom, hogy az EU szolidaritási pénzekre joggal számítunk – nem csak mi – azok érdekében, akikért dolgozunk. Szívesen látjuk Önt a hétköznapi szegénység bármely napján! Elkéne a segítség! Mert miközben MI értelmes értelmiségit alakítunk, emberek éheznek, fedél nélkül vannak. Ez most van! Nincs idő! Mert az nagyon gyorsan múlik. Talán ez a fórum némi reményt ad arra, hogy keressük egymást, hogy esetleg szóba állunk egymással. Egy olyan világban, ahol már mindent szétziláltunk magunk körül. Sokan még mindig azt gondoljuk, hogy „a remény hal meg utoljára…”

Szívélyes üdvözlettel: G. Imre László
Naplózva
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759« Válasz #3 Dátum: 2006. Június. 01, 18:24:24 »

A kutya ugat, a karaván halad.
Naplózva

má megin micsoda
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #4 Dátum: 2006. Június. 16, 14:49:15 »

www.nol.hu/cikk/407418/
Simó: nem csak a természet kizsákmányolását kell elutasítani!
Naplózva
kiskati
Newbie
*
Hozzászólások: 98


« Válasz #5 Dátum: 2006. Július. 18, 03:14:27 »

APE: Adófizető Polgárok Egyesülete
Megalakult az Adófizető Polgárok Egyesülete (APE). Az APE tagjai saját maguknak fizetnek adót. Havonként összegeket fizetnek be egy számlára, arányosan. Ez a tőke, ha nincs igény, kamatozik. Ha van igény, ebből támogatják a rászoruló tagokat: betegeket, gyerekeket, károsultakat; de előfordulhat nagybani beszerzés is, olcsóbb áron. Ha nincs kifizetés, a kamatokból gépeket, munkaeszközöket vesznek, melyek a tagok rendelkezésére állnak. Az APE-vezetőség ismeri a tagok életét, és kérvény nélkül segít a bajba jutottakon. Az APE alapja a bizalom. A tagok mind ismerik egymást. A befizetők igyekeznek elkerülni a szerencsejátékokra és hiábavalóságokra való kiadásokat és ezek e helyett az APE-ra fizetnek be. A létszám korlátozott, kívülállóknak a névsor titkosított.
Naplózva
balerina
Vendég
« Válasz #6 Dátum: 2006. Július. 18, 06:49:29 »

Egy újabb szekta?
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #7 Dátum: 2006. Július. 18, 07:23:21 »

A létszám korlátozott, kívülállóknak a névsor titkosított.
De az éves jelentésnek nyílvánosnak kell lennie.
Abból kiderül egys-más.
Pl. mennyit állami támogatást kap egy ilyen titkos cég.
Naplózva
kiskati
Newbie
*
Hozzászólások: 98


« Válasz #8 Dátum: 2006. Július. 27, 07:59:15 »

Mo.-on nincsenek zöldek
Csak zöld megélhetési politikusok. Több kö-szennyezést okoznak, mint más. Lásd: Greenfo/Vélemény a zöldekről.
Naplózva
kiskati
Newbie
*
Hozzászólások: 98


« Válasz #9 Dátum: 2006. Augusztus. 01, 02:05:25 »

Mo-on nincsenek zöldek, csak zöld megélhetési politikusok. Több kö-kárt okoznak, mint más. Lásd Greenfo: Fórum/Vélemény a zöldekről.
Naplózva
goldneri
Newbie
*
Hozzászólások: 73


« Válasz #10 Dátum: 2006. Augusztus. 05, 06:53:17 »

2006. július 6--án indított topikom úgy gondolom ebbe a témába illik.
http://nol.hu/forum/topic/84818/

Röviden összefoglalva megállapításaim:
Helyeslem, hogy megszűnnek a közalapítványok. Reményeim szerint mielőbb és mindegyik.
Reményeim szerint hamarosan kimúlik az NCA és az 1 %

ELSŐ ÁLLÍTÁSOM

Azért károsak a közalapítványok, mert az adófizetőket arra kényszeríti, hogy számukra nem fontos, netán ellenszenves célokra költsenek.

MÁSODIK ÁLLÍTÁSOM

A közalapítványok léte jelentősen gyengíti a civil szférát, sőt ellehetetleníti.

HARMADIK ÁLLÍTÁSOM:

A közpénzből működő "civil" szervezetek ATOMIZÁLJÁK a társadalmat.

NEGYEDIK ÁLLÍTÁSOM:

Fel kell számolni a civil szervezetek - kormány általi - besorolását!

ÖTÖDIK ÁLLÍTÁSOM:
Vannak közfeladatok, amik nem láthatók el közintézményi formában. Ezekben az esetekben az átengedett közpénzeket az így finanszírozott szervezetek törvényben szabályozott autonóm módon használhatják fel.

HATODIK ÁLLÍTÁSOM:

Meg kell szűntetni az 1 % -os rendszert.

HETEDIK ÁLLÍTÁSOM:

Fel kell számolni az 1 %-os adományozási módszert és az NCA-t.

NYOLCADIK ÁLLÍTÁSOM:

Ez igen tömör.

Közpénzből működtetett álcivil szervezetek legnagyobb eredménye: egyesk jól megélnek közpénzekből, ráadásul abban a szerepben tetszelegnek, hogy ÖNZETLENÜL közügyeket szolgálnak.

KILENCEDIK ÁLLÍTÁSOM

Fentiek analógiájára:
SŰRGŐSEN FEL KELL SZÁMOLNI A KORMÁNY PÉNZEKEN MŰKÖDTETETT TANÁCSOKAT!!!!!

TIZEDIK ÁLLÍTÁSOM:

A közalapítványok megszűntetésének semmiköze nem kellene legyen a jelen költségvetési hiányhoz.
NEM EZÉRT KELL!!! megszűntetni őket.

Az állításaim részletes indoklását ld. az eredeti helyén

Goldner Ibolya
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #11 Dátum: 2006. Augusztus. 10, 20:48:32 »

Kedves Goldner Ibolya!
Szívemből beszélt! A képlet szerintem is ilyen hétköznapian egyszerű!
Benyik Mátyás, Tracey Wheatley, Gold J. Márton cikkei nagyszerűek, de egy kissé túl-szofisztikáltak. Olvasva őket, néha úgy éreztem, hogy ha akarom hal, ha akarom rák, ha akarom akármi....Mosolyog Az Ön hozzászólása viszont parádés, és olyan lényegrelátóan igaz a maga trivialitásában, mint az éles kés versus bot:)

Nagy tömegben - tisztelet az igazán kivételes, valóban jobbító szándékú civil szervezeteknek - csupán lenyúlósdit látunk. Ez az Antall kormány hibás öröksége. Megértem én ám az ő akkori filozófiájukat, de elfogadni akkor sem tudtam. Sajnos a politikusok sokszor valamiféle álarcosbált játszanak a civil szervezetekkel, s ez utóbbiak többnyire élvezik is ezt a bulit:(

Mondanék egy mesét, ami egy Ionescu vers eszenciája, ahol a kis medvebocsok hatalmas küzdelem árán felkapaszkodtak a hegycsúcsra, s ott találták az oda leereszkedett sast, aki ugyan értékelte és megbecsülte igyekezetüket, de azt mondta, hogy ő ide (a hegycsúcsra) csupán leereszkedett. Képességeink, tehetségünk, adottságaink, igaz vágyaink alapján kéne civil szervezeteket létrehoznunk, nem pedig a saját magunk számára megkapható előnyökért. Szárnyas medvebocs akkor sem létezik, ha néhányan annak képzelik magukat.

Sajnos hiányzik a honi társadalomból a pozitív kisugárzású civil szervezet, mely nem sopánkodik, nem kér, nem egy partikuláris közösség érdekében, hanem az egész társadalom jóléte érdekében önzetlenül tesz.

Kéne sok kis medvebocs és sok sas:)

Kedves Goldner Ibolya!

Szeretném ismételten megköszönni csodálatos éleslátását!

Tisztelettel üdvözli: András
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #12 Dátum: 2006. Augusztus. 10, 21:32:18 »

Kedves NOL:)

Becsülöm a jó szándékukat, de ehelyt képtelenség felvetéseikre részletes véleményt kifejteni, ezért rövid véleményem az Önök kérdéseire:

1.) Lenyúlták-e a baloldali pártok az Európai Társadalmi (vagy Szociális) Fórumot?

Természetesen lenyúlták, akárcsak a "jobboldali" pártok, ahogy akármelyik politikus. Egyébként butuska módon sarkított a kérdés, hiszen elég régen nem különböztetünk meg már jobb/baloldalt. Önök még igen? Elég sajnálatos!

2.) Van-e és ha igen, miért van kiábrándultság az európai alternatív globalizációs mozgalomban?

Hehe, nincs is alternatív globalizációs mozgalom:) Ha hallottak volna róla, kérem tájékoztassanak! Globalizációs mozgalom sincs. Van persze pár pasi, akik jó nagy hülyeségeket írnak a témában:) A globalizációnak nevezett "rém" valójában a WTO, mely szervezet sajnos még mindíg kirekesztő, hiszen minden egyes tagja épp a szomszéd tehenének halálát kívánja.
 
3.) Volt-e értelme Athénben az Európai Társadalmi Fórumnak?

Nyilván volt, mert beszélnek róla:)
 
4.) És mi van itthon? Mi van a Magyar Társadalmi Fórummal?

Én még nem hallottam ilyenről:) Van?

5.) Miért nem állnak szóba egymással a különböző civil áramlatok?

Mert nincs közös érdek, csupán önzés.

6.) Mintha a zöldek és a baloldali civilek nem működnének együtt, vagy ez csak a látszat?

Mi közük a zöldeknek a baloldali civilekhez? Azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy mi közük a jobboldaliaknak a sárgákhoz?
Ugye milyen csacska kérdés?

Az Önök kérdései csupán álkérdéseknek tűnnek számomra:(

Tisztelettel: András
Naplózva
dubitandum
Newbie
*
Hozzászólások: 149


« Válasz #13 Dátum: 2006. Augusztus. 11, 15:23:53 »

A nyilvánosság előtt civilekként egyértelmű nagypolitikai ambíciók képviselői jelennek meg.

Van mégegy furcsa magyar sajátosság: nálunk MINDENFAJTA RADIKALIZMUS előbb. vagy utóbb a politikai jobboldalon köt ki. Ennek feltehető oka az, hogy a jobboldal vezetőereje is állandóan kacérkodik valamiféle radikalizmussal, a baloldal vezető erejének meg még a stílradikalizmustól is allergiája van.
Naplózva
kiskati
Newbie
*
Hozzászólások: 98


« Válasz #14 Dátum: 2006. Augusztus. 30, 06:00:11 »

Mo-on nincsenek zöldek, csak zöld megélhetési politikusok.
Naplózva
Oldalak: [1] 2
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország