NOL Fórum
2017. Október. 22, 09:17:09 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: "Bátrak voltak, akik mertek" - Bauer Tamás reformról és megszorításról  (Megtekintve 12422 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2006. Június. 16, 14:56:03 »

Június 19-én, hétfőn 16 órától vitafórumunk vendége Bauer Tamás közgazdász, a "Bátrak voltak, akik mertek" című cikk www.nol.hu/cikk/407180/szerzője.
"A kormány nagy ívű reformokra készül, összekapcsolva azokat az államháztartás megbomlott egyensúlyának helyreállításával. Ez jó dolog, hiszen végre nemcsak a szavazatszerzéssel, de az ország jövőjével is törődnek a kormányon levők. Hiányzik azonban a tiszta beszéd arról, hogy miért is van szükség minderre" - fogalmazott Bauer Tamás.
Kérdéseket, hozzászólásokat a www.nol.hu/kerdesek topikban és az online@nepszabdsag.hu címen várunk.
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #1 Dátum: 2006. Június. 19, 17:02:45 »

Kellemes jó napot kívánok némi hűsítéssel mindenkinek, és köszönöm a kérdésekben megnyilvánuló érdeklődést.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #2 Dátum: 2006. Június. 19, 17:04:08 »

Aham...:
Tisztelt Bauer Tamás Úr!
Ön mekkorára becsüli a munkanélküliek tényleges arányát Magyarországon?
Tisztelettel:
Aham...
(Kérdezem ezt annak tudatában, hogy az Önhöz közel álló párt által delegált gazdasági miniszter a régi-új kormány eredményeként hangoztatja mindelhol, hogy nálunk "csak" cca. 7%, bezzeg Szlovákiában vagy Lengyelországban 20% körüli. Ellenben azt is hallom, hogy 400-500 ezer fő a közterhet egyáltalán nem fizetők tömege, illetve a nyugdíjasok átlagéletkora 53 év.)
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #3 Dátum: 2006. Június. 19, 17:06:38 »

Kedves Aham! Ami Magyarországon hét százalék, Szlovákiában meg - azt hiszem - tizenhat, az a bejegyzett munkanélküliek aránya a munkaképes lakosságon belül. Ez nem mindenki, akinek nincs munkája. Az állás nélkül levők, meg a közterhet nem fizetők tömege ennél sokkal nagyobb. Magyarországon az egész EU-ban az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatottak aránya, és ezen kellene javítani.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #4 Dátum: 2006. Június. 19, 17:07:46 »

Mernoktanar:
A világban mindig is rákényszerültek uralkodók, polgári közgazdák kiadás csökkentésekre. Ez az átlag polgárt nem érintette érzékenyen.
A bevétel növelés, és az ezzek kapcsolatos kemény sarcok viszont polgárt és parasztot ellenállásra kényszerítettek.
Mindez azért írtam, mert úgy látom, a bevétel növelés szakaszosan fog történni (ami helyes és eredményre vezető), viszont a kiadás oldal csökkentése még nem elég meggyőző.
Nem értem, miért kell pl. kormányzati negyedet építeni vagy bérelni, miért nem lehet ehhez állami ingatlan együttest felhasználni.
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #5 Dátum: 2006. Június. 19, 17:10:17 »

Kedves Mérnöktanár! A kiadáscsökkentés is mindenkit érint, például az energiaárak támogatásának csökkentése a magasabb áram- és gázár révén valamennyiünket érint. Ez kiadáscsökkentés, mégpedig meggyőző. Ez is legalább annyira tiltakozásra késztet, mint a bevételnövelés, az adó- és járulékemelés. Hogy kormányzati negyedet miért kell építeni - akkor kell, ha komoly megtakarítással jár. Mellesleg a Fidesz-kormány is foglalkozott a gondolattal.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #6 Dátum: 2006. Június. 19, 17:10:42 »

GJokkel: Lett a címnek (sajnos) egy új sora is:
"Bátrak voltak, akik mertek,
Akik mertek, falnak mentek"
Nem hiszem, hogy itt bármilyen közgazdasági kérdés felmerülne. Abban szerintem az országban mindenki egyetért, hogy az átalakításra szükség van. Ugyanakkor csúsztatás a közhangulat negatív változását egyszerűen ara fogni, hogy "az emberek nem értik, miért van szükség reformokra". Csak az emberek egy jelentős része azt is megértette, hogy az utóbbi időben rendesen a szemébe hazudtak. (Megjegyzem, ez érdekes trend mostanában a politikában: ma minden hatalom az általa képviselt polgároknak egyenesen a szemébe hazudik, és teszi ezt következmények nélkül.) Azonban ezzel nagyon kell vigyázni. A reformáció a katolikus egyház nótórius hazugságai miatt született.
A magyar politika az utóbbi 50 évben (beleértve a rendszerváltás utáni éveket is) mindig valahogyan imbecillisnek nézte a néptömegeket. Ismét valahogyan a nép ezt (talán ösztönösen? talán, mert mégsem imbecillis?) mindig pontosan érezte. A múltkor valaki azzal az igérettel nyerte meg a választást, hogy ez mostantól másképp lesz. Gyurcsány ERRE kapta a mandátumát. A sokkhatás, hogy megint mindenki hazudott beláthatatlan kárt fog okozni. Ez olyan, mint amikor egy házasságban az első félrelépés kiderül: hosszú időre vége a bizalomnak. Csak emiatt lett volna jobb a Fidesz győzelme. Ők (legalábbis ebben a kérdésben) nem hazudtak.
Végül a kérdéseim:
1. Nem tartja-e túl egyoldalúaknak az eddig megismert intézkedéseket?
2. Minden eddigi intézkedés a költségvetést foltozza. Véleménye szerint mi lesz az intézkedések hatása a gazdasági szférára?
3. Mennyi a valószinűsége jelenleg:
- a teljes, gyors összeomlásnak,
- az elhúzódó recessziónak,
- mérsékelt javulásnak,
- a "dübörgő" sikernek?
Tiszteletel:
Dr. Jokkel Gábor
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #7 Dátum: 2006. Június. 19, 17:16:00 »

Kedves GJokkel! A kommentárral egyetértek, magam is hasonlókat írok meg mondok, csak azzal nem, hogy jobb lett volna a Fidesz győzelme, én azt mindenképpen rossznak tartottam volna. Válaszok a kérdésekre. 1. Az eddig megismert intézkedéseket nem tartom eléggé egyoldalúnak, jobb lett volna, ha erősebben a fogyasztási célú jövedelmeket, és kevésbé a beruházási célú jövedelmeket terhelik, hiszen a fogyasztást kell korlátozni, nem a beruházásokat. 2. A gazdasági szféra egészen jól túléli majd ezeket az intézkedéseket, és örül, hogy ha erősödik a gazdaságban a kiszámíthatóság, a biztonság, márpedig az egész csomagnak ez a célja. 3. A csomag elhárította a gyors összeomlás vesztélyét. Ha a kormány a megszorítások után a reformokat is elindítja, akkor az elhúzódó recesszió veszélye is elhárul, javulásra számíthatunk. A dübörgés szót kár volt bevezetni a politikai nyelvbe.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #8 Dátum: 2006. Június. 19, 17:16:19 »

Reformer: Tisztelt Bauer úr, Hamecz István MNB igazgató szerint a "kormány brutális, a Bokros-csomag mértékét meghaladó kiigzítást" határozott el. Petschnig Mária Zita közgazdász a hét elején emlékeztetett, hogy a Bokros-csomag első évében a fogyasztás 10, a reálbér 17 százalékkal csökkent, az infláció akkor 27 százalékos volt. Kérem, segítsen értelmezni a két állítást. Lehetséges volna, hogy létezik jobboldali és baloldali közgazdaság-tudomány?
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #9 Dátum: 2006. Június. 19, 17:18:17 »

Kedves Reformer! Nincs ellentmondás a két állítás között. Milliárdban a csomag lehet nagyobb, mint a Bokros-csomag, de valóban messze nem a Bokros-csomaghoz mérhető életszínvonal-csökkentő hatása. Hamecz és Petschnig állítása között tehát nincs ellentét, mindketten kitűnő szakemberek.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #10 Dátum: 2006. Június. 19, 17:18:24 »

Reformer: Az S&P A-ról BBB+-ra minősítette le a magyar adósságot, negatív kilátással. Ellentmondó értelmezések jelentek meg arról, hogy mi a jelentősége az éppen a kormány kemény bejelentéseinek hetében történt leminősítésnek. Tisztelt Bauer úr, kérem, világítsa meg, hogyan kell a S&P bejelentését értelmezni? Ön szerint egy hitelminősítő a legfrissebb fejleményekre reagál, vagy kisebb-nagyobb spéttel?
A S&P döntése április-májusra vonatkozik, vagy egyértelmű üzenet akar lenni a kormánynak, hogy "a csomag túl kevés", nyúljanak hozzá például a nyugdíjakhoz, a családi pótlékhoz?
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #11 Dátum: 2006. Június. 19, 17:21:37 »

Szerintem a S&P minősítés a helyzetről is szól és arról is, hogy elégtelennek találja a kormány válaszát a helyzetre. Azt gondolom, hogy ha a stabilizációs csomag mellett kész reformtervekkel is előállt volna a kormány az egészségügyben, az oktatásban és másutt, vagyis konkrét törvényszövegekben jelent volna már meg az, amit a kormányprogram helyesen megcéloz, akkor talán nem is került volna sor a leminősítésre. A ma nyugdíjakhoz nem kell hozzányúlni, de a nyugdíjkorhatárhoz és a nyugdíjemelés üteméhez biztosan, ezt csinálja minden európai ország, mi sem lehetünk ebben kivétel.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #12 Dátum: 2006. Június. 19, 17:22:03 »

Reformer: Tisztelt Bauer úr, a Gyurcsány-csomag kidolgozói a hírek szerint számításba vették, hogy 2007-től nagy EU-pénzek áramlanak az országba, ami beruházásélénkítéssel és növekedésélénkítéssel jár. Főként az építőipar gyorsítására számít például Karsai Gábor. Ahhoz viszont, hogy lehívhassuk jövőre a nagy pénzeket, ezen a nyáron be kellett vezetni a megszorításokat. Tekinthetjük úgy a Gyurcsány-csomagot, mint a 2007-től megnyíló óriási lehetőségekért nyugodtan megfizethető árat?
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #13 Dátum: 2006. Június. 19, 17:24:27 »

Kedves Reformer, szerintem a csomag hozzáigazítja a magyar életszínvonal mai szintjét és jövőbeli növekedését az ország tényéleges gazdasági teljesítményéhez, és ebben az értelemben visszavezet bennünket arra a növekedési pályára, amelyről a Fidesz-kormány idején letértünk és a Medgyessy-kormány idején sem tértünk vissza. A csomag - bérmilyen közhelyszerűen hangzik is - a szebb jövő ára.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #14 Dátum: 2006. Június. 19, 17:24:40 »

Reformer: Tisztelt Bauer úr, a Fidesz politkusai szerintem elképesztő színvonalon kezelik a bejelentett intézkedéseket. Több interjúban is szembesítették a sajtóban különböző géniuszaikat azzal, hogy "világos, gyűlölik a Gyurcsány-kormányt, elutasítják a kormány gazdaságpolitkáját, nemet mondanak a csomagra - de mit javasolnak a jelenlegi helyzet kezelésére?"
Répássy Róbert válaszára emlékszem legélénkebben: azt találta mondani, majd miután az elképedt újságíró visszakérdezett, meg is ismételte, hogy az ő "megoldásuk" a Költségvetési Tanács. Meg hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter személyes felelősséget viseljen a költségvetés valós tervezéséért. 2006 június, az országnak lépnie kell, ezermilliárdos megszorításról dönt a kormány, és a Fidesz erre ennyit tud kinyögni, úg is, mint alkotó ellenzék...
Tisztelt Bauer úr, mit gondol, van-e ma Magyarországon komolyan vehető ellenzék?
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország