NOL Fórum
2017. Szeptember. 25, 17:42:41 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: "Bátrak voltak, akik mertek" - Bauer Tamás reformról és megszorításról  (Megtekintve 12271 alkalommal)
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #15 Dátum: 2006. Június. 19, 17:27:52 »

Kedves Reformer, a Fidesz egyszerre komoly ellenzék és nem az. Az, hogy támadták a kormányt az eladósodás miatt, jogos volt. Az, hogy ugyanakkor további kiadásnövelési és bevételcsökkentési igényeket fogalmaztak meg, komolytalan. A komoly és a komolytalan ötvöződik abban, amit a Fidesz mond. A Költségvetési Tanács szerintem rossz ötlet, ugyanis felelős kormányra és parlamenti többségre van szükség, nem Költségvetési anácsra. Az elmúlt években sem a Fidesz-kormány nem folytatott felelős költségvetési politikát, sem az MSZP-SZDSZ-kormány. Remélem, most ez megváltozik, a csomag ezt ígéri. Mindamellett az ellenzéket komolyan kell venni és oda kell figyelni arra, amit mond.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #16 Dátum: 2006. Június. 19, 17:28:07 »

Reformer: Tisztelt Bauer úr, a pénzügyminiszter elemzőknek azt mondta, hogy a csomag intézkedéseinek fő irányát magyarázza, hogy az ikerdeficit kezelése érdekében elsősorban a háztartások fogyasztást kellett mérsékelni. A fogyasztás a GDP hetven százalékát teszi ki. Hogy látja Ön: igaz, hogy a fogyasztás folyamatos (és megállítandó) növekedése kergetett minket az importtöblet állandósulásába, és emiatt a deficit és az eladósodás mnövekedésébe?
Ezzel összefüggő kérdés: mennyiben lenne más a helyzet - egyáltalán, lehetséges-e - hogy sok problémánra megoldás lehetne, ha a magyar lakosság a jelenleginél sokkal nagyobb megtakarítási kedvet mutatna (persze ezen segítene, ha lennének értelmes megtakarítási lehetőségek is). Képes lenne-e a lakosság megtakarítása nagymértékben segíteni az állami büdzsé finanszírozásában?
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #17 Dátum: 2006. Június. 19, 17:30:30 »

Egyetértek a pénzügyminiszterrel, valóban a fogyasztás elmúlt hat évben tapasztalt, a gazdaság teljesítményéhez képest túl gyors növekedése okozza az ikerdeficitet. Ezért is gondolom, hogy a fogyasztási célú jövedelmeket kell erősebben korlátozni, és nem a tőkejövedelmeket, amelyeket beruházásra fordítanak. Igaz, könnyítené a helyzetet, ha magasabb lenne a megtakarítási hajlam, akit a Fidesz lakástámogatási programja ütött agyon. Remélem, ez is változni fog.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #18 Dátum: 2006. Június. 19, 17:30:56 »

emailben érkezett:
Tisztelt Bauer úr!
Olvastam minap egy elemzést arról, hogy az autópályák átadásának határidőcsúszása eddig 100-150 milliárd forint többletkiadást okozott.
Már ez az egy tétel kiválthatná a megszorító intézkedéseket. F.Gy.
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #19 Dátum: 2006. Június. 19, 17:33:59 »

Kedves F.Gy. Nem tudom, helyes-e így számoléni, nem tudom, reális volt-e az eredeti határidő, s hogy valóban lehet-e ekkora a megtakarítás. A megszorító intézkedéseket ez semmiképpen nem válthatja ki, hiszen a megszorítások trendeket is változtatnak: nemcsak az idei megtakarítás érdekes, hanem a jövő évi is, amit szintén az idei intézkedések tesznek lehetőv. Sajnos, a fogyasztás növekedésének korlátozását nem lehet megúszni. A "jóléti rendszerváltás" árát kell utólag megfizetni, természetesen kamatostul, és ezek a kamatok éppen azért volotak magasak, mert a 2002-ben megemelt kiadásokra nem volt fedezet, és ezt a befektetők is tudták.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #20 Dátum: 2006. Június. 19, 17:34:09 »

emailben érkezett:
A bejelentett intézkedések tükrében hogyan látja a gyermekes, különösen a kisgyermekes, valamint az átlagosnál több gyermeket nevelők, továbbá a beteget ápolók, az eltartók helyzetének alakulását?
Ön szerint a most bejelentett intézkedések milyen irányba változtatják meg a - a pénzben és természetben teljesített - közteherviselési arányokat?
Ön szerint a jelenleg tervezett lépések közül melyek és konkrétan mi módon szolgálják a gyermekszegénység elleni kormányzati terveket és a népesedéspolitikai célokat, a hosszú távú társadalmi érdekeket?
Üdvözlettel:
Morvayné Bajai Zsuzsanna
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #21 Dátum: 2006. Június. 19, 17:38:01 »

Kedves Zsuzsa! (Merthogy együtt jártunk a Radnótiba néhány évvel ezelőtt.) Én úgy látom, hogy a csomagot az a törekvés vezérli, hogy minél kevésbé terhelje az alacsony jövedelműeket és minél inkább a magasabb jövedelműeket. A közteherviselési arányokon nem fog kedvezőtlen irányban változtatni. Önmagában véve azzal, hogy elhárítja egy forintválság veszélyét (aminek az infláció jelentős megugrása lenne a következménye), hogy megalapozza a jövőbeli növekedés stabilitását, szerintem éppen a kérdésben felsorolt rétegek számára ígér stabilitást. Abszolút hosszú távú társadalmi érdekeket szolgál. Üdvözlettel Bauer Tamás
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #22 Dátum: 2006. Június. 19, 17:39:01 »

emailben érkezett:
Tisztelt Bauer Úr!
Szeretném, ha a következő, nagyon egyszerű kérdésekre mellébeszélés nélkül válaszolna:
Hol van a kisebb állam, hol van a váltig hangoztatott adócsökkentés?
Az SZDSZ - saját programja tükrében - hogyan lehet partner az adóemelésben?
Üdvözlettel
egy csalódott választó
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #23 Dátum: 2006. Június. 19, 17:42:43 »

Kedves csalódott választó! Mellébeszélés nélkül: évek óta vitatkoztam az SZDSZ vezetőivel, hogy miért ígérnek adócsökkentést, amikor a Medgyessy-féle száznapos program után arra nincs lehetőség. Újságcikkben is megírtam: ha az adócsökkentés forrása eladósodás, akkor az adócsökkentés valójában csak adóhalasztás, hiszen a mai adócsökkentésért később adóemeléssel kell fizetni, mégpedig annyival magasabbal, hogy a kamatokra is legyen fedezet. Elutasították a véleményemet, és kitartottak az adócsökkentési ígéretek és a tényleges adócsökkentés mellett. Így jutottunk el a jelenlegi helyzethez. Helyeslem, hogy az SZDSZ partner a mai adóemeléshez, mert ma nincs más lehetőség. Élesen elítéltem és elítélem, hogy megalapozatlan adócsökkentési ígéretekkel áltatta Önt és sok más választót.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #24 Dátum: 2006. Június. 19, 17:42:57 »

emailben érkezett:
Tisztelt Bauer úr!
És ahhoz mit szólna, ha Gyurcsány Ferencenk most nem a megszorító intézkedéseket megelőző “költekezésért” kellene – úgymond – számot adnia, hanem azért, mert a választásokon alulmaradt felelőtlenül ígérgető és kritizáló populista ellenfelével szemben?
Üdvözlettel:
Lukács Zoltán
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #25 Dátum: 2006. Június. 19, 17:44:50 »

Kedves Lukács Zoltán! Nagyon szomorú lennék, ha Gyurcsány Ferenc nem nyert volna a választáson. De azt hiszem, nyerhetett volna a felső ÁFA-kulcs csökkentése és az ötéves adó- és járulékcsökkentési, minimálbér-emelési és nyugdíjkorrekciós progem nélkül is, amelyekre nincs fedezet.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #26 Dátum: 2006. Június. 19, 17:44:56 »

emailben érkezett:
Kedves Bauer Úr!
Ha tiszta beszédről van szó, legyen szabad enynit hozzátenni:
Azért is szükéeges a megszoritócsomag, mert kedves politikusaink és a hozzájuk csapódó igen népes társaság (gazdasági köreik) mindenféle módon (órákig lehetne sorolni) nagyon sokat loptak az elmúlt 16 évben. És lopnak most is. Természetesen törvényesen. Nyugodtan ki lehet mondani, ami csak mozdítható volt, azt vitték. Ami nem, valahogy azért azt is. Mindeközben az ég adta világon semmit sem csináltak, se az egészségügyben, sem az oktatásban, sem az igazságszolgaltatással etc. Semmi érdemi változás.
Mondjuk ki ezt is! És ne csak azt, hogy "túlzásba vittük" a közalkalmazottak fizetésemelését, meg hasonló maszlagokat! Ugyan már!
Ezért is kell ma a középosztályt "lebunkózni", amúgy is nevetséges bevételeik nettó 15 százalékát elvenni.
Hol itt a tiszta beszéd?
Üdvözlettel:
Dr Schiszler Tamás
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #27 Dátum: 2006. Június. 19, 17:50:02 »

Kedves Schiszler Úr,
állításának egyik felével egyetértek, a másikkal nem. Egyetértek azzal, hogy a politika körül súlyos korrupció alakult ki, és ebben az elmnúlt évtizedben nem volt változás. Magam már hét éve javasoltam az Országgyűlésben a pártfinanszírozás reformját, éppen ennek a visszaszorítására. Egyedül maradtam. Most a kormány hasonló törvénytervezetet készített, és remélem, hogy végre érdemi intézkedések történnek a politika körüli korrpució felszámolására. Javaslom, olvassa el az interneten ezeket a törvényjavslatokat. Amit elloptak, az sok, de nagyságrendileg kevesebb, mint amennyi az államháztartásból most hiányzik. Sajnos, a közalkalmazotti fizetésemelés meg a tizenharmadik havi nyugdíj valóban fedezetlen ígéret volt - itt százmilliárdokról van szó, amit pedig elloptak, az "legfeljebb" néhány milliárd, bár az is vérlázító. A megszorításokra tehát valóban a korábbi túlköltekezés miatt van szükség. Itt a tiszta beszéd, ami az elmúlt években valóban hiányzott.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #28 Dátum: 2006. Június. 19, 17:50:33 »

emailben érkezett:
Tisztelt Bauer Úr!
Minden józanul gondolkodó ember jobbról és balról is belátja a reformok elkerülhetetlenségét. 2007-től csakis egy megreformált állam tudja az uniós költségvetésből ránk eső pénzt felhasználni. Az is látható, hogy ehhez a reformokhoz, kétharmados törvényekhez az ellenzék semmilyen színen nem hajlandó hozzájárulni, ha már a mi tehenünk megdöglött, dögöljön meg a másé is gondolkodás mód szerint. Hogy látja, mit lehet
ilyenkor mégis tenni, hogy a szükséges törvények átverődjenek a parlamenti gépezeten?
Tisztelettel:
Balogh László
Naplózva
bauertamas
Newbie
*
Hozzászólások: 18


« Válasz #29 Dátum: 2006. Június. 19, 17:52:48 »

Tisztelt Balogh Úr!
A reformok többsége, például az egészségügy vagy az oktatás reformja feles törvényekkel megvalósítható. A közigazgatás kiadásainak csökkentésére a legjobb lehetőséget persze az kínálja, ha sikerül módosítani a kétharmados törvényeket, de sok dolog elérhető feles törvényekkel is. Az, hogy az elmúlt négy évben szinte semmi sem történt, nem az ellenzéken múlott. Ha most a morméánykoalícióban megvan az elszántság, akkor lehetünk optimisták.
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország