NOL Fórum
2017. Október. 22, 09:17:34 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Fórum a Gyurcsány-könyvről Debreczeni Józseffel  (Megtekintve 12828 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2006. Július. 14, 14:36:38 »

"Lehet, hogy végül a baloldalról jön az a politikus, akinek lehetősége nyílik arra, hogy az új Magyar Köztársaság élén véghezvigye az első kiteljesedett államférfiúi teljesítményt? Ha így van, nem lesz könnyű dolga." - Július 17-én, hétfőn 11 órától vitafórumunkon válaszol olvasóink kérdéseire Debreczeni József, "Az új miniszterelnök" című könyv szerzője.
Elsősorban a könyvvel kapcsolatban várjuk a hozzászólásokat.
Kérdéseket regisztráció után w www.nol.hu/kerdesek topikban vagy az online@nepszabadsag.hu címen tehet fel.
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #1 Dátum: 2006. Július. 17, 12:02:18 »

Üdvözlöm az olvasókat, várom és előre is köszönöm a kérdéseket.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #2 Dátum: 2006. Július. 17, 12:03:15 »

emailben érkezett:
Innen az USA--bol Gyurcsány egy tepelodo, vezetesre keptelen, "mondjatok meg mit akartok es mi eldontjuk" tipusu embernek tunik.
Uzletembernek allitja be magat - de vegul is csak nehany ev gyakorlata van a zavaros magyar uzleti szferaban... amit nehez lenne
Olyan emberekkel veteti korul magat akiknek nincs eleg gyakorlatuk, tapasztalatuk (Veres, Bajnai es Koka peldaul)...
A kerdesem az hogy nem egy olyan emberrel allunk szemben aki ugyan megertette hogy a miniszterelnokseg (kulonosen a jelen helyzetben) messze a kepessegei folotti kvalitast igenyelne de most mar megnyerte az allast es idegesen improvizalva probal valamilyen politikat osszehozni??
Van-e olyan erzese hogy ha a dolgok nem ugy alakulnak ahogy elkepzelte... Gyurcsany indulatosan otthagyna csapot-papot es lemondana...He
(Oszinten megmondom engem Gyurcsany egy kicsit a nagyon szimpatikus Carter elnokre emlekeztet aki egyszer arrol beszelt hogy Amy lanyatol kert tanacsot valamilyen ugyben... Amy tinedzser volt akkor.. az amerikaiak donto tobbsege nagyon gyenge vezetonek gondolta a tepelodo Cartert..))
Udv,
GL
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #3 Dátum: 2006. Július. 17, 12:06:19 »

Az Ön által írt Gyurcsány-jellemzés erősen alulértékeli az ő képességeit és tekljesítményét.
Ha helytálló volna aligha nyerhetett volna mandátumot kétszer is az ország kormányzására. Az "állást" nem valamely szerencsejátékon nyerte meg, hanem a magyar parlamentáris rendszer szabályai szerint jutalmazták a kormányfői mandátummmal a teljesítményét. Való igaz, hogy a hasonló posztot betöltőknél nyíltabban és öszintébben beszél a saját kételyeiről és bizonytalanságairól.
Én ezt is inkább erénynek tekinteném.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #4 Dátum: 2006. Július. 17, 12:06:58 »

emailben érkezett:
Ha nem a pénzért teszi, akkor miért nem ír rólam vagy Jóska bácsiról, esetleg Mari néniről?
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #5 Dátum: 2006. Július. 17, 12:08:35 »

Jelentős részben pénzért teszem, minden eladott példány után 10 százalékot kapok a kiadótól. Ha az Osiris és én úgy látnánk, hogy egy önről vagy bárki másról szóló könyv több tízezer példányban kelne el, megfontolnánk a dolgot.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #6 Dátum: 2006. Július. 17, 12:09:00 »

philidor:
Tisztelt Debreczeni Úr!
Ki épít despotizmus alapján működő pártot? Orbán, vagy Gyurcsány?
Ha Orbán építene ilyet, akkor miért lehet az, hogy engem Gyurcsány mégis leginkább, - politikai környezetet leszámítva, - Grósz Károlyra emlékeztet, egy modernebb kiadásban? Orbán az eredetije volna Grósznak, mentalitásban, - de különböző kommunikációs sajátosságokkal?
Van egyáltalán a közelmúlt történetében olyan politikusi karakter, akikre emlékeztethet a miniszterelnök, illetve a frakció-elnök?
Kiknek a köpönyegéből bújtak elő a mai napok vezető politikusai?
Amerikában, - Európa sikeres, és régen működő demokráciáiban is, - megszokott dolog, hogy az üzleti élet sikeres szereplői kipróbálják magukat a politikában is. Miért ilyen érdekes ez nálunk? Nem téves kommunikáció az ellenzék részéről, amikor az üzleti sikereit próbálja negatívumként beállítani, a kormányzati szereplőknek? (bankár-kormány, milliárdosok-kormánya, üzleti terv, satöbbi...)
Ön szerint mikorra várható, hogy természetessé válik, hogy sikeres üzletemberek irányítani próbálják majd az országot, és ne frissen diplomázott kollégisták igyekezzenek erre a parlamentben reformokat obstruálni?
Gyurcsány tárgyilagossága, profizmusa, nem lassan ölő méreg Orbánnak?
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #7 Dátum: 2006. Július. 17, 12:11:20 »

A szubjektív benyomásoknál hasznosabb figyelmebe venni a két párt alapszabályát és döntési gyakorlatát. Orbán pártjában a vezéri akaratnyilvánítás és a felülről való kinevezés dominál, az MSZP-ben az alulról történő választás (lásd miniszterelnök és köztársasági elnök-jelölő kongresszusok), ami sokszor nehézkessé is teszi a döntéshozatalt.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #8 Dátum: 2006. Július. 17, 12:12:08 »

mormonnn:
Tisztelt Debreczeni úr!
Legutóbb Révész Sándorral való vitája révén merült föl, hogy Ön korántsem volt mindig olyan liberális, mint amilyennek most mutatja magát. A szerkesztő úr ezt föl is rótta Önnek, idézvén a "zsidó" sajtóról alkotott sajátos véleményét:
"az MDF-hez eleve, a kezdetektől fogva különleges gyanakvással és ellenszenvvel viszonyul a sajtó túlnyomó többsége. (...)Kimondom, amit úgyis tud mindenki: a fővárosi újságíró-társadalom meghatározó többsége zsidó származású. Legtöbbjük nem rokonszenvezik azzal a nemzeti érzelmekkel telített politikai értékrenddel és stílussal, amelyik az MDF sajátja".
(Debreczeni József: Miniszterelnök, 278. o.)
Ma is olyan jelentős szerepet tulajdonít a honi újságíró-társadalom eme többségének az Antall-Boross-kormány csúfos bukásában, mint 1996-ban?
Ön szerint mikor lesz Magyarországnak a liberalizmust, a liberális értékrend zömét deklaráltan(!) is felvállaló konzervatív(-liberális) pártja?
Mert egyelőre az Ön örök favoritja, az MDF sem jeleskedik ebben, sem a deklarációk, sem a gyakorlat szintén, tekintettel a merev elzárkózásukra a régiók, a tandíj, a vizitdíj, a kiadáscsökkentési javaslatok és egyéb ügyekben.
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #9 Dátum: 2006. Július. 17, 12:17:15 »

A "zsidó sajtóról" szóló idézet egy harmincvalahány oldalas fejezetből és a szövegkörnyezetből, kiragadott pár mondat. Annyit fűzhetnék hozzá, hogy az azóta eltelt időben az újságíró társadalom Antallal és MDF-fel szembeni fönntartásai s részben előítéletei jelentősen csökkentek.
Változatlanul úgy gondolom, hogy az Antall-Boross kormány vereségében jelentős szerepe volt az akkori médiaellenszélnek.
Az MDF ma valóban újra konzervcatív-liberális párt, bár tagadhatatlanul gyenge a pozíciója. Az Ön által említett konkrét kérdésekben elfoglalt álláspontja (tabdíj, vizitdíj) nem szolgáltatnak elég érvet ahhoz, hogy kétséágbe vonhassuk a konzervatív-liberális minősítést.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #10 Dátum: 2006. Július. 17, 12:17:29 »

emailben érkezett:
Tisztelt Debreczeni Úr!
Életemben második olyan helyzetét hozza létre az ön könyve, amikor – bizonyos mértékben emblematikussá vált - felmentésem története Gyurcsány Ferencnek kedvező egyoldalú narratívát nyer. Először, amikor Bolgár György "Megbeszéljük" c. műsorában csak engem, az érintette felejtett el megkérdezni a történtekről, s most második alkalommal Ön, könyvének "Ifjúsági miniszter" című fejezetében. Tekintettel arra, hogy nem én, hanem éppen Gyurcsány tér vissza évekkel később és meglehetősen nagy terjedelemben az esetre, hogy őszinte csodálkozását fejezze ki a jelenben is egykori döntésével kapcsolatban, ezért gondolhatom, hogy ennek a felmentésnek (a politika független közigazgatási szakember esete a politikával) még ma is vannak szimbolikus jelentőségű vonatkozásai.
Mivel könyvében Ön biztosított lehetőséget nagy nyilvánosság előtt való legitimációra (engem erről meg nem kérdezve, az eseményeket nem kontrollálva), megajánlanám, hogy legalább post festam beszélgessünk el Gyurcsány Ferenc személyiségrajzához is adalékokat szolgáltató ezen kérdésekről. Őszintén remélve, hogy üzenetemet olvassa, és egyetért velem abban, hogy az eseményeknek ebben az esetben is mélyebb értékelését szükséges adni,
maradok tisztelettel:
Topolánszky Ákos
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #11 Dátum: 2006. Július. 17, 12:19:10 »

Tisztelt Topolánszky Úr,
önnek teljesen igaza van, őszintén sajnálom, hogy időhiány miatt nem volt módom a Gyurcsány Ferencről szóló könyv sok-sok szereplőjével elbeszélgetnem. Örömmel venném fel önnel a kapcsolatot így utólag is.
Tisztelettel
Debreczeni József
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #12 Dátum: 2006. Július. 17, 12:19:46 »

emailben érkezett:
Tisztelt Debreczeni Úr!
Nagy tisztelettel követem munkásságát, de egyre jobban aggódom. Nagyon fontosnak tartottam szerepét a 90-es évek jobboldali újságírásában. Szinte mindig egyetértettem Önnel, egyszerűen kedveltem írásait. Ráadásul kb. egyszerre hagytuk el az MDF-et, bár engem nem zártak ki.
Aztán valami megváltozott.
Először csak az a nagyon kínos műsor, minden idők vitathatatlanul legigénytelenebb díszletei között az MTV-n. Aztán ez a könyv….Szinte megkönnyebbültem, amikor olvastam Szily László kritikáját az Indexen http://index.hu/kultur/klassz/debreczeni/ (Gombár Csaba és Diurnus óvatos vagy kevésbé óvatos körbenyalásai után): végre valaki ki meri mondani, hogy a király meztelen! És tud röhögni az egészen! Már kezdtem azt hinni, engem is elborított valami eszelős gyűlölet. Mer’, ugye Szily Laci nem egy jobboldali bértollnok és az Index se a jobbos gyűlöletbeszéd szócsöve?
Bár nekem az Ön könyvéről - ellentétben Szily Lacival - nem a Szerelem a kolera idején jutott eszembe, hanem a Mário és a varázsló. És ide kapcsolódnak a kérdéseim:
- Nem múlt el a “varázs” a választások után? Változott-e a véleménye az “új miniszterelnököt” illetően?
- Így utólag, nem vicces kicsit az alábbi mondat?
“Hogy a kampány idején kissé túldimenzionálják az államháztartás, a forint és a hitelek kérdését, abban természetesen benne vannak az ellenzék ilyen irányú törekvései is. Továbbá benne van még valami, illetve valaki. Az illetőt Járai Zsigmondnak hívják, ő a Magyar nemzeti Bank elnöke.”
Üdvözlettel:
Temerini Ferenc
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #13 Dátum: 2006. Július. 17, 12:23:40 »

Tisztelt Temerini Freenc,
sajnálom hogy az idők során a dolgokról allkotott véleményünk távolabb került egymástól. Nem tudom, a könyvet is olvasta-e, vagy csak Szily László vitriolos kritikáját? Gyurcsány Ferencről alkotott véleményem nem változott a könyv megírása óta. Ami a forintot illeti, a választások óta valóban meggyengült. Ezzel együtt fenntartom, amit Járai Zsigmond szerepéről  írtam. S ha a magyar valuta pár hét múlva erősebb lesz, a Nemzeti ank elnökéről akkor is ugyanazt gondolom, mint most.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #14 Dátum: 2006. Július. 17, 12:24:56 »

emailben érkezett:
Kedves Debreczeni Úr!
Tisztelem Önt bátorságáért.
Most én is merek egy nagyot kérdezni:
Lát-e esélyt arra, hogy a jelenlegi kormányzat új egyházpolitikát alakít ki? Másképpen: A kormány eddigi egyházpolitikai lépéseiben, illetve ötleteiben mit lássanak a rájuk szavazó egyháztagok; némi, az egyházakkal szembeni tartózkodást, azaz politikai befolyásuk túlértékelését, vagy puszta ügyetlenkedést? Netán ezt is, azt is?
Tisztelettel;
Görgey Géza
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország