NOL Fórum
2017. Szeptember. 25, 03:22:22 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Fórum a Gyurcsány-könyvről Debreczeni Józseffel  (Megtekintve 12660 alkalommal)
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #15 Dátum: 2006. Július. 17, 12:26:55 »

Kedves Görgey Géza, én is nagyon tisztelem önt és a bátorságát, ezért nagyon sajnálom, hogy a kormány egyházpolitikájára vonatkozó kérdésére kellő ismeretek híján nem tudok érdemben válaszolni. Remélem, tudunk még szót váltani.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #16 Dátum: 2006. Július. 17, 12:27:27 »

emailben érkezett:
Tisztelt Debreczeni Úr!
Mit értett azon, hogy "Orbán még mélyebbről jött", mint Gyurcsány? Miben áll a papa dzsentri életstílusának továbbvitele a leánytestvérnél? És mi közünk ehhez, tekintve, hogy az illető hölgy nem közszereplő? (Tehát nem köteles többet tűrni, mint más.)
Megvallom, már a Kende-féle Viktor-ban is nagyon elundorított az, ahogy a szerző a kollégiumi szexuális kicsapongásokon csámcsogott, érdekelne, hogy ugyan, miért tartozik az ország-világra, hogy a miniszterelnök valami KISZ-táborban veszítette el a szüzességét? Már bocsánat, akkor még nem volt közszereplő, hogy többet kelljen tűrnie, mint másnak. Nem hinném, hogy etikus lenne ezt visszamenőlegesen érvényesíteni... Arról nem is beszélve, hogy az efféle ifjúkori marhaságoknak úgysincs sok köze a későbbi pályafutáshoz. Magyarországon csámcsogás nélkül nem lehet eladni egy pályarajzot? Vagy minek ez?
10telettel:
b
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #17 Dátum: 2006. Július. 17, 12:29:42 »

Gyurcsány Ferenc leánytestvéréréről egy szóval sem írtam többet a hasonló életrajzokban elengedhetetlenül szükségesnél. Nem tettem utalást a dzsentri örökségre sem. Ami a miniszterelnök női nemhez való viszonyát illeti, ezekről az ifjúkori élményekről ő maga beszélt. Talán cenzúráznom kellett volna a szövegét?
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #18 Dátum: 2006. Július. 17, 12:30:16 »

emailben érkezett:
Tisztelt Debreczeni Ur!
Jelenleg Magyarorszagon csak egy jobboldali polgari part van es az az MDF.
Kerdesem az, hogy miert nevezi On kovetkezetesen jobboldalinak es polgarinak a fideszt.
Megmondana, hogy mitol jobboldali es mitol polgari a fidesz?
Szerintem csak attol, hogy ok annak nevezik magukat. Korabban maga Orban beszelt arrol, hogy a 21. szazadban a partok kora lejart. Orban szerint nincs szukseg partokra, mert a fidesz a tarsadalom minden reteget kepviseli.
Ilyesmirol eddig csak a diktaturakban beszeltek. Ezekben "kepviseli" a hatalmat gyakorlo "part" az egesz tarsadalmat.
Mivel a tarsadalomban ellentetes erdeku osztalyok vannak, ezert ezeket csak egymassal szembenallo partok kepviselhetik.
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #19 Dátum: 2006. Július. 17, 12:34:01 »

A politikai topográfia szerint a Fidesz a jobboldal vezető ereje. A nemzetre a vallásra a családra stb történő ideológiai hivatkozásai alapján egy részint felületes, részint avítt jobboldaliságot képvisel. Állam és gazdaságfölfogása viszont csakugyan a baloldali ortodoxiát idézi. Azt hiszem, értékvilágának inkoherens volta miatt is indokolt populista pártnak tekinteni.
Szerintem a mai magyar tárdsadalom (ahogy általában a modernebb tárdsadalmak) már nem írható le osztályalapon, így a politika sem.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #20 Dátum: 2006. Július. 17, 12:34:22 »

emailben érkezett:
Tisztelt Debreczeni úr!
Úgy látom ez a munkája ugyanolyan tárgyilagos, mint a korábbiak. Egy személyiség "kibontásához" csak ismeretanyagot ad és kevésbé instruál. Az  olvasó érzelmeitől, szimpátiájától avagy antipátiájától függően értékelheti
az új miniszterelnök személyiségét, világszemléletét. A különféle levlistákat, topikokat olvasva látom, hogy ezt meg is teszik. A bírálatok olvasása ugyanakkor lehetőséget ad a magyar polgár életszemléletéről, véleményéről az ország mai helyzetének alakulásáró. Számomra egyértelmű, hogy e tekintetben a megosztottságnak nagyobb a jelentősége, mint a jobbító szándékú tenni akarás.
A kérdésem: úgy gondolja e, hogy a könyv megírásának befejezését követő események alátámasztják-e a könyvben Ön által írt alábbiakat?
"Lehet, hogy végül a baloldalról jön az a politikus, akinek lehetősége nyílik arra, hogy az új Magyar Köztársaság élén véghezvigye az első kiteljesedett államférfiúi teljesítményt? A régi rendszer volt KISZ-titkárának jut ez a szerep? Ha így van, nem lesz könnyű dolga. Sok mindent át kell alakítania, és meg kell reformálnia ebben az országban.
Közben - minimum szellemi és lelki értelemben - újra is kell egyesítenie az elmúlt évtized már-már őrült politikai megosztottsága után."
Üdvözli,
nif@t-online (Nagy I.Ferenc)
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #21 Dátum: 2006. Július. 17, 12:37:18 »

Tisztelt Nagy úr, köszönöm a könyvemnről írt elismerő mondatait. Ami a kérdését illeti: az ön által idézett mondatokban egy államférfiúi szerep lehetősége fogalmazódik meg. Egyúttal e szerep betöltésének nehézségei is - mindez természetesen hosszú távon.
A választások óta eltelt hónapok eseményei ebben a hosszabb folyamatban epizódnak tekinthetők, amelyek ráadásul nem is váratlanul következtek be.
Úgy vélem, a lehetőség továbbra is fönnáll.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #22 Dátum: 2006. Július. 17, 12:37:46 »

reformer:
a) A mai helyzet értékelése szempontjából sem lényegtelen, hogy pontosan milyen stratégiai elemzések alapján történt a 2002-es kormányváltás és  ebben milyen szerepet játszott Gyurcsány Ferenc, aki akkoriban Medgyessy Péter tanácsadói körének kulcsszereplője volt. Ön könyvében két momentumot hangsúlyozott: Gyurcsány szűk kampánycsapata döntött az Orbán-Nastase paktum megtámadásáról, és Kövér “köteles” beszédének a kampányfinis középpontjába helyezéséről. Ezek szerint Gyurcsány Ferenc “nyerte meg” Medgyessy Péternek a választást.
Nem találtam viszont elég információt könyvében arról, hogy az üzleti életből érkező Gyurcsány Ferenc és csapata mennyire szólt bele abba, hogy mennyit és mit szabad ígérni a kampányban? Mennyire vett részt az első száznapos programnak, a hatalmas reálbéremelésnek, a 13. havi nyugdíj kiosztásának, stb. kidolgozásában? Gazdaság- és politikatörténeti szempontból sem mellékes, hogy mire számítottak a közgazdász tanácsadók – privatizációs pénzekből, esetleg EU-forrásokból gondolták kifizetni ezeket a számlákat? Volt a 2002-es ígéretdömping mögött racionális kalkuláció? Mit mondott erről önnek Gyurcsány Ferenc?
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #23 Dátum: 2006. Július. 17, 12:39:33 »

Mint a könyvből is kiderül, Gyurcsány Ferencnek nem jelentéktelen szerepe volt a 2002-es kampányban. Bizonyos pontokon talán kulcsfontosságú is. Az is kiderül a könvyből, hogy a győzelem utáni hónapokban ellenvben nem volt szerepe a kormánypolitika alakításában.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #24 Dátum: 2006. Július. 17, 12:39:53 »

reformer:
b) Meglepően csekély súllyal szerepel könyvében a brókerbotrány kérdése. Ha jól láttam, egyetlen helyen említi, azért, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választásának napján a Fidesz és a Fidesz-sajtó összehangolt akcióval próbált “Gyurcsányi” ellen hangulatot kelteni.
Ezt az akciót ön a könyvében a Fidesz szégyenletes magatartásának megfelelő helyen kezeli.
A brókerbotrány maga azonban talán ennél több említést érdemelne Gyurcsány pályája szempontjából is. Ha másért nem, azért, mert ha Medgyessy Péter és csapata nem kényszerül idő előtt távozásra, a 2006-os kampányban valószínűleg sokkal nagyobb szerepe lett volna Kulcsár Attila perének, mint amekkora végül is lett. Medgyessy és a 2002-2004-es kormányzati apparátus néhány tagja ugyanis közvetve összekapcsolódott a brókerbotránnyal. (Lásd Mudura Sándor szerepét, valamint Kovács László barátnője, Kodela, Baja, Puch, Jegesy nevének felmerülését.) Ez utóbbival kapcsolatban – talán megért volna egy bekezdést a könyvben, hogy hogyan tudta Lamperth Mónika kétszer is megőrizni kormányzati pozícióját. A harc ténye vele kapcsolatban nyilvánosságra került, a háttérről csak sejtések vannak.)
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #25 Dátum: 2006. Július. 17, 12:40:59 »

A brókerbotrány azért nem szerepel a könyvben, mert nem találkoztam (sem én sem mások) arra utaló jelekkel, hogy Gyurcsány Ferencnek ehhez köze lett volna.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #26 Dátum: 2006. Július. 17, 12:41:21 »

reformer:
A probléma súlyához képest csekély hangsúlyt kapott könyvében a reformok kérdése is. Gyurcsány Ferencnek és csapatának évek óta tisztában kell lennie azzal, hogy a baloldalon (és nemcsak ott) tőlük várjuk sokan, hogy újraindulnak a Bokros-csomag után elakadt reformok. Tudatos döntéseket kellett hozniuk arról, hogy miért halasztják el a viták megkezdését, és ha megindítják, kit és hogyan vonnak be. Könyvében a 346. oldalon említi meg, hogy a DEMOS konferenciáján Gyurcsány Ferenc jelzi: mindenki reformot követel, de “nem mondja meg senki, hogy mi is az”. Maga Gyurcsány ezt a gesztusát egyfajta “elhárításként” értelmezi, magyarázat keresésének arra, hogy a fideszes populizmussal szembe kell ugyan fordulni, de egyelőre (2005-ről van szó) nem lehet elindulni. Milyen egyéb részleteket tudot meg erről a reform-kérdésről?
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #27 Dátum: 2006. Július. 17, 12:44:48 »

Ami a reformokat illeti, ebben a tekintetben a figyelmébe ajánlom Kornai Jánosnak nemrég a Népszabadságban megjelent két részes tanulmányát, amelyben rendkívüli bölcsességgel beszél arról, hogy milyen nehéz és kockázatos hosszú távra és apró részletekbe menően reformterveket kidolgozni és végrehajtani. A mostani reformokat szerintem egyszerre jellemzi a rögtönzés és a rugalmasság. Remélhetőeleg az utóbbi lesz a meghatározó.
A gratulációt köszönöm.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #28 Dátum: 2006. Július. 17, 12:45:20 »

emailben érkezett:
Kedves Debreceni József!
77 éves vagyok, s aki csak egy kicsit is felméri ennek a hosszúnak is mondható több, mint háromnegyed évszázadnak történéseit, megértheti, hogy nem megmagyarázhatatlanul, ám megváltoztathatatlanul egy konzervatív mentalitású emberrel találkozik.
Nem politikai értelemben vett konzervatívval, hanem a hagyományos, belénevelt és táplált, jóértelemben vett polgári erényekkel, búnökkel, előítéletekkel és fenntartásokkal teli és azokkal naponta megküzdő emberrel.
Ezen az alapon csupán szerrtetettel kívánnék gratulálni azért a munkásságért, amelxyet Ön jószándékúan, tiszta emberségből és feddhetetlen következetességgel "követ el" sorozatos műveiben, cikkeiben, publicisztikáiban.
Az az emberi tartás és erkölcs, melynek mentén sokakat az én korosztályomból neveltek, s amely nyomán egy rendszer az "úrifiú" kétes jelzőjét akasztották, számomra alapvető érték s büszkén vallom, sohasem befolyásolt életem során semmi, ami miatt ettől akárcsak gondolatban is eltértem volna.
Belátom, hogy mindez így anakronisztikus, idejétmúlt, ósdi, tán még nevetséges is.
De Ön megcáfolja mindezt. Vannak még (relatíve, s remélem egyre többen) fiatalok, akik képesek egy erkölcsi alapból táplálkozva élni és ítélni.
Én Önt ilyen embernek minősítem.
Köszönöm a magam (és biztos vagyok benne: sokunk) nevében mindazt, amit írásaiban "elkövet" és kívánom, neveljen sok-sok fiatalt olyanná, mint amilyennek Önt nevelték, mint amilyennek Önnek sikerült lennie.
További munkájához megannyi sikert, egészséget, boldogságot és az övön aluli ütéseket minden körülmények között kivédeni elviselni tudó életet kívánok:
András, Pécsről.
Naplózva
debreczenijozsef
Newbie
*
Hozzászólások: 20


« Válasz #29 Dátum: 2006. Július. 17, 12:46:24 »

Kedves András, nagyon köszönöm elismerő szavait, és jókívánságait. Van úgy, hogy az ilyen szavak sokat jelentenek az embernek. Önnek is ismeretlenül is minden jót kívánok.
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország