NOL Fórum
2017. Október. 22, 09:14:54 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vendégünk Tarlós István főpolgármester-jelölt  (Megtekintve 18042 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2006. Szeptember. 13, 17:36:30 »

Szeptember 15-én, pénteken 10 órától válaszol olvasóink kérdéseire Tarlós István főpolgármester-jelölt, aki a felmérések szerint Demszky Gábor legesélyesebb kihívója. A beszélgetést lapunk Budapest rovatának újságírója, a NOL belpolitikai rovatának korábbi vezetője, Schmidt Gábor vezeti.

 "Felmérések szerint Tarlós a legismertebb budapesti polgármester. Ezt nem elsősorban a kerületfejlesztésnek köszönheti, hanem annak, hogy képes adott helyzetben és pillanatban fölhívni magára a figyelmet, ráadásul úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon" - írta Schmidt Gábor Tarlós István eddigi teljesítményét áttekintő cikkében ( www.nol.hu/cikk/410790/ ). - "Az 58 éves politikust - aki eredeti végzettségét tekintve mélyépítő mérnök - közeli ismerői végtelenül profi vezetőnek tartják, akit megedzett az elmúlt 16 év. A kisujjában van, hogyan kell a napi politikai alkukat megkötni, stratégiát gyártani, és politikai ellenfeleit is partnernek tekinti, előítéletek nélkül - jellemezte őt egy városatya. Mások azt emelték ki, hogy túlzottan autokrata személyiség, akit nem az ügy érdekel, hanem az, hogy azt mindenáron győzelemre vigye. Nehezen befolyásolható, és nemigen győzhető meg. Rossz tulajdonságai közé sorolják, hogy akikre pikkel, azokat akár a nyilvánosság előtt is kész pellengérre állítani és megalázni, ezért földesurazzák a háta mögött. Még bírálói is elismerik azonban, hogy kézben tartja a kerületet, talán túlságosan is. Nem az elkészült beruházások avatásán áll az első sorban, hanem a kerületi intézmények vezetői értekezletein, rendőrségi állománygyűléseken megjelenve demonstrálja, hogy ki az úr a városrészben." "A számok és a tények azt mutatják, hogy Tarlós 16 éves polgármesterségének idején a III. kerület nem fejlődött robbanásszerűen. Továbbra is Budapest egyik legélhetőbb városrésze maradt; ott található a főváros legkedveltebb lakótelepe - a Pók utcai -, az egykori ipari területek helyén bevásárlóközpontok és lakóparkok emelkedtek, és sikerült valamicskét megőrizni abból az egykori jellegzetes óbudai hangulatból is, bár a Kolosy térnek és környékének rendezése nem a legjobban sikerült."

Várjuk kérdéseiket a www.nol.hu/kerdesek vagy az online@nepszabadsag.hu címen. A fórumra a www.nol.hu/regisztracio címen lehet regisztrálni.
Naplózva
schmidtgabor
Newbie
*
Hozzászólások: 4


« Válasz #1 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 10:34:48 »

Jó reggelt a NOL olvasóinak!
Hamarosan megérkezik szerkesztőségünkbe Tarlós István, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, a jobboldal által is támogatott független főpolgármester-jelölt. Olvasóink már most eláraszottak minket a jelölthöz intézett kérdésekkel, afféle vitaindítóként mi is megfogalmazunk néhányat.
- Mint óbudai választópolgár, elment-e a polgármester múlt vasárnap az Álom Sziget beruházással kapcsolatos népszavazásra? Mennyiben támogatja a 400 milliárd forintos, kongresszusi központot és kaszinót is magába foglaló beruházást?
- Korábbi nyilatkozatai szerint, ha megválasztják, egyik első intézkedése a kerékbilincselés megszüntetése volna. Milyen más, azonnal meghozandó döntéseket tervez? A fővárosban kívánatos rend megteremtésére az azonnal érvényesíthető, nagy összegű bírságolási rendszert hogyan vezetné be?
- A közvélemény-kutatások szerint nagy az esélye, hogy a következő főpolgármester is MSZP-SZDSZ-többséggel a háta mögött kell irányítania a fővárost. Hogyan tudna szót érteni a kormánypártokkal, ha pedig nem nyerne, milyen szerep várna Önre a fővárosi Fidesz-frakcióban?
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #2 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:19:29 »

Üdvözlöm a Fórum Olvasóit! Köszönöm a kérdéseket és rá is térnék a válaszokra. Nem mentem el a népszavazásra, mert annyi bizonytalanságot keltettek az ügy körül, hogy egyik válasz mellé sem tettem volna szívesen a voksomat. A magyar állam adta el a kérdéses területet, Óbuda figyelmeztetése és az Állami Számvevőszék észrevétele ellenére a főváros már régebben rábólintott a beruházásra, Óbudának csak a rendezési tervet kellett jóváhagynia, amit többször tárgyalt. És saját elhatározásából környezetvédelmi hatástanulmányt is készíttetett. Hároméves változtatási tilalmat is elrendelt, ennél többet nem tehetett. A környezetvédők némelyike is gyanús motivációval hergelte a lakosságot, a beruházásra pedig általános értelemben szükség van. Az egész kérdés a végére aránytalanná vált, ezért nem mentem el a népszavazásra. A kaszinókat egyébként a magam részéről ki nem állhatom.
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #3 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:22:34 »

Óbudán eddig is szót tudtam érteni a kormánypártokkal, annak ellenére, hogy 12 éve többségben vannak az ország hatodik legnagyobb testületében. Hallgatom Lendvai Ildikó asszonyt, aki a parlamentben is mindig együttműködő ellenzéket követel, egyetértek vele, a várost nem lehet olyan egyoldalúan  vezetni, ahogy Demszky Gábor tette. Elég, ha idézem, a szocialisták budapesti elnökét, aki nemrégiben nyilatkozta a következőket: Demszky Gábor rendszerváltozás utáni szerepét rég betöltötte, már nem válik hasznára a városnak. Biztos vagyok benne, hogy a szocialisták nem lesznek ellene a választás után egy praktikus együttműködésnek.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #4 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:23:47 »

MORPHY
Tisztelt Tarlós úr!
Katona Kálmán szerint Ön nem ért a BKV-hez. (echo-tv, szerdán.) Jelenlegi kampányát láthatólag mégis erre hegyezte ki. Nem kockázatos dolog ez? Még akkor is, ha ott vannak a kampányügyek? Ha Ön veszít, nem azzal a pont 10% hiánnyal veszít majd, amit az MDF jelöltje visz el Öntől? Ön szerint lehet a Fidesz-szel nyerni? Mit szól ahhoz, hogy a "Jó reggelt Magyarország" kampánya a Fidesznek elmúlóban van? Miért függetlenként indult? Ezzel a "felajánlom a függetlenségemet" dumával már Schmitt Pál is elbukott. Ön szerint, milyen Önnek a sajtója? Elfogadta az Ön személyét, mint jelöltet, például a Magyar Nemzet, vagy a Demokrata? Mit fog ahhoz szólni a Fidesz, ha Ön valóban ragaszkodik egy ellenzéki alpolgármesterhez, ha nyer? Nem illúzió ez, hisz ha Ön nyer véleményem szerint a városházi többség is fideszes lesz, és Önt mindjárt az első körben leszavazzák. Vagy ez csak politikai nyelvgyakorlás volt? Nem jelent-e eleve presztizsveszteséget majd akkor ha nyerne, hogy ma - feltűnően - távol tartja magát a Fidesztől?
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #5 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:24:57 »

Az MDF jelöltjével nem foglalkozom, máskor is mondott már értelmezhetetlen dolgokat, ráadásul csak néhány éve kapcsolódott be a várospolitikába. A "felajánlom a függetlenségemet" duma, ahogy Ön nevezi, esetemben egész más, mint Schmitt úr esetében, hiszen ezt a függetlenséget én már 1994-ben felajánlottam, és minden közvetlen választáson tartottam is. Kérdésének többi részét nem nagyon tudom értelmezni.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #6 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:25:58 »

BOURKE
T. Tarlós úr,
Miként tudja összhangba hozni azon ambícióját, hogy  a budapesti népesség nagy többségének a reprezentánsává váljék, avval, hogy  többek között a szélsőjobboldallal is hajlandó lepaktálni? Ön szerint a józan többség ezt elfogadhatóként fogja megítélni? Ennek fényében, miért szavazna Önre a magamfajta liberális ember, akiből elég sok van Budapesten? Különben is, miként lehet a magyar nyelvet annyira csűrni-csavarni, hogy a Fidesz – vagy bármely – pártlista első helyezettje magát „függetlenként” aposztrofálja? Miként lehet ennyire lenézni az átlag budapesti ember veleszületett intelligenciáját?
S, kérem, tiszteljen engem annyira, hogy ne  asablonos kampánymondókájával feleljen.
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #7 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:29:53 »

Demszky Gábor egy 6 százalékos párt nevében jelenti ki a 94 százalék ellenében, hogy ez egy liberális város. Olyan 6 százalékos párt nevében, amelyik olyan mentalitású politikusokat kényszerített az országra és az MSZP-re, mint Magyar Bálint, Kóka János vagy most a betegadó atyja, Molnár Lajos miniszter úr. Nem gondolja, hogy önteltség ezt józan többségnek nevezni? Nyilvánvaló, hogy a magafajta ember Demszky Gáborra fog szavazni, senki nem is számít másra, a választásokat nem nullra szokták nyerni. A függetlenségről annyit, én egy pártnak voltam tagja életemben, az SZDSZ-nek, 1989-től 94-ig. Egyik dátum sem véletlen. Azóta is párton kívüli vagyok, ezért érdekes, hogy az én függetlenségemet vonja kétségbe - jóllehet a Fidesszel kötött megállapodásom legelső pontjaként ez szerepel - ezzel szemben könnyedén túllép azon, hogy az identitását régen elvesztett MDF országos pártvezetői nemzcsak vidéken, hanem például Újpesten is nevetséges módon függetlennek titulálják magukat. Nem gondolja, hogy inkább ez az átlag budapesti veleszületett intelligenciájának lenézése, vagy esetleg a magafajta "liberálisnak" most politikai haszonszerzés szempontjából ez a célszerű?
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #8 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:30:36 »

EXY
Hogy higgyünk önnek bármit is el, ha már az indulása kapcsán is hazudik? Nevezetesen a függetlenségéről. Önnek a Fidesz aktivistái gyűjtötték a kopogtató cédulákat, a Fidesz listáját vezeti, tehát ön a Fidesz főpolgármester jelöltje, következés képpen nem független. Vagy azt hiszi sikerűl pár ember megtévesztésével* több szavazatot nyerni. Így viszont ha rögtön az elején egy könnyen tettenérhető hazugságba is belemegy, hogy higgyem el, hogy másban nem fog "csalni"?

*A plakátjain gondosan kerülték a narancssárga színt, határozottan kék a plakát, mintha SzDSz jelölt lenne, az évszámot pedig egy piros/vörös négyzetbe írták, amit pedig ugye az MSzP-hez lehet kötni. Már csak egy nagy zöld tulipán hiányzik az asztaláról...
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #9 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:31:09 »

A Bourkenak adott választ, bár Ön sokkal kulturálatlanabbul tette föl a kérdést, de nyugodtan magára veheti.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #10 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:32:20 »

DOLPHIN
Tisztelt Tarlós Úr!
1.) Az Index-en napvilágot látott és azóta elhíresült hangfelvétel egy kevésbé firtatott pontja talán, hogy miként lehetséges az, hogy Ön polgármesterként láthatóan semmit nem tudott a telek több éve zajló bérbeadásáról?
2.) Ugyanott Ön néhány perc alatt teljesen megváltoztatja a véleményét. Miként nyugtatná meg potenciális szavazóit, hogy egyébként Ön nem könnyen befolyásolható és sikeresen képviselné a főváros érdekeit a különböző lobbiérdekek ellenében?
3.) Mi a véleménye a budapesti romkocsma hálózatról?
4.) Más világvárosokban (pl. New York) drasztikus büntetések bevezetésével (~300$/kihágás) és rendszeres kiszabásával sikerült elérni, hogy a kutyatulajdonosok valóban feltakarítják ebeik mocskát. Bár ma ez elsősorban kerületi feladatnak tűnik, lát-e lehetőséget arra, hogy egész Bp-re kiterjedő büntetési rendszert vezessenek be erre vonatkozóan?
5.) Arról már van fogalma a szavazóknak, hogy mi az amit Ön másképp tenne mint Demszky Gábor. Mi az amiben egyetért vele? Volt-e olyan intézkedése amit Ön is folytatna?
6.) Számos nyugat-európai nagyvárosban a városközpontot behajtási- és magas parkolási díjakkal igyekeznek tehermentesíteni. Egyet ért-e ezekkel a törekvésekkel és amennyiben igen, tervezi-e, hogy megválasztása esetén a londonihoz hasonló "congestion charge"-t vezet be Budapesten? Amennyiben nem ért egyet, milyen megoldást keresne a Belváros légszennyezettségének csökkentésére?
Üdvözlettel,
dolphin
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #11 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:39:51 »

Egyedi telekeladásokkal soha nem foglalkozom, ezeket a testület által erre felhatalmazott négypárti bizottság végzi. A véleményem az adott testületi ülésen azért változott meg néhány perc alatt, mivel az MDF-es képviselővel már nem a bérbeadásról, hanem az MDF ingatlanhasználati stiklijeiről különböztem össze. Az MDF ugyanis az Alkotmánybíróság és a testület döntéseivel szemben évek óta megpróbálja kijátszani az önkormányzatot, jogcím nélkül használ egy 600 négyzetméteres ingatlant, és a testület határozatai ellenére több mint egy éve nem hajlandó egy fillért sem fizetni a kiszámlázott használati díjból. Példátlan, amit ez a párt művel, és érthetetlen, hogy egyesek ezt a két egymás után tárgyalt ügyet miért igyekeznek kétségbeesetten összekeverni. A New York városban szokásos drasztikus büntetések bevezetésével tudja jól, hogy egyetértek. Éppen azt magyarázom, hogy a kerületek rendteremtési kísérletei pontosan Demszky Gábor szemléletén buktak el, aki a graffitikről is azt nyilatkozta, hogy nem jogi, hanem művészeti kérdés. Az SZDSZ mostani kampánya nem más, mint egy gyerekes hazugságkampány, Demszky Gábor közgyűlésének rendeletalkotási hatásköre van, és jogszabályi változásokat is neki kellett volna kezdeményeznie, ha maga mellé állította volna az őt erre ösztökélő, de általa semmibe vett polgármestereket. Van, amiben egyetértek Demszky Gáborral, például a közigazgatási rendszer átalakításában, ami egyébként épp az ő igényei alapján lett ilyen kezelhetetlen, de abban is, hogy meg kell már építeni azt a 4-es metrót, amit 16 éve ígér a budapestieknek, és 16 év alatt nem sikerült még egy centiméter alagutat sem fúrnia. A Belváros tehermentesítéséről annyit szeretnék megjegyezni, bárhogy is ígéri ezt most Demszky Gábor, nem lehet egyik napról a másikra kirakni a Belváros elé a behajtani tilos táblákat. Ennek a feltételeit előbb meg kell teremteni, például a parkolási rendszer egységesítésével, a zónásításával, parkolóházak, a külső kerületeken pedig őrzött P+R parkolók létesítésével. Az ostoba kerékbilincseket is meg kell szüntetni, bár az SZDSZ negatív és egyben primitív kampánykiadványában azt állítja, hogy épp Óbuda kér kerékbilincseket. Ez mindössze egyszer történt meg, mikor külföldi autók hada lepte el Óbuda zöld területeit, de fájdalom, ez esetben is az én távollétemben az SZDSZ-MSZP választott vezetője kérte a kerékbilincseket, úgyhogy a rosszindulatú és ostoba kérdést az SZDSZ saját magának kell, hogy feltegye.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #12 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:40:27 »

MORPHY
Tisztelt Tarlós Úr!
Ön szerint is az országgyűlési választások harmadik fordulója az önkormányzati választás? Orbán Viktor ezt mondta. Lehetséges, hogy hülyeségeket beszélt?
Naplózva
tarlosistvan
Newbie
*
Hozzászólások: 19


« Válasz #13 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:45:03 »

Magam viszonylag racionális gondolkodású műszaki végzettségű emberként mindig megütközöm, amikor azt látom, hogy tartalmi viták helyett közmondások, vagy hasonlatok körül folytatnak valójában teljesen komolytalan élemedett vitákat, amelyeknek többnyire az a céljuk, hogy a lényegről elterelendő a figyelmet, ostobaságokkal tematizálják a választási kampányokat. A magam részéről bármelyik irányból is jönnek ezek a kísérletek, értetlenséggel és nem tagadom, némi cinizmussal fogadom ezeket. Nem tudom, hányszor kijátszották már ezt az agyoncsépelt ütőkártyát, Magyarországon a kutya sem akar forradalmat. Én nagyon unom az ilyen rosszindulatú fogalmazástechnikai játékokat, Orbán nyilván arra gondolt, hogy az önkormányzati választás is egy igen fontos választást, ami a politikai egyensúlyok helyrebillentésében fontos szerepet játszhat. Nem hinném, hogy ennél többet akart mondani, de ha akarják, akkor nyilván folytatni fogják az elcsébelt hecceléseket. Ezt senki nem tudja megakadályozni. Az a tanulság, hogy bármelyik közéleti személyiség megfogalmaz valamit, nagyon kell vigyázni a fogalmazástechnikára, az idézetekre és a humorra is, mert ma Magyarországon, ha valamit kicsit ki lehet forgatni, azt biztos, hogy a végtelenségig ki fogják forgatni. Nem hiszem, hogy az országnak az ilyen kijelentések a legnagyobb problémái ma.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #14 Dátum: 2006. Szeptember. 15, 11:46:07 »

SAURUS
Tarlós úr! Mi az igaz abból, hogy az a rendőrtiszt, aki az ön által okozott halálos kimenetelű gyermekgázolást vizsgálta, és kihozta, hogy ön minden szabályt és törvényt betartva (például józanul) vezetett, nem sokkal ez után az óbudai önkormányzat aljegyzője lett? Igaz, hogy a kinevezéshez Ön annak ellenére ragaszkodott, hogy második aljegyző kinevezésére a törvények nem is adnak lehetőséget?
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország