NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:24:24 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 2 3 4 [5]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: NOL-vitafórum Szalai Erzsébettel az újkapitalizmusról  (Megtekintve 22411 alkalommal)
szkepti
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 198« Válasz #60 Dátum: 2006. December. 19, 10:22:19 »

Kedves Rozmár!
Már a legelején szeretném tisztázni, hogy nem tér el a véleményünk a gondoskodás kérdésében. A gondoskodás egyik, ráadásul épeszű formája, ha nem adakozunk (ráadásul csupán filléreket, mert a lelkiismeretünk megnyugtatására ennyi is elegendő), hanem helyzetbe hozunk. Mert az a mi ( a világ fejlettebb fele) feladatunk kellene, hogy legyen. Nem elég kivonulni és "békén hagyni" azokat a nyomorultakat, akiket éppen mi állítottunk megoldhatatlan helyzet elé azáltal, hogy felkeltettünk benük számukra elérhetetlen igényeket, hanem megszervezni a képzésüket, saját ellátásuk feltételeiről gondoskodni, segíteni őket önszerveződéseikben és azonnal abbahagyni természeti és emberi erőforrásaik kizsákmányolását. Hú, de reménytelenül hosszú és bonyolult dologba kezdtem bele, mennyivel könnyeb elvi síkon egyetértésre jutni, mint annak a gyakorlatban is érvényt szerezni. nem is folytatom.
A túlfogyasztás biztosítja az egyes országok GDP növekedését. Ha nem cserélnénk le (én sajnos, nem tudom) 2-3 évenként autóinkat a legújabb modellekre, ha nem dobálnánk ki 3-4 éves TV-inket, videóinkat, bútorainkat, ha nem csinálnánk divatot szinte minden fogyasztási termékből, azt hiszem, sokkal kevesebb munkahely lenne.
Naplózva

Isten olyan komédiás, akinek a közönsége nem mer nevetni.
rozmar
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 838


« Válasz #61 Dátum: 2006. December. 19, 10:48:39 »

Kedves Szkepti,
mondtam mar, hogy olyan jo Veled egyeterteni?
Ez az elso bekezdesedre maradektalanul igaz.

"A túlfogyasztás biztosítja az egyes országok GDP növekedését. Ha nem cserélnénk le (én sajnos, nem tudom) 2-3 évenként autóinkat "
Nem gond az autocsere, mert Te mindig ujat veszel (es vehetsz is, mert ugy vagy kondicionalva), a hasznalt autodat megveszi mas, pl. Magyarorszagon, 5-6 eves koraban eladja o is, esetleg Albaniaban ter meg a verda a Valhallaba. Es legalabb 99%-ig fol lehet dolgozni, recirkulalni.
Ami tulfogyasztast en karosnak tartok. Az a rengeteg muanyag szar, amit lehetne masbol is gyartani. Vagy nem is kellene, mert ertektelen holmi. Pl. hamutarto. Mennyi foldgaz, mennyi energia szuksegeltetik teljesen indokolatlanul pont muanyagbol eloallitott targyakra? Miert nem jo a keramia, az uveg, vagy a fa?  En igy gondolkodom a tulfogyasztasrol. Mennyi szintetikus festek megy el, mennyi energiafelhasznalassal, kulonfele giccses avagy esztetikusnak is tuno cicomazasra? Lehet egy szuper szemelykocsit is eloallitani minel termeszetesebb anyagokbol, minel kevesebb szennyezest kibocsatva. Miert kell annyi vacak, bo"rtirritalo szintetikus textil, amikor van pamut, gyapju, lenvaszon.Persze, spec. esetek vedooltozetei mas teszta. Nekem nagyon tetszik az a tendencia, ahogy a recirkulalhato anyagokat tamogatjak, legalabb is osztonzik. De pl. a szamitogepek, DVD-k araba annak recirkulalasat is bele kellene venni(befizetendo illetekkeent. Talan van is mar ilyen). Es maris 1-2 evvel tovabb tartana a tulaj.Mert dragabb.
A munkahelyteremtes. Abszolut prioritast kellene, hogy kapjon. Persze, ertekteremto munkara. Meg ha nem is termel profitot. Rendszeres munkavagzes nelkul lathatjuk, hova csusznak le egyes kozossegek, nepcsoportok. Oket visszaszocialni allitom, tobbe kerul es hosszabban tart, mint valami melot krealni nekik, es termeszetesen nem segelyt kapnanak , hanem ebbol a melobol eredo bert.
Naplózva
szalaierzsebet
Newbie
*
Hozzászólások: 31


« Válasz #62 Dátum: 2006. December. 19, 12:14:30 »

Kedves Mindenki,

Megpróbálok tömören válaszolni a felvetett kérdésekre.

1.Ami a túlfogyasztást és vele összefüggésben a foglalkoztatás kérdését érinti:ami a világ egyik - kisebbik - részén túlfogyasztás, az a másikon vészes alultápláltság. Másrészt a technikai fejlődés jellegéből és a tőke természetéből adódóan jelenleg egyre inkább az a helyzet, hogy - mint azt már érintettem - a termelés és a beruházások bővülésével párhuzamosan éppen hogy csökken vagy stagnál a foglalkoztatottság. Mi lenne akkor, ha az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében még kevesebbet termelnénk? A válasz alapvetően attól függ, hogy hogyan változik a jövőben a technikai fejlődés jellege. Ha az élőmunkaigényes termelési ágak kerülnének előtérbe, akkor a csökkenő termelés mellett akár még növekedhetne is  a foglalkoztatottság.Ezek előtérbe kerülését jelenleg alapvetően a tőkeviszony korlátozza (még azt figyelembevéve is, hogy a relatíve élőmunkaigényesebb szolgáltatószektor bővül). Ebbe a kérdéskomplexumba azonban most nem megyek bele, tárgyalom ezt a kérdést a könyvemben, és a jövőben még tovább foglalkozom vele.
2.Egyetértek mindazokkal, akik szerint a szociális probléma nem oldható meg adakozással. Utóbbinak gátja nem csupán a gazdagok adakozókedvének korlátossága, de morális szempontból sem elfogadható. Mert mérhetetlenül megalázó a "rászorultak" számára.
3.Nem hiszek abban, hogy a közvetlen demokrácia bármikor is tökéletesen kiszoríthatja a közvetett demokráciát - vagyis hogy lesz idő, amikor politikusokra már egyáltalán nem lesz szükség. Az arányokon azonban lehet és kell változtatni. Itt is ajánlom könyvem vonatkozó részeit.
4.A fasizmus akkor született és erősödött meg - az első világháborút követően - amikor a kommunisták által várt világforradalom már lekerült a napirendről. Vagyis nem a "bolsevizmusra" adott válaszkísérlet volt. Torz válaszkísérlet volt viszont a kapitalizmus első világszinten is artikulálódott válságára, pontosabban az ennek mélyén rejlő alapproblémára. Melyek a modernizáció "megkésettségével" küszködő Németországban és Olaszországban sokkal élesebben, sarkosabban jelentkeztek. Lásd ezzel kapcsolatban elsősorban Vajda Mihály kiváló könyvét, mely nagy nemzetközi karrier után Magyarországon csak 1994-ben jelenhetett meg ( mert Kádárék betiltották). Vajda ugyan magyarországi megjelenésekor már ambivalens viszonyban volt "gyermekével", de magam ma is kiemelkedő műnek tartom.
Most pedig elköszönök, mert lélekben már a Karácsony felé szeretenék fordulni.Köszönöm a vitát és az értékes gondolatokat! Boldog ünnepeket mindenkinek, üdvözlettel, SZE
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #63 Dátum: 2006. December. 20, 02:46:32 »

Nah, kedves Suomi, most hatalmas kettős csabdába ugrottál!

Szalai Erzsébet maga is egyfajta doktríner, amit valahol becsülök is, mert kiemelkedik a mocsárból, mely mocsarat éppen olyan áltudósok dagasztanak, mint például az MSZP vezetőségének 99 százaléka! Kit is szeretünk?

A második csapda! Felfedezhetünk azonosságot a fasizmus és a sztalinizmus, akármilyen frankóizmus, vagy salazarizmus, netán itt-otti akármilyenizmus között, de ha egy picit is ismerjük a dolgok társadalmi, netán szociológiai hátterét, akkor nyilván nem esünk felszínes békaárkokba:)

Ami az SA-t, stb. illeti, azt gondolom, hogy nem ártana némi olvasottságra szert tenni:) Sok kisiskolás azt hiszi, hogy Suomi= Mikulás, pedig nem:)

Jó szaunázást, nyírfa illatú Karácsonyt kívánok, s a Nokiának természetesen jobb tervezőket, sok sikert, meg hűha, meg minden:)

Szeretettel: András
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #64 Dátum: 2006. December. 20, 03:31:38 »

Kedves Rozmár!

Léci, ne keverd már a szezont a fazonnal! Ez a dolog most nem arról szól, hogy ki kivel, s miért, s hogyan? Semmi tagbélyeg, semmi könyvecske, csupán az a kérdés, hogy mennyire ismerjük a minket körülvevő világot? Volt itt már zsidó vérszopó, karvalytőke, meg most a globális akármi. Csacsiság!

Szalai Erzsébet összemossa a globális tőkét a szerencsetőkével! Zsenge koromban sokat foglalkoztam a szerencsetőkével, s fürdöttem is benne rendesen! Aztán rájöttem a tőke pitiáner mozgatórugóira, ahol nem az ismételt tőkenövekmény, s nem az őrült globális profit, hanem a fenntartható fejlődés a motívum! Nyilván vannak felélő társadalmak, de erre szót sem! Van egy holland cég, mely néhány olajmultit símán zsebretenne, de fél Oroszországot biztosan. Többek között Amazóniát mentegetik. Miértis? Ugye, nyilván őrültek, vagy a GP hatalma alá kerültek? Nem, dehogy! Hisznek a fenntartható fejlődésben!

Sok, a legtöbb honi nagytőkés Szalai Erzsébet srófjára jár! Említhetnék pár személyt, de nem tenném, mert ezek az emberek többnyire bosszúállók! Pozitív példákat is említhetnék, de akkor elfogultsággal, vagy nyalizással vádolnának egyes politikusok. Csak a rend kedvéért említem, hogy kis hazánkban egyetlen normális politikus van, aki társadalmi értékrendek mentén képes politizálni! A nevét most sem mondom meg, hiszen ezerszer megtettem már!

Tisztelettel: András
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #65 Dátum: 2006. December. 20, 04:06:25 »

Kedves Szalai Erzsébet!

Természetesen az Ön törekvéseit, s munkásságát nagyra becsülöm, még akkor is, ha az elmúlt néhány napban leszaroztam! Bocsánat, de megszoktam, hogy pár ember el akar nyomni tudásilag, miközben a közgáz élén ezek csak pár percet tölthettek:)Azokat is pártérdekből:)

Első pont:

Meg tudjuk-e fogalmazni az élőmunka-igényes szektorokat? Ki is teremti a hozzáadott értéket? Mit jelent manapság a hozzáadott érték? Képes-e kisajátítani bárki is mások hozzáadott értékeit?

Második pont:

Egyetértünk picit, de azt gondolom, hogy Hegedűs Zsuzsa látja legjobban a dolgokat!

Harmadik pont:

A közvetlen demokrácia működik Svájcban, ajánlom tanulmányozását! Jó, tudom, hogy az is egyfajta mix, de jobb, mint az anglikán, s jobb, mint errefelé! Én a netes közvetlennek lennék híve, miközben tudom, hogy netileg sehol sem vagyunk, s rengeteg politikai hörcsögünk van!

Negyedik pont:

Most vitatkoznék szívesen, de én is inkább a közelgő karácsonyra koncentrálnék:) Boldog Karácsonyt, szerelmes Újesztendőt, jó könyvfogyást kívánok!
Pici megjegyzés: a fasizmus inkább gazdasági és szociológiai erdetű, ellenben azzal, ahogy Ön véli:)

Tisztelettel: Kővári András
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #66 Dátum: 2006. December. 20, 06:58:03 »

Meg tudjuk-e fogalmazni az élőmunka-igényes szektorokat?
Üdv AFKFK!

Élőmunkaigényes szektor lehet a mezőgazdaság.
Ehhez csak annyi kell, hogy állam bácsi környezetvédelmi okokra hivatkozva megtíltja a gyomirtó- és rovarölőszerek használatát.

De nem hiszem, hogy ez kivitelezhető lenne, habár ez az EU-ban a mezőgazdaság stratégia jellege miatt a támogatásokban megjelenik.

Igazából nem értem a tőke felelőségének feszegetését a növekvő fogyasztással kapcsolatban.
Mint gyakorló tőkés munkatársaimmal igyekszünk körbenyalni a Kedves Vásárló popóját, aki aztán elégedetten hazamenvén számítógépén a tőke társadalmat pusztító voltáról értekezik.

És hát cégünk évi nyolcszámjegyű adó becsengetése ....
Naplózva
Athlon64
Full Member
***
Hozzászólások: 2 293


« Válasz #67 Dátum: 2006. December. 20, 13:01:24 »

Mint gyakorló tőkés munkatársaimmal igyekszünk körbenyalni a Kedves Vásárló popóját, aki aztán elégedetten hazamenvén számítógépén a tőke társadalmat pusztító voltáról értekezik.
Ez minden értékesítő tevékenységet folytató emberre igaz. A Kedves Vásárlónál található a pénz, amelyre annyira áhitozunk és ezért hajlandóak vagyunk a popóját körbenyaldosni. Aki nem úgy ugrál, ahogy a Vásárló fütyül, attól hamarosan elpártolnak. Akinek ez nem megy, annak javaslom, azonnal keressen más elfoglaltságot.
Továbbá nem árt különbséget tenni a termelő tevékenység fenntartásához szükséges termékek megvásárlása és a huszadik plazmatv elhelyezése a klotyón között.
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #68 Dátum: 2006. December. 22, 22:44:27 »

Kedves Irriga!

Igazán nem értem hozzászólásodat!

Tisztelettel: András
Naplózva
Kővári András
Jr. Member
**
Hozzászólások: 549


« Válasz #69 Dátum: 2006. December. 22, 22:45:52 »

Kedves Irriga!

Igazán nem értem hozzászólásodat!

Tisztelettel: András
Naplózva
Christian Klein
Full Member
***
Hozzászólások: 1 108


« Válasz #70 Dátum: 2006. December. 24, 03:13:34 »

"Ami az SA-t, stb. illeti, azt gondolom, hogy nem ártana némi olvasottságra szert tenni:) Sok kisiskolás azt hiszi, hogy Suomi= Mikulás, pedig nem:)"
Vagy 50 évvel ezelőtt olvstam Kodolányi János "Suomi,a csend országa" és sok más művét.
Azóta is Finnország szivem csücskében van.Néhány kedves finn lánnyal rendszeresen leveleztem.
A mostani gazdasági csoda ezt igazolja,kezdve a bútorgyártás finn iskolájától,Alvaro Alto világhirű éptész,stb melet.Tehát köszönöm jótanácsod,ne szekirozd magad hebehurgya véleményed végett.
Naplózva
Lambert István
Newbie
*
Hozzászólások: 91


« Válasz #71 Dátum: 2007. Január. 15, 13:48:58 »

Ü V E G Zs E B !?![-...; Ha ha (!?!) Mar Ha Akarja;  Tanulhat fizikát ! ]
      Jogilag   tudjuk már (?!?) :   A legtöbb   ÜVEG ; TÜKÖR !!!
          [ - ... sőőőt: A  ( bank-) KÁRTYA   is ...?!! ]

     Meg is nézheted tehát MAGAD !?! - ha  más zsebébe FoXxx nézni.?!
   (-mondta már, a URIAH HEEP is :  "Look At Yourself"  című albumán.)
Tisztelettel;
Netuddky LaLi.
Naplózva
rozmar
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 838


« Válasz #72 Dátum: 2007. Január. 15, 14:31:41 »

Ü V E G Zs E B !?![-...; Ha ha (!?!) Mar Ha Akarja;  Tanulhat fizikát ! ]
      Jogilag   tudjuk már (?!?) :   A legtöbb   ÜVEG ; TÜKÖR !!!
          [ - ... sőőőt: A  ( bank-) KÁRTYA   is ...?!! ]

     Meg is nézheted tehát MAGAD !?! - ha  más zsebébe FoXxx nézni.?!
   (-mondta már, a URIAH HEEP is :  "Look At Yourself"  című albumán.)
Tisztelettel;
Netuddky LaLi.
Mitol lehet ennyire bemolezni? Abszint? Dura?
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 [5]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország