NOL Fórum
2017. Október. 22, 03:55:33 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vitafórum a teleházakról  (Megtekintve 12326 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Dátum: 2007. Január. 12, 15:11:33 »

"A kistérségi szakigazgatási koncentráció kétségtelenül távolítja az igazgatást az ügyfelektől, ha azt nem ellensúlyozzák a szolgáltató közigazgatást valóban kiteljesítő intézkedések."
A Teleház-hálózat erősítését szorgalmazza Gáspár Mátyás, a Magyar Teleház Szövetség egyik vezetője
vitaindító írásában.

Valódi közigazgatási reformlépés - elenyésző költséggel
www.nol.hu/cikk/431267/

A témáról a Népszabadság Online élő fórumot rendez január 16-án, kedden 15 órától. Vendégünk lesz a Magyar Teleház Szövetség elnöke, Fejes István is.

Várjuk, kérdéseiket, hozzászólásaikat (regisztráció után - www.nol.hu/regisztracio ) itt vagy az online@nepszabadsag.hu címen.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #1 Dátum: 2007. Január. 12, 16:00:32 »

Gáspár Mátyás írása:

Valódi közigazgatási reformlépés - elenyésző költséggel

A regionális és kistérségi reform szakmailag helyes, szükségszerű és racionális lépés, a polgárok számára azonban nem érthető, nem kézzelfogható. Sőt, a központból nézve decentralizációs lépések "alulnézetből" centralizációnak - szélsőséges és igazságtalan fogalmazásban - még "falurombolásnak" is látszhatnak.

A kistérségi szakigazgatási koncentráció ugyanis kétségtelenül távolítja az igazgatást az ügyfelektől, ha azt nem ellensúlyozzák a szolgáltató közigazgatást valóban kiteljesítő intézkedések. Ha ilyenek nem lesznek, akkor a reform politikailag nem valósítható meg sikeresen, az emberek nem fogják azt érezni, hogy ez értük van. Mivel kellene tehát kiegészíteni a reformintézkedéseket?

Ma Magyarországon mintegy 1000 kistelepülésen nincs helyben közigazgatás. Akinek ügyintézni valója van, igazgatási segítségre, tanácsra, közigazgatási szolgáltatásra (foglalkoztatás, szociális segítség, tanácsadás, támogatások és pályázatok, adó ügyintézés, stb.) van szüksége, az utazni kényszerül. Egy ügyben gyakran nem is egyszer.

A helyzetet rontja a kisposták bezárása (vagy helyette a mobilposta), kérdésessé váltak a vasúti mellékvonalak. Viszont az elmúlt 10 évben helyi kezdeményezésre, állami támogatásokkal - mindezek ellensúlyozására is - elszaporodtak a teleházak. Tevékenységüket univerzális közigazgatási közönségszolgálati helyekké fejlesztve a reform keretében, minden lehetséges köszolgáltatás közvetítő pontjaivá tehetők. A költség az állami költségvetés nagyságrendjéhez képest elenyésző (fejlesztés kb. 5 mrd, éves fenntartás kb. 15 mrd). Nos, ez lenne egy valódi közigazgatási reformintézkedés, amely áramvonalassá tenné a kistérségi közigazgatást is, hiszen az egész országot behálózó közigazgatási közönségszolgálaton keresztül minden hivatal elérhetővé válna. Jöhetnének a valódi e-közigazgatási szolgáltatások, amelyek így mindenki számára elérhetővé válhatnának. Persze, ehhez ügysegédekre, IT-mentorokra, informatikai közmunkások sokaságára lenne még szükség (beleférne a 15 milliárdba). De vajon nem erről beszélünk immár évek óta (távmunka, digitális esélyegyenlőség, közösségi hozzáférés, stb.)?

Mire van tehát szükség? Néhány dolgot nem egymástól elválasztva, hanem egymást kiegészítve kell a jövőben végezni: közigazgatási és közszolgáltatási reform, közösségi hozzáférési hálózat fejlesztés, foglalkoztatási és esélyegyenlőségi program, távmunka fejlesztés. Az volna a nagy hír, ha ezt a nemzeti fejlesztési terv szintjén a politika és az érintett szakmák bevállalnák.

    * Várjuk a kérdéseket, hozzászólásokat fórumunkon vagy emailben, az online@nepszabadsag.hu címen.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #2 Dátum: 2007. Január. 12, 17:55:21 »

A Teleházak rendszere nagyon jó gondolat.
A kivitelezéssel már lehetnek problémák.

Mivel ez egy biztosan fizető állás, így éppen a kistelepüléseken osztják majd rokoni, rászorultsági alapon.
Mintahogyan ez történik is.
Így viszont vak vezet világtalant az internet világában.
Naplózva
Bognár János
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 516


« Válasz #3 Dátum: 2007. Január. 12, 20:13:52 »

Működő rendszer, motiváció és képzés nélkül nincs teleház. Legfeljebb bűnözők paradicsomává válhat.
Próbálunk átvenni egy máshol működő rendszert, de évek múlva lehet csak nálunk is működőképes. Addig bizonyítania kellene, de hogyan? Ki veszi a fáradságot, hogy elterjedését propagálja, miközben az ő feladatait nem veszi át senki?

Neumann János forog a sírjában. Akkor még mi magyarok világelsők voltunk a számítástechnikában. Évek erőfeszítései és mulasztásai botrányokon kívül nem sokat hoztak, talán az iskolák kivételével. De ott is tudni kell, hogy a felszereltség mellé nem osztottak versenyképes tudást.

Pesszimista hangvételem ne tévesszen meg senkit, örülök a változásnak. Jól nézzük meg azonban, honnan indul a rendszer, és hova kivánunk eljutni vele.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #4 Dátum: 2007. Január. 13, 11:10:23 »

A Teleházak jó ötlet, de bizonyos végzettséget elő kell írni az ott alkalmazottak részére és folyamatos, kötelező, vizsgás oktatást kell szervezni számukra.

Mert, ha csak a számítógép ki-bekapcsolásához ért az alkalmazott, akkor nem ér semmit.
Naplózva
Borsodi László
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #5 Dátum: 2007. Január. 13, 16:11:55 »

Annak idején mikor a teleház mozgalom elindult nagyszerű kezdeményezésnek tartottam. Sajnos azonban,(ahogy az előttem szólók is látják) menet közben elkorcsosult. Most ebben a kezdeményezésben a teleházak újbóli funkcióval való ellátását próbálják elérni. Valójában nem igazán van már rájuk szükség. Egyre elterjedtebb az otthoni internet. Egyre kevesebben veszik igénybe ezen "intézmények" szolgáltatásait. Nem teleházakra van szükség, hanem faluházakra, ahol ha szükséges az érdeklődő - legyen az helyi lakos vagy túrista - segítséget, információt kap. Ma még fontosabb a helyi önkormányzatoknak helyben tartani a közigazgatást, a saját kis hatalmukat őrizgetve. Még akkor is, ha nincs megfelelő errőforrásuk a színvonalas szolgáltatásra.
A fejlődés a mobilitás irányába halad. Most sincs már minden településen oylan hivatal, ahol mindent el lehet intézni (pl. okmányiroda, építési hatóság, stb.) és mégis el tudnak intézni mindent az emberek. A jövő a kistérségeké, a régióké és a szolgáltató faluházaké. A teleház már a múlt.
Naplózva
rozmar
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 838


« Válasz #6 Dátum: 2007. Január. 13, 16:46:02 »

Reszt vettem a magyar Telehaz-program vietnami nyelvu forditasaban. Nem tudom, sikerult-e bevezetni. De tudtommal itt mar regebb ota letezik valami hasonlo, igaz, csak a nagyvarosokban.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #7 Dátum: 2007. Január. 13, 17:26:02 »

Valójában nem igazán van már rájuk szükség. Egyre elterjedtebb az otthoni internet.
Na azért még messze vagyunk a világ élvonalától.

És a teleháznak lenne annyi előnye is, hogy az otthon szárnyukat próbálóknak segítséget nyújthatna. Azért egy szatmári kisközségben elég alacsony az internetet egyáltalán ismerők aránya.
A teleházat nem a közösségi házakba, hanem a helyi önkormányzatok helységeihez kellene integrálni, ahol a polgár ügyes-bajos ügyeit intézik.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #8 Dátum: 2007. Január. 15, 12:49:10 »

emailben érkezett:

A szerző által felvetett gondolatok mutatják a valódi (technikai) lehetőségeit a reformnak, ami azért az egyszerű technikán is túlmutat.
Jelenleg is a magyar települések majd harmadán nincs helyi közigazgatás. Ezen csak úgy tudunk javítani, ha ott is elérhetővé tesszük azt és ezzel együtt további ésszerű koncentrációt tudunk végrehajtani.
Ugyanakkor az ésszerű és hatékony közigazgatási kistérségi koncentráció nem az önkormányzatiság koncentrációját kell, hogy jelentse. Ehhez persze a közigazgatást és az önkormányzatiságot szét kell tudnunk választani. Jelenleg a helyi közigazgatás (ahol van) kibogozhatatlanul összegabalyodott a helyi önkormányzattal. Ennek sokszor a független és szakszerű, a törvényesség alapján álló közigazgatás issza meg a kárát. (Gondoljunk bele a jegyző helyébe, akinek feladata lenne a törvényesség betartására szorítani azt a képviselő testületet, akinek az alkalmazásában áll, amelyik őt bármikor kirúghatja.)
Még inkább ellentmondásos a közigazgatás helyzete abban az ezer helységben, ahol nincs a helyszinen. Ezekben a falvakban egy olyan közigazgatás szolgáltat, aki egy más falu/város képviselőtestületének van alárandelve. Egy ilyen közigazgatás természetes módon kezeli másodrendűként a nem településszékhelyi falvakat és azok állampolgárait.
Tehát a valódi közigazgatási reformhoz a technikán túl az is szükséges lenne hogy a közigazgatás egyenlő távolságra kerüljön a szolgáltatási területe összes testületétől. Hiszen a közigazgatási koncentráció az önkormányzatiság decentralizálásával is együtt kell, hogy járjon. Vagyis minél több valódi helyi közösség, falu, városrész élén álljon testület, döntsön a saját ügyekben. A közigazgatás pedig egyéb szolgáltatásaival együtt hajtsa azokat végre, persze csak akkor, ha nem ellentétesek a törvényekkel.
Vagyis a közigazgatásnak a székhely településen is azonos (jogi) távolságban kell lennie a testülettel, mint a többi helység tekintetében.
Az IT-mentorok, informatikai közmunkások pedig a lakosság kiszolálásán túl a helyi önkormányzat(iság) technikai, szakmai hátterét is jelenthetnék. Vagyis hajrá, lássunk neki!
 Király G. István
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #9 Dátum: 2007. Január. 16, 10:49:15 »

emailben érkezett:

Tisztelt Gáspár Úr!
Okvetlenül beszélnie kellene a mentorképzésről is.
Konkrét kérdésem az: miért nem lehet Magyarországon kilobbizni, hogy a (szélessávú) internethozzáférés alkotmányban rögzített joga legyen minden magyar (ill. itt élő) állampolgárnak?
Kiszámította már valaki, hogy ez mennyibe kerülne és mondjuk a szerintem túlhajszolt autópályaépítési programból mennyit kellene lecsípni ahhoz, hogy mondjuk három éven belül megvalósuljon?
És - fejlődő ország lévén Mosolyog - miért nem csatlakozunk (vesszük át, valósítjuk meg) mi is a 100 dolláros laptopok programját.
Tudom, hogy megköpködnek érte, de a magyarországi romák - a magyarországi átlaghoz képest - bizonyosan nem élnek sokkal jobb színvonalon, mint Banglades lakóinak többsége ... akik, elvben célcsoportját alkotják a 100 dolláros (12-13 ezer forintos) laptopoknak.
Azt gondolom, hogy amíg egy nagy elhatározással és szemléletváltással nem nyitnak utat Magyarországon a digitális mainstreamhez való csatlakozásunk előtt, addig értelme sincs korszerű Magyaroszágról álmodozni; ahhoz pedig, hogy az áttörés megszülessen, igen is fontos, hogy életben maradjon és - esetleg más formában - fejlődjön a teleház-mozgalom.
Valaki az egyik bejegyzésben felvetette, hogy a teleház-mozgalom a múlté, és helyette más alapokon kellene fejleszteni - lehet, hogy igaza van, csak vigyázni kell, nehogy a fürdővízzel a csecsemőt is kiöntsük. (Arról nem beszélve, hogy manapság már a fürdővizet is reciklálják!)
Üdvözlettel,
Izsák - egy lelkes teleház-hívő
Naplózva
jobbjobb
Newbie
*
Hozzászólások: 130


« Válasz #10 Dátum: 2007. Január. 16, 15:21:25 »

Tisztelt Fejes és Gáspár úr,
milyen keretek között működik a szövetségük? Civil szervezet, vagy az állam alapította?
Van-e bármilyen lehetőségük a büdzsé tervezésébe beleszólni? Esetleg jut önöknek valamilyen éves fejlesztési keret a hálózatuk fenntartására vagy fejlesztésére?
Mi a helyzet az EU forrásokkal? Pályáznak regionális fejlesztési összegekre?
A 2007-es büdzsé keretszámai már ismertek. Ha abból kimaradtak, az Önök által szükségesnek tartott "elenyésző" összeget, 5-15 milliárdot más forrásból kellene megszerezniük. Milyen terveik és kilátásaik vannak?
Kérem, legyenek szívesek felvilágosítani ezekről a részletekről!
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #11 Dátum: 2007. Január. 16, 16:01:37 »

Kedves Fórumozók, Itt vagyok - Gáspár Mátyás - mindenkit tisztelettel üdvözlök, várom a további kérdéseket.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #12 Dátum: 2007. Január. 16, 16:06:06 »

A Szövetség egyesületként működik, teleházak a rendes tagok, mindenki más pártoló tag lehet. A büdzséhez pályázatokon és feladatellátási szerződéseken kepcsolódnak a teleházak, regionális szervezeteik, vagy a Szövetség maga. Ezen felül minden teleház önálló jogi személy, ciivl szervezet, intézmény vagy magáncég tartja fenn, helyi bevételei vannak a szolgáltatásokért, többnyire a helyi önkormányzatok is támogatják őket. Azért dolgozik a Szövetség, hogy a II nemzeti fejlesztési tervben kapjanak a teleházak szerepet, mert meggyőződésünk szerint közfeladatot látnak el. Számos olyan fejlesztési cél van (pl. digitális írástudás, e-ügyintézés, távmunka), amelyhez a teleházak kapcsolódni tudnak szolgáltatásaikkal.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #13 Dátum: 2007. Január. 16, 16:07:54 »

Kedves Fórumozók, az első hozzászólásom JOBBJOBB-nak szólt, jelenleg Gáspár Mátyás válaszol, Fejes Istvánt a Szövetség elnökét is várjuk.
Naplózva
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #14 Dátum: 2007. Január. 16, 16:13:54 »

emailben érkezett:

Azt kérdezném a Teleház Szövetség vezetőitől, hogy nem utópia-e az e-kormányzat jelenlegi szintjén a kistelepüléseken lakók utazási kényszerének tömeges kiváltását várni a teleházaktól. Ügyeink nagy részét még mindig csak személyesen tudjuk intézni, ezért ez az érv szépen hangzik egy pályázatban, de nem így működik a gyakorlatban.
üdvözlettel Vígh Zoltán
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország