NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:27:56 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vitafórum a teleházakról  (Megtekintve 12328 alkalommal)
szerki
Administrator
Full Member
*****
Hozzászólások: 2 217


« Válasz #15 Dátum: 2007. Január. 16, 16:18:22 »

emailben érkezett:

Kedves Mátyás!
Talán kéne információt adni a képzés szükségességéről és a jelenleg folyókról vagy a közeljövőben várhatóakról. Erre kérdés is vonatkozott a fórumon.
Üdvözlettel:
(Bonyhádi Zsuzsa) bozsuzsa
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #16 Dátum: 2007. Január. 16, 16:19:25 »

Gáspár M.: Kedves IZSÁK

Az IT-mentor képzés államilag elismert szakma, ill. szakképzés (a kormány a napokban hagyja jóvá a szakmai és vizsgakövetelményeket). Az IT-kommunikációs szolgáltató szakmacsoportnak három elágazása van: 1) IT-mentor, 2) Közösségi hozzáférés üzemeltető (pl. teleház), 3) Oktatási kommunikációs szolgáltató. Az OKJ-s minősítés azt jelenti, hogy ez a képesítés bizonyos foglalkozásokhoz előírható. Ez a biztosíték arra, hogy a tevékenységet, szolgáltatást a megfelelő színvonalon lássák el. a http://itmentor.lap.hu Képzés fejezete megadja a forrásokat a képzés részleteivel kapcsolatban. Az előző kormányzati ciklusban az Internet elérés, mint alanyi jog lényegében ell volt ismerve, de jogszabályban való rögzítés nem történt meg. Ugyanakkor számos egyéb jog ezt feltételez (pl. információszabadság, közérdekű információkhoz való hozzáférés, e-ügyintézés), tehát érdemes érte lobbizni. A nagy kérdés az, hogy lehet-e közfeladattá tenni az Internet közösségi elérését (mint pl. a könyvtár), ez lenne a nagyon komoly előrelépés. Minden kisközösségben, lakókörzetben lenne egy hely, ahol ingyen, vagy nagyon olcsón lehetne Internetezni. A 100 dolláros PC-t kifejezetten a fejlődő országoknak fejlesztették ki. Az Európai Teleház SZövetségben keresni fogjuk a lehetőségét, hogy fejlődő országgal együttműködve be tudjunk kapcsolódni ebbe a programba, kapjunk mi is gépeket megfelelő esélyegyenlőségi programokhoz.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #17 Dátum: 2007. Január. 16, 16:24:10 »

Gáspár: Bonyhádi Zsuzsának

A képző intézmények készülnek az IT-mentor képzés indítására, de várják az OKJ szakma- és vizsgakövetelmények kiadását. A képzés szerkezete: egy alapkurzus az IT-mentorálás ismereteiről, munkamódszereiről és szakterületi modulok (ügysegédlet, agrár, szociális segítés, oktatás, távmunka, stb.) Tavasszal várható képzések meghirdetése (a BGF már meghirdette). Az aktuális információk a http://itmentor.lap.hu Képzés részében.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #18 Dátum: 2007. Január. 16, 16:26:18 »

Gáspár, Kedves Vigh Zoltán, nem tartom utópiának, ha az emberek személyes segítséget kapnak az e-ügyintézéshez.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #19 Dátum: 2007. Január. 16, 16:32:24 »

Gáspár: Kedves ipw627

A teleházak helyzete valóban változik. Ma már nem a puszta hozzáférés biztosítása a fő funkció. Elmozdulnak közösségi szolgáltatások irányába, tehát pontosan oly módon, ahogy Ön javasolja (faluház). A közösségi oktatás, médiaközpont, kommunikációs szolgáltatások (pl. van olyan teleház, amelyik Internetet szolgáltat, pl. Aparhant, Csákberény, Pázmánd), e-kereskedelmi központ, e-ügyintézés, távmunkairoda, pályázati segítségnyújtás, szakképzés-távoktatás. Nem a név, hanem a IT szolgáltatás a lényeges, amely a többfunkciós közösségi terekben nélkülözhetetlen. A kistérségi koncentráció nem teszi szükségtelenné, ellenkezőleg épphony megnöveli a teleház-szerű szolgáltatások szükségességét.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #20 Dátum: 2007. Január. 16, 16:32:32 »

Kedves Vigh Zoltán,

NEm tudom, mit vár a kormányzat a teleházaktól - ugyanis velünk nem közli Meglepődött)
A helyzet az, hogy a teleházak már több alkalommal (adóbevallás, munkaügyi szolgáltatások) bizonyították, hogy képesek segíteni az embereknek. Hogy erre szükség van-e? Attól, hogy digitális világ lesz, még nem lesz mindenkinek digitális a világ...
Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a kormányzat -bizonyság erre az elmúlt pár év - néven nevezhető támogatást nem nyújtott a teleházak működéséhez, más hálózatokhoz annál inkább.
Igazat adok önnek abban, hogy jelenleg személyesen tudjuk intézni a legtöbb ügyet. Ez a kérdés két oldalról közelíthető meg: szükség lenne digitálisan VALÓBAN elintézhető ügymenetekre, ez a kormányzati szervek feladata. Más oldalról, ha ez az első megvalósul, szükség lesz "segítő" funkciót ellátó szervezetekre, személyekre, végpontokra.

Ezúton magam is üdvözlöl a fórumozókat. Fejes István
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #21 Dátum: 2007. Január. 16, 16:36:43 »

Gáspár: kiegészítés Vigh Zoltánnak, a kérdés másik részére, hogy tart-e ott az e-ügyintézés, hogy ne kelljen utazni, a válaszom az, hogy még nem. Némileg tyúk-tojás probléma, mert ha már sokan használni tudják, akkor megnő az igény, a felelősség, a társadalmi nyomás és az e-ügyintézés viszonylag gyorsan fejleszthető (lásd adóbevallás, cégalapítás, ingatlannyilvántartás elérése). Egyébként, ezres nagyságrendben mérhető az, amit intézni lehet már az Interneten, erről meggyőződhet mindenki, aki feljeneltkezik az IT-mentor rendszerbe http://itmenetor.hu ezen belül az Ügysegéd alkalmazásba http://ugyseged.itmentor.hu
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #22 Dátum: 2007. Január. 16, 16:39:44 »

Gáspár: Kedves IRRIGA

Egyetértek, a minőségbiztosítás fontos része a szakképzés. A korább említett OKJ-s képzések oldják meg ezt, amennyiben a munkakörök betöltéséhez a képesítést elő fogják írni. A képzés tartalma pedig nem egyszerűen a géphasználat, hanem az élethelyzetek és abban az infokommunikációs eszközök, szolgáltatások szerepének, alkalmazásának felismerése, betanítása, segítése.
Naplózva
jobbjobb
Newbie
*
Hozzászólások: 130


« Válasz #23 Dátum: 2007. Január. 16, 16:41:56 »

Azért dolgozik a Szövetség, hogy a II nemzeti fejlesztési tervben kapjanak a teleházak szerepet, mert meggyőződésünk szerint közfeladatot látnak el. Számos olyan fejlesztési cél van (pl. digitális írástudás, e-ügyintézés, távmunka), amelyhez a teleházak kapcsolódni tudnak szolgáltatásaikkal.
Köszönöm a választ.
Első pillantásra látható, hogy az EU az önökéhez hasonló célokat támogat, tehát az elvi esély megvan a Nemzeti Fejlesztési Tervbe bekapcsolódásra.
Az EU források megszerzéséhez azonban jelentős saját erőre is szükség van. Ezt önkormányzatoktól várnák?
Attól tartok, éppen azokban a térségekben nem tudnak segíteni a fejlesztésben az önkormányzatok, ahol a legnagyobb szükség lenne erre.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #24 Dátum: 2007. Január. 16, 16:42:27 »

Gáspár: Kedves IRRIGA

Váleményem szerint nem döntő, hogy hol van a teleház. Nagyon sokféle jó példa van a legkülönbözőbb helyszínekre (önkormányzat, civil szervezet, könyvtár, művház, iskola, magánház, vasútállomás, stb.). A kulcs a kiszolgáló személyzet és a vezetés. Teljesen igaza van, hogy az egyik fő szolgáltatás az ügyintézés, az élethelyzetek megoldásának segítése. Ezért tekintjük a teleház tevékenység nagy részét közfeladatnak.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #25 Dátum: 2007. Január. 16, 16:42:38 »

Tisztelt JOBBJOBB,

Mátyás részben reagált kérdésére, más részekhez szólnék hozzá.
Civil szervezetként nincs közvetlen lehetőségünk az állami büdzsébe való beleszóláshoz. Állandó fejleszztési keretünk nincs, bár jó ötlet, kérem terjessze Meglepődött)
Természetesen pályázunk EU forrásokra, de látni kell, hogy egy 450 működő teleház végpontokkal rendelkező hálózat fenntartását NEM LEHET EU pénzből megfinanszírozni, aki ismeri az EU pénzek elosztásának elveit, gyakorlatát, tudja ezt. A jelenlegi 450 teleház működése számításaink szerint (160 teleház adataiból korrigálva 2006-ban) mintegy 900 millió Ft-ot tesz ki, ennek több, mint felét adják a hekyi önkormányzatok, kb. negyedét pályázatok (pl. közhasznú munkás támogatása) és a fennmaradó negyedét a civil önkéntes munka. Az állam nem ad ehhez közvetlenül TELEHÁZ célra semmit... illetve kb. 200 teleháznak internet elérést a Közháló rendszeren keresztül, de mást nem.
Ellenben a 2007-13-as fejlesztési tervekben, illetve a ROP-okban számos olyan célkitűzés szerepel, amelyre a teleházak és a Szövetség sikerrel pályázhat. Nagy feszültséget okoz ez azonban: intézményeket működtetni, de projektpénzekből élni ---
5 milliárdból az egész ország minden településén működhetne teleház - nem rajtunk múlik.
Fejes István
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #26 Dátum: 2007. Január. 16, 16:46:45 »

Gáspár: Kedves MERNOKTANAR

A jó teleház alapfeltétele az, amit felvet. A teleház mozgalom itthon már több, mint 10 éves, vannak hagyományai, sőt bizonyos tekintetben (civil kontroll, szektorköziség) a világ élvonalába tartozunk. Sajnos a teleház mozgalmat sem lehet kiszakítani a hazai társadalmi valóságból, ezért nagyon vigyázni kell rá, hogy az említett veszélyek ne tegyék tönkre.
Naplózva
Antal Katalin
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #27 Dátum: 2007. Január. 16, 16:46:48 »

A képzéssel kapcsolatban továbbra is kérdés, hogy milyen forrás áll majd rendelkezésre (NFT, Lépj egyet előre)?
Az ÁFSZ nem támogatta a tavalyi évben sem az érettségire épülő OKJ-s képzéseket. Van-e valamilyen konkrét összeg, keret, normatíva, ÁFSZ ígéret arra nézve, hogy idén ez másképpen fog történni?
A majdan végzett mentorok elhelyezkedésének várhatóan lesz-e állami támogatottsága, jövedelmükhöz anyagi forrás biztosítása (pályázat)?
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #28 Dátum: 2007. Január. 16, 16:48:59 »

Gáspár: A területi kiegyenlítésben - ami fontos UMFT cél - meghatározószerepe  lehet a közösségi hozáférési hálózat kiteljesítésének. Én ebben optimista vagyok, mert ismerek jónéhány regionális fejlesztési tervet, amelyekben a teleház hálózat kiteljesítése szerepel.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #29 Dátum: 2007. Január. 16, 16:52:15 »

Tulajdonképpen a helyzet az, hogy a Teleház Szövetség 2001 óta számos esetben tevőlegesen lépett be az ügyintézést segítő szerepbe (ezen túl többféle fejlesztési koncepcióval próbálta segíteni a kormányzat munkáját). Sőt, a 1102/2005-ös kormányrendelet a teleházakat nevükön megnevezve jelölte meg, mint az ez év jan. 1-től kezdődő munkavállalók után szükséges adóbevallások benyújtásában segítő helyeket. A feladathoz azonban forrást már nem rendelt.
Sajtóban a politikusok mindig messzenő támogatásukról biztosítják a teleházakat, de a közigazgatás jelenlegi struktúrái, szabályai igen nehezen működnek együtt egy flexibilis, alapvetően civil elvű hálózattal.
Egyértelműen az az álláspont: ha már pénzt adunk érte, akkor annyiért megcsinálhatjuk mi is.
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország