NOL Fórum
2017. Október. 22, 04:00:55 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 2 [3]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vitafórum a teleházakról  (Megtekintve 12327 alkalommal)
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #30 Dátum: 2007. Január. 16, 16:53:22 »

Bocs, a 30-ast elfelejtettem aláírni. Fejes István
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #31 Dátum: 2007. Január. 16, 16:53:26 »

Gáspár: Kedves IRRIGA

Amennyiben az állam, közigazgatás a jövőben megbízza a teleházakat vagy IT-mentorokat közfeladatokkal, azt mindenképpen pályázati úton, képesítési előírásokkal, minőségbiztosítással, teljesítmény-követelmények előírássával és számonkérésével, közfeladat-ellátási szerződéssel kell megoldani. Ellenkező esetben az történik valóban, amit Ön mond. "Át kell lépni saját árnyékunkat."
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #32 Dátum: 2007. Január. 16, 17:00:07 »

Kedves ITMENTORMATISZ,

jómagam több knferencián illetve más fórumon vetettem fel az IT Mentor foglalkoztatásának problémáját. Könnydén kijelentheti egy miniszter, hogy "hamarosan 10 ezer IT mentorra lesz szükség", de magam kötve hiszem, hogy őket a piac finanszírozná.
Látni kell azt, hogy a legnagyobb szükség az 1000-2000 fő alatti településeken van, amelyből több, mint 1500 van hazánkban és ezeknek mintegy 12 %-ában működik teleház - mert nem tudják fenntartani. Más helyeken könyvtárak működnek, vegy akár egyházak közösségi információs térként.
A 3. évezred elején ez rendkívül fontos dolog. Megjelent már ezek közös fejlesztésének gondolatai, az ún. multifunkciós tér modell, de egyelőre ez sem ért el áttörést. Legmesszebb eddig az IT Mentor szakma jutott - belőle kormányprogram lett. A labda most ott pattog a kormányzati oldalon...
Fejes IStván
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #33 Dátum: 2007. Január. 16, 17:01:58 »

Gáspár: Kedves Király G. István

Köszönöm a véleményét, amellyel azonosulok. Valóban, itt a technika csupán eszköz, a közigazgatási reform lényege inkább méretgazdaságossági, munkamegosztási-partnerségi, intézményi, s méginkább kulturális. A teleház mozgalom e szempontokból is érdekes. A technikai rész egyre inkább magától értetődővé, természetessé válik, s az egyéb összefüggések kerülnek előtérbe. Meggyőződésem, hogy átfogó társadalomszervezési feladat a kisközösségek önszervező, önmenedzselő, önfenntartó képességének növelése, s ebben kulcsszerepet játszik a közösségi hozzáférés, il. a közösségi infokommunikációs szolgáltatások sora.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #34 Dátum: 2007. Január. 16, 17:06:21 »

Kedves IPW67,

azért azzal nem értek egyet, hogy a teleház a múlt. Sajnos az emberek nagy része ma, a még döntően nem digitális világban sem tudja segítség nélkül elintézni az ügyeit.
Ha ön igen, az örömteli, ez esetben kérem tegye meg azt, hogy segít néhány embernek, ezt teszik a teleházak is.
Fejlődnünk kell nagyon sok dologban, de az bizonyos, hogy szükség van ránk, segítőkre a digitális világban. Sokféleképpen lehet hívni ezt a szerepet, a teleház "csupán" az első volt azok közül, akik ezt tették.
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #35 Dátum: 2007. Január. 16, 17:07:28 »

Már megint elfeledtem szignálni a 35-öst. Fejes István.
Különben lehet tudni: az udvariasabb hozzászólásokat írja Mátyás. Meglepődött)
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #36 Dátum: 2007. Január. 16, 17:11:39 »

Gáspár: A Lépj egyet előre programban a hiányszakmák listája, s feltételezem egyéb feltételek is területileg rugalmasan változtathatók, lobbizni kell annak érdekében, hogy az IT-mentorok képzése támogatott legyen. A foglalkoztatás 2007-ben fejlestési programok, modellkísérletek keretében képzelhető el. 2008-ban várható, hogy a költségvetés normatív alapon is támogassa az IT-mentorok, teleházak közreműködését közfeladatok ellátásában. A legesélyesebb területek: e-ügyintézés, adó, foglalkoztatás, szakképzés (élethosszig tartó tanulás), agrárszaktanácsadás, szociális tájékoztatás, távmunka-szervezés, jogsegély, esélyegyenlőségi programok, pályázati tanácsadás. Fontosnak tartom, hogy amennyiben az állam elkötelezi magát a közösségi hozzáférés, IT-mentorálás közfeladatként való kiteljesítése mellett, várhatóan a piac is bekapcsolódik, mert szüksége van helyi közvetítőkre, akik a még érintetlen piacot elérik a legkülönbözőbb területeken (pénzügyi szolgáltatások, biztosítás, e-kereskedelem, távoktatás).
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #37 Dátum: 2007. Január. 16, 17:14:03 »

Kedves Fórumozók

Köszönöm a kérdéseket és véleményeket.  Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom a háttp://telehaz.hu, http://telefalu.hu valamint a http://itmentor.hu honlapokat, amelyeken keresztül elérhetők vagyunk.

Gáspár Mátyás
Naplózva
Teleház Szövetség
Newbie
*
Hozzászólások: 24


« Válasz #38 Dátum: 2007. Január. 16, 17:16:32 »

Minden kedves hozzászóló kérdéseit is gondolatait köszönjük a teleházak nevében. Reméljük, hogy hozzájárulnak ezzel egy kicsit ahhoz, hogy a teleházakról az utóbbi időben elkalandozott korményzati figyelemből ismét jusson erre is egy kicsi, olyanformán, hogy
"jé, ezek még itt vannak --- és már több, mint 10 éve --- nahát, lehet, hogy ezek komolyan gondolják? Talán lehetne velük együttműködni"

Ez számunkra már eredmény lenne és zárásképpen ezt kívánom.
Üdvözlettel:
Fejes István
Naplózva
Oldalak: 1 2 [3]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország