NOL Fórum
2017. Október. 22, 16:27:25 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1] 2 3 4
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Kellemes Húsvéti Ünnepeket  (Megtekintve 12944 alkalommal)
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 706


nyomozó


« Dátum: 2007. Április. 05, 09:46:35 »

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek.

Bár mostanság csokinyuszik, és kiscsirkék dominálnak, a Húsvét alapvetően vallási ünnep, ilyen természetü idézetet választottam egy regényből, mely egyik legnagyobb irodalmi élményt jelentette számomra. Ez Bulgakov: A Mester és Margarita c. regénye ( ha valaki esetleg nem olvasta, de szeretné elolvasni, rajta van az interneten : http://mek.oszk.hu/02800/02825/html/ )


Pilátus tehát föllépett az emelvényre, a teljesen fölösleges csatot továbbra is markában szorongatva. Behunyta a szemét. Nem azért, mert a nap vakította, ó, nem! Azért hunyta be, mert nem akarta látni az elítélteket, akiket – mint pontosan tudta – most mindjárt őutána fölvezetnek az emelvényre.

Mihelyt a bíborbélésű fehér palást feltűnt az embertengerből felnyúló kőszirt magasán, a behunyt szemű helytartó fülét hangok morajlása ütötte meg: „ Haaa... ” Halkan kezdődött, valahol a tér legtávolibb részében, a hippodrom felől, majd egyre erősödve mennydörgő robajlássá fokozódott, s néhány másodperc múlva ismét elhalkult. „ Megláttak ” – állapította meg magában a prokurátor. De a hanghullám nem érte el leghalkabb pontját, amikor ismét erősödni kezdett, zúgva nőtt, még az elsőnél is hangosabbá fokozódva, és ezen a második hullámon, mint tenger hullámán a tajték, füttyögetés és zúgáson át is hallható női jajveszékelés úszott. „ Most fölvezették az elítélteket az emelvényre ” – gondolta Pilátus –, „ és a nők azért jajgatnak, mert nyilván összenyomták őket, amikor a sokaság előretolongott.”

Egy ideig várt; tudta, nincs az az erő, amely a tömeget hallgatásra kényszeríthetné, amíg ki nem ordította mindazt, ami lelkében felgyülemlett, s magától el nem hallgat.

Amikor ez a pillanat elérkezett, a helytartó föllendítette jobb karját, és ezzel az utolsó morajlás is elnémult a tömegben.

Ekkor Pilátus teleszívta tüdejét forró levegővel és torkaszakadtából elkiáltotta magát, hogy érdes hangja végigszántott az ezerfejű sokaság felett:

– A császár nevében!...

A helytartó most többször megismételt vascsörgéssel aláfestett ordítást hallott: a cohorsok katonái a levegőbe hajigálták dárdájukat, jelvényeiket, és elkiáltották magukat:

– Éljen a császár!

Pilátus fölvetette a fejét, egyenesen a napnak fordította. Szemhéja alá zöld tűzláng hatolt be, a tűztől lángra lobbant az agyveleje, és a tömeg fölött arameus szavak szálltak rekedten:

- Itt áll előttetek négy bűnös, akiket Jerusalaimban letartóztattak gyilkosságért, bujtogatásért, a vallás és a törvények megsértéséért, és csúfos halálra, keresztre feszítésre ítéltek. Az ítéletet most fogják végrehajtani a Koponyahegyen. A bűnösök neve: Dismas, Gestas, Bar–Rabban és Ha–Nocri. Itt állnak előttetek!

És Pilátus jobbra mutatott; látni nem látta ugyan az elítélteket, de tudta, hogy ott vannak, ahol lenniök kell.

A tömeg hosszan tartó zúgással válaszolt, nem tudni, meglepetés vagy megkönnyebbülés szólt-e belőle. Amikor a zúgás elcsendesedett, Pilátus így folytatta:

– A négy elítélt közül azonban csak hármat fognak kivégezni, mert a törvény és szokás szerint a Pászka ünnepének tiszteletére a nagylelkű császár a Kis Szinhedrionnak a római hatóság által is megerősített választása szerint egyiküknek visszaadja nyomorúságos életét.

Hangosan kiáltotta e szavakat, és ugyanakkor hallotta, ahogy a zúgást teljes csend váltja fel. Egy sóhajtás, egy moccanás nem sok, annyi sem hatolt füléhez, és volt egy pillanat, amikor úgy rémlett, minden eltűnt, ami addig körülötte volt. A gyűlölt város meghalt, csak ő egymaga áll ott, arccal az égnek fordulva, a merőlegesen perzselő napsugarak alatt. Egy ideig hallgatta a csöndet, aztán emelt hangon folytatta:

– A bűnös neve, akit most jelenlétetekben szabadon bocsátunk...

Ismét szünetet tartott, még nem ejtette ki a nevet, magában mérlegelte, mindent elmondott–e, amit kell, mert tudta, hogy a szerencsés rab nevének kiejtésére a halott város feltámad, és attól fogva már úgysem lehet hallani, amit mondana.

„ Ennyi az egész? ” – suttogta hangtalanul. – „ Ennyi. A nevet! ”

És az „r” hangzót végiggörgette a hallgató városon, elordította magát:

– Bar–Rabban!

Ekkor a nap – úgy rémlett – zengve megpattant a feje fölött, és tűzáradattal töltötte be fülét. És ebben a tűzben üvöltés, sivítás, nyögés, hahota, füttyögés keveredett.

Pilátus megfordult, és az emelvényen át visszament a lépcsőhöz, nem nézett sehová, csak a lába elé terülő mozaikpadló színes kockáira, hogy el ne botoljék. Tudta, hogy most háta mögött az emelvényre bronz aprópénz, datolya, miegymás záporozik, hogy az ordítozó tömegben az emberek egymáson átgázolva egymás nyakára hágnak, hogy a tulajdon szemükkel lássák a csodát: hogyan szabadul ki egy ember a halál markából! Hogyan veszik le róla a legionáriusok a kötelet, ezzel önkéntelenül is égető fájdalmat okozva vallatás közben kitekert csuklójának, s hogyan mosolyog hunyorogva, nyögve, tébolyult, értetlen mosollyal.

Tudta, hogy ezalatt a kísérő katonák már az emelvény oldalsó lépcsője felé vezetik a három összekötözött kezű elítéltet, hogy kivigyék őket a városból a nyugat felé kivezető úton a Koponyahegyre. És Pilátus csak az emelvény mögött nyitotta ki egészen a szemét, amikor már lement a lépcsőn, mert tudta, hogy most már biztonságban van, nem láthatja az elítélteket.

A lassan elcsendesülő tömeg zúgásába a hírnökök harsány kiáltásai vegyültek: egy részük arameus, más részük görög nyelven ismételte el azt, amit a prokurátor az emelvényen elmondott. Ezenkívül a helytartó aprózó, közeledő, sietős lódobogást hallott, és kurta, vidám kürtjelet. Erre a hangra utcagyerekek harsány füttyögése meg „ Vigyázzatok! ” kiáltása válaszolt a háztetőkről az utca során, mely a főtérről a lovardatérhez vezetett.

Egy katona, aki egyedül állt csapatjelvényével a térnek addig elkerített, néptelen részén, most izgatottan meglendítette lándzsáját, és a helytartó – kíséretével, titkárával meg a légió legatusával – megállt.

A térre egyre gyorsuló ügetéssel kirepült a lovassági ala, hogy a sokaságot megkerülve, oldalvást átszelje a teret, és a szőlővel befuttatott kőfal mentén, a sikátoron át, a legrövidebb úton érjen fel a Koponyahegyre.

Az ala parancsnoka, egy gyermektermetű, mulatt bőrű, sötét kis szíriai, Pilátushoz érve, vékony hangon elkiáltotta magát, és kirántotta kardját hüvelyéből. Izzadságban fürdő, szilaj fekete lova megbokrosodott, felágaskodott. A parancsnok visszadobta a hüvelyébe kardját, korbácsával megcsapkodta a ló nyakát, s mikor megfékezte, vágtába ugratta, és elszáguldott a sikátoron át. Mögötte porfelhőbe burkolózva, hármas sorokban a lovasok, könnyű bambusznád pikájuk csúcsa ugrált; ahogy a prokurátor mellett elvágtattak, arcuk feltűnően barnának tetszett a fehér turbán alatt vidáman kivillanó fehér fogsorukkal.

Az ala égig érő porfelleget kavarva eltűnt az utcában; utolsónak az a katona vágtatott el Pilátus mellett, aki a napfényben villogó kürtöt vitte a vállára vetve.

Pilátus, kezével védekezve a porfelhő ellen, elégedetlenül ráncolta homlokát, azután indult tovább a palotakert kapuja felé, mögötte a legatus, a titkár, a konvoj.

Délelőtt tíz órára járt az idő...
Naplózva
kivandorlo66
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 785


« Válasz #1 Dátum: 2007. Április. 05, 14:47:52 »

Ezt nem Nagypentekre kellett volna kuldeni? Husvetkor nem a feltamadasnak kell orulni, vagy a tavasznak?
Igazi orosz stilus, 10 perc leirasa 100 percben, Pilatus lelkiallapota ahogy Moricka, bocsanat Bulgakov, elkepzeli. Hm.. Kellmes Husveti Unnepeket.
Naplózva
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 706


nyomozó


« Válasz #2 Dátum: 2007. Április. 05, 15:00:38 »

Szerintem ne viselkedj elöítélettel amiatt, hogy orosz. Tolsztoj is orosz, mégis a világirodalom legnagyobbjainak egyike. Amúgy tudtommal Bulgakov is világszerte elismert.

Ami a húsvéti ünnepeket illeti, Nagypéntek ( holnap ) még a gyász napja. Ezzel kezdödik Húsvét, és tudtommal a böjt is emiatt van. De biztosan vannak, akik ezt nálam sokkal jobban tudják.
Naplózva
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 706


nyomozó


« Válasz #3 Dátum: 2007. Április. 05, 15:02:19 »

söt, maga a "Húsvét" szó is felismerhetöen a hús elvételére ( azaz a böjtre ) utal.
Naplózva
Beleznay Karoly Laszlo
Newbie
*
Hozzászólások: 16


« Válasz #4 Dátum: 2007. Április. 05, 15:35:39 »

Namitgondolsz?
Naplózva
kivandorlo66
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 785


« Válasz #5 Dátum: 2007. Április. 05, 15:38:08 »

söt, maga a "Húsvét" szó is felismerhetöen a hús elvételére ( azaz a böjtre ) utal.
Egy szegeny gyereknek, ne emlegesd a koplalast es kereszterefeszitest a feltamadas utan.:-(((
Naplózva
kivandorlo66
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 785


« Válasz #6 Dátum: 2007. Április. 05, 15:40:17 »

Namitgondolsz?
A Nagypenteki koplalasra es torturara gondoltam, mikor ezt irtam.
Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2007. Április. 05, 21:02:11 »

Ezt nem Nagypentekre kellett volna kuldeni? Husvetkor nem a feltamadasnak kell orulni, vagy a tavasznak?
Igazi orosz stilus, 10 perc leirasa 100 percben, Pilatus lelkiallapota ahogy Moricka, bocsanat Bulgakov, elkepzeli. Hm.. Kellmes Husveti Unnepeket.
1. Csütörtökön írta Kecsi, ez éppen jó lesz péntekre
2. Húsvétkor sem KELL örülni semminek. Csak lehet, ha valaki - aki nem te vagy - képes szívből örülni valaminek.
3. Orosz stílus? Talán Csehov volt, aki hosszan írt. De bármelyik szava olyan, mint a tégla egy épületben. Ha kiveszed, összedől az egész.
4. Hány percet hány percben lehet leírni? Puszta tényeket 2 sec alatt. Három embert kivégeztek, egyet nem.
5. Bulgakovot talán olvasnod kellene - bár nem könnyű, képek mimcsenek benne.

Húsvéti Ünnepeket Kivánsz? Csak annak ünnep, aki ki tudja fényesíteni a lelkét.
Naplózva
balerina
Vendég
« Válasz #8 Dátum: 2007. Április. 05, 21:15:05 »

Pilatus lelkiallapota ahogy Moricka, bocsanat Bulgakov, elkepzeli.
Ne bántsd Bulgakovot. Ha elolvasod a "Mester és Margarita"-t és addig ateista voltál, minimum megfordul a gondolat a fejedben, hogy helyes úton jársz-e?
Naplózva
parole
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 22 845


« Válasz #9 Dátum: 2007. Április. 06, 00:03:45 »

Naplózva
kivandorlo66
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 785


« Válasz #10 Dátum: 2007. Április. 06, 03:20:17 »

Na mar most, mint szakember, megmondtad, hogy nem tudok orulni? Nem tudom miert nem? Te elvetted az oromeimet? Akkora hatassal nem vagy ram. Mar miert ne kivanhatnek kellemes husveti unnepeket? Lelkem ugyan nics mint ahogy masnak sem, de kifenyesithetem a cipellomet a lelek helyett, az jobban latszik mint a lelek es azt nem lehet csak ugy odaalmodni vagy odahazudni.
Latom neked is ereny az unnepekre letekerni a hitetleneket.
Naplózva
kivandorlo66
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 785


« Válasz #11 Dátum: 2007. Április. 06, 03:23:35 »

Ne bántsd Bulgakovot. Ha elolvasod a "Mester és Margarita"-t és addig ateista voltál, minimum megfordul a gondolat a fejedben, hogy helyes úton jársz-e?
Eloszor is nem vagyok ateista, csak az vilagos, hogy a meglevo vallasok hamis primitiv mesek, de ha a Bulgakov ilyen veszelyes akkor persze, hogy nem fogom elolvasni. Nemhogy nem bantom, de meg sem erintem.
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #12 Dátum: 2007. Április. 06, 07:00:46 »

Üdv Parole!

Köszi a jó kívánságokat!

Jól néz ki a sonka, megyek eszek is valamit!
:-)
Naplózva
balerina
Vendég
« Válasz #13 Dátum: 2007. Április. 06, 07:05:08 »

Eloszor is nem vagyok ateista, csak az vilagos, hogy a meglevo vallasok hamis primitiv mesek, de ha a Bulgakov ilyen veszelyes akkor persze, hogy nem fogom elolvasni. Nemhogy nem bantom, de meg sem erintem.
Akkor olvasd a "Heti Választ", Viktor is azt kedveli.
Naplózva
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 706


nyomozó


« Válasz #14 Dátum: 2007. Április. 06, 09:57:54 »

Woland, Korovjov és Behemót most szóltak ide, köszönjem meg két költőtársamnak, hogy védelmükbe vették őket.
Naplózva
Oldalak: [1] 2 3 4
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország