NOL Fórum
2017. Október. 22, 04:00:04 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: I'm a PC - I'm a Mac  (Megtekintve 6266 alkalommal)
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Dátum: 2008. Február. 29, 20:38:04 »

Hát nem tudom... Engedtem az ördög csábításának. Vettem egy Mac-et.
Világéletemben DOS és Windows környezetben dolgoztam (kenyérkereseti célból is), szerintem tudok mindent, amit itt tudni lehet. Tudom, mikor mit várhatok, illetve mit várhatok el egy oprendszertől egy darab hardvertől, egy szoftvertől.

A dolognak az ad némi extra érdekességet, hogy egyidejűleg váltanom kellett egy új Windows laptopra is (kellett mán a több póver meg a dual core...). A folyamat két hete kezdődött el, amikor a FedEx-es pofa egyszerre hozta be az ajtón a két laptopot. (Lenovo T61P 2,4 MHz, MacBook 2,2 MHz) Mindkét masinába belevágtam 4 Giga RAM-ot (olcsón adták éppen), bár az XP csak 3,3 Gigát lát belőle mivel a legfelső címtartományba képezi le a grafikus memóriát, meg a többi rendszercímeket. A Mac engedelmesen kiírja, hogy 4 GB van a gépben.

A Windows masina telepítése nagyjából ma fejeződött be. (A Lenovo által felrakott szarok lepucolása, mindenféle szükséges holmik feltelepítése, beállítgatások, network, exchange server, VPN stb.) A Mac elszöttyögött kb. fél órát holmi oprendszer frissítésekkel, aztán újabb fél óra alatt feltettem MINDENT, amit használni akarok. Azóta működik. Káromkodási arány az utóbbi két hétben: 20000:0 (Windows:Mac) Lerohadási arány: 10:0.

A Macre feltettem a VMWare fusion-t még egy virtuális XP telepítéssel. Most a Mac tálcáról indíthatom a Windows-os szoftvereket, amelyek a virtuális XP környezetben futnak, de a Mac felől teljesen transzparens az egész. A Core2Duo processzorok esetében szinte észrevehetetlen, hogy nem natív gépet használok, mivel a virtualizáció eleve be van építve a processzorba, csak engedélyezni kell. (A Mac-en élből engedélyezve van, a Lenovo-n ezt is piszkálni kellett)

Na szóval:

Most mind a két gépen minden szükséges szoftvert el tudok indítani. A két masina nagyjából egy kategóriában van, illetve a Lenovo-nak jobb a grafikája, gyorsabb a processzora és a merevlemeze (7200 rpm).

Az egész dolog ilyen módon egy dologra csapódik le: user experience. Vagyis "felhasználói benyomás".

Ég és föld. Nem tehetek róla. Az az érzésem, hogy a Mac-en minden úgy működik, ahogy annak működnie kell.
Egy példa: Time Machine. Rádugtam a külső merevlemezt. Ráklikkeltem, hogy Time Machine ON. Azóta (teljesen észrevehetetlenül) a Mac minden változtatást elment és bármilyen állomány MINDEN régebbi verzióját megtalálom egyetlen  egérkattintással. Beleértve a teljes rendszermentést. Ha akarnám, egy másik Mac ebből a mentésből megintcsak egy kattintásra visszavarázsolná a jelenlegi rendszeremet az utolsó bitig.

Az ördög a hatalmába kerített.
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #1 Dátum: 2008. Február. 29, 20:57:41 »

Oriasi! Mar fontolgattam hogy legkozelebb Mac-et veszek. A PC-m otthon ugy 5 eves, anno eleg halado gep volt (Sony Vaio), de egy csomo dolog nem vagy csak hezagosan mukodik rajta. (Es en csak egy mezei felhasznalo vagyok, a VPN-rol ugy gondolom az egy TV-csatorna). Most megszilarditottad az elhatarozasom!
Naplózva
irriga
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 378


« Válasz #2 Dátum: 2008. Március. 01, 12:00:56 »

És mi az arány a beszerzési árat vizsgálva?
Naplózva
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Válasz #3 Dátum: 2008. Március. 01, 19:41:54 »

És mi az arány a beszerzési árat vizsgálva?
Alapárak:
Mac: $1200
Lenovo: $1800

Mindehhez jön (mindkét esetben):
$75 4GB RAM (de ez végül is elhagyható)

Szoftver szempontból is a Mac vezet, mert ott mindenből lehet "Family" licencet venni, ami 5 telepítésre jogosít (valójában akármennyire, mert nem kell regisztrálni). Ugyanakkor nem kell antivírus, DiskKeeper, RegCleaner, mifene...
Az iWork csomag, ami nagyjából a Microsoft Office-nak felel meg például $79, family edition pedig $99...
A PC-re az MSOffice 2007 Home/Student verzióból egyetlen példány $127.

A Mac vásárlásánál az extra Windows XP ($200) volt a legfájdalmasabb tétel, de végül is így szinte két gép van egyben.  

A magyarországi árak még most nem ilyen kedvezőek, mert úgy tűnik, hogy az Apple forgalmazók a kis forgalom miatt nagyot akarnak kaszálni minden egyes darabon.

A Lenovo (IBM) Thinkpad egyébként a legjobb "business" laptopok közé tartozik. Most itt van mind a két gép az orrom előtt. Egyszerűen nem lehet összehasonlítani a látványt, a tapintást, a kellékeket, a működést. Mittudomén, elég csak megpróbálni felhajtani a két gép fedelét, vagy csatlakoztatni valamit.

A Mac-et használni olyan érzés, mint mikor fekete-fehérből szinesre vált a kamera.

Vedd figyelembe, hogy egyébként ős-windows-os vagyok (voltam).  :-)
Naplózva
Ludens
Hero Member
*****
Hozzászólások: 5 145« Válasz #4 Dátum: 2008. Március. 01, 20:08:12 »

Nekem HP laptopom van Microsoft Windows-al (Vista), mert ingyen kaptam (a cégtől).
Az egyik gyereknek MacBook Pro, mert ő a trendi nagyobbik.
A kisebbiknek HP Windows XP-vel, mert az apjának is az van (isten éltesse sokáig).
A mekinek már ki kellett cserélni a billentyűzetét, mert állandóan kiesett belőle két billentyű. Az aksi elgyengült, azt is újat kellett venni hozzá. Egy csomó szoftvere csak Windows-ra van meg, ezért rá kellett rakni a Windows-t is a tigris, szafari, időgép, meg ki tudja, hogy még mi mellé. Céges alkalmazásokra nem is tudnám használni. Az iPod-om Apple. Szívok is az iTunes-al. Szemét. Az eple sajnos mikroszoftosodik. A HP laptopoknál nincs hardver probléma, az alapszoftverek sorában a Norton AV-al szerencsétlenkedtünk legtovább, mert állandóan lefagyott tőle a Windows és az Internet Explorer, de kaptunk pecset a Symantec-től. Meghajtókra vadászni kellett, de többé-kevésbé problémamentesen működnek a gépek. Úgy látom, hogy mindkét cég tud op. rendszert írni. Elégedett arcok vesznek körbe. Lehet, hogy azért, mert most kaptak vacsorát.
Naplózva

"The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money." - Margaret Thatcher

"Why did Kamikaze pilots wear helmets?" - An unknown skeptical mind that wanted to learn to talk properly before insulting people.
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Válasz #5 Dátum: 2008. Március. 02, 00:00:28 »

1 ...Egy csomó szoftvere csak Windows-ra van meg, ezért rá kellett rakni a Windows-t is a tigris, szafari, időgép, meg ki tudja, hogy még mi mellé.
2 ... Céges alkalmazásokra nem is tudnám használni. ...
1: Igen, de a Core2Duo prociba olyan szépen beintegrálták a mikrovirtualizálást, hogy valójában nem is értem, mire van ma már a natív oprendszer.   Ha én most masinát gyártanék, betennék egy ROM-ba égetett Linuxot, aztán csak letölteném a kívánt virtuális masina imidzsét. Hardver kérdés kilőve... Benyomásaim szerint VMWare Fusion-ban stabilabban fut a Windows, mint natívan. Ugyanakkor szinte hibátlan a host oprendszerrel az integráció.

2: Ez is mehet a virtuális masinában. Pont kipróbáltam egy nagyon DirectX-es, harvergyorsításos grafikai szoftvert és simán futott virtuálisan.

Van valami, ami viszont szembetűnő: ha egy fontos prezentáció előtt nyakkendős embereket látok izzadtan káromkodni, vagy magukba roskadtan kucorogni ("nem értem, pedig otthon szépen futott..."), akkor azok SOSEM egy Mac előtt ülnek.

De nekem is HP laptopom volt idáig, és sose volt vele gond. (Bár ez meglehetősen régi modell: még fémdobozos)
Mint ahogy az XP-m sem dőlt össze sose három év alatt.

De ennek ellenére nagyon-nagyon tetszik az OS-X.
Naplózva
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Válasz #6 Dátum: 2008. Március. 02, 00:03:57 »

Ja, és a legfontosabb: az OS-X nem b@sztat minden ötödik másodpercben valami hülye rendszerüzenettel, amitől kiborulok... :-)
Naplózva
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Válasz #7 Dátum: 2008. Március. 02, 00:05:20 »

És valahogy mindig oda nyitja ki a dialógokat, ahol én szeretném, és nem mindig a "My Documents"-et listázgatja.
Naplózva
gjokkel
Full Member
***
Hozzászólások: 1 789


« Válasz #8 Dátum: 2008. Március. 02, 00:09:03 »

2: Ez is mehet a virtuális masinában. Pont kipróbáltam egy nagyon DirectX-es, harvergyorsításos grafikai szoftvert és simán futott virtuálisan.
Még ehhez annyit, hogy a virtuális masinát ugye szabadon másolod egyik helyről a másikra.

Persze, ha ez ilyen egyszerűen menne, akkor az IT gárda felét ki lehetne rugdosni, mert nem lenne mivel foglalkozzanak: "Éppen migrálunk Windows Server 2003-ra..." (HeHeHeHe)
Naplózva
SakkMatt
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 238


Anarch


« Válasz #9 Dátum: 2008. Március. 03, 17:39:39 »

Én 2003-ban karácsonyra vettem édesanyámnak első számítógépét, egy iBook G4-et, Mac OS-X 10.3-mal. Pontosan abból a megfontolásból, hogy örömét lelje a használatában és ne a problémákkal keressen állandóan engem. Teljesen bejött a dolog; azóta is örömmel használja.

Én magam sohasem használtam DOS-t vagy Windows-t; az első operációs rendszer, amit használtam, a Digital Research GEM nevű alkotása volt, és arról rögtön Linux-ra álltam át, amikor azt még úgy kellett darabokból összerakni. Azóta is alapvetően linuxozom, de ha bárki nem szakembernek Mac-et javaslok OSX-szel. És magam is használok ilyet hébe-hóba. Végülis, az is csak egy UNIX.
Naplózva
LasPersch
Hero Member
*****
Hozzászólások: 7 580« Válasz #10 Dátum: 2008. Május. 07, 15:20:46 »

Ma jelent meg harmadszor az XP SP3-ja. Eloszor a beta valtozat jelent meg, amit honapokig futtattam, majd apr 29-en a "vegleges" SP3, amit sikeresen felszereltem a cegi gepemre. Az installalas utan megjelent vagy 3 hibajelzes, gondoltam masnap utannanezek esetleg ujra installom, de aztan kisult, hogy a "hiba nem az on keszulekeben van", es sikeresen kinlodtam vele egy par orat, mert nemcsak az XP3-t kellett leszerelni, hanem tobb segedprogram is karosult, dehat ezeket ujra letoltottem a net-rol.
Ma viszont mar reggel letoltottem az ujra megjelent es allitolag hibatlan SP3-ast, remelem menni fog.
Akit erdekel, anank a legjobb itt kezdeni http://www.update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/default.aspx?ln=en-us
Ez egy automata update program, de vigyazat, mert a Windows azt is ellenorzi, hogy hivatalos programot futtatsz-e. Ha nem, ertesit, hogy az eladasnal csobehuztak es jo volna egy hivatalosat beszerezni. Igaz ezt a programot is ki lehet triblizni es akkor az IE-7-est is le lehet tolteni egyuttal, az osszes hozzavalo ujitasokkal egyutt.
Naplózva

A demokrácia szörnyű rendszer, csak épp nem találtak föl még jobbat.
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #11 Dátum: 2011. Január. 05, 09:56:28 »

Hát nem tudom... Engedtem az ördög csábításának. Vettem egy Mac-et.
Világéletemben DOS és Windows környezetben dolgoztam (kenyérkereseti célból is), szerintem tudok mindent, amit itt tudni lehet. Tudom, mikor mit várhatok, illetve mit várhatok el egy oprendszertől egy darab hardvertől, egy szoftvertől.

Némi ideje én is egy iMac tulajdonosa vagyok. 27 colos monitának nincs párja. Simán lehet egymás mellett futtatni (külön ablakokban) 2-3-4 alkalmazást. A billentyűzetről ódákat kellene zengeni. Na és a telepítés... Csak egy példa: csatlakoztattam egy printert, tipródva, hogy hol találok telepítő lemezt hozzá. Semmi visszajelzés a Mactől a csatlakoztatás után. Én káromkodok. Mindenesetre néhány perc múlva gondoltam egy nagyot: lássuk mi a probléma. Nyomtatási parancs kiadva. Hibaüzenet helyett nyomtatvány kicsúszik a printerből. Erre elgondolkodtam: csakugyan. Minek nekem tudni, hogy mit és hogyan csinál a masina és minek ehhez az én tudatlan asszisztenciám (amit a Windowsban megszoktunk).

Szóval, Mac-et mindenkinek.

 
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #12 Dátum: 2011. Január. 06, 17:01:52 »

Némi ideje én is egy iMac tulajdonosa vagyok. 27 colos monitának nincs párja. Simán lehet egymás mellett futtatni (külön ablakokban) 2-3-4 alkalmazást. A billentyűzetről ódákat kellene zengeni. Na és a telepítés... Csak egy példa: csatlakoztattam egy printert, tipródva, hogy hol találok telepítő lemezt hozzá. Semmi visszajelzés a Mactől a csatlakoztatás után. Én káromkodok. Mindenesetre néhány perc múlva gondoltam egy nagyot: lássuk mi a probléma. Nyomtatási parancs kiadva. Hibaüzenet helyett nyomtatvány kicsúszik a printerből. Erre elgondolkodtam: csakugyan. Minek nekem tudni, hogy mit és hogyan csinál a masina és minek ehhez az én tudatlan asszisztenciám (amit a Windowsban megszoktunk).

En nagy Apple-fan vagyok, de amikor legutobb (tavaly nyaron) uj szamitogepet vettunk, maradtam a Windows-nal. Es mit ad az eg, az is siman, egyszeru csatlakozassal felismerte a printert es rogton hasznalhato volt, nem kellett semmit telepiteni. Sot meg azt a szivesseget is megtette hogy amikor hozzacsatlakoztattam a printert, kiirta hogy printer felismerve, lehet printelni. Es az HP monitorral, tokostul vonostul 500 dolcsi volt, a Mac meg 1000-nel kezdodik. Es ez akkor is nagy kulonbseg, ha ma mar mosolygok az elso otthoni szamitogepunkon, egy Pentium elotti os-masinan ami 1500 dollar volt es egy toredeket tudta mint most a telefonom.

A iPhone isteni, bar hallom hogy az uj Androidok is jol muzsikalnak. A lanyom imadja az iPod-jat, bar lekettyenve konstatalta hgoy nincs benne kamera. Az iPad-et meg nem vettem meg - par hete volt egy lehetosegem 300 dolcsiert venni egy vadonas ujat - de egyelore nem latom hogyan hasznalnam. Szamomra meg nincs meg a "killer app" hozza. Ditto Apple TV, a Wii-n keresztul most mar masodpercek alatt toljuk le a Netflix filmeket, egyelore nem latom hogy sokat nyernenk az Apple TV-vel.

Viszont az Apple se tokeletes. Az iTunes Store szamomra sokszor nagyon frusztralo. Az ajanlasok amiket kapok toluk nevetsegesek. Az App Store egyszeruen katasztrofalis, azon barmit megtalalni muveszet. Igaz ha be-guglizom hogy mit keresek az kikopi es onnan ki tudom valasztani es meg tudom venni a megfelelo app-et, de az app-store-on keresztul ugyanez akkor se megy ha beirom a keresobe az app pontos nevet. Katasztorfa.

A megvasarolt zenet megosztani szamitogepek, iPhone-ok es iPad-ek kozott nagyon nyogos. Raadasul elfelejtettem deaktivalni a regi ceges laptopomat amikor kicsereltek ujra, es azt is mindig beleszamolja a negy hardware-be amire felrakhatom a zenet.

Szoval az Apple-nek vannak forradalmi otletei, zsenialis interface-huzasai, fantasztikus termekei, de nehez neki a versenyben folyamatosan elol maradni. Azert remelem sikerul nekik.
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország