NOL Fórum
2017. Augusztus. 24, 11:30:14 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Nem akarok kenyai epret enni márciusban!  (Megtekintve 40903 alkalommal)
szkepti
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 197



« Válasz #15 Dátum: 2008. Május. 13, 23:15:44 »

A baj az, hogy igaz a fogalom mögött levő okfejtés, más kérdés, hogy nem tudunk semmit tenni ellene.
Naplózva

Isten olyan komédiás, akinek a közönsége nem mer nevetni.
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #16 Dátum: 2008. Május. 13, 23:42:28 »

Nem biztos hogy nem lehet ellene tenni. Eddig keveset tettek, foleg mert a piac kiiktatasaval probalkoztak. Kioto leginkabb azert lett eges mert asminisztrativan probalt szabalyozni.
Naplózva
Disznó
Full Member
***
Hozzászólások: 2 274


« Válasz #17 Dátum: 2008. Május. 14, 08:29:05 »

Az éhinségek már azt mutatják, hogy többen vagyunk, mint amit elbír a föld. Az esőerdők kiirtása a termőterületekért, ugyanezt bizonyítja. Vagy a termőterületeket kell csökkenteni (üvegházi nagyon gyors és termelékeny termesztés pl.) vagy a népesség növekedését korlátozni megfelelő módszerekkel.

Európában is vannak ennek jelei, de nem annyira feltűnőek. Az ökológiai lábnyom nem kis területeken mérhető, hanem az egész Föld viszonylatában. Az, hogy hol lakom ebből a szempontból nem számottevő.

Mindenesetre külföldről érkező gyümölcsöket, zöldségeket azért sem vásárolok, mert az utaztatás miatt éretlenül szedik le, és nem mindegyiket sikerül vegyi tartósítás nélkül szállítani. Drága, rossz ízű, éretlen. Kell a fenének. Azon kívül az ember is egy bizonyos éghajlat és természet kölcsönhatásában él. Akkor maradhat egészséges, ha az idénynek megfelelő terméseket eszi. Tavasszal epret, cseresznyét, télen diót, mogyorót.

Talán a banán és a narancs utaztatható elég biztonságosan, a vastag héj alatt már nem hatnak a rápermetezett védőszerek. Viszont ki ellenőrzi, hogy milyen vidékről, mennyire mérgezett földről származik?
Naplózva
Disznó
Full Member
***
Hozzászólások: 2 274


« Válasz #18 Dátum: 2008. Május. 14, 08:32:19 »

Mit gondoltok, miért írják ki a piacon mindenre, hogy magyar? Nem nemzeti büszkeségből! Egyszerűen mindenki az itthon termett epret, dinnyét, egyéb gyümölcsöt keresi.
Már a fokhagymára is kiírják, hogy magyar, mert tavaly kínai fokhagymát hoztak be. No, dobhattam ki az egészet. Más íze volt, és drága.
Naplózva
szkepti
Sr. Member
****
Hozzászólások: 3 197



« Válasz #19 Dátum: 2008. Május. 14, 09:48:37 »

AAzon kívül az ember is egy bizonyos éghajlat és természet kölcsönhatásában él. Akkor maradhat egészséges, ha az idénynek megfelelő terméseket eszi. Tavasszal epret, cseresznyét, télen diót, mogyorót.
Ez jól hangzik, de korántsem biztos, hogy van releváns tartalma. Magam részéről úgy gondolom, hogy nincs. Mindenki él valahol, ahol a különböző adottságok nem teszik lehetővé, hogy egy sor kultúra megéljen. Ebből viszont nem az következik, hogy az adott helyen élő embernek csak azt a kultúrát szabad fogyasztania, ami ott terem, mert "nem véletlenül" alakult ez így. Az ember egészséges marad akkor is, ha százezer kilóméterről messzibbről származó gyümölcsöket eszik, feltéve, hogy azok nem mérgezettek. Aztán feldobja a talpát akkor is, ha kizárólag a konyhakertjében termesztett, de mérgezett táplálékkal tömi magát. Mindenütt kialakulnak étkezési szokások, melyeknek természetesen az adott vidéken honos növények/állatok jelentik az alapját. Aztán elkezdődik a verseny, hogy melyik konyha jobb, míg eljut odáig a dolog, hogy misztifikálják a dolgot és különböző ideológiákat gyártanak a helyi termékek nagyobb dicsőségére. Ezeknek azonban nem sok közük van az élettani megalapozottsághoz.
Naplózva

Isten olyan komédiás, akinek a közönsége nem mer nevetni.
methus
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 19 070


vöröscsillagász és boszorkány is


« Válasz #20 Dátum: 2008. Május. 14, 10:31:54 »

Vagy a termőterületeket kell csökkenteni (üvegházi nagyon gyors és termelékeny termesztés pl.) vagy a népesség növekedését korlátozni megfelelő módszerekkel.
Nem "vagy"!
A nepesseg novekedeset kell korlatozni!  Idealis az lenne, ha tizedannyian lennenk, mint vagyunk.
Aztan majd beszelhetunk a termoteruletek korlatozasarol, de mindenekelott le kell allni a szaporodassal!
Naplózva

Art is I, science is we. (Claude Bernard, 1865)
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759



« Válasz #21 Dátum: 2008. Május. 14, 10:51:45 »

Én már leálltam. Kapok kenyai epret?
Naplózva

má megin micsoda
methus
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 19 070


vöröscsillagász és boszorkány is


« Válasz #22 Dátum: 2008. Május. 14, 11:18:19 »

Kuldhetek!
De mire hazahozom a szupermarketbol, mar megpuhult, es gusztustalan.  Amig friss volt, addig is eretlen izetlen ipari termek volt.  Magam is leszoktam rola.
Az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy a legtobb helyileg termesztett zoldseg, gyumolcs is ehetetlen.  Hollandia tobb paradicsomot termel, mint a maradek Europa egyuttesen, am az itt termesztett paradicsom ize nem kulonbozik a folyekony disznoszaretol, amiben felfuggesztve all a noveny.  Ujabban azt a paradicsomot aruljak (haromszoros aron), amelyik log a zold szárán, mert ennek legalabb paradicsom szaga van.
Naplózva

Art is I, science is we. (Claude Bernard, 1865)
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759



« Válasz #23 Dátum: 2008. Május. 14, 11:26:39 »

Az igazi holland ezt úgy mondja, hogy ők tudják legdrágábban eladni a vizet. Egyébként pedig a Pilisben jó lesz az erdei szamóca termés.
Naplózva

má megin micsoda
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #24 Dátum: 2008. Május. 14, 16:44:57 »

Hollandiaban termett valaha is finom paradicsom? Annyira nem ismerem az idojarast arrafele, de saccra azt mondanam hogy nem idealis paradicsomtermetsztesre az eghajlata.
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #25 Dátum: 2008. Május. 14, 16:46:43 »

Én már leálltam.
Mos'man en is (legalabbis remelem mert nem birok ki meg ket evet rendes alvas nelkul).
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #26 Dátum: 2008. Május. 14, 16:51:50 »

Teny hogy a helyben termett, friss zoldseg/gyumolcs finomabb. Ezert jo dolog hogy rairjak a portekara hol termett. A legjobb persze ha magad szeded.

A gond csak az hogy nem mindig terem a nyuvese. Van amikor nincs szezonnya (azannya), es van amikor keves terem es mondjuk nem jut a csorobbaknak. Szerintem ezert teljesen elfogadhato importot ajanlani. Viszont idealis esetben tudja az ember hogy ezt az epret 3000 km-rol hoztak, ezt meg 3000 m-rol.
Naplózva
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759



« Válasz #27 Dátum: 2008. Május. 14, 16:56:47 »

Soha nem is termett semmi finom a füstölt angolnán és a palacsintán kívül, de ez nem is érdekes, a kereskedelmen van a hangsúly.
Naplózva

má megin micsoda
donpepe
Hero Member
*****
Hozzászólások: 11 759



« Válasz #28 Dátum: 2008. Május. 14, 17:00:18 »

Anekdot:

vöröshagyma fajta előállításhoz Makóról szerzik be az alapanyagot. A kis vörösből lesz jó, nagy vörös, de ízetlen. Mondják nekem, hogy a kurva életbe, hiszen az alapanyag makói! Egész Makót köllött volna importálni, mondom én röhögve.
Naplózva

má megin micsoda
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #29 Dátum: 2008. Május. 14, 17:09:27 »

1. Az éhinségek már azt mutatják, hogy többen vagyunk, mint amit elbír a föld.

2. Az esőerdők kiirtása a termőterületekért, ugyanezt bizonyítja.

3. Az ökológiai lábnyom nem kis területeken mérhető, hanem az egész Föld viszonylatában. Az, hogy hol lakom ebből a szempontból nem számottevő.

4. Mindenesetre külföldről érkező gyümölcsöket, zöldségeket azért sem vásárolok, mert az utaztatás miatt éretlenül szedik le, és nem mindegyiket sikerül vegyi tartósítás nélkül szállítani. Drága, rossz ízű, éretlen. Kell a fenének.

5. Azon kívül az ember is egy bizonyos éghajlat és természet kölcsönhatásában él. Akkor maradhat egészséges, ha az idénynek megfelelő terméseket eszi. Tavasszal epret, cseresznyét, télen diót, mogyorót.

6. Talán a banán és a narancs utaztatható elég biztonságosan, a vastag héj alatt már nem hatnak a rápermetezett védőszerek. Viszont ki ellenőrzi, hogy milyen vidékről, mennyire mérgezett földről származik?
1. Az ehinsegek oka inkabb a politika mint az elemiszerhiany.

2. Megsugom: a vilagon az osszes termoteruletet valamikor valaki a termeszetes vegetaciotol vette el. Magyarorszagon se lengedeztek kukoricatablak mondjuk 10 ezer evvel ezelott.

3. Hogy hol laksz azert szamit mert az okologiai teredet mastol kell beszerezned. Ezen kivul nagyjabol meghatarozza a labnyomodat. Lehet rajta valamit tudatosan is alakitani, de a kornyezet, infrastruktura helybol meghatarozza a nagy reszet. Ezert is fals Methustol a pattogas hogy a kis sarga embereknek tessek azonnal megallni szaporodni, mert igy o nem tud akkora okologiai labnyomot kialakitani amekkorat szeretne. Ezek addig szaporodtak Banladeshben hogy o mar nem tud finom szamocat talalni a szupermarketben.

4. Akkor ne vegyel.

5. Ezt tettek az emberek regen, es atlagban megis rovidebb ideig eltek es alacsonyabbak voltak. Valahol valami nem klappol.

6. Mennyire ellenorizheto hogy a szomszed mivel permetezte a paradicsomot amibol athozott egy tallal? Mibol gondolod hogy az 50 eve rendszeresen mutragyazott es permetezett, csernobili radioaktivitassal fuszerezett magyar fold barmivel tisztabb mint mondjuk a Puerto Rico-i?
Naplózva
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 14
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország