NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:31:15 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szegény gazdagok, avagy a láthatatlan kéz  (Megtekintve 4476 alkalommal)
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Dátum: 2009. Február. 03, 00:16:36 »

Azt mondják, hogy a társadalmi koherencia a demokrácia mértéke. Ennek gazdasági lefordítása az, hogy a társadalom legszegényebbjei és leggazdagabbjai különbség mekkora. Különösen érdekes ez abból a szempontból, hogy az adott gazdaságban többnyire adott mennyiségű érték van, így aki gazdag az a közösből többel rendelkezik. A másik oldalról a gazdagok többletéről a szegények lemondanak.

A jólétbeli különbségekért tehát a társadalom felelős. A jelentős különbségek kilakulását (legalább) két tényező határozzhatja meg: (1) a társadalmi akarat (Smith után láthatatlan kéz) bizonyos tevékenységeket támogat, jobban megbecsül; (2) a társadalom hagyja, hogy "erőszakosabb" tagjai többlethez jussonak.

Az első lehetséges okkal az lehet a probléma, hogy valójában nem azokhoz kerül a torta nagyobb szelete, akik a legtöbbet tesznek a társadalomért. A saját kis társadalmunk pl. a kiegyenlítetteb nemzetekhez képest alulfizeti tanárait, orvosait és túlfizeti politikusait, bankügyintézőit. Kérdés, hogy ez valóban a társadalom érdeke és akarata-e.

A második okkal pedig az a gond, hogy itt bizonyos tagok nemcsak a megengedett eszközöket használják, hanem a kiskapukat (szürke zóna) és a csalást (fekete gazdaság) is. Ebben az esetben viszont az aktuális rendfenntartó hatalomnak kötelessége a fair play-t helyreállítani. Sajnos Magyarországon (pl a Dél-amerikai országokhoz hasonlóan) erre utaló erőfeszítések kevéssé látszanak, sőt a képviselői jutattás rendszere éppen az aki tud, amennyit tud rak zsebre elvet támogatja. Fontos, hogy ez valóban öröklött viselkedésforma, abból az időből, amikor a gyár még mindenkié volt és csak a ranglétra legalján állók nem lopták a közöst.

Végül, a jelenlegi gazdasági válság okait kutatva legtöbben Marx mértéktelen tőkefelhalmozásában vélik megtalálni az eredendő bűnt. Ez arra utal, hogy a társadalmi koherencia fenntartása lehet a fenntartható gazdaság kulcsa. Ami azt illeti ez egyik vetülete a megoldásként javasolt európai szociális piacgazdaságnak, szemben az amerikai liberalizmussal.
« Utoljára szerkesztve: 2009. Február. 03, 08:38:07 írta demosthenes » Naplózva
matter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 21 527


« Válasz #1 Dátum: 2009. Február. 03, 02:39:05 »

Szia Demo !

Először is, örülök, hogy újra látlak !

Másodszor, de mostanában nekem már csak efféle kötekedésekre "fussa", a "láthatatlan kéz" az nem Keynes, sőt, éppen Keynes volt az, aki tagadta ennek létezését- ez ugyanis Adam Smith szerint a kereslet-kínálat olyan automatikus kiegyenlítő mechanizmusa, amely végső soron egyensúlyt teremt a piacon. A keynesianizmusnak talán éppen most jő el a reneszánsza, legalábbis remélem, ez mindenképpen az állam fokozottabb szerepvállalásáról szól ,ennek meglehetősen erőteljes jeleit láthatjuk napjainkban.

Miként a szociális piacgazdaság is ismét polgárjogot nyerni látszik, lásd Merkel minapi beszédét Davosban . Érdekes cikket olvastam ezzel kapcsolatban valahol, asszem tán egyszer már hivatkoztam rá itt a fórumon. A szerző szerint paradox módon a jelenlegi (n.b. akkor még nem volt válság) helyzetért a SZU fölbomlása a felelős, a SZU léte ugyanis -és az ehhez kapcsolódó erős nyugati szocialista/kommunista mozgalmak - állandó nyomás alatt tartották a tőkét, nem létében fenyegetve persze a nyugati berendezkedést, az a veszély azonban reális volt, hogy a SZU hátszelével ezek az erők túl nagy befolyásra tesznek szert, sőt, igazából a katonai konfliktus lehetősége sem volt kizárható.A SZU fölbomlása egyúttal a szociális piacgazdaság és a szociáldemokrácia  halálát is jelentette. Ma már igazi szociáldemokrácia nem létezik, hangzik a következtetés, csak különböző liberális érdekcsoportok, ezek más-más mezben ugyan,  de végső soron tőkés érdekeket képviselnek.


Naplózva
LasPersch
Hero Member
*****
Hozzászólások: 7 580« Válasz #2 Dátum: 2009. Február. 03, 10:06:21 »

Ez talan alatamasztja azt az elmeletet, hogy az allando hadikeszultseg vagy a hadiiparba invesztalt penzek a nemzetgazdasagot is segitik ? Bizonyos mertekben talan, kiveve magat a haborukat, lasd az USA peldajat az utobbi evekben.
Naplózva

A demokrácia szörnyű rendszer, csak épp nem találtak föl még jobbat.
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #3 Dátum: 2009. Február. 03, 10:32:27 »

"a "láthatatlan kéz" az nem Keynes, sőt, éppen Keynes volt az, aki tagadta ennek létezését- ez ugyanis Adam Smith szerint a kereslet-kínálat olyan automatikus kiegyenlítő mechanizmusa, amely végső soron egyensúlyt teremt a piacon."

Köszönöm a helyreigazítást, engedelmeddel szégyenkezve kijavítottam a topikindítóban.


A SZU szétesése nyilván eltüntette az ellenségképet mindkét oldalról, aminek gazdasági hatása is kellett legyen. Fontos az is, hogy a SZU hatalmának csökkenésével az USA fölényét egyre erőszakosabban fordította gazdasági haszonszerzésre, ami elkényelmesítette a gazdaságát.

De ha már itt tartunk, a jelenlegi gazdasági válság egyik fontos jelensége, hogy a vezető országok gazdaságélénkítő programjait az eddig elnyomott versenytársaknak kellene finanszírozni. Pl. Kínának, Oroszországnak, feltörekvő ázsiai piacoknak, Japánnak, EU-nak (pl. Hollandia). Tudniillik a bankóprés még olyan nagy valuta esetebében, mint a dollár sem lehet megoldás. Ezen helyzetnek pedig világpolitikai következményei is kellenek legyenek. Ha a nemzetközi intézményrendszer saját célra történő használatáról nem mond le az USA, akkor azok használhatatlanná válnak és két-, vagy többoldalú megállapodásokban semmizik ki (az USA-t).

Egyébként köszi az üdvözlést. Ismét megteltem olyan indulatokkal, amit muszály valahol kitölteni...
Naplózva
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #4 Dátum: 2009. Február. 03, 10:35:08 »

Kedves LasPersh!

Látod, valami hasonlón rágódtam. Éppen hozzászólásod beérkezése alatt írtam a fenti hozzászólásom...
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #5 Dátum: 2009. Február. 12, 00:34:54 »

A szerző szerint paradox módon a jelenlegi (n.b. akkor még nem volt válság) helyzetért a SZU fölbomlása a felelős, a SZU léte ugyanis -és az ehhez kapcsolódó erős nyugati szocialista/kommunista mozgalmak - állandó nyomás alatt tartották a tőkét,

Ha! Ezt en cirka 12 eve allapitottam meg eloszor. Hu de sok eszem van, atnyujtok magamnak egy hangszorot.
Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #6 Dátum: 2009. Február. 12, 00:44:39 »

A jólétbeli különbségekért tehát a társadalom felelős. A jelentős különbségek kilakulását (legalább) két tényező határozzhatja meg: (1) a társadalmi akarat (Smith után láthatatlan kéz) bizonyos tevékenységeket támogat, jobban megbecsül; (2) a társadalom hagyja, hogy "erőszakosabb" tagjai többlethez jussonak.

Egyreszt minden tarsadalomban vannak kulonbsegek. A szocializmusban is voltak, es ott is az eroszakosabb tagok jutottak tobblethez.

Pareto elmelete szerint a 80-20 szabaly ervenyesul hosszu tavon: a vagyon 80%-a a lakossag 20%-ae lesz. Erdekes modon magyjabol hasonlo eloszlas mutatkozott egy pszihologiai kutatasban az onzetlen es az onzo emberek kozott.

Persze ezen lehet alakitani, a szocializmusan nem hiszem hogy 80-20 volt az arany, viszont ha nagyon beletursz akkor meg elveszed a fejlodestol az egyik legerosebb osztonzot: az anyagi kiemelkedes lehetoseget. Ez volt a szocializmusban, es emlekszunk milyen volt a sikhulye fonokok alatt valami latszattevekenyseget piszmogni. Nem is csoda hogy a nehany eves nyugati technologia koppintasa volt a szocializmusban a fejlodes fo motorja.

Szerintem az egyensulyt ott kell keresni hogy ne hagyjuk hogy a tarsadalom tagjai teljesen ellehetetlenuljenek. Mindenkinek biztositani kell egy alapszintu megelhetest - ha lehet ugy hogy megdolgozik erte az illeto (nem mindig opcio, mondjuk betegseg miatt). Ezen felul mindenki gondoskodjon magarol, ne szoljunk bele.

Igy van valami biztonsagtudat, van szolidaritas, de ugyanakkor megvan a kiugrasi lehetoseg is.
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 783

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #7 Dátum: 2009. Február. 12, 12:42:53 »

Demo...1.höz..te igy gondolod..
"Az első lehetséges okkal az lehet a probléma, hogy valójában nem azokhoz kerül a torta nagyobb szelete, akik a legtöbbet tesznek a társadalomért. A saját kis társadalmunk pl. a kiegyenlítetteb nemzetekhez képest alulfizeti tanárait, orvosait és túlfizeti politikusait, bankügyintézőit. Kérdés, hogy ez valóban a társadalom érdeke és akarata-e. "

Most azért nem mindegy hogy mi az OK és mi az okozat, ugye?

Az hogy a "politikusait" tulfizeti? A dolog nyitja az hogy pont ŐK AZOK akik a SAJÁT fizetésüket megállapitják és az nem "népszavazás alapján történik". Jó példa rre a BIRÁK/BIRÓSÁGOK itélete/támogatása is.
Az OTTHONI példa mutatta amikor a képviselők nem tudták felmutatni azokat a számlákat aminek visszatéritését kérték az ÁLLAMTÓL, arra az ÁLLAMI BIRÓSÁG ugy dontött hogy nem is kell azt ezek után, elég ha MEGMONDJÁK mit és mire költötték azt el azt a pénzt és már kapják is .... (He)

Ugyanugy pont a kormány (az aki mindég uralmon van...) határozza meg azt hogy ŐK mit kapnak és mit a tanárok, az orvosok stb..
Azok fizetését szintén NEM a nép akarata szerint határozzák meg!

Mi maradt ki?
Ja, a bankárok és a többi "tolvaj társaság"!!
Ezek szintén -mintegy maffia- saját maga dönt mit kap "fizetés néven".

Hiába van papiron az hogy résztvénytársaság, az igazi irányitást egy kis csoport intézi aki elintézi a fizetését is azaz mit is kap majd érte!

Példa erre az/azok a bankok akiknek az (USA) ÁLLAM adott milliárdokat -az Ő állitásuk szerint-  a segély nélkűl csödbe mentek volna.
Mi történt erre fel?
Milliókat osztogattak ki egymás között mint bonusz a JÓ MUNKÁJUKÉRT!!

Az egyik ilyen "bank" például "a szűk felső irányitó rétegét" azzal  jutalmazta (VOLNA) hogy 12 napra Las Vegasba mentek volna megünnepelni a jó hirt hogy pénzt kaptak!

Csak az ujságok és a tévé által keltett felháborodásra hivták vissza a szobák foglalását.
« Utoljára szerkesztve: 2011. November. 24, 16:47:04 írta tozser » Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #8 Dátum: 2011. Október. 16, 21:07:47 »

http://www.economist.com/content/global_debt_clock?page=1
Naplózva
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #9 Dátum: 2011. November. 21, 13:51:52 »

Naplózva
vitezlaszlo
Hero Member
*****
Hozzászólások: 16 515


Vitezlaszlo


« Válasz #10 Dátum: 2011. November. 21, 19:34:37 »


Basszus, mi itt sirunk hogy mekkora a vagyonkoncentracio az USA-ban, erre kiderul hogy az kutyafule Europahoz kepest...
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország