NOL Fórum
2017. Október. 22, 05:29:45 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 13
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Temetik az eurót ?  (Megtekintve 15531 alkalommal)
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #15 Dátum: 2011. Július. 13, 23:58:54 »

1. Sejthettem volna, hogy te meg fogod védeni Amerikát.
2. Pedig csak az érdekeket kell látni. Amíg az európai bankok az európai adósaikkal vannak elfoglalva, addig nem foglalkoznak Amerika adósságával.
3. Továbbá az Euro veszélyezteti a dollár, mint világpénz és általános elszámolási egység hegemóniáját. Az Euróban történő elszámolások komoly jövedelemkiesést okoznak az amerikai pénzintézeteknek, az Euró esetleges bedöntése pedig legalább részben stabilizálhatná a deficites amerikai államháztartást.
4. Ráadásul a pénzügyi spekulánsoknak (nem csak az amerikaiaknak) semmi nem jön jobban, mint az árfolyamok ugrándozása: igazán keresni csak jelentős árfolyammozgások esetén lehet.
5. Én egyáltalán nem vagyok Amerika-ellenes, sőt, nagyra becsülöm őket, évekig amerikai cégnél dolgoztam, de a szimpátia nem homályosítja el az éleslátásomat, mint neked.
1. Nina'. Nem vagyok en akkora ellensege ennek az orszagnak mint neha mondjak rolam.
2. Az europai bankok sokkal inkabb ki vannak teve az europai hitelezesnek mint az amerikai hitelezesnek. Ugyanakkor amerikai bankokat is erint az europai adossag-krizis.
3. Ez szerintem egy miszterium. Kit erdekel manapsag hogy miben szamolnak el dolgokat, amikor egy gombnyomassal masodpercek alatt valthatsz at egyik penzt a masikra? Egyebkent nezd meg mondjuk Svajcot. A Frank nem igazan nemzetkozi fizetoeszkoz, de mekkorat erosodott az Eurohoz kepest? A dollar mar regen az 1.3-1.5 valto savban ingadozik, kozben a Svajci Frank, a Japan Jen meg a Mongol tugruk oriasit emelkedtek.
4. A spekulansoknak persze jok a kilengesek, ha jol tippelnek. Ha nem jol akkor meg jol megegethetik magukat. Ez inkabb a brokereknek jo mert nagyon megnyomja a volumenuket es ezzel a jutalekukat.
5. OK, iktatva.
1. Pont az ellenkezőjére voltam bátor célozni: eddig még nem vettem észre, hogy ellensége lennél.

2. Ezt a marhaságot meg honnan veszed? Szinte minden európai bank portfóliója tele van amerikai állampapírokkal, azok (voltak, eddig) ugyanis azok a kishozamú, de kiskockázatú befektetések, amelyek lehetővé tették a nagykockázatú, de nagyhozamú feltörekvő országhitelek kiegyensúlyozott fedezését.

3. Ez a gombnyomás a mítosz (nem misztérium, az ugyanis titkot, rejtélyt, vallási szertartást jelent), mert a gombnyomás csak a felszín, a technika. De a gombnyomás mögött pontosan ugyanazok a folyamatok zajlanak és törvényszerűségek érvényesülnek, mint száz évvel ezelőtt, a lúdtollal írt üzleti könyvek és belégek korában, csak a számítógépeknek köszönhetően sokkal nagyobb mennyiségben és mégis sokkal gyorsabban. Az elszámolódeviza számlavezetőjének privilégiumai és az elszámolás kiegyensúlyozása a mai napig ugyanúgy működik, legfeljebb nem papíron, hanem a számítógépek memóriájában, adathordozóin.

Továbbá kevered a folyó üzleti kifizetéseket illetve a készpénzforgalmat a nemzetközi elszámolási rendszerrel (pedig erre már mintha egy másik alkalommal felhívtam volna a figyelmedet): a nemzetközi elszámolásokban a svájci frank még ma is a harmadik legfontosabb általános elszámolási egység. Egy deviza aktuális, pillanatnyi árfolyama, és jelentősége, mint nemzetközi elszámolóeszköz között jóformán semmi összefüggés sincs. A mongol tugrik aktuális árfolyama lehet bármennyire magas is, a világ bankjainak 99%-a szarik rá, mert nem elszámolódeviza. Az USD, a CHF és az EUR szinte mindenütt az.
 
4. Ezt megint földközelből nézed. Én nem John Smith magánember spekulánsról beszéltem, hanem az intézményi spekulánsokról: a nagybankokról -bizonyos értelemben a FED, az Egyesült Államok központi banki rendszere (a Federal Reserve System) is ezek közé tartozik-, a privilegizált befektetési- nyugdíj- és egyéb alapokról. Ezeknek nincs brókerük, mert ők "a" devizatőzsde, az "istenek". A brókerek csak a "pórok" és az "istenek" közötti közvetítők. Az "istenek" tranzakcióiból a brókerek nem részesednek, mert közük nincs hozzá. Amiről te beszélsz, az az, amikor a "pórok" megpróbálják kitalálni, hogy merre fognak menni az árfolyamok, és azon vagy sikerül keresniük, vagy nem. Amiről én beszélek, az az "istenek", a finánctőke, akik befolyásolják az árfolyamot, hogy ők keressenek rajta.
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 783

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #16 Dátum: 2011. Július. 14, 00:07:05 »

9.-re
"Ebből az aspektusból nézve mekkora pozitívum - ha az - hogy OV "kipaterolta" a nemzetközi pénzügyi szervezeteket? Amelyek tehát nem tudják Magyarországot nyomorszinten stabilizálni?"

Hát igen, nagy húzás volt.
Kifizetni a jelenlévő adósságot ami három és fél százalékos kamatra volt, egy UJONNAN felvett HÉT (7) százalékos kölcsönnel!
Helyes.
Most nem az EU tartja "nyomorszinten" az országot, hanem az uj pénzügyi konszern aki a pénzt odaadta.

Röhögnöm kell amikor rágondolok... Vigyorog

« Utoljára szerkesztve: 2011. Július. 15, 11:32:24 írta tozser » Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 783

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #17 Dátum: 2011. Július. 14, 00:10:36 »

plix ...nem hittem volna hogy adóemelés ügyben mellém állsz.

Kellemesen csalódtam.

Ugy látszik már csak a JFK járja az "adókat fel KELL emelni" utat.. Sír
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 783

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #18 Dátum: 2011. Július. 14, 00:18:40 »

Plix 12.
"Továbbá az Euro veszélyezteti a dollár, mint világpénz és általános elszámolási egység hegemóniáját. Az Euróban történő elszámolások komoly jövedelemkiesést okoznak az amerikai pénzintézeteknek, az Euró esetleges bedöntése pedig legalább részben stabilizálhatná a deficites amerikai államháztartást. "

Én ehhez nem sokat értek, és SakkMatt sincs itt...

Szóval, túl SOK dollár forog kinn, és azt nem lehet csak ugy egyszerűen félretenni.
MInt minden pénzt be KELL(ene) váltani, de akkor az aki beváltja, mit fog vele kezdeni? Ha -mondjuk-az arabok eurót kérnek az olajért azt vagy egy EU országban KELL levásárolni vagy egy másik állam (Japán, Kina, stb.) pénzére váltani, ha AZ nem fogadja el, vagy mit tudom én.

Az ÁLLAMOK KÖZT nem hiszem hogy lennének ilyen napi áringadozások, mint a mindennapi civil életben, valószinű hogy van egy mindenki /mindkét fél által elfogadott ÁTLAG amivel dolgoznak.
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
LasPersch
Hero Member
*****
Hozzászólások: 7 580« Válasz #19 Dátum: 2011. Július. 15, 00:21:09 »

Európai Központi Bank, az ECB a folyamatos válságkezelés keretében szintén alkalmazza a bankóprést (nemcsak az USA). Május óta vásárolja az euroövezet legkockázatosabb tagjainak államkötvényeit. Eddig – az óriási német tiltakozás ellenére – 70 milliárd eurót költött el erre, és kijelentette hogy a kötvényvásárlások a jövőben is folytatódni fognak.

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlásainak célja, hogy fenntartsa a piacok bizalmát, miközben az európai kormányokra hárítják a válság megoldását. Ha újabb pénzügyi pánik robban ki kockázatosabb országok államkötvényeit tartó befektetők körében, akkor a ECB, vele együtt az euróövezet összeomlik. A pénzügyi kilábalás egyedül abban állhat, hogy az ECB hogyan reagál a QE2-vel együtt járó inflációra, másrészt vállalja-e az erős EU tagállamokat érintő gazdasági szigorítást. Ha vállalja, akkor az erős EU tagállamok ugyan túlélik, az eladósodott kisebbek – köztük Magyarország – államcsődbe kerülnek. Ha nem akkor is. A kisebb euró elszámolású tagállamok számára ekkor felvetődik az eurózóna elhagyása. A saját pénzhez, ekkor egy időben, több ország is visszatérne. A piacok nem reagálnának a változásokra pánikszerűen, a változás a betéteket nem érintené, a kamatoknak nem kellene szükségszerűen emelkedni, amennyiben nem emelik meg az árakat.

2011-ben kiderülhet, hogy a meglévő akadályok mellett keletkeznek-e újabb válsággócok, például hogyan alakul a spanyol gazdaság helyzete. Ha rosszul, akkor eddig nem is sejtetett változások következhetnek be az eurózóna életében. Az EU most Görögországot menti, mert a görögök harminc éve költenek többet, mint amennyit az ország helyzetéből megengedhetnének maguknak. Írországban hasonló történt azzal a különbséggel, hogy ott a bankok hatalmasra duzzasztották az ingatlanárakat és az Ir állam ebben támogatta őket. Először az ellenőrző mechanizmusok gyengítésével, később állami biztosítékok megadásával. Az eurózóna vezetői akkor viselkednének felelősségteljesen, ha a bankokra hagynák a keletkezett pénzügyi hiány kezelését, és nem pedig újabb és újabb pénzt termelnek úgy, hogy az ECB fedezetlen euróval államkötvényeket vásárol eladósodott EU tagállamaitól. Ez ugyanolyan felelőtlenség, mint amikor a többi ország átvállalja egyes országok adósságát, mert így ezek az országok is bajba kerülhetnek. Ilyen módon ugyan meg lehet menteni Görögországot, Írországot, talán Portugáliát is, de hogy ezt a módszert alkalmazzák Spanyolország megmentésére is az hazárdjáték az euróval. A legnagyobb falat Olaszország “megmentése”, amelynek adóssága pont kétszer akkora, mint a görögöké, íreké, portugáloké és spanyoloké – összesen.
                                                                              (Nemzeti Internet Figyelő)
Naplózva

A demokrácia szörnyű rendszer, csak épp nem találtak föl még jobbat.
LasPersch
Hero Member
*****
Hozzászólások: 7 580« Válasz #20 Dátum: 2011. Július. 15, 00:27:23 »

A QE2-ről :

QE2-nek, vagyis a quantitative easing (mennyiségi lazítás) második körének. E szerint a FED valós fedezet nélküli dollár nyomtatásával havi 75 milliárdnyi államkötvényt vásárol, továbbá a beruházásaik kamataiból vásárolnak még 300 milliárd dollárnyi államkötvényt 2011 közepéig. Az általános gazdasági összeomlás megakadályozására tehát továbbra is óriási mennyiségű fedezet nélküli pénz áramlik az USA gazdaságába mindaddig, ameddig nem lép fel drámai inflációs kockázat. Az USA tagállamok és önkormányzatok adósságválsága jelzi, hogy a bankrendszer hitelkínálata képtelen fenntartani egy növekedő gazdaság pénzügyi igényeit, a bankok már nem a beruházások élénkítésére koncentrálnak, hanem a kintlévő hitelek behajtására.

A QE2 program nem 600 milliárd dollárról szól, hanem arról, hogy a FED gátlástalanul kész bármennyi pénz nyomtatására. Ez a megoldás a megroppant bankrendszer folyamatos újratőkésítését célozza. E cél érdekében nullára redukálják a bankok kamatfizetési kötelezettségét, ezzel szemben fokozatosan emelik a kockázatmentes eszközök, értékpapírok hozamát.
Naplózva

A demokrácia szörnyű rendszer, csak épp nem találtak föl még jobbat.
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #21 Dátum: 2011. Július. 15, 08:05:46 »

Ez megint a finánctőke furmányoskodása, különösen az amerikaié: amíg Európa letolt gatyájára lehet mutogatni, addig talán senki se veszi észre, hogy Amerikának már gatyája sincs.
Ne felejtsd el, hogy ha az USA kormanya valoban komoly penzugyi valsagba kerul hat esetleg megemelik az adokat, meg mindeg nem europai szintre es pillanatok alatt vege az igazi valsagnak
Ez az adóemelés egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek itt beállítod. Hogy mást ne mondjak, például Géza a saját topikjában pont azt morogja, hogy az adóemelés, amit Obama akar, az járhatatlan út. De a nagyságrendek sem stimmelnek: annyi többletbevételt adókból egyik napról a másikra nem lehet elérni, mint amennyire az államadósság finanszírozására egyszerre szükség lenne, ha a külföld (az európai, szarban lévő országok most fenyegető helyzetéhez hasonlóan) abbahagyná az amerikai államadósság finanszírozását. De a másik baj az adóemeléssel, hogy visszaveti a gazdaságot, amely anélkül is éppen lassulóban van, robbantja az inflációt, ami anélkül is rohamosan emelkedik, szóval nem a mindent ripsz-ropsz megoldó varázslat. Bár hosszú távon lehet, hogy ez lesz belőle, feltéve, hogy előtte valakinek (például "Viktor" Obamának) sikerül lenyomni néhány sallert a finánctőkének.  Vigyorog

Messze vagyunk mi meg attol hogy gatyank se legyen...
Ha poénkodni akarnék, akkor most azt mondanám, hogy oszd le az USA államadósságát egy főre, aztán nézd meg, hogy ha a rád eső részt ki akarnád fizetni, tied lenne-e még a gatyád.

Plix, neked igazad van. Tudnmi kell, hogy az USA eddig felvett államadósságának túlnyomó részét elinflálta. Ennek alapja az, hogy az USA saját valutájában adósodott el. Ennek megfelelően az infláció mérétékével a kölcsön mindig csökkent. Mellékesen állam saját valutájában nem mehet tönkre. Az egyetlen dolog, ami történhet vele, hogy a saját valutáját a világ többi részében nem keresik és így annak árfolyama a mélybe zuhan. Az USA esetében ennek esélyét egy külkereskedelmi hiány növeli. Ez a brutális hiány pedig éppen jelen van, így ez megtörténhet. Egyetértek ugyanakkor, hogy az USA ezt a forgatókönyvet fegyverrel is megakadályozná (végtére is miért áldozott annyit fegyverre, ha a gazdasági érdekeit sem védheti meg velük). Igaz ez az utóbbi gondolkodás mindenki mástól szentségtörés, de ez egy majdnem egykarú mérleg.

Magyarország problémája, hogy külföldi ország valutájában adósodott el. Ebben viszont bármely ország tönkremehet.

Az EU problémája, hogy valójában van egy közös valuta és ez mindenkié, de a közös valuta mellett nincs közös gazdasági irányítás. Így viszont az valósul meg, hogy egyetlen országnak sincs saját valutája, hanem van egy nemzetek felett álló misztikus egység, amelyben az elszámolások történnek. Merész elképzelés volt... Egyik hátülütője, hogy egyetlen állam sem nyomtathat a jelen feltételek mellett tetszőleges pénzt, így saját valutájában is tönkremehet. Ugyanakkor ezen szabály átalakítása kiutat jelethet: az euró leértékelődésével párhuzamosan elinflálódna az euróban denominált hitel, romlana az euró árfolyama és élénkülne az export, csökkenne az import.
Naplózva
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #22 Dátum: 2011. Július. 15, 08:09:34 »

Ez megint a finánctőke furmányoskodása, különösen az amerikaié: amíg Európa letolt gatyájára lehet mutogatni, addig talán senki se veszi észre, hogy Amerikának már gatyája sincs.
Nehogy ma' ez is Amerika hibaja legyen... Nem amerikai hanem foleg europai bankok hiteleztek remenytelenul eladosodott orszagoknak. Nem az amerikaiak hanem Europaiak vettek fel es koltottek el ezeket a hiteleket. Ezt Amerikara fogni nevetseges.
Sejthettem volna, hogy te meg fogod védeni Amerikát. Pedig csak az érdekeket kell látni. Amíg az európai bankok az európai adósaikkal vannak elfoglalva, addig nem foglalkoznak Amerika adósságával. Továbbá az Euro veszélyezteti a dollár, mint világpénz és általános elszámolási egység hegemóniáját. Az Euróban történő elszámolások komoly jövedelemkiesést okoznak az amerikai pénzintézeteknek, az Euró esetleges bedöntése pedig legalább részben stabilizálhatná a deficites amerikai államháztartást. Ráadásul a pénzügyi spekulánsoknak (nem csak az amerikaiaknak) semmi nem jön jobban, mint az árfolyamok ugrándozása: igazán keresni csak jelentős árfolyammozgások esetén lehet. Én egyáltalán nem vagyok Amerika-ellenes, sőt, nagyra becsülöm őket, évekig amerikai cégnél dolgoztam, de a szimpátia nem homályosítja el az éleslátásomat, mint neked.

Igen, az USD árfolyama pusztán a világpolitikai szerep és az általános elszámolóegység szerep miatt fenntartott. Az USA gazdasága oly kevéssé épül valódi termelésre (java része szolgáltatás), hogy a külkereskedelmi deficit hamar bedöntené az USD-t. Ezen szerepét fenyegeti az euró és a nemzetközi elszámoló egység. Az USD és az USA kormánya mindaddig védett, amíg a nyersanyagok elszámolása USD alapú. Amint ez megváltozik, az USD-re igen rossz idő fog járni.
Naplózva
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #23 Dátum: 2011. Július. 15, 08:18:39 »

2. Az europai bankok sokkal inkabb ki vannak teve az europai hitelezesnek mint az amerikai hitelezesnek. Ugyanakkor amerikai bankokat is erint az europai adossag-krizis.
3. Ez szerintem egy miszterium. Kit erdekel manapsag hogy miben szamolnak el dolgokat, amikor egy gombnyomassal masodpercek alatt valthatsz at egyik penzt a masikra? Egyebkent nezd meg mondjuk Svajcot. A Frank nem igazan nemzetkozi fizetoeszkoz, de mekkorat erosodott az Eurohoz kepest? A dollar mar regen az 1.3-1.5 valto savban ingadozik, kozben a Svajci Frank, a Japan Jen meg a Mongol tugruk oriasit emelkedtek.
2. Mégiscsak amerikai találmány volt a járulékos kötvénypiac. Összességében mégiscsak az USA szabályi tették és teszik lehetővé mindenféle lufik felfúvódását és kipukkanását. A durranás meg mindig megrázza a világot, most is ez történt. Az európai államok adóssága ettől független kérdés: ezt az adósságot egy adott cash-flow mellett "tervezték", ami brutálisan megváltozott.

3. Ennek egyetlen oka, hogy az USD értékének egy kisebb részét adja az USA termelése, míg az USD-ban lekötött és elszámolt értékek a túlnyomó részét. Ha csak az USA-t néznénk, már régen adósságcsapdáról beszélnénk, és már elsüllyedt volna. Azonban az USA olyan rendszert alakított ki (Kezdve a Marschall tervtől, következetesen), amelyben a II. világháborút követően a nemzetközi kereskedelem alapjául tette az USD-t. Ennek megfelelően az USD árfolyama minden nyersanyag és sok egyéb termék (hitelek, kötvények) viszonyalgos értékét meghatározza. Ezen utóbbi "járulékos" érték adja az USD értékének túlnyomó részét. Az USA tehát függetlenítette saját gazdaságát a saját bankóprésétől. Nézd meg, hogy az USA bankóprés a válság óta milyen hihetetlen mértékben felpörgött! Bármely más ország esetében ez a valuta leértékelődésével járt volna. Az USD stabilitásának oka, hogy az USA belső pénzkibocsátása és fogyasztása az USD-denominált egyéb javakhoz képest elhanyagolható.
Naplózva
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #24 Dátum: 2011. Július. 15, 08:24:46 »

A QE2-ről :

QE2-nek, vagyis a quantitative easing (mennyiségi lazítás) második körének. E szerint a FED valós fedezet nélküli dollár nyomtatásával havi 75 milliárdnyi államkötvényt vásárol, továbbá a beruházásaik kamataiból vásárolnak még 300 milliárd dollárnyi államkötvényt 2011 közepéig. Az általános gazdasági összeomlás megakadályozására tehát továbbra is óriási mennyiségű fedezet nélküli pénz áramlik az USA gazdaságába mindaddig, ameddig nem lép fel drámai inflációs kockázat. Az USA tagállamok és önkormányzatok adósságválsága jelzi, hogy a bankrendszer hitelkínálata képtelen fenntartani egy növekedő gazdaság pénzügyi igényeit, a bankok már nem a beruházások élénkítésére koncentrálnak, hanem a kintlévő hitelek behajtására.

A QE2 program nem 600 milliárd dollárról szól, hanem arról, hogy a FED gátlástalanul kész bármennyi pénz nyomtatására. Ez a megoldás a megroppant bankrendszer folyamatos újratőkésítését célozza. E cél érdekében nullára redukálják a bankok kamatfizetési kötelezettségét, ezzel szemben fokozatosan emelik a kockázatmentes eszközök, értékpapírok hozamát.

Sorba haladtam a hozzászólásokon, a tied hátul volt, nem láttam, hogy ezt a kérdést már tisztába tetted. Ezért írtam és is körül ugyanazt.
Naplózva
methus
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 19 070


vöröscsillagász és boszorkány is


« Válasz #25 Dátum: 2011. Július. 15, 09:08:22 »


Az EU problémája, hogy valójában van egy közös valuta és ez mindenkié, de a közös valuta mellett nincs közös gazdasági irányítás. Így viszont az valósul meg, hogy egyetlen országnak sincs saját valutája, hanem van egy nemzetek felett álló misztikus egység, amelyben az elszámolások történnek.

Miert nem leher az EU-t az USA mintajara szervezni?
Ott is van az allamoknak bizonyos teruleteken fuggetlensege, de megis van egy kozponti burokracia es iranyitas.
Be kellene vezetni az EU-adot a tagallamokban a helyi adok mellett.
Ez visszahatna a polgarra is.  Eddig az "itt adozom" lokalpatriotizmusa ervenyesult, masszoval kulfoldrol ne pofazzanak a mi belugyeinkbe!
Az EU-adoval ez megvaltozna.  Fizetem oket es a gazdasagi intezkedeseiket, ezert egy nagyobb egysegnek is reszekent erzem magam.
Naplózva

Art is I, science is we. (Claude Bernard, 1865)
demosthenes
Full Member
***
Hozzászólások: 2 440


« Válasz #26 Dátum: 2011. Július. 15, 10:08:53 »


Az EU problémája, hogy valójában van egy közös valuta és ez mindenkié, de a közös valuta mellett nincs közös gazdasági irányítás. Így viszont az valósul meg, hogy egyetlen országnak sincs saját valutája, hanem van egy nemzetek felett álló misztikus egység, amelyben az elszámolások történnek.

Miert nem leher az EU-t az USA mintajara szervezni?
Ott is van az allamoknak bizonyos teruleteken fuggetlensege, de megis van egy kozponti burokracia es iranyitas.
Be kellene vezetni az EU-adot a tagallamokban a helyi adok mellett.
Ez visszahatna a polgarra is.  Eddig az "itt adozom" lokalpatriotizmusa ervenyesult, masszoval kulfoldrol ne pofazzanak a mi belugyeinkbe!
Az EU-adoval ez megvaltozna.  Fizetem oket es a gazdasagi intezkedeseiket, ezert egy nagyobb egysegnek is reszekent erzem magam.

Igazad van. Szerintem mindössze arra lenne szükség, hogy az EU felvállalja azt, hogy az USA mintájára egy adó- és feladatmegosztást hajtson végre és az EU közvetlenül fedezze az összes ország összevonható ellátását, és ennek fejében az euró stabilitását biztosíthassa. Ugyanakkor ebből legalább két dolog következik: (1) valóban meg kell teremteni az EU-t, mint szövetségi rendszert, saját választott vezetőkkel, akár USA példájára választott elnöki hivatallal, látszólag teljes és közvetlen választással. Szerintem ez jó lenne, de sok kormányzati politikus létbiztonságát veszélyeztetné, hogy esetleg nem tudnának a saját szemétdombjukon (az általuk jelenleg ismert és használt technikákkal) kívül érvényesülni; (2) A jelenleg nyújtott szolgáltatások nagyon diverzek és nagyon eltérő költséggel járnak. Nem volt ez másként az USA indulásakor sem, csak az EU esetében a változások irama hihetetlen (viselhető?) lenne.

Szerintem egyébként (és most nagyot szólok  Kacsint az EU egyetlen esélye Kínával (ha jobban tetszik Ázsiával) szemben (az USA-ról már lemondtam), ha egy Törökországgal kiegészült (viszont Izraelről leválasztott) egységes szövetségi állam keretei között fog működni. Ezt vagy megéljük (mondjuk két évtizeden belül lezajlik), vagy egy elhúzódó válságokkal teli időszakra kell számítani a globális hatalom átrendeződése mentén, amikor Ázsia egyre több erőforrásra teszi rá a kezét, Európa és Amerika pedig utóvédharcokat folytat, amiben mindenki csak veszít. Különösen Európa és az USA, mert (1) nekik van több vesztenivalójuk; (2) a harctér is az ő területükön van.

« Utoljára szerkesztve: 2011. Július. 15, 10:10:58 írta demosthenes » Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #27 Dátum: 2011. Július. 15, 10:13:21 »


Az EU problémája, hogy valójában van egy közös valuta és ez mindenkié, de a közös valuta mellett nincs közös gazdasági irányítás. Így viszont az valósul meg, hogy egyetlen országnak sincs saját valutája, hanem van egy nemzetek felett álló misztikus egység, amelyben az elszámolások történnek.

Miert nem leher az EU-t az USA mintajara szervezni?
Ott is van az allamoknak bizonyos teruleteken fuggetlensege, de megis van egy kozponti burokracia es iranyitas.
Be kellene vezetni az EU-adot a tagallamokban a helyi adok mellett.
Ez visszahatna a polgarra is.  Eddig az "itt adozom" lokalpatriotizmusa ervenyesult, masszoval kulfoldrol ne pofazzanak a mi belugyeinkbe!
Az EU-adoval ez megvaltozna.  Fizetem oket es a gazdasagi intezkedeseiket, ezert egy nagyobb egysegnek is reszekent erzem magam.

Methus, van-e az USA tagállamai között akkora különbség - és most nem kulturális, hanem munkaerő-piaci, technikai fejlettségi, jövedelmi, termelékenységi, hatékonysági szempontokra gondolok - mint Európa országai között? És az EU-t az USA mintájára nyilván azért nem/sem lehet szervezni, mert az USA két (?) hivatalos nyelvével szemben az EU-tagországoknak 27 hivatalos nyelve van...

A polgárok jövedelmi helyzetét mondjuk egy Belgium-Bulgária összehasonlításban nézzük: a különbség akár 20-szoros. van-e ekkora különbség a leggazdagabb és a legszegényebb USA-tagállam között (nem tudom, melyek azok).
Naplózva
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #28 Dátum: 2011. Július. 15, 10:25:53 »

Ugyanakkor ezen szabály átalakítása kiutat jelethet: az euró leértékelődésével párhuzamosan elinflálódna az euróban denominált hitel, romlana az euró árfolyama és élénkülne az export, csökkenne az import.
Ezt azért még gondold végig: ha elinflálódik az Euró, az hosszabb távon valóban erodálja a tartozásokat, viszont azonnal csökkenti az exportbevételek reálértékét és növeli az import nominális Euró-szükségletét, tehát azonnal és drasztikusan rontja a cserearányt, vagyis amit majd egyszer talán nyernénk a réven, azt azonnal és biztosan elveszítjük a vámon.
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
plix01
Hero Member
*****
Hozzászólások: 6 775« Válasz #29 Dátum: 2011. Július. 15, 10:37:29 »

Miert nem leher az EU-t az USA mintajara szervezni?
Erről egy átkosbeli vicc jut az eszembe. Megkérdezik a jereváni rádiót: Lehet-e Svájcban kommunizmus? A válasz: Lehet, de minek?

Az USA részben elvi, részben szervezési okokból létének egyik legnagyobb gazdasági válságában van. Mi a francnak kellene az ezt a válságot előidéző struktúrát és működésmódot lemásolni? Megvan Európának a maga specifikus baja, miért kellene hatalmas erőfeszítéssel és erőforrások elpazarlásával egy másik, szintén ezer sebből vérző rendszerre áttérni?
Naplózva

A Titanicot szakértők építették. Noé bárkáját egy laikus.
Oldalak: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 13
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország