NOL Fórum
2017. Október. 19, 04:40:24 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 [9]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Demokracia es/vagy szabadsag  (Megtekintve 12968 alkalommal)
methus
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 19 070


vöröscsillagász és boszorkány is


« Válasz #120 Dátum: 2016. Április. 04, 08:23:43 »

Pető Péter a Népszabadságban (2016 április 4)

http://nol.hu/velemeny/a-lajkvilag-urai-1609201
Naplózva

Art is I, science is we. (Claude Bernard, 1865)
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #121 Dátum: 2016. Április. 04, 12:09:06 »

Ungvary Rudolf a Nepszabadsagban

Reális felvetés és reális problémák.. valóban, beszélgetni kéne róla...
Naplózva
matter
Hero Member
*****
Hozzászólások: 21 527


« Válasz #122 Dátum: 2016. Április. 04, 12:13:14 »

Pető Péter a Népszabadságban (2016 április 4)

http://nol.hu/velemeny/a-lajkvilag-urai-1609201


ad " .. sokak számára elsődleges hírforrássá vált a demokráciát roncsoló, a tartalmakat szűrő, a valóságot felhasználóra szabó Facebook..." :

http://mno.hu/cinkosakinema/facebook-az-uj-evszazad-zsarnoksaga-1334403
Naplózva
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #123 Dátum: 2016. Április. 04, 15:15:52 »

ad " .. sokak számára elsődleges hírforrássá vált a demokráciát roncsoló, a tartalmakat szűrő, a valóságot felhasználóra szabó Facebook..."

És közben azon töprengek, nem bevezető e ez ahhoz a lépéshez, amikor új ellenséget kell találni, nevezetesen az internet "személyében". Ami ellen a legjobban adózással ehet küzdeni... Persze lehet, nincs igazam és nem látom a lényeget, de az ördög nem alszik...
Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #124 Dátum: 2016. Április. 07, 17:28:21 »

Mi jöhet ki ebből az EU jövőjére nézve?

"Hajszállal az érvényességi küszöb felett, de nagy fölénnyel győztek a nemek Hollandiában az EU-ukrán társulási egyezményről rendezett népszavazáson. Az eredmény nagyon rossz ómen a brit kilépésről szóló referendumra, az Európai Unió destabilizációja jöhet.
Meggyőző, 61,1 százalékos aránnyal győztek a nemek az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményről szóló népszavazáson Hollandiában, írja az EUobserver Amszterdamból. A 32,2 százalékosra tett részvételi arány kevéssel, de meghaladta a 30 százalékos érvényességi küszöböt, bár még nem teljesen biztos, hogy valóban sikerült átlépni a határt. Hivatalos végeredményt csak jövő kedden hirdetnek.

Annak a dokumentumnak a ratifikálásáról kellett döntenie a holland választóknak, amelynek az aláírásától annak idején viszatáncolt a Moszkva-párti Viktor Janukovics ukrán elnök. Emiatt tüntetések törtek ki a kijevi Majdan téren és a tömeg 2014-ben megbuktatta az államfőt. Az ukránoknak gazdaságilag és emberéletekben is drágán meg kellett fizetniük azért, hogy az oroszpárti politikát az unióhoz való közeledésre cserélték. Elmérgesedett a viszonyuk Moszkvával; Putyin gazdasági és katonai erővel is büntetett. Ukrajna mostanra részleges csődbe jutott, kisebb-nagyobb intenzitású háborút vív az alig burkolt orosz beavatkozással megerősített Donyec-medencei felkelőkkel, és elveszítette a Krím-félszigetet."


http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/04/07/a_hollandok_beletapostak_az_ukranok_almaba/
Naplózva
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #125 Dátum: 2016. Április. 08, 07:51:38 »

Mi jöhet ki ebből az EU jövőjére nézve?

Valószínűleg az, hogy jobban meg kell fontolni, kiket akar az EU "bekebelezni". Mert ugyan érthető az a törekvés, hogy egyre több ország legyen az unió tagja, főleg piacszerzési és némi politikai megfontolásokból, viszont a korlátlan terjeszkedés súlyos problémákat hordozhat magában (lásd: a volt "szocialista" országok nyakló nélküli felvételét és az általuk okozott problémákat)
Naplózva
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #126 Dátum: 2016. Április. 08, 08:06:05 »

Annak a dokumentumnak a ratifikálásáról kellett döntenie a holland választóknak, amelynek az aláírásától annak idején viszatáncolt a Moszkva-párti Viktor Janukovics ukrán elnök. Emiatt tüntetések törtek ki a kijevi Majdan téren és a tömeg 2014-ben megbuktatta az államfőt. Az ukránoknak gazdaságilag és emberéletekben is drágán meg kellett fizetniük azért, hogy az oroszpárti politikát az unióhoz való közeledésre cserélték. Elmérgesedett a viszonyuk Moszkvával; Putyin gazdasági és katonai erővel is büntetett. Ukrajna mostanra részleges csődbe jutott, kisebb-nagyobb intenzitású háborút vív az alig burkolt orosz beavatkozással megerősített Donyec-medencei felkelőkkel, és elveszítette a Krím-félszigetet."[/color]

Csak nagyon csendesen jegyzem meg, hogy a "tömegek" nem buktattak meg senkit. A "tömegek" nézték mi történik, míg az EU az USA-val karöltve erősen fenyegette Janukovicsot (aki mellesleg nem volt egy ártatlan virágszál), hogy ne lépjen fel a tüntetők ellen. Csak az volt a bibi, hogy miután az "ellenzék" (értsd alatta, másik oligarcha tömb) került hatalomra. Miután pedig teljes lett a fejetlenség, országos szinten kezdődtek mindenféle zavargások, amikben talán maguk az ukránok se ismerték ki magukat, és lett, ami lett.

Csak valahogy azt nem mondta meg senki az ukránoknak, hogy csak úgy piff-puff nem lesznek az EU tagjai és ahhoz évtizedek kellenek majd, és momentán ehhez nincs anyagi segítség, vagy csak nagyon korlátozott. (Arról meg senki nem beszélt, hogy egy nagy hirtelen az EU és esetleg a NATO befolyása alá kerülő nagyon közeli szomszéd az oroszokban miféle ellenérzéseket válthat ki).
Naplózva
aadorka
Vendég
« Válasz #127 Dátum: 2016. Április. 11, 09:08:13 »Itt a forrás (a cikk, címe ellenére, nem az egészségügyről szól):

https://ellenpropaganda.wordpress.com/2016/02/27/az-allami-korhaz-halalos-erintese/

"Végül arról is beszélnünk kell, miért próbálkozik az állam a termeléssel. Amíg magánszemélyek azért teszik, hogy profitot termeljenek, az államnak lehetőségében áll hasznosítani a vagyonszerzés politikai módszerét, a rablást és kizsákmányolást, így célja nem a profit, hanem a hatalomszerzés. Ahhoz, hogy fenntartsák a lakosság elnyomásuk iránt érzett elégedettségét és ahhoz, hogy kiszolgálják azon emberek igényeit, kik támogatásának hiánya az uralom elvesztését jelenthetné, célszerű az államnak a buzgóság látszatával iskolákat, kórházakat és hasonló intézményeket nyitni és üzemeltetni. Mivel az állami termelés nem profit, hanem propaganda-orientált, a cél nem a kereslet kielégítése, hanem a politikai célok felé való törekvés. A szolgáltatást igénybe vevő alattvalónak az egyetlen kötelessége pedig elhinni azt, hogy a szabadság ennél csak rosszabb lehet."
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április. 11, 09:12:51 írta Merlot » Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #128 Dátum: 2016. Április. 16, 10:04:15 »

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ma és minden egyes nap küzdenünk kell(ene) azért, hogy soha, de soha többet ilyen ne legyen.
Küzdeni kell ennek érdekében az intolerancia, a gyűlöletkeltés és az embertelenség ellen, hogy végre oda kerüljenek a holokauszt mögött meghúzódó ordas eszmék, ahová valók, a történelem szemétdombjára.
Tenni kell ezt az áldozatok emlékéért, a túlélőkért, önmagunkért és a jövő generációiért.
Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #129 Dátum: 2016. Április. 19, 09:39:26 »

Egy bátor ember....bár lesz, aki szerint csak szunyókálA kép "Gizi néni" - alias Török Monika - írásának illusztrációja.

http://huppa.hu/torok-monika-a-gizi-neni-kerdez/
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április. 19, 09:41:13 írta adorka » Naplózva
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #130 Dátum: 2016. Április. 19, 12:09:41 »

Egy bátor ember....bár lesz, aki szerint csak szunyókál

Tudod az a baj, hogy az ilyen Gizi nénikből nagyon kevés van... A többi az most is elhomályosuló szemekkel mereng a "mi Viktorunk" nagyságán...  Szomorú
Naplózva
adorka
Vendég
« Válasz #131 Dátum: 2016. Április. 20, 17:11:50 »

Most eltekintek attól, hogy Ibolya Tibort már gyerekkorában is piszkosul nehezen viseltem el (a szomszéd lakásban laktak, és IT nagylányom osztálytársa volt a gimiben), csak a főügyészsége alatt elkövetett kijelentései és tettei okán fintorgok erősen.

"Két és fél hónapja annak, hogy a Fővárosi Főügyészség bemutatta a nyilvánosságnak a Quaestor-vádiratot, amit Ibolya Tibor fővárosi főügyész világszínvonalú munkának nevezett. Aztán április elején ugyanerről azt mondta a Fővárosi Törvényszék, hogy hiányos, ami után szokatlanul durva hangnemben kezdtek üzengetni egymásnak a jogászok. Ibolya Tibor halogatással és mondvacsinált indokok kitalálásával vádolta meg a bíróságot, a bíróság pedig kikérte ezt magának – és közben az is kiderült, hogy ha a két szervezet nem tudja megoldani a vitáját, akkor Tarsoly Csaba akár simán ki is szabadulhat."

http://444.hu/2016/04/20/ezer-sebbol-verzik-az-ugyeszseg-vilagszinvonalu-quaestor-vadirata-a-birosag-szerint?fbfanpage444+20160420+1227

Nem rugózom ezen tovább, megteszik mások, ezzel tele az internet. De az évszázad csalóját nem Tarsolynak hívják. Ne a strómanok nevét jegyezzük már meg (azért az övéket is, persze). Tarsoly nem azért ússza meg, mert annyira szeretik, hanem hogy ne kezdje sorolni a mögötte levők nevét...
Naplózva
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #132 Dátum: 2016. Április. 21, 07:22:36 »

De az évszázad csalóját nem Tarsolynak hívják. Ne a strómanok nevét jegyezzük már meg (azért az övéket is, persze). Tarsoly nem azért ússza meg, mert annyira szeretik, hanem hogy ne kezdje sorolni a mögötte levők nevét...

Attól tartok, igazad lehet... Mert az egy dolog, hogy valaki vállalja az ügyletet, de azok a pénzek, amik eltűntek, sehol nem találhatóak jelenleg. Márpedig valahol lenniük kell. És akiknél van, azok azt hiszem nagyon vigyáznak arra, hogy a nevük valahogy ne kerüljön bele a vádiratba...
Naplózva
methus
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 19 070


vöröscsillagász és boszorkány is


« Válasz #133 Dátum: 2016. Június. 10, 07:35:31 »

A demokracia az altalam kedvelt primitiv megfogalmazasban: egy ember - egy szavazat. 
Ezt en elitelem es alkalmatlannak tartom a tarsadalmi berendezkedesre, a politikai gyakorlatra.  Pontosabban: ott, ahol az "egy ember" altal jelolt resz minosegileg alkalmatlan a politikai szerepre, ott a demokracia nem mukodik.  Vitez Laszlo ezt a nezetemet - jogosan - elitista szemleletnek tartotta.

Csaknem egy evvel ezelott bukkantam az alabbi az irasra.  Talan mar ideztem is.  Ez negativ elemek halmazabol allitja elo a demokracia definiciojat, mintha a termeszetes, normalis allapot lenne az, es ugy lehet jol megfogni, hogy felsoroljuk, mi nem az, mi minden torzitana el ezt az idealis allapotot.  Sajnos, az "egy ember" szereperol nem beszel.  Arrol, hogy az "egy ember" tomegeinek voksa allitja elo a demokraciat, es ezert elsosorban o a felelos, ha az minosegileg nem megfelelo.

Izlelgessetek!

"... Ha valaki, egy átlagpolgár aziránt érdeklődik, hogy mégis miért jobb a demokrácia, mint a diktatúra, arra egyszerűbben lehet válaszolni. Az amerikai Bill of Rights, illetve az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának néhány cikkelyéből szemezgetve azt mondhatjuk, hogy az a demokrácia, amikor az államnak nincsen joga arra, hogy megszabja az egyes embernek, hogy melyik Istenben higgyen, milyen hittételeket fogadjon el valónak, mit mondjon, érezzen, kinek higgyen, kit kövessen, kit szeressen. Egy étteremben, vagy egy buszon hova üljön, kihez szóljon, kit ne szeressen. Az a demokrácia, amikor az embereket nem lehet szabadságuktól, életüktől, vagy tulajdonuktól csak azért megfosztani, mert másként gondolkodnak, mert mást gondolnak, beszélnek vagy akár éreznek, mint ami az adott kormányzatnak szimpatikus. Az a demokrácia, ahol az ember önmaga lehet, mindaddig, amíg ezzel nem árt másoknak és teljesíti alapvető állampolgári kötelességeit (közteherviselés, szükség esetén honvédelem stb.). Ha meg akarjuk ítélni, hogy egy államban a demokrácia szelleme uralkodik-e, békeidőben mindig arra kell figyelnünk, hogy milyen szerepben vannak azok, akik a hatalomgyakorlás egyetlen pillanatában, a választáskor kisebbségbe kerültek. Mennyire tudnak ők hangot adni a véleményüknek. Mennyire bánnak velük egyenlő félként. Nem a hatalom birtokosai a lényegesek, hanem azok, akik éppen híjával vannak annak. Ők a fontosak. Ezek az egyenlő politikai esélyek azok, amik meghatározzák a rendszert. Mert ha már a politika szférájába, ami napjainkban valóban mindent áthat, azt is, amit nem kéne, legalább az alapok szintjén beférkőzött az egyenlőség, akkor más szférákban is jobban tud érvényesülni. ..."


http://lilla.racz.nepszava.com/2015/08/04/a-demokracia-ideaja/
Naplózva

Art is I, science is we. (Claude Bernard, 1865)
dmolnar
Sr. Member
****
Hozzászólások: 2 825« Válasz #134 Dátum: 2016. Június. 10, 07:58:15 »

A demokracia az altalam kedvelt primitiv megfogalmazasban: egy ember - egy szavazat. 
Ezt en elitelem es alkalmatlannak tartom a tarsadalmi berendezkedesre, a politikai gyakorlatra.  Pontosabban: ott, ahol az "egy ember" altal jelolt resz minosegileg alkalmatlan a politikai szerepre, ott a demokracia nem mukodik.  Vitez Laszlo ezt a nezetemet - jogosan - elitista szemleletnek tartotta.

Csaknem egy evvel ezelott bukkantam az alabbi az irasra.  Talan mar ideztem is.  Ez negativ elemek halmazabol allitja elo a demokracia definiciojat, mintha a termeszetes, normalis allapot lenne az, es ugy lehet jol megfogni, hogy felsoroljuk, mi nem az, mi minden torzitana el ezt az idealis allapotot.  Sajnos, az "egy ember" szereperol nem beszel.  Arrol, hogy az "egy ember" tomegeinek voksa allitja elo a demokraciat, es ezert elsosorban o a felelos, ha az minosegileg nem megfelelo.

Két dologban vitatnám az álláspontodat. Az egyik, hogy hol a határ? Hol lehet meghúzni azt a vonalat, ahol kimondhatjuk X, vagy Y alkalmas arra, hogy véleményt mondhasson, és hol az, amikor azt mondjuk, no ezt már nem... Elméletileg persze van ilyen határ, mikor valakitől megvonják ezt a jogot, vagy bűncselekmény, vagy a mentális állapota miatt. Mert sajnos ugye nem mondhatjuk, hogy diplomásnak kell lennie annak, aki szavazni fog. Mert ma is egy sor diplomás csinálja, amit csinál...

A másik, hogy a választópolgárok tömege felelős azért ami van (bárhol). Ez is igaz egy szintig de az is igaz, hogy a választópolgár egy adott kínálatból választ. Ha a "nép" még nem elég érett arra, hogy működtesse a demokráciát (polgári demokráciáról beszélünk), akkor dönthet rosszul, vagy, sajnos, sokszor rosszul fog dönteni. Említettem már sokszor, hogy ez egy tanulási folyamat, amikor lassacskán ráébred az adott népesség, hogy át kell gondolni a dolgokat és kialakul az önvédelmi reflex.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 [9]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország