NOL Fórum
2017. Június. 26, 06:24:41 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 153 154 155 156 157 [158] 159 160
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gasztro-MAKKA  (Megtekintve 132565 alkalommal)
KapitányG
Hero Member
*****
Hozzászólások: 27 278


« Válasz #2355 Dátum: 2017. Február. 04, 12:32:09 »

... amire rájöttem a WMf edény használatánál..
Ha VILLANYTŰZHELYEN használod -gondolom én- nem lesz az edény oldala szines, nem szineződik el.
Ha GÁZON használod, és OTT olyan mérető lapra teszed ami NAGYOBB mint az edény dupla vastag alja, "a felcsapódó lángok" elszinezik az edény oldalát, valami finom sárgás bevonatot kap, amit sikálhatsz, és a főzés sem lesz sokkal gyorsabb.

A nyílt láng minden edényt tönkretesz, és ez ellen nem használ sem a lángelosztó, sem az öntöttvas edényalátét. Ráadásul az az olajos-zsíros gőz mindenütt lecsapódik a tűzhely környékén, ahova elér, nem csak az edények oldalán.
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 573

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #2356 Dátum: 2017. Február. 04, 19:38:50 »

megveszi a Régi postán
és feladja légipostán
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
 A versike jó, bár nem pont igy van..

Az aki veszi Szentendrén lakik és oda viszi el majd "gyalogpostán"..  Mosolyog Mosolyog
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 573

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #2357 Dátum: 2017. Február. 04, 19:52:41 »

... amire rájöttem a WMf edény használatánál..
Ha VILLANYTŰZHELYEN használod -gondolom én- nem lesz az edény oldala szines, nem szineződik el.
Ha GÁZON használod, és OTT olyan mérető lapra teszed ami NAGYOBB mint az edény dupla vastag alja, "a felcsapódó lángok" elszinezik az edény oldalát, valami finom sárgás bevonatot kap, amit sikálhatsz, és a főzés sem lesz sokkal gyorsabb.

A nyílt láng minden edényt tönkretesz, és ez ellen nem használ sem a lángelosztó, sem az öntöttvas edényalátét. Ráadásul az az olajos-zsíros gőz mindenütt lecsapódik a tűzhely környékén, ahova elér, nem csak az edények oldalán.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Ezen finomitanom kell.

Amire ÉN gondoltam, ha az edény DUPLA ALJA  -mondjuk- 20 cm., akkor azt a gyorsabb sűtés/főzés érdekében NE TEGYÜK EGY NAGYOBB FŐZŐLAPRA AMI 24 CM. nagyságú, például.

Ez esetben a lángok az edény OLDALÁT IS MELEGITIK ÉS AKKOR VAN AZ HOGY AZ OLDALÁN FELFUTÓ (gáz)LÁNGOK ELSZINEZIK AZ EDÉNYT.
Ami villany tűzhelynél nem fordulhat(na) elő.

Az más dolog ha a nyilt láng túl erős, bár ha a főzni/sűtni való nagyobb menyiségű, KEZDETBEN ÉN erősebb (nagyonn) hőfokot használok,
 
Addig amig az étel át nem melegszik "a nélkűl hogy az megégne"
Amikor elérte azt a hőfokot, leveszem arra ami az EREDETI ELKÉSZITÉSÉHEZ SZÜKSÉGES.
DE TUDOM, MINDENKI MÁSKÉNT FŐZ, ILLETVE CSINÁLJA.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február. 04, 20:28:57 írta tozser » Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
KapitányG
Hero Member
*****
Hozzászólások: 27 278


« Válasz #2358 Dátum: 2017. Február. 04, 20:48:22 »

Ezen finomitanom kell.
Amire ÉN gondoltam, ha az edény DUPLA ALJA  -mondjuk- 20 cm., akkor azt a gyorsabb sűtés/főzés érdekében NE TEGYÜK EGY NAGYOBB FŐZŐLAPRA AMI 24 CM. nagyságú, például.
Ez esetben a lángok az edény OLDALÁT IS MELEGITIK ÉS AKKOR VAN AZ HOGY AZ OLDALÁN FELFUTÓ (gáz)LÁNGOK ELSZINEZIK AZ EDÉNYT.
Ami villany tűzhelynél nem fordulhat(na) elő.

Én meg nem arról beszélek, amikor a láng elszínezi az edényt, hanem arról a ronda, nehezen lesikálható zsíros-olajos trutyiról, ami a gáz égéstermékeinek meg a készülő ételből kicsapódó gőzöknek a keveredéséből keletkezik. 
Mindig. Akkor is, ha a "főzőlap" nem nagyobb, mint az edény alja.
Egyébként miért főne gyorsabban az étel, ha nagyobb a "főzőlap", mint az edény alja? (Ezt a "főzőlap"-ot, gáztűzhelyről lévén szó, nem is tudom értelmezni.)
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 573

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #2359 Dátum: 2017. Február. 09, 19:06:54 »

https://www.youtube.com/watch?v=8nxD2nCg9AM
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 573

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #2360 Dátum: 2017. Február. 09, 23:49:28 »

Amire én gondoltam az a GÁZ fözésnél lehet, de rosszul irtam.
Ott nincs főzőlap, csak LÁNG.
Tehát nemcsak az edény ALJÁT érheti  láng hanem az OLDALÁT IS, ez esetben TÖBB meleget /hőt kap mivel nagyobb felűlet lesz felhevitve.
Ez esetben szineződhet el az edény oldala attól a valamitől amit beletesznek a gázba hogy "bűdös legyen", hogy érezni lehessen a GÁZ SZAGÁT?

AZT villannyal való főzésnél lehet nagyobb méretű főzőlapra tenni, de ott nem érvényesűlhet anyira a hőbehatás.
Vége.
Ezt igy le is zárom... Mosolyog Mosolyog
Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 583


nyomozó


« Válasz #2361 Dátum: 2017. Február. 24, 13:37:16 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
Naplózva
tozser
Hero Member
*****
Hozzászólások: 23 573

"Ilyen egyszerű az egész!"


« Válasz #2362 Dátum: 2017. Február. 24, 17:41:51 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
Nem is hallottam róla, csak a FELESÉGEM meg ne tudja hogy olyan is van!

Legujabban még a "rendes ételek" receptékben is variációk vannak, de LE KELL szoktatnom róla!

Tegnap is, spenót (paraj) főzelék volt (..lett volna..!) de valamilyen suggallat miatt JUGHURTTAL sűritette be, igy olyan lett mint a SÓSKA FŐZELÉK
amit utálok..
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ez lenne az?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszn%C3%B3par%C3%A9j
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február. 24, 17:45:13 írta tozser » Naplózva

A legnehezebb dolog a vilagon tudni hogyan kell valamit jol csinalni vagy irni es szo nelkul vegignezni azt hogy azt valaki rosszul csinalja vagy irja.
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 583


nyomozó


« Válasz #2363 Dátum: 2017. Február. 24, 18:08:59 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
Nem is hallottam róla, csak a FELESÉGEM meg ne tudja hogy olyan is van!

Legujabban még a "rendes ételek" receptékben is variációk vannak, de LE KELL szoktatnom róla!

Tegnap is, spenót (paraj) főzelék volt (..lett volna..!) de valamilyen suggallat miatt JUGHURTTAL sűritette be, igy olyan lett mint a SÓSKA FŐZELÉK
amit utálok..
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ez lenne az?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszn%C3%B3par%C3%A9j

Ez a növény, de a magját eszik, valami ilyesmi lett belőle, mint a képen. Az állaga leginkább a kuszkuszhoz hasonlít. De kenyér és sütemény is készülhet belőle.

Naplózva
Habók
Hero Member
*****
Hozzászólások: 17 930


Miss Brutal


« Válasz #2364 Dátum: 2017. Február. 24, 18:13:07 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
Nem, így még nem hallottam. A növényről igen, Jókai írt róla, de akkor még nem volt net, nem tudtam utánanézni. Azt, hogy disznóparéj... hát akkor ismerem is. De abban mi a gabona? Az a fűkalász-szerű termés?
Naplózva

„Sokat dolgozni rossz.
Rosszabb csak az, ha nincs mit.”
(Dévényi Tibor)
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 583


nyomozó


« Válasz #2365 Dátum: 2017. Február. 24, 18:16:30 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
Nem, így még nem hallottam. A növényről igen, Jókai írt róla, de akkor még nem volt net, nem tudtam utánanézni. Azt, hogy disznóparéj... hát akkor ismerem is. De abban mi a gabona? Az a fűkalász-szerű termés?

nem tudom, azt olvastam róla. És látom a recepteket, hogy kenyér, meg sütemény is készül belőle. Gondoltam kipróbálom, amikor megvettem, azt se tudtam növény-e vagy állat.
Naplózva
Habók
Hero Member
*****
Hozzászólások: 17 930


Miss Brutal


« Válasz #2366 Dátum: 2017. Február. 24, 18:18:51 »

Ismeritek az "amarante" nevű gabonanövényt ( állítólag az "inkák kincse" ) ? Most hallottam róla először, és mint a wikiben olvastam, magyarul disznóparéj a neve, rögtön kipróbáltam és ettem belőle. Próbálta már valaki ?
Nem, így még nem hallottam. A növényről igen, Jókai írt róla, de akkor még nem volt net, nem tudtam utánanézni. Azt, hogy disznóparéj... hát akkor ismerem is. De abban mi a gabona? Az a fűkalász-szerű termés?

nem tudom, azt olvastam róla. És látom a recepteket, hogy kenyér, meg sütemény is készül belőle. Gondoltam kipróbálom, amikor megvettem, azt se tudtam növény-e vagy állat.
Közben megnlztem a neten, az, amit magnak termesztenek (termeszthetnek), tényleg az amarant, kerti növény, szép is. És azt a disznóparéjt, amit én gyerekkoromban tényleg a disznóknak szedtem, szintn lehet enni - Géza, meg ne mondd a feleségednek!! - mert állítólag olyan, mint a spenót. Hajjaj!!
Naplózva

„Sokat dolgozni rossz.
Rosszabb csak az, ha nincs mit.”
(Dévényi Tibor)
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 583


nyomozó


« Válasz #2367 Dátum: 2017. Február. 24, 18:19:27 »

Nem is hallottam róla, csak a FELESÉGEM meg ne tudja hogy olyan is van!

Legujabban még a "rendes ételek" receptékben is variációk vannak, de LE KELL szoktatnom róla!
Tegnap is, spenót (paraj) főzelék volt (..lett volna..!) de valamilyen suggallat miatt JUGHURTTAL sűritette be

Engem nem rázott volna meg, de én nem magyaros konyhát vezetek. Szoktam spenótot enni, de rántással az utóbbi 25 évben egyszer se ettem.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február. 24, 18:22:37 írta kecske » Naplózva
Habók
Hero Member
*****
Hozzászólások: 17 930


Miss Brutal


« Válasz #2368 Dátum: 2017. Február. 24, 18:21:54 »

Nem is hallottam róla, csak a FELESÉGEM meg ne tudja hogy olyan is van!

Legujabban még a "rendes ételek" receptékben is variációk vannak, de LE KELL szoktatnom róla!

Engem nem rázott volna meg, de én nem magyaros konyhát vezetek. Szoktam spenótot enni, de rántással az utóbbi 25 évben egyszer se ettem.
Spenótot vagy magában, vagy zsemlével - mostanában magos zsemlével, mert olyan jó ráharapni a magra. Ja, és mindkét esetben csaknem letális dózis fokhagymával...
Naplózva

„Sokat dolgozni rossz.
Rosszabb csak az, ha nincs mit.”
(Dévényi Tibor)
kecske
Global Moderator
Hero Member
*****
Hozzászólások: 81 583


nyomozó


« Válasz #2369 Dátum: 2017. Február. 24, 18:24:07 »

Nem is hallottam róla, csak a FELESÉGEM meg ne tudja hogy olyan is van!

Legujabban még a "rendes ételek" receptékben is variációk vannak, de LE KELL szoktatnom róla!

Engem nem rázott volna meg, de én nem magyaros konyhát vezetek. Szoktam spenótot enni, de rántással az utóbbi 25 évben egyszer se ettem.
Spenótot vagy magában, vagy zsemlével - mostanában magos zsemlével, mert olyan jó ráharapni a magra. Ja, és mindkét esetben csaknem letális dózis fokhagymával...

2-3 tükörtojást szoktam ráhelyezni a tetejére
Naplózva
Oldalak: 1 ... 153 154 155 156 157 [158] 159 160
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország