NOL Fórum
2017. Október. 23, 23:46:35 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Háború és hadsereg az amerikai filmekben  (Megtekintve 2987 alkalommal)
orr
Newbie
*
Hozzászólások: 10


« Dátum: 2002. Március. 19, 15:27:39 »

egy hete játszák magyarországon a sólyom végveszélyben című filmet. a szomáliai bevetés kudarcát elmesélő film kegyetlen valóságában mutatja a háborút. nincsenek amerikai lobogók, nem hallatszik az amcsi himnusz. szörnyű harcban elpusztul 1000 szomáliai és 19 amerikai fegyveres. a film azt hirdeti: hadsereggel nem lehet igazságot tenni.

de útban van még három háborús alkotás: hart háborúja - 2. világháború európában, a fegyverek szava - 2. világháború a csendes-óceánon, we were soldiers - vietnám. hogyan lehet bemutatni a háborút? lehet-e művészi eszközökkel feldolgozni? lehet-e objektívan bemutatni? melyiknek sikerül a négy közül a legjobban?
Naplózva
Ettore
Newbie
*
Hozzászólások: 31


« Válasz #1 Dátum: 2002. Március. 20, 14:54:24 »

hát, necc necc ez a blekhókdávn, mert a végén ugye a hős amerikaiak csak név szerint voltak megkönnyezve, a feketék meg kit érdekelnek...

Ami nekem nagyon nagyon tetszett, és ami után egy darabig a saját bakancsomra sem bírtam ránézni az a Ryan közlegény megmentése volt. Semmi romantika, nagy ronda, véres, naturalista halálok, premierplánban...szerintem ennek kellene dominálnia, és hála a kaporszakállúnak, hogy végre vannak ilyen filmek is!
Naplózva
esőjáró
Newbie
*
Hozzászólások: 13


« Válasz #2 Dátum: 2002. Március. 21, 08:13:03 »

Én is láttam a filmet, és a topic témájánál maradva csak annyit fűznék hozzá, hogy ez is egy látványos bemutató volt arról, hogy a hős amiknak milyen sok és remek fegyvere van, és milyen remek fickók, hogy ilyen "csekély" veszteséggel ennyi feketét megöltek. Az ellenfél nem is volt ember, csak egy húsmassza, amibe jól bele lehet durrantani a helikopter gépágyújával.

Egyébként érdekes az amerikai gondolkozás, mert ahhoz képest, hogy milyen harciasak, betegesen rettegnek a ténytől, hogy a háborúban emberek halnak meg. Akár amerikaiak is.
Naplózva
Filmessy
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #3 Dátum: 2002. Március. 22, 10:40:50 »

Az utóbbi évtizedek legnagyobb (legeredetibb, legszínvonalasabb, legmélyebb) amerikai háborús filmje Az őrület határán volt. Bár nagy nemzetközi dijakat nyert, nálunk alig volt visszhangja. Téma: egy hatalmas áldozatok árán elfoglalt japán sziget meghódítása a II.vh-ban: irracionális döntések, abszurd kegyetlenségek, stb.
Naplózva
orr
Newbie
*
Hozzászólások: 10


« Válasz #4 Dátum: 2002. Március. 22, 13:20:42 »

az amerikai filmipar a hadsereg high-tech cuccaival vetekedő technikával mutatja be a háborút. a képek alapján egy háború a fegyverekről és a jó katonák megható haláláról szól. gránátok, rakéták, pisztolyok, helikopterek. mi lenne az üzenet? még több fasza fegyver, és akkor lehet öldökölni a szandálos feketéket biztos távolból is. 1000-re 19 a szomáliai átlag. ötven szerencsétlen ördög egy szuper rambóért. mintha csak az átlagon kéne javítani.

az elmúlt évek legjobb háborús filmjét egyébként játszák a magyar mozik is: senkiföldje - bosnyák alkotás egyetlen lövészárokról. csak ajánlani tudom.
Naplózva
neonpapa
Newbie
*
Hozzászólások: 4


« Válasz #5 Dátum: 2002. Március. 22, 15:57:11 »

Szerintem a Solyom végveszélyben című filmben nem a művel, hanem a témával van a baj. Aki látta a Patrióta című gányadékot az tudja miről beszélek. Alig van benne olyan tipikus amcsi érzelgősség. A Ryan közlegény sokkal picsogósabb. Az elején kifordítják a beleket, aztán Hanks révedezik Amerika gyönyöreiről. Az egy hülye hős-gyártás. A Sólyom legalább nem stilizál, nincsenek szobortalapzatra emelt hősők. Csak szerencsétlen ördögök, akik elpusztulnak, mert a Pentagon nem ismeri a világot. Egyébként a szomáliai áldozatokról tényleg felháborítóan keveset beszéltek.
Naplózva
wiNTeRmuTe
Newbie
*
Hozzászólások: 51


« Válasz #6 Dátum: 2002. Március. 22, 19:25:26 »

Tisztelem és becsülöm Ridley Scottot, de a Szárnyas Fejvadász után azért lényegesen alábbadta a színvonalat amerikában. Ezzel a filmmel az a baj, hogy gyakorlatilag két órán át lövöldöznek benne, a háttér meg le van tudva egy-két elfuserált dialógusban, meg pár feliratban az elején, de hogy közben Washingtonban, vagy a Nemzetközi Diplomáciában mi történik, arról se kép se hang, csak az utcai párharc... szerintem több volt a témában, és bármennyire is szép felvételek vannak benne, meg dögös zenék (különösen a bevetés elôtti Faith No More nota volt a helyén > "Falling to Pieces" Mosolyog a sólyom végveszélyben, akárcsak a lezuhanó helikopterek elhúz az ember mellett és semmi konkrét nem marad meg belôle IMHO.
Naplózva
inez33
Newbie
*
Hozzászólások: 1


« Válasz #7 Dátum: 2002. Március. 24, 20:48:03 »

Lehet az a Ryan közlegény,a Blackhawk down,vagy az Őrület határán,egyikben
sem tudnak elszakadni az "amerikai hős" eszményképétől (Land of the freedom,
home of the brave).Azért ami talán a legközelebb járt az "igazsághoz",az az
Apokalipszis,most..
 
Naplózva
neonpapa
Newbie
*
Hozzászólások: 4


« Válasz #8 Dátum: 2002. Március. 25, 14:46:59 »

a németek elhalasztották a Black hawk down bemutatóját. kegyeleti okokra hivatkoznak, de valójában el akarják kerülni a bukást. európában csak az angoloknál nem égett le a film. most az amcsik megdobták két oscarral, igaz nem a jelentősekkel. egyetértek orrtonnal, a Senkiföldje a legjobb háborús film az elmúlt években, és nézzétek, még az amcsik is felismerték, pedig egy sepcial effect sincs benne.
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország