NOL Fórum
2017. Október. 23, 23:47:38 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elindult az új NOL-Fórum
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Kinek kedvez a kormány birtokpolitikája?  (Megtekintve 2078 alkalommal)
grahugo
Newbie
*
Hozzászólások: 114


« Dátum: 2002. Március. 10, 21:51:52 »

A Szabad Demokraták Szövetsége a földművelésügyi minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón azt állította, hogy a Fidesz tizenkét állami gazdaságot oszt szét haveri körben.
 
Magyar Bálint ügyvivő felhívta a figyelmet: tervezett és szervezett, kormányzati színten folyó rablás indult meg azzal, hogy tizenkét állami gazdaságot a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül privatizálnak. Ennek révén Fidesz-közeli emberek jutnak állami gazdaságokhoz. Éppen ezért az SZDSZ a választások után felülvizsgálja az egykori állami gazdaságokkal kapcsolatos szerződéseket, amelyeket 2001. július 30-e és 2002. május 31-e között kötöttek.

- A rosszhiszemű tulajdonszerzés, vagy használati jog megszerzése esetén pedig kezdeményezni fogjuk a szerződések megsemmisítését és a vétkesek megbüntetését - tette hozzá Magyar, aki szerint a Magyar Fejlesztési Banknak tavaly ingyen átadott tizenkét agrárcéget a fiúk a jelek szerint maguknak szánták. - Jó példa erre a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt., amit Orbán Viktor felcsúti focicsapatának szponzorai privatizáltak. Orbán Viktor birtokpolitikai rendezési elvei arról szólnak, hogy miként osszák újra a földet a Fidesz-fiúk maguknak - közölte Magyar Bálint.

Az állami gazdaságok privatizációja a jegyzett érték hatvan százalékán történt, kétéves fizetési türelmi és húsz éves fizetési törlesztési idővel. Tehát az új tulajdonosok gyakorlatilag ingyen, a tényleges érték töredékéért juthattak az említett vagyontárgyakhoz, amelyeken könnyen és sokszoros áron lehet túladni a törvények kijátszásával - elemezte a problémát Magyar.

Kis Zoltán ügyvivő ehhez hozzátette: a tizenkét állami tulajdonú gazdaság úgy kerül hozzájuk, hogy ehhez sem helyben lakás, sem hivatásszerű mezőgazdasági tevékenység, sem szakértelem nem kell. A miniszterelnök által Brüsszelben kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy ezeket a földeket 3 év múlva százszoros áron tudják értékesíteni - mondta Kis Zoltán az MTI szerint.
 
Comment?
Naplózva
aszerk
Newbie
*
Hozzászólások: 40


« Válasz #1 Dátum: 2002. Március. 07, 21:07:20 »

A kormány új birtokpolitikai elveiből vérfagyasztó cinizmus sugárzik - írta lapunk hasábjain a minap Tamás Gábor, a Népszabadság publicistája és agrárszakértője. Kimutatta, hogy a sebtiben privatizált állami cégeket hatalmas kedvezménnyel vehették meg a „dolgozók”, s hogy ma már – az átadás után néhány héttel – pontosan kinek a kezében vannak, arról nagy a titkolózás. Ám aligha kerülhetett volna a kormányhatározatba mindaz, ami belekerült, ha nem a barátok barátai, a „közeliek” pecsenyéje sülne a minap létrejött üzletekben. Mindeközben az ország nagyobbik felén sohasem látott földspekuláció indult meg, a bérleti díjak az egekbe szaladtak, bújtatott és nyílt ajánlatokkal próbálnak jogosultak és obligón kívüliek földhöz jutni. Egy normális államban a birtokpolitikai alapelvek ebben tennének rendet ahelyett, hogy a végül meghirdetett passzusok maguk is spekuláció eszközeivé válnak.
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország