NOL Fórum
2017. Október. 23, 09:00:44 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: E-mail címek ellenőrzése
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: MTA SZÉKFOGLALÓ JÁTÉK  (Megtekintve 188 alkalommal)
ilsi
Newbie
*
Hozzászólások: 244


« Dátum: 2017. Március. 24, 09:52:50 »

Ismét ámulok, mint múltkor a modernitáson, mért vannak ilyen sokan az akadémia felolvasó termében? Ennyien aggódnak az európai növekedés kifulladása miatt? Öltönyös, pocakos akadémikus öregfiúk egymás közt, itt-ott nő-kísérettel, néhány fiatal – ugyanazok, mint két hete? Szomszédom testbeszéde részben a válasz: szó szerint érti az aranykor utáni Nagy Megnyugvást (Great Moderation) – rögtön bealszik. Az EU-történet fölolvasásakor (márc. 25-én 60 éves) talán érthető is, de utána a következőket tudtuk meg:
•   növekedési fölzárkózás  =  az atom megszelídítése,
•   lassú fölzárkózás            =  nyomor,
•   gyors fölzárkózás            = béke, tolerancia.
Az EU: erózió és krízis, állandó depresszió (New Normal), az alacsonyan lógó gyümölcsöket lekapkodták a britek (írek, görögök) és most meglépnek; a teendő: innovációkkal, reformokkal az USA-EU termelékenységi rést szűkíteni; innovációkkal, reformokkal növelni kell a GDP-t, nyomulni infokommunikációban, populizmus helyett tényeket. Megtanultunk néhány szakkifejezést: tényellentétes elemzés, teljes tényező termelékenység (TFP), tényeken túli korszak (Post-Factual Society)…
Aranykorszak-nosztalgia, GDP-dicshimnusz, növekedés-fetisizmus! Üsd a lovat, míg bele nem döglik? Ezt tanítja a tanár úr a fiataloknak, ássák meg saját sírjukat? Egy szó sem a növekedés-végességről, ökológiáról, degrowth-ról, deglobalizációról, Mo. visszaeséséről… Egy szó sem a torzított árakról, arról, hogy ahol a kóla drágább az olajnál, az a társadalom nem fogja sokáig húzni. Nem vette észre, hogy tavaly a Corvinus-on ezer európai fiatal meg akart válni a növekedés szent tehenétől?
Vége, ellenbeszéd nincs, papírt kap a székéről (haza viheti?), taps – majd meghívás cinkos mosollyal a lenti Kodály-terembe, egy kis frissítőre. Amint lebotorkálok, puccos pincérek ugranak elém, pezsgővel, borral, üdítővel; bent pedig, amint meglátom a mesei terüljasztalkámat, végre leesik, mért járnak ennyien a székfoglalókra! Otthon meginterjúvolom a családom, helyes volt-e, hogy nem ittam egy kortyot, nem ettem egy falatot sem (nem enni jöttem)? (Hülye voltál, mondták).
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország