NOL Fórum
2017. Október. 23, 09:00:32 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: 10. TÁRSADALOMMODELL: KULTÚRAVÁLTÁS  (Megtekintve 316 alkalommal)
ilsi
Newbie
*
Hozzászólások: 244


« Dátum: 2017. Március. 24, 10:01:46 »

Kedves Barátaim! Ez egy online-könyv, 2 hetente jön egy új fejezet (11. Alternatív szabályzás)! www.okobetyar.blog.hu

10. KULTÚRAVÁLTÁS – Lépésenként az ökológiai piacba –
11 társadalommodell -Társadalmi kiút-koncepciók az ökoválságból-

Adler/Schachtschneider: Green New Deal, Suffizienz oder Ökosozialismus
(Új Zöld Üzlet, elégségesség vagy ökoszocializmus) München, 2010
11 társadalommodell:* Rendszerváltás:1.Uralomkritika 2.Szubszisztencia 3.Ökoszocializmus  4.Radikális értékbírálat  5.Indusztrializmusbírálat *Modernizálás: 6.Ökológiai korszerűsítés 7.Evolúciós szociálökonómia  *Fázisváltás: 8.Reflexív modernizálás 9.(Re)produktivitás 10.Kultúraváltás11.Alternatív szabályozás

Ezen gondolkodási irány központi kritikája a fogyasztásfüggő kultúrára irányul. A modern társadalomban a fogyasztás folytonos növelése, folytonos növekedéshez vezet és ezzel a természet túlterheléséhez. A növekedésnek természettudományos határai vannak, melyeket semmilyen technológia nem tud meghaladni. Ez a szolgáltatások egy részének folytonos emelkedésére is igaz. Az ökoválság csak a gazdasági növekedésen kívül oldható meg. Azok az innovációk, melyekhez a fősodor-ökonómia nagy reményeket fűz (a természetfogyasztás növekedéstől való leválasztásához) ám ezek rendszerint további, járulékos terheket hoznak létre. Ezek a fönntarthatóság céljaival csak bizonyos keretföltételek mellett egyeztethetők össze. Ez mellett a növekedésnek szociális és pszichológiai határai is vannak: több fogyasztás, az opciók folytonos emelése a modernitásban nem hoz több társadalmi békét, sem több boldogságot egyes embereknél.
Ezzel egy „egyszerűség eleganciája” önkéntes visszafogás-kultúrát állítanak szembe. A kevesebbre való átállás saját beszállítási igényeink csökkentését jelenti. A kereső munka általi saját igények fedezése, egy kétes, pénzvezérelte globális piacon, legalábbis részben, háttérbe kell, hogy szoruljon. Előnyt kell adni a nem-monetáris, erősebben ön-választotta, kitöltőbb tevékenységeknek, mint pl. az „életmunka”, polgár- és sajátmunka, stb. A kereső munka és vele a munkamegosztás azért is visszaszorítandó, hogy egy kompenzáló és ismétlődő önmegvalósítási kísérletekre irányult fogyasztás okait gyengítsük. Az ökoszocialista koncepcióval szemben (4. fej.) a tulajdon és a piac elvét nem vetik el, hanem alapvetően igenlik. Ám végleges formába öntése legalábbis kiforrásra vár.
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország