NOL Fórum
2017. Október. 23, 09:02:25 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Új IP cím
 
   Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
Szerző Téma: 11. ALTERNATÍV SZABÁLYZÁS  (Megtekintve 379 alkalommal)
ilsi
Newbie
*
Hozzászólások: 244


« Dátum: 2017. Április. 14, 08:54:35 »

Kedves Barátaim! Ez egy online-könyv, 2 hetente jön egy új fejezet (Állásfoglalások - szembeállítások)!

11. ALTERNATÍV SZABÁLYZÁS
-A kapitalizmus egy szociálisabb, ökologikusabb fázisa-
11 társadalommodell -Társadalmi kiút-koncepciók az ökoválságból-
Adler/Schachtschneider: Green New Deal, Suffizienz oder Ökosozialismus
(Új Zöld Üzlet, elégségesség vagy ökoszocializmus) München, 2010
11 társadalommodell:* Rendszerváltás:1.Uralomkritika 2.Szubszisztencia 3.Ökoszocializmus  4.Radikális értékbírálat  5.Indusztrializmusbírálat *Modernizálás: 6.Ökológiai korszerűsítés 7.Evolúciós szociálökonómia  *Fázisváltás: 8.Reflexív modernizálás 9.(Re)produktivitás 10.Kultúraváltás11.Alternatív szabályozás www.okobetyar.blog.hu

Ezen gondolkodási irány a kapitalizmus szabályozásának útját-módját taglalja. Az ökológiai válság a szabályzásmód egyik kifejeződése, amely a neoliberalizmus az 1970-es évek közepétől tartó szakaszában alakult ki. Az ökológiai kérdés történelmileg először a politikai ökonómiában jelentkezik, pl. a környezetkímélő technikák bevezetésének gazdaság-ösztönzői formájában. Az „ökológiai lábnyom”, a természetforrások igénybevétele - mégis tovább növekszik. A globális verseny aláássa a környezet-sztenderdeket, a szállítási energia a magasba szökik és a glóbusz legrejtettebb zugát is föltúrják nyersanyagok után kutatva. A pénzügyi piacok uralma megnehezíti az ökológiai és a hosszú távú projektekbe való befektetéseket. Növekvő jövedelem-egyenlőtlenségek és társadalmi szétszakadások akadályozzák az ökológiai értékváltást. Alapvetően a kapitalizmus egy bizonyos regulációja bármiféle gazdasági vagy fejlesztési törvényekkel nincs „előírva”. Elemei: fogyasztás-csökkentés, ökológiai technika, globális és lokális szabályzás, több köztulajdon, a szolidaritás megújított formái, több önszervezés és részvétel. Ezen az alapon egy új akkumuláció-rendszer alakulhat ki, vagyis a kapitalista profit realizálásának egy új modusa, mely többé nem a fosszilis tüzelőanyagok kizsákmányolásán, sem a természeti források túlhasználatán alapszik.
Ehhez egészen hasonlatos, bár a szabályzás-indítvány elméletére való hivatkozás nélkül, a „Kapitalizmus 3.0”, egy „öko-fair piacgazdasággal”. Ez a Wuppertal Intézet tanulmányában kidolgozottan és hirdetve, mint lehető és szükséges kiút, megtalálható.
Az alternatív szabályzás azonban nem érhető el egyszerűen egy csoport szándékos hatásával. Senkinek a társadalomban nincsen ilyen központi helyzete. (Kivéve Orbánt.RS). Az új reguláció egy „lelet”: Ha egy hegemón társadalmi koalíció „észreveszi”, hogy egy új szabályzás és az ahhoz illő akkumuláció-rezsim összjátéka sikeres, úgy ezt az utat tovább követik, intézményesen megerősítik és kifinomítják.
Más szabályzás-elméletileg érvelő szerzők (Brand, Görg, Altvater, Candeias, et al.) viszont nem látnak olyan szabályzásmódot, amellyel az ökoválságot lényegesen jobban föl lehetne dolgozni. Bár a jövő szabályzások az ökológiai kérdést erősebben veszik figyelembe, p. a Green New Deal keretein belül, a probléma továbbra is verseny- és növekedés-imperativusoknak marad alárendelve. a kapitalizmus új formációja legfeljebb a posztkapitalizmusba való átmeneti stádiumként szerepelhet.
Naplózva
Oldalak: [1]
  Nyomtatás  
 
Ugrás:  

Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF Magyarország